?e misli?, da zdaj pa ima? zasebnost in nenadzor se pa po?teno moti?.
V vsakem trenutku se ve, kje si (mobilni telefon), kje si se gibal v dolo?enem ?asu (gibanje mobilnega telefona po baznih postajah + GPS v avtomobilu), kje si se vozil (ABC), kje in kaj si kupoval (ban?ne kartice), sateliti od CIE ti pa tako ali tako lahko pogledajo na tvojo ro?no uro, ?e se jim za?eli....
Na?e dojemanje "zasebnosti in nenadzora" je le iluzija. Veliki brat nas gleda:policaj: , pa si lahko pred tem ?e tako zatiskamo o?i in krivimo Jan?o za to - to je itak slovenski nacionalni ?port...
Vidim, da bolj slabo spremlja? kako in na kak?en na?in deluje sat. cestninjenje in kaj vse "omogo?a". Verjetno tudi ne ve?, da ho?ejo svoj lon?ek pristavit tudi:
- policija, ki bi na tak na?in enostavno kontrolirala vsako kr?itev hitrosti brez nadzora na terenu
- DURS, ki bo ugotavljal smotrnost oziroma resni?nost slu?benih poti
- pa verjetno bi se n?el ?e kdo, ki bi ga zamikali ti podatki.
?e nekaj je pomembno... sistem za sat. cestninjenje ne bo? smel uga?ati in takrat je teoreti?no in prakti?no mogo?e kontrolirati vse in vsakogar in kar je najbolj pomembno, da bo mo?no spremljati tudi izven AC, ?isto do tvojega fukplaca recimo. Ko bo ?ena dala vlogo za lo?itev se bo? pa ?udil od kod vse te informacije. OK, tole je bolj alai manj ?ala ampak sistem to omogo?a.
Ker pa na?teva? ?e ostale zadeve ti lahko povem samo to kar so ti ?e povedali:
- GPRS-je lahko enostavno izklopi? ali jih sploh ne uporablja?.
- ABC zabele?i samo datum in uro prehoda ?ez posamezno postajo. Ne bele?i ni?esar drugega pa ?e uporabljat ti ga ni treba ?e no?e? pa ?e vedno si lahko vozil po AC-jih.
- Ban?ne kartice bele?ijo samo tvojo prisotnos pri nakupu in je zgodba enaka ABC-ju - ?e no?e? lahko samo dvigne? gotovino na banki in kupuje? brez nadzora kjer koli
- Satelitski nadzor je pa en navaden bull... preve? filme gleda?. ?e bi bilo tako enostavno bi verjetno imeli v rokah ?e ?isto vse kriminalce in zlo?ince vklju?no z binetovim ladnom, Karađi?em, Mladi?em in ostalimi.
Seveda imajo mo?nost zoomiranja samo prvo mora? vedeti, kaj zoomira? in kje in tudi slu?ajno ni mo?en nek splo?ni nadzor nad vsakim posameznikom.
- GPS za nadzor gibanja avta je ?e ena stvar, ki je skoraj ?isto brezveze. Vsak profesionalec to?no ve kaj in kako zadevo imobilizira in tudi zate kot za uporabnika ni obvezna ampak se zanjo odlo?i? po lastni ?elji.
Da se vrnem na za?etek. Da, danes imamo ?e vedno veliko zasebnosti in monitoring je relativno omejen oziroma toliko nepopoln, da v kolikor si za?elimo se lahko danes danes iz Lj v Koper odpravimo kadarkoli in po katerikoli cesti in ?e izklopimo GPRS je nemogo?e to izslediti.
Zdaj pa vzemi sat.cestninjenje - nobene zasebnosti ve?, vse bodo vedeli do sekunde natan?no kje se tvoj avto nahaja, s kako hitrostjo vozi in koliko ?asa si se ustavil na bencinski itd itd.
A si pripravljen na vse to? A si pripravljen ?rtvovati osebno svobodo za kao neko ve?jo pravi?nost pri cestninjenju?
Jaz nisem in nikoli ne bom - grem pa raje nazaj na ABC.
p.s.: ?e na to odovorim - jan?a res ni kriv za vse zadeve okoli nadzora in res ga nima toliko kot bi ga po njegovem rabil si ga pa zelo zelo zelo ?eli. Preberi si njegovi knjigi in bo? razumel od kod njegova ?elja po nadzoru, kontroli nad mediji in nad ljudmi. Ni? si nisem izmislil vse zadeve je JJ sam napisal in nekatere so tako sumljivo podobne idejam in dejanjem strokovnjaka za propagando z imenom Goebbels. Fantje mal je treba u?i odpret pa malce ve? znanja zgodovine pa se da marsikdaj videti, tudi tisto, kar je obi?ajnemu nevednemu ?loveku lahko ostalo skrito. In z znanjem in razgledanostjo se lahko uspe?no bori? tudi z izredno mo?nim PR-jem in propagando, ki ga recimo izvajajo trenutni oblastniki
Satelitsko cestninjenje ima toliko ovir, predvsem pa so najhuj?e tiste, ki niso tehni?ne narave. Predvsem je to kontrola in nadzor in ?e se ta lahko vr?i pri gospodarskih dejavnostih je nedopustno, da se to opravlja pri zasebnosti.
Zasebnost in nenadzor je ena temeljnih ustavnih pravic v demokrati?nih dr?avah, kamor verjetno sodi tudi Slovenija, ?eprav nas razni Mateji, Jan?e, Brezigarce, Grimsi ipd s svojimi dejanji posku?ajo prepri?ati druga?e.
V glavnem... ?e bo katera budala posku?ala tole uvest za osebna vozila je na?a dr?avljanska dol?nost, da se organiziramo in da prepre?imo to neumnost. ?e bodo posku?ali, je nujno potreben referendum in tak predlog bo padel kot je dolg in ?irok.
Pa kdo je tolk neumen, da bi za 55?/leto bil pripravljen prodati svojo svobodo in nenadzor, ki ti ga nudijo vinjete. Prepri?an sem da je takih vsaj 80-85%... ostali pa so itak nevo??ljivci, ki nikakor ne morejo po?reti, da se sosed ve?krat pelje po AC in pla?a isto pa ?etudi se oba vozita ceneje kot pri prej?njih cestninah in sploh ceneje kot pri sat.cestninjenju.
Ampak tako pa? je v Sloveniji, kjer vladata nevo??ljivost in majhnost v glavi.
Satelitsko cestninjenje za tovorni promet DA, za osebnega pa absolutno PROTI.
Napovedujejo, da bo ta projekt vreden 1,2 milijarde evrov. To je tretjino vsote, ki smo jo dol?ni za AC-je. Pri takih debilnih projektih ne bomo nikoli odpla?ali dolga al pa bodo AC-ji ratali tako dragi, da jih nih?e od doma?ih voznikov ne bo uporabljal tako kot to zgleda na hrva?kem.
V glavnem, ?e se ne bomo uprli, se nam lahko pi?ejo ?rni ?asi glede mobilnosti.
Mujo dobi slu?bo pri Certusu kot ?ofer avtobusa. Njegov ?ef mu prvi dan
daje napotke:
"?uj, Mujo, toti avtobus bo? vozo, pa kasiro bo? tudi ti, ker nimamo
ve? kondukterof... Pa pazi, kak bo? vozo!"
Mujo sede v avtobus, ga zakurbla (trideset let star Tami? te?e ko ?vicarska
ura) in se odpelje na svojo turo.
Ob 11:35 njegovega ?efa obvestijo, da je imel Mujo hudo nesre?o. ?ef se
takoj odpelje na prizori??e. Na ravnini med Radizelom in Framom vidi na
polju popolnoma razbit avtobus, nekaj potnikov je ?e odpeljal re?ilec,
nekatere so ?e obvezovali, nekaj je bilo pokritih.... Mujo pa brez praske
?alostno sedi na odtrganem avtobusnem kolesu.
"Pa kaj si te ti delal, da si na toti ravnini zleto s ceste???"
"Zadi sem kasiro..."
Haha, ampak ta vic me je spomnil na resni?no dogodiv??ino.
V starih dobrih ?asih, ko smo ?e za avtobusi hodil na morje, se spomnim tega dogodka. Vstopmo v avtobus in za volanom ?ofer pregleda vozovnice in gremo. Nakar sem zaspal za ca eno urco in ko se zbudim drvi avtobus po AC-ju in ta ?ofer se sprehaja zadaj in nekaj zapira odprta okna.
Men se je takrat ziher srce ustavil za ene 20 sekund. ko sem pri?el k sebi sem opazil, da je zdaj za volanom drug ?ofer. V glavnem takrat, ko sem spal se je avtobus ustavil, pobral druzga ?oferja, ki je zamenjal prvega - ampak mene bi pa od strahu skoraj pobralo.
A kdo slu?ajno dela foto stekla - taka kot le?e na o?alih, ki se premosorazmerno z mo?jo sonca tudi same zatemnjujejo. To bi bila re?itev saj pono? temnih stekel pa res ne rabi?.
Kaj pa ve? kaj se skriva pod pokrovom - sem se prepri?al na dragu v SG-ju, da zunanjost avta vedno zavaja.
Mogo?e ma pa ta Audi tolk mo?no ma?ino, da mu je pr pospe?evanju odlimalo nalepko s prednje ?ipe in jo nalimalo zadaj. :ne vem: aaa, na to pa nisi pomislil , hehe
Pri Avtodelti so eni veliki kekci. Slu?benega Golfa smo peljali na servis, ker so tresle zavore. Budale pa zamenjajo pakne in re?ejo da je zrihtano. Grem na AC, zabremza in mi je tako metalo volan levo desno kot ?e nikoli pa imam kar nekaj izku?en z zvitimi diski pri drugih avtih.
Mislim a je to na?in, da napi?e? kaj je narobe oni pa tud ne sprobajo a so odpravili napako ampak se zadovoljijo zgolj z menjavo neke komponente in to je to.
?lamastika... ?e bi jaz tako delal bi ?e zdavnaj bil s knji?ico v roki na zavodu za zaposlovanje.
Kar se vinjet ti?e imam eno tako insajdersko (o?e je cestninar na darsu) informacijo, ki se bo verjetno marsikomu zdela presenetljiva.......po njegovih besedah naj bi imelo vinjeto samo 1/3 slovencev, od tujih vozil pa italijan noben, avstrija, nem?ija redki, hrvat pa skoraj vsak
Lep dokaz, da vsa tista gonja na Hrva?kem proti Slo vinjetam je bila samo ena velika reklama.
Sicer ne vem kje je tvoj o?e cestninar samo, ?e gledam Lj in okolico bi rekel, da ima vinjeto vsaj 4/5 vseh avtov pa ne glede al so na AC-ju al pa na drugih cestah.
Sicer pa ?e se italjan?ki vozijo brez pa AC-jih je to idealna prilo?nost za nadzornike, da se izka?ejo.
Sme?ni so, kot otroci v vrtcu. Najprej so jokali kolk bodo bogi zarad slo vinjet in ko so videli, da s svojim jokom niso ni? naredili zdaj bi pa radi ?e sami tako imeli.
Vsekakor je to njihova pravica, ?e jim bo to trenutni lastnik (ameri?ani) to sploh dovolil in kar naj jih uvedejo, da jih bodo vsaj doma?i uporabniki mogo?e za?eli uporabljati. Dost ?alostno, da imajo AC-je, ki so namenjene skoraj izklju?no tujim turistom saj se jih doma?i ?ivelj zaradi visokih cen razen redkih izjem ne more privo??iti.
Vem, saj ni v tem problem. Razjezila me je ta ve?na dvoli?nost!
Kaj si bil? Presene?en? Bojan pa sej je to njihova stalna praksa in pred vsako sezono so polni bolj ali manj neumnih idej kako bi ?imbolj "zaslu?ili".
Pri tem so pa skrajno neumno nerodni in so letos vsaj 100.000 ?ehov odgnali s tisto napovedjo o prepovedi vnosa hrane v "ljepu na?u".
Ministrstva se med sabo kregajo, ljudje pa odpovedujejo dopuste. Zanimiva bo njihova leto?nja turisti?na bilanca, ki bo verjetno precej katastrofalna in to zaradi visokih cen goriv, neumnimi izjavami ministrstev, poni?evanjem po njihovo premal bogatih in eminentnih gostov,...itd.
Na koncu bodo pa za vse to krive slovenske vinjete.
Ja Simon, ?e bi ti imel v vi?ino preko 190cm bi te prekleto motilo zgoraj levo. Kr vrjemi, na slu?benem imam prilimano tam in mi skoz ple?e pred o?mi... kr te?no.
Zanimivo... danes sem ?el v MB in sem tankal na bencinskem servisu na AC pri Lukovici. Na koncu parkiri??a pa so imeli racijo in so gledali vinjete.
?tos je pa v tem, da so kontrolorji stali na desni strani ko so kontrolirali, se pravi, da so stali ravno na nasprotni strani, kjer naj bi bila po navodilih nalepljena vinjeta. V glavnem butasto do amena. Pri meni, ki sem imel nalepljeno za ogledalom me je samo na hitro pogledal in pomahal naprej tistemu za mano pa se je moral kar malce stegniti, da je dobro videl nalepko na levi strani.
Imam ob?utek, da bo zelo hitro nalepka pristala na desni strani saj bo tudi za njihovo kontrolo to dale? najbolj?e.
res je ja..... sram naj jih bo....ljudje pa rev??ino tol?ejo vsak dan
Tisti, ki govorijo o ko??kih raja je pa? ne... in ne razumejo, da nekateri ?e za kruh nimajo. Jan?ev odgovor bi bil spet plagiat (Maria Antoaneta) in bi rekel, da ?e nimajo za kruh naj si pa spe?ejo potico.
Ker je uvedba vinjet in odprtje ?entvi?kega predora tako razburila Slovence nam je skoraj u?lo, da se s 1.7.2008 uvajajo tudi nove registrske tablice.
Ponovno se namre? vra?amo k prvotnim SLO tablicam z veliko lep?o tipografijo in preglednostjo. ?al pa se vra?a zeleni rob, kar bo verjetno razburilo vse Maribor?ane ampak se bodo morali potola?iti, ker proizvajalec pa? ni predvidel vijoli?ne obrobe.
Saj ve? kako je bil prvotno predor na?rtovan? Na razpisni dokumentaciji sta bili samo dve dvostezni cevi in nobenih priklju?kov nikjer. Zaradi neugodne geolo?ke sestave tal je bil predor takrat ocenjen malo nad povpre?no ceno. In na mednarodnem razpisu je takrat zmagal SCT s ceno nekaj nad 40M?.
Potem pa so se za?ele spremembe, ki so bile tako spretno speljane s pomo?jo kvazi civilne iniciative in pod pokroviteljstvom SLS-ovcev. Iz tistega enostavnega projekta je ratala tale kolobocija z dvema dodatnima cevema (zakaj ?e?) in s tem so morali tudi osnovni del predora raz?iriti ?e za en pas.
Zaradi takega projekta so morali izkopati ogromno kaverno in jo ustrezno nato zabetonirati z nosilnimi stenami, da bi v sti?i??u z dovoznimi cevmi bilo dovolj oja?ano. In zato se je predor tako astronomsko podra?il ampak zavedati se je treba, da osnovna cena in originalni projekt s to ceno in zdaj?njim projektom nimate ?ist nobene veze. In tudi zato se je izgradnja predora podalj?ala za dodatni 2 leti.
Zato bi bilo dobro povpra?ati odgovorne v vladnih slu?bah in na ministrstvih, da naj kon?no 1x vr?ejo karte na mizo in povejo zakaj je pri?lo najprej do sprememb, zakaj so sploh bile potrebne in kdo je pobasal dodatne provizije za 200% dra?ji projekt.
Nikakor ne branim Zidarja in SCT ampak v tej zgodbi oni igrajo samo obrobno vlogo oz. vlogo de?urnega krivca (verjetno je bil tak dogovor) ampak pravi falotje so drugje.
Pa sej je jasno samo mal je treba pomislit. Zakaj sta se uvedba vinjet in odprtje predora tako pokrivali? Zato, da bi se vinjete takoj izkazale kot izredno u?inkovite kar je za predvolilmo tekmo zelo pomembno. SCT je na?rtoval odprtje predora ?ele v jeseni vendar so jih prisilili, da so na vrat na nos zadevo dokon?ali. Saj to ni ni? narobe samo problem je potem tole, ?emur smo pri?a zdele. ?e dobro, da ni nih?e nastradal je pa to ziher eden rekordov, da prej kot v osmih urah zadevo zapre?.
?alostno je pa predvsem to, da so ?isto vsi topovi obrnjeni proti Zidarju in SCT-ju, kakor, da si je on spomnil toliko priklju?kov pod zemljo, ki drasti?no podra?ijo gradnjo. ?as je da se sodrga SLS-ovska po?isti iz prometnega ministrstva in DARS-a pa da se nehajo sprenevedat, kdo je kriv za tako ceno predora in da odgovorne spravijo pred sodi??e. In odgovorni so predvsem tisti, ki so drasti?no spreminjali projekt, a ne g. Podobnik in prijatelj?ki.
Poleg spodnjih slik, ki ka?ejo kaj se mi je z gumo zgodilo, o?itno je bila pregreta, pol pa nisva prav cajt porajtala d je prazna in je ?la ?e feltnca u 3 ...
To pa ?e zdale? ni vse, sem 1 dan prej dal kolegu za vozit Duhca, pa ne vem kako mu je ratal, da je nekje pri brzini cca. med 140 in 160 iz 5. v 2. pre?altu (vrjetno je hotu dat u 4.), posledica tega, kok mi je majster mehanik zdele povedu, mi je presko?u jermen, na eni od odmi?nih in to baje samo za en zob. Je pa filing tak - avto ful trese, nekak tko kot da bi po treh laufu, ko je mrzu, pol ko je topu ne trese ve? tok, je pa pol problem, ko je enak ob?utek, kot ?e ti elektrika neke prebija, ko ful cuka in rabi? dajat ve? gasa! Dost podobno obna?anje sem mel npr. pr starmu Golfu, ko sm meu 1. vergazr zasmeten! :ne vem:
Zdej sva z mehanikom zmenena, da nasledn pondelk prepelem stroja, do tkt da se pa loh nalahko vozim z njim, strogo brez pritiskanja mi je reku!
No tole je eno najdal?ih jamranj do zdele, sam kva ?m, ni mi ?lo lih najbol pretekla dva dneva!
Aja plus to da me je v eni sami no?i dvakat ustavu, sam je biu ok in niti za homologacijo ni n? pra?u!
Joj no Borut... pa a ti i??es najcenej?e in kakovostno vpra?ljive gume? Pol pa ho?e? ?e ?portno vozit - te dve zadevi se izklju?ujeta.
Povrh ma? pa gume ?e oreng izrabljene (sploh si ne upam za letnico vpra?at) in verjetno si v preteklosti ?e kak?en robnik nabil iz notranje strani, kjer je nato naredilo bulo in s ?asoma je gumo razneslo. Mo?no je pa tudi, da je avto precej ?asa stal na istem mestu, kar je tudi "super" za tako "kvalitetne" gume.
Kot drugo pa je tako, ?e avto posoja? in folk nima nobenega ob?utka. ?e dobro, da mu ni ratalo dat v Rally prestavo tako, da lahko samo upa?, da je res samo zob presko?u in da zaradi tega "podviga" ni ?e kak?no ojnico ukrivilo.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Vidim, da bolj slabo spremlja? kako in na kak?en na?in deluje sat. cestninjenje in kaj vse "omogo?a". Verjetno tudi ne ve?, da ho?ejo svoj lon?ek pristavit tudi:
- policija, ki bi na tak na?in enostavno kontrolirala vsako kr?itev hitrosti brez nadzora na terenu
- DURS, ki bo ugotavljal smotrnost oziroma resni?nost slu?benih poti
- pa verjetno bi se n?el ?e kdo, ki bi ga zamikali ti podatki.
?e nekaj je pomembno... sistem za sat. cestninjenje ne bo? smel uga?ati in takrat je teoreti?no in prakti?no mogo?e kontrolirati vse in vsakogar in kar je najbolj pomembno, da bo mo?no spremljati tudi izven AC, ?isto do tvojega fukplaca recimo. Ko bo ?ena dala vlogo za lo?itev se bo? pa ?udil od kod vse te informacije. OK, tole je bolj alai manj ?ala ampak sistem to omogo?a.
Ker pa na?teva? ?e ostale zadeve ti lahko povem samo to kar so ti ?e povedali:
- GPRS-je lahko enostavno izklopi? ali jih sploh ne uporablja?.
- ABC zabele?i samo datum in uro prehoda ?ez posamezno postajo. Ne bele?i ni?esar drugega pa ?e uporabljat ti ga ni treba ?e no?e? pa ?e vedno si lahko vozil po AC-jih.
- Ban?ne kartice bele?ijo samo tvojo prisotnos pri nakupu in je zgodba enaka ABC-ju - ?e no?e? lahko samo dvigne? gotovino na banki in kupuje? brez nadzora kjer koli
- Satelitski nadzor je pa en navaden bull... preve? filme gleda?. ?e bi bilo tako enostavno bi verjetno imeli v rokah ?e ?isto vse kriminalce in zlo?ince vklju?no z binetovim ladnom, Karađi?em, Mladi?em in ostalimi.
Seveda imajo mo?nost zoomiranja samo prvo mora? vedeti, kaj zoomira? in kje in tudi slu?ajno ni mo?en nek splo?ni nadzor nad vsakim posameznikom.
- GPS za nadzor gibanja avta je ?e ena stvar, ki je skoraj ?isto brezveze. Vsak profesionalec to?no ve kaj in kako zadevo imobilizira in tudi zate kot za uporabnika ni obvezna ampak se zanjo odlo?i? po lastni ?elji.
Da se vrnem na za?etek. Da, danes imamo ?e vedno veliko zasebnosti in monitoring je relativno omejen oziroma toliko nepopoln, da v kolikor si za?elimo se lahko danes danes iz Lj v Koper odpravimo kadarkoli in po katerikoli cesti in ?e izklopimo GPRS je nemogo?e to izslediti.
Zdaj pa vzemi sat.cestninjenje - nobene zasebnosti ve?, vse bodo vedeli do sekunde natan?no kje se tvoj avto nahaja, s kako hitrostjo vozi in koliko ?asa si se ustavil na bencinski itd itd.
A si pripravljen na vse to? A si pripravljen ?rtvovati osebno svobodo za kao neko ve?jo pravi?nost pri cestninjenju?
Jaz nisem in nikoli ne bom - grem pa raje nazaj na ABC.
p.s.: ?e na to odovorim - jan?a res ni kriv za vse zadeve okoli nadzora in res ga nima toliko kot bi ga po njegovem rabil si ga pa zelo zelo zelo ?eli. Preberi si njegovi knjigi in bo? razumel od kod njegova ?elja po nadzoru, kontroli nad mediji in nad ljudmi. Ni? si nisem izmislil vse zadeve je JJ sam napisal in nekatere so tako sumljivo podobne idejam in dejanjem strokovnjaka za propagando z imenom Goebbels. Fantje mal je treba u?i odpret pa malce ve? znanja zgodovine pa se da marsikdaj videti, tudi tisto, kar je obi?ajnemu nevednemu ?loveku lahko ostalo skrito. In z znanjem in razgledanostjo se lahko uspe?no bori? tudi z izredno mo?nim PR-jem in propagando, ki ga recimo izvajajo trenutni oblastniki
Povezava za deljenje
Deli na druge strani