Realno gledano živimo udobno in kvalitetno v primerjavi z veliko večino preostalega sveta, ki na nek način delajo zato da imamo mi takšen standard.
Tud z vozili se bo do 2035 nekaj uredilo, mogoče tudi na elektriko, ker verjamem da je pri tem se ogromno prostora za izboljšave, 10 let pa ni tako malo.
To ni glih tako, je pa res, da je v javnosti takšen vtis. Izjemno veliko število NLP incidentov je prijavljenih tudi v drugih državah, ki pa medijsko niso tako zanimive oz. podprte kot je to ZDA.
Vglavnem trenutno je zelo aktualna tematika žvižgača, bivšega pripadnika ameriške vojske, ki je v ameriškem kongresu pod prisego izjavil, da ima ZDA skrivni NLP program, ki vključuje več plovil nezemeljskega izvora in tudi zunajzemelsjkih bitij. Vse to naj bi bilo kongresnikom podkrepljeno z dokazi, ki pa javnosti še niso znani. Kongresniki so v ta namen sprejeli zakonodajo, da se žvižgačev uradno ne da kazensko preganjati z namenom, da le ti pričnejo predstavljati dokaze. Med predstavljenimi dokazi naj bi bil tudi videomaterialsrečanj z zunajzemljskimi bitji... V ZDA več medijskih hiš budno spremlja zadevo in poroča o dogajanju. Pri nas v novicah tega nisem zasledil.
Evo bil sem za vikend v Fažani pri Puli. Zvečer smo šli na večerjo pa so cene dvignili za cca. 30%, kar ni malo. Bili smo v klasični obmorski konobi, noben luksuz, pač tisti standar. Lingji 18EUR, špageti bolonese 13EUR, špageti carabonara 15EUR, pizza capricossa 13EUR, točen pir 4EUR. Coctaili so 10EUR, kepica sladoleta 2 EUR, palačinka 3,5EUR. Na poti nazaj sem šnofnil še zunanje menije v drugih konobah in ugotovil, da so cene tam tam, in sem nato od natakarja tudi dobil potrditev, da so cene vsi gostinci hkrati dvignili, torej so se dogovorili.
Ne vem ali so naši gostinci tud toliko podražili, ampak tole se meni zdi predrago za to kar dobim, ker gre pač za klasično menza hrano in nič več. Pretiravanja ne maram in bomo šli pač manjkrat ven jesti, pa naj tole Nemci financirajo.
Ja neki takega. Problem je ko začneš igro postavljati na prvo mesto. Greš na sprehod pa razmišljaš kako boš upgrejdal robota, pa kaj se ti bolj izplača. Med špilom ti žena neki razlaga, ti se pogovarjaš ampak pojma nimaš kaj sta se pogovarjala. Potem si na wcju namesto 5min, 30min pa se delaš da imaš prebavne motje, itd.
Najhuje so mobilne igre ker imaš telefon skoz pri sebi, razvijalci imajo pa posebej agresivno denarno politiko in hitro začneš zapravljati.
Ma igrice so problem tud za odrasle. Me je parkrat fajn notr potegnilo, tud neki denarja sem vrgu stran, zdej se jih pa rajši izogibam, je svet veliko lepši brez njih.
Danes mi je ponudnik elektrarne razlagal, da dobim subvencioniran hranilnik energije za 11kw elektrarno za cca. 2k drzajo investicijo, ker so subvencije zelo visoke, 500eur na 1kw moci. Torej npr. brez hranilnika je 14k, s hranilnikom je 16k. Ne vem tocno kakšen je hranilnik ker mi bo te podatke še poslal.
Sam ob trenutnem meteringu ne vidim neke koristi, ampak tudi ne znam pravilno oceniti prednosti in slabosti takšne naložbe.
Torej zanima me vaše mnenje ali je dodatni hranilnik smiseln, upoštevajoč tudi morebitne prihodnje spremembe pri obračunih.
Zato pa mi od vedno hodimo po nakupih v Italijo. Imamo dva koraka do meje in prišparaš veliko denarja za iste izdelke. Pa še boljše kakovosti. Nutella pri njih je made in Italy, pri nas pa ti uvalijo made in poland, Barilla je za italijanski trg prve kvalitete, za naš in balkanski, Rusija, češka, poljska... pa je "prodotto per est Europe"... In tako naprej.
A lahko napišeš seznam izdelkov, ki so v Italiji ceneje, ker bom šel letos sigurno še v shoping, pa bi blo fajn vedeti kaj točno kupiti, da prišparam.
Kolikor vem ima Luxemburg nizjo davcno stopnjo ... Ce sem prav nasel, je tam 16% ...
Možno, hočem samo povedati kako imamo mi vse drago, od hrane, nepremičnin, oblačil do vozil. Sem bil v ponedeljek čez mejo v Italiji in kupil par oblačil, in so bile vsaj 50% ceneje kot pri nas, potem sem šel še v Familia trgovino in kupil nekaj izddelkov, npr. za testenine Barilla sem odkartal 0,7 eur, pri nas so 1,5eur, sem kupil kar 3 letno zalogo 😀 Vglavnem, lupijo nas ko opice banane.
Ga dobiš tudi za 46k od fizične osebe. Nič se mi ne mudi, naj se malo tenstajo. Najraje bi dobil letnik 2023, da je kakšen bug že popravljen. Dlje ko jih ne bodo mogli prodati, večja bo zaloga in cenejša cena.
Sem sporocila dal kar v novo temo... ker je dokaj aktualna tematika in ni driektno povezano samo z ogrevanjem ...
Sam sem ravno danes nakazal avans za soncno elektrarno in tako zadevo spravil en korak dlje od tvojega ...
Glede soglasja elektrodistributerja se moras najprej pozanimati, koliko ti sploh dovolijo... Jaz sem od Elektro Gorensjka dobil informacijo, da lahko postavim taksno, da ima prikljucno moc najvec 7,7 kW ... Ponudbo imam za 11,48 kWp elektrarno. Moče je odvisna od tega, koliko imas veliko streho ter od tega, kako močan priključek sedaj placujes. Pri nas je prikljucek 3x25 ... Investicija naj bi se po ponudbi in simulaciji povrnila nekje v dobrih 7,7 letih ....
Resno razmišljam o postavitvi SE. Prebral sem par stvari na internetu in se dogovoril za ogled, načeloma pa o elektriki nimam pojma
Tisti, ki se na to razumete bi prosil, da malo pokomentirate moje stanje.
Živim v Kranju v hiši, ki ima streho postavljeno na jug in letno porabo 10000kwh. Predvidevam, da bi postavitev 11kw SE presegla mojo letno porabo. Kolkr sem bral moram soglasje oz. pogodbo podpisati do konca leta, da ostanem na trenutnem sistemu net meteringa.
Zanima me koliko časa pa velja pogodba za ta net metering? Meni se bo investicija vračala cca. 9 let, zato je to ključnega pomena.
Razmlišljam tudi, da dal mogoče 13,6kw SE na zaogo, če si bom omislil priključnega hibrida. Tukaj pa imam malo zadržkov, ker če ne bi kupil električnega vozila bi imel velik višek oz. bi dlje časa vračal investicijo.
Prosim vas, da z mano delite vaše izkušnje in mnenja.
Haha, sem prebral. Pa kje te ljudje živijo. Torej bistvo ukrepov je, da nam poberejo še nekaj denarja. Verjetno je tudi njim jasno, da elektrifikacija zaenkrat ni možna, ampak ne, dajmo folk še malo obdavčit na suho.
Sploh pa, a so te ljudje kdaj naredili kakšne izračune kolk je ta elktrifikacija ob trenutni tehnologiji sploh ekonomična in eko naravnana. Na koncu ugotoviš, da je klasika še vedno daleč pred elektriko.
Glih danes je model na FB razlagal, da cepljenim ženskam na čelu stoji magnet ker cepivo vsebuje nano delce...jz mislim da mu je potrebno verjeti. Koncno bom lahko vse magnetke iz hladilnika zalimal moji na glavo
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Realno gledano živimo udobno in kvalitetno v primerjavi z veliko večino preostalega sveta, ki na nek način delajo zato da imamo mi takšen standard.
Tud z vozili se bo do 2035 nekaj uredilo, mogoče tudi na elektriko, ker verjamem da je pri tem se ogromno prostora za izboljšave, 10 let pa ni tako malo.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani