Izgleda se moja predvidevanja in načrtovanje objekta s porabniki z nizkimi priključnimi močmi obrestujejo. Za 2025 mi je elektro še sam malo znižal dogovorjene moči. V glavnem ni slabo, ker je elektrika edini energent v hiši.
Sosed ima elektrarno in je za november plačal 50€. Sicer je samo do februarja tako, samo kaj pa veš kaj vse si bodo ti veleumi iz prašičje farme še namislili. Roke imajo čisto proste...
Če ni baterije ni samooskrbe. Če ni baterije in omrežje ne deluje, potem tudi sončna elektrarna ne deluje. Ko bo baterije za kakšen mesec porabe uporabnika, potem pa mogoče. Pozimi se zna zgoditi, da tudi po mesec dni skoraj ni sonca.
V glavnem - samooskrbe ni, razen za tiste, ki so pripravljeni plačati kot majmuni za baterijo. Pa še vseeno imeti zraven agregat na bencin. Kar pa spet ni samooskrba, ker rabiš bencin za razervo.
Me ne prepričate da spraviš recimo 150 m2 neto veliko bajto s parcelo in vsem kar spada zraven skupaj za 180 k€, tudi na štajerskem koncu. Pri nas je recimo samo komunalni prispevek za takšno kvadraturo okrog 20 k€.
Zakaj jih ni, sem napisal v svoji zadnji objavi. Pa ni to samo pri nas problem, celoten zahodni svet, kjer je demografska piramida obrnjena kontra, kot je bila par desetletij nazaj, ga ima. Ko so že ravno cene hiš v igri, zdaj sem pred kratkim malo vrgel skupaj kar me še čaka, da dokončam hišo (kuhinja - zdaj je rabljena vgrajena in v uporabi, pohištvo, oprema, fasada, ureditev zunaj, itd.) in sem seštel skupaj cca. 130 k€. Pa je proti temu, kar je na razpolago na trgu oz. bi plačal, če bi dal na ključ delati, vse skupaj še poceni...
Res je, vsaka generacija ima svoje finančne izzive. Kar se kreditov tiče, so pogoji pri bankah danes malo bolj zoprni, kot so bili včasih - ena malenkost. Pa včasih ni nihče toliko razmišljal kaj bo v primeru smrti kreditojemalca to pomenilo za naslednike. Še danes imaš paciente, ki se to sploh ne vprašajo.
Ne bi rad zahajal v neskončne debate, samo ravno ogromno lastniških nepremičnin pri ljudeh prejšnje generacije onemogoča danes dostopnost oz. povzroča stanovanjske probleme - vsak si je uredil svoj vrtiček, zdaj pa okrog njega nihče ne sme graditi ali pa zazidljivih parcel določati. Pa ni nihče nič kriv, samo veliko je takšnih in to je potem posledica. Čez 30 let, ko bo generacija manjša, bo pa spet drugače.
Nimam na srečo nikakršne želje po tem nivoju imetja in standarda, ki mi je tudi zelo nedosegljiv s prihodki, ki jih imam. Misliš, da bi drugače klamfal tule z vami po forumu o Mazdah?
Sicer je debata zašla in na koncu ni pomembno, sem pa za malo obrazložitve pozabil napisati, da sem hišo do zdajšnje faze zgradil skoraj brez kredita. Še Ytong cigle sem sam skupaj zlagal, ko sem začel. Bil je pa takrat samo Megane in prikolica, letos sem ga 15 let starega prodal in kupil rabljeno Mazdo in se znašel na tem forumu...
To kar spremeni finančno sliko, večina mladih da od sebe prihranke in se za bajto ali pa stanovanje zapufa za 200 jurjev, pa odplačuje potem na mesec nek fiksni strošek, takole je treba pa za vsak večji projekt na hiši najprej našparati in ga potem izvesti s kar nekaj lastnega vložka dela in časa.
Razumem pa, da je najlažje iz parih stavkov na forumu sklepati in vleči zaključke o človeku, ki ga sploh ne poznaš. Pove kar veliko o nivoju razmišljanja...
Odvisno v katerem življenjskem obdobju se nahajaš. Dva mala otroka, hiša v finiš delu (beri: past z lepilom za denar), zavarovanja za celo družino, hobiji, izleti, hrana zunaj, dopusti, izvenšolske dejavnosti (pa jih ni sploh veliko proti ostalim kot jih opazujem), poletno varstvo in kampi otrok, ker niso skozi babice na razpolago, kratkoročno in dolgoročno varčevanje, itd.
Za primer: vrtec in strošek šolske prehrane plus malo dodatnega varstva je za dva otroka pri meni cca. 500€ na mesec. Kje je še vse ostalo in kaj naj počnem s povprečno plačo? Pa se sploh ne ženem za denarjem, samo tako pač je.
Ja, ko bodo baterije normalne za 100 kWh, ne pa to sranje za 10 kWh, pa cena v nebesih. Jaz pozimi povprečno 30 kWh na dan skurim, pa sem med manjšimi porabniki.
9000€ na leto? Ok, lahko tako gledaš, samo to je bolj bogo vse skupaj. Inflacija fantje, inflacija, tu se izobrazite. Ker vidim po debatah o cenah avtov tule, da še večini kar ni jasno zakaj so (večinoma) dražji in da jih je neumno primerjati s cenami 10 let nazaj. Pa sploh ni bilo neke ultra visoke inflacije, bolj manjša korekcija. 3% vsako leto in skupaj 20 let je hudič, te nihče ne opazi, se pa prikrade v vrednost vašega denarja.
Free inflation calculator that runs on U.S. CPI data or a custom inflation rate. Also, find the historical U.S. inflation data and learn more about inflation.
Oceniti, koliko bom rabil čez 30 let potem za naslednjih 30 let je pa res malo izziv, priznam. Še posebej zato, ker se mi 2000 neto plače na mesec ne zdi nekaj posebnega. Govorim brez fušov seveda, normalni šiht in to je to.
Sončnice (še zdaleč) niso problem. Koliko električne energije v Sloveniji naredi fotovoltaika? Manj kot desetino ... (ene 8 %, če se prav spomnim enega grafa iz uradnih strani)
Problem je elektro mafija in njena požrešnost, ki presega vse meje.
Prašičjereja je del problema, se strinjam. Ampak drugi del problema si pa sam povzel in zastavil podatek. Manj kot 10% proizvodnje pa na ELESu že cvikajo, kako bo enkrat vse ven zabrisalo zaradi nekonstantne proizvodnje. Pa ne samo pri nas, tudi drugje jih skrbi...
30 let x 12 mesecev x 1000€ = 360.000€ kot dodatek za dva k penzijam, ki bodo vedno nižje. Matematika ni tako težka, v vsakem drugem primeru je treba prilagoditi standard na slabše oz. delati priložnostna dela do smrti. V ZDA in J. Koreji je to standard za tiste, ki niso prej razmišljali o tem. Pri nas ne bo nič drugače, na žalost.
Jaz ko sem še pod 40 in lahko pričakujem brikete od države za penzijo moram še malo drugače računati, pridem na cca. miljon do miljon in pol za 35 let za dva. Ideje kako to pri(č)(šp)arati? Veliko jih poznam, ki so govorili saj bo že pa ni bilo potem, pa vedno več jih bo takšnih, še posebej razni one man band s.p.-ji. Je pa to čim bolje prej študirati, ker je časovna komponenta obresti na tvoji strani, ko si mlad...
Jaz to imam, zato pa sprašujem tu in sem presenečen nad nizkimi zneski, ki se jih omenja. Ni moja stvar, ampak malo konstruktivne debate in pogleda drugih na stvar ne škodi...
Zato pa si moraš prej, dokler še delaš, narediti kupček oziroma zalogo. Pravijo, da če hočeš normalno živeti v penziji, moraš imeti na računu, ko greš v penzijo, vsaj 40K€. Tako, da ne rabiš čakati vsakega zadnjega v mesecu.
Za večino teh p*zdarij je oz. bo vrtna hiša zunaj na parceli. Škoda bivalnih kvadratov za vso to šaro. Dve shrambi za bolj in manj uporabljano opremo pa res imam v mansardnem delu. Ozimnica (kar je je) je v strojnici in po skrinjah. Večina pa pri kmetih in v trgovinah...
Ok, Putin je fer in komaj čaka partnerstvo z zahodom in bo ustvaril meje do tam, kjer si zdaj želi, niti metra naprej. Kakorkoli že, končne rešitve še vedno nimamo...
Zdaj ne vem, če si že kje napisal v vseh teh zapisih, ampak ali misliš, da se bi Putin ustavil, če dobi tisto kar hoče? Jaz si niti približno ne želim vojne in sem zapisal zakaj podpiram Ukrajino oz. branjenje le-te. Samo po moje gre potem po vrsti Gruzija (nadaljevanje), Moldavija. Kitajci zavzamejo Tajvan, ker se s to opcijo vsi strinjamo. Pa tako je njihov, kaj jim bomo oporekali. Izraelci so se že pa tako odločili, da bodo izbrisali Gazo.
Tablete. Tablete so edina rešitev za to vojno, če pride. Ali pa takojšnja upepelitev, ki je še najboljši rezultat brez kasnejšega mučenja. Vse ostalo ne pomaga.
Drugače so pa Američani imeli pilote tudi v RAF-u v VB še preden se je Pearl Harbour zgodil.
Saj sem napisal malo nazaj zakaj so Rusi takšni kot so. Zaključek je pa, da moraš svoje ljudi tepsti in matertirati, da se te zunanji bojijo. To je en pristop. Lahko pa okrog po svetu hodiš in druge matretiraš, kot Američani.
Ne vem kaj se tudi dogaja, da ima Rusija "samo" 10 vojaških baz izzven svojega ozemlja pa še to nedaleč stran od Rusije, ZDA pa kar 750 v 80 državah od tega veliko prav v bljižini Rusije. Verjetno to tudi ni grožnja, al se motim pa moramo vsi kimat, da je to OK. Tko, da kdo se obnaša bolj agresivno je bolj retorično vprašanje kot pa dejansko.
Še enkrat. ZDA so bile zmagovalke v največjem konfliktu 20. stoletja ter potem tudi v hladni vojni s SZ in to rezultat, pa ne da bi mi želeli kimati. Tako je, mogoče bo kdaj drugače, danes še ne. Primat zdaj zaradi notranjih razprtij in dvigom drugih nacij počasi izgubljajo in to ni enostavno prenesti.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Pa imaš dva dni frej... 😂
Povezava za deljenje
Deli na druge strani