Skoči na vsebino
Ogrevanje & izolacija samostojne hiše
Napisano

?e nekaj me zanima; brez talnega gretja, (kar v mojem primeru pomeni razkopat vse estrihe, obenem pa tudi ves marmor, plo??ice in laminate ven ruknit), mi najbr? nobena oblika T? ne bo kaj prida koristila ali se motim?  :ne vem:

Se moti?.

Edit:

Sodelavecje v ene 70let stari hi?i s 5 cm stiroporja ogreval na najdra?ji na?in  - z LPG. pono?i je uga?al zato so bili podnevi radiatorji vro?i. Sedaj ima T? zrak/voda in so radiatorji samo topli ker dela 24ur na dan. Ne vem kliko KW ima, vem pa da je T? navadna in da nima 2stopenjskega kompresorja.

The only aproved cure for too much fun is three much fun!

post-1420-0-86929800-1443681846.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Ko se omenja toplotne ?rpalke oz. T? skraj?ano. Katero izvedbo ima kdo od vas? Vem da obstaja varianta voda, pa zrak in verjetno ?e katera.  :zvizga:

Voda/zrak nevem ?e obstaja. Obstaja pa zrak/voda, zemlja/voda, voda/voda, geosonda, zrak/zrak (klime) pa verjetno ?e kaj.

Kolega ima kombinirano zemlja/voda +zrak/voda na isti T? ker ima premajhno povr?ino zemeljskega kolektorja - dra?ja varianta.

Sodelavec ima geosondo - zelo draga investicija - obstaja mo?nost da gre kaj narobe (premiki zemeljskih plasti).

Drugi kolega ima voda/voda - z vrtino je imel ?e po 5ih letih te?ave (mogo?e zato ker jo ima na ?verc :hudicek:)

Drugi sodelavec ima voda/voda vendar ne na na?in vrtine in ?rpanja podtalnice, pa? pa ima v jezerce ob hi?i nametane cevi kot "vodni kolektor". V primerjavi s prej?njimi je to zmagovita kombinacija.

Vsi zgoraj navedeni sistemi so imeli smisel pred par leti, ko so bile T? zrak/voda ?e manj u?inkovite. Dandanes je kupovanje kaj drugega kot zrak/voda metanje denarja stran. (z izjemo tiste variante ?e lahko vr?e? cevi v jezero tik ob bajti).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Porast nasilja in kriminala je pa? stranski produkt neoliberalnega dru?benega poredka. Pri nas je tudi za pri?akovat, da se ne bo kar tako svobodno sprehajalo pono?i naokoli. Ampak za to smo se borili. K sre?i imamo tolk policajev na 1000 prebivalstva, kot jih imajo London?ani, le da so na?i po svobodi izgubili mnoga pooblastila, dobili pa veliko birokratskega dela.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Toplotna ?rpalka je sicer dobra zadeva, ampak samo tam, kjer je stabilno elektri?no omre?je. Ko oz. ?e pride do preobremenitve omre?ja ali kakr?ne koli okvare elektro-omre?ja, ostane? brez ogrevanja. Saj to se lahko zgodi tudi pri ogrevanju na polena. Ampak ?e se odlo?imo za zasilno napajanje, lahko tistih nekaj obto?nih ?rpalk napaja? z manj?im UPSom (vsaka ?rpalka ima okoli 60W), za toplotno ?rpalko pa potrebuje? kar spodoben agregat...

V ?tacunah ni mogo?e kupit kotlovnega sistema na drva ki ne potrebuje elektrike.

Nazadnej ko je bil mrk za dan ali dva se je to zgodilo v ?asu znamenitega po?leda. 

Velika ve?ina prekinitev dobave el. gredo na ra?un rednega vzdr?evanja. Povedano druga?e, zjutraj po kofetu se desovci primajajo v vas do transformatorja in za eno uro izklopijo elektriko. In potem se zgodi slede?e:

- Toplotno?rpalkarjem ni?, sploh ne vejo da jim toplotna ?rpalka med tem ko so bili na ?ihtu eno uro ni delala

-Peletarjem se lahko (ni nujno) zgodi to, da po prihodu elektrike zadeva ne zagori pa morajo potem ko pridejo domov s ?ihta stvar na roke porihtat.

- Polenarjem z zalogovniki (baje jih sedaj imajo vsi)pa lahko pe?, pardon, kotel uide v iberture in takrat lastnik zelo dobro ve da ni bilo elektrike pa precej ko?ta tak dogodek. UPS-i so ?e en ?ibek ?len v verigi ki lahko crkne. Saj ne da bi bili dragi, problem je da bo imel povpre?en uporabnik te?ave spremljat a so akumulatorji ?e v mejah uporabnega.

Elektrika je pri nas samoposebi umevna dobrina, nekaj tudi po zaslugi inercije iz svin?enih ?asov. Za razliko od Italije, ali pa recimo Kalifornije. 

Klime za 4K? ki jo omenja? pa ne poznam. Nadra?ji modeli micke so me pri?li 5.5K? in to 4je komadi z monta?o.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

En spdelavc je kupil novo pe?, tako poceni na drva pa dva kubika zalogovnikov in pa dimnik je moral zrihtat nove rostfrej cevi v stare tuljave. Ni? se ni preseraval s kak?nimi lambdasondami in podobnim s.. pa ga je investicija pri?la to?no toliko, kot drugega sodelavca, ki si v istem ?asu omislil toplotno ?rpalko. Hi?i sta po kvadraturi primerljivi, obe 5cm izolacike. Trikrat lahko ugibate, kdo se greje ceneje in komu je bolj toplo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Pohvalite se,...
Napisano

Da se pohvalim. Krompirjeve po?itnice odli?ne tu v Prlekiji kjer ni de?je in so nam ratali kar 4je kolrsarski dnevi. Smo pa kot ponavadi v Biotermah.

A kdo ugane od kod ime Bioterme? Po biolo?kih delcih v kopalni vodi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Nemci zabiti; zdele v nabiralniku dobil pismo iz Nurnberga, gor pa naslov 1241 Kamnik, Slowakei

(lahko si mislite, da nikdar nisem navajal Slova?ke kot stalni naslov, obenem se vpra?am po kak?nem naklju?ju sem pismo zdaj dejansko dobil).  :zvizga:

Za zahodno-evropejce zna?ilno da o zemljepisu nimajo nikakr?nega pojma. (tako kot o marsi?em drugem ne) 

Moji najdra?ji je znanec iz VB poslal po?iljko, pravilno napisan naslov, pa je Royal Mail stvar najprej spravil v Kolumbijo, od tam je ?la v Brazilijo. V Braziliji so pa vedeli kje je Slovenija in ker so imeli dve taki zablodeli po?iljki za razli?na naslova v SLO so ju, racionalno, vtaknili v eno kuverto in obe je potem dobila moja najdra?ja. In tisto ki ni bila zanjo, jo je potem moja najdra?ja nesla na po?to v Morav?e da je prispela do pravega naslovnika.

Pri nas imamo sre?o da je ?e malo inercije iz svin?enih ?asov, ampak tega prav kmalu ne bo ve? :( . 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razkurnik oz. Razpiiiizdnik
Napisano

Zjutraj ?isto po pomoti prehitel BMWja, pa? nisem takoj opazil da je BMW - le teh se s ?kodo ne sme prehiteti. Moja nepremi?ljena poteza je gospoda malenkost razburila, da je ko sem bil vzporedno z njim, pohodil gas. Zgodilo se ni ni? kriti?nega ker je razburjeni gospod kupil premalo konjev in je moral potem izkori??at zavetrje na samo 20cm od riti ?ehinje. Verjetno je hotel kaj dokazat.

Kar pogosti konflikti med ?ehnjami in bavarci, Zmaj ima tudi izku?nje ane.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Matr, iti na po?to po obvestilo mestnega redarstva in se na poti  do tja spra?evati koliko bo... K sre?i sem zgleden voznik in nikoli ne prekora?im zmo?nosti svojega avta. Tokrat so me prakti?no pred mojo hi?o, divja?kih 62. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Na koncu je zagustilo, zaradi zdravstvenih te?av mulca smo pred?asno prekinili izlet, se spustit po strmem makadamu ki bi mogo?e po ene 2km utegnil pripeljal na glavno cesto. ?e bi se kon?al prej, bi ga naj.., ker bi to pomenilo obra?anje, veliko kilometrov, predvsem pa vi?incev.

In iz ?epa sem potegnil glavnega aduta - telefon :bravo:  - google maps je trdil da se cesta na koncu preko mostu ?ez potok priklju?i glavni cesti. V resnici se je cesta kon?ala, tam ni bilo ne mostu ne priklju?ka na glavno cesto. Je...? sodobno tehnologijo, natisnjen zemljevid je imel prav.

Smo potem na?li traktorsko vlako in po kolovozu pri?li do kmetije kjer je ?akal najzahtevnej?i detajl poti - med ?upo in tam parkiranim traktorjem se je bilo potrebno preriniti mimo kar velike pasje mrcine.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Talkole navigacijsko napravo sem si pa v?eraj namontiral na balanco. Dober trening orientacije ?e se gre? v povsem neznan kraj vozit po gozdovih in pode?elju, pri tem pa ima? s seboj 5letnico in 7letnika ki v primeru napake v orientaciji nista pripravljena obra?at nazaj v kak?en zaj... klanec.

post-1420-0-39035800-1539635627.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

?ena odpeljala in ni niti opazila, da je telefon na strehi. In je telefon med vo?njo padel na cesto. Ko se je vra?ala, ga je pa ?e povozila... 

A si prepri?an da ne zanala??.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Ni ni ve? zelene 323-ke, pristala na strehi na travniku. Voznik in sopotnik sva bp ker se je vse dogajalo tako po?asi. XD

Pleh je pleh, pomembno je da je glava cela.

Fejst utrujen, pa me ?aka ?e kolesarjenje, fitness in potem ?e no?ne zadeve, hehe

Mal se merki, nisi ve? tako mlad.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Noro lep razgled na Alpe, jaz pa na delovnem mestu, matrwola! :(

Pojmanima? kako lep razgled je bil danes na Alpe z Velike planine. Z mojo najdra?jo sva ?tartala z bicikli z Raka. ?la mimo U?ivca naprej po cesti proti Zelenem robu, pa potem ?ez Ma?ik kot, Tiho dolino in do Velikega stanu, Tam je bilo samo ?e par metrov do kapelce. 

Vreme je bilo ki?asto, izlet je imel le eno napako - pri Maretu (Jar?ki dom) je bilo zaprto - ?lovek je v toplicah. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano

Sem ?e pred ?asom prebral in dejansko je to najve?ji riziko prenos infrastrukture v roke privatnega sektorja, kjer se gre prakti?no samo za dobi?ke. In raje bodo izpla?evali stro?ke ?rtvam oziroma svojcem, kot da bi vlagali v vzdr?evanje.

Sej to ni problem samo v gradbeni?tvu ampak tudi v avto industriji in ?e marsikje. Dokler se finan?no "spla?a", da so od?kodnine cenej?e od stro?ka odprave napake bo kapitalizem ubral to pot.

Neko? je veljalo, da ?love?ko ?ivljenje nima cene. V dana?njem turbokapitalizmu je cena ?ivljenja to?no izra?unana. Tudi v prometu (nizkocenovniki).

Varnost je ?e vedno absolutna svetinja le ?e, ko se odlo?a o zvi?evanju kazni udele?encem cestnega prometa., 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.