Skoči na vsebino
Računalništvo
Napisano

Takle globok m2 SSD hladilnik predvsem pomaga, če piha skozenj zrak. Pri mojem podobnem, je sprememba smeri procesorskega hladilnika temperaturo SSD znižala za cca 15 stopinj!

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano
pred 5 minutami je sportman333 napisal:

to je verjetno primerno za vse pc-e, kjer želiš to spremljati, v last update pa verjetno zapišejo katere procesorje dodatno podpirajo ? (Version 1.54 for windows® x86/x64)

Ja. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
dne 24. 8. 2024 ob 19:08 je Scr3am napisal:

Vem. Samo v koncni fazi so te stopinje kao"problem" samo v nasih glavah. Amd zacne znizevati moc oz. Ima thermal throttle sele pri 95C. Tko da 40-50 C na idle je vse cist normalno. Bolj je pomemben podatek kolk ima stopinj na full load  Da mi pa cpu na idle dela na 5W pa hvala lepa.

Kaj pa manjka, če CPU vse potrebno naredi pri že pri 700 MHz (intel)? Tudi jaz z Mazdo pred semaforjem ne pritiskam na gas in držim 3.000 obratov (AMD), če ni potrebno ... jih je 700 dovolj. :)

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

AMD Ryzen CPU ne spušča frekvence tako nizko kot Intel (pri mojem i7 8700 iz max 4,6 GHz na 0,7 GHz v idle) Ryzen 7900 pa najnižje okoli 3 GHz ... posledično cca 25 W v idle, medtem ko pri intlu tudi samo 5W ... to pa je razlika potem v tvorjeni toploti in posledično temperaturi (intel v idle dobrih 30 stopinj, AMD okoli 45 stopinj).

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Sam sem se veliko igral s krivuljami napajanja ventilatorjev, ne samo strminami, tudi zakasnitvami, da je zaganjanja ventilatorjev čim manj. Najprej v Fan Xpert od Asusa, nato sem krivuljo nastavil v BIOSU. Pretiravam - lahko nastaviš krivuljo za CPU ventilator tako, da se ventilatorji zares zavrtijo šele pri 85 stopinjah ... temperatura bo ves čas tam blizu. :)

20240824_154825.jpg

20240824_154743.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je sportman333 napisal:

odvisno kdo je kriv, če se ti kdo nabije od zadaj je avtomatsko kriv (= premajhna varnostna razdalja) in tukaj ti kasko nič kaj veliko ne pomaga glede odškodnine, če si ti kriv....ni ti pa treba plačevati popravila / škode oškodovancu....(zavarovalnica bo pa zagotovo ponudila manj kot pa je bil avto vreden pred tem, ker gledajo enostavno samo eurotax....). Jaz sem imel podoben primer, ko me je ena bejba od zadaj nabila na ac, jaz pa potem še enega pred mano.....prvi je stal, jaz sem se ustavil, zadnja pa je bila potem kriva za oba.....meni so avto ocenili totalko in zavarovalnica mi je ponudila dve opciji 1.) povračilo in oni postanejo lastnik ali 2.) malo nižje povračilo in jaz ostanem lastnik (izbral sem drugo opcijo in potem razbitega prodal naprej....) zbito sem imel pa podobno kot @Bini samo da še zadaj odbijač, ter airbagi se niso sprožili in luči so ostale cele. Ko sem avto (takrat je bil vreden cca.10k €) pripeljal k kleparju je samo rekel, brez da karkoli odpiram je škode za 8k € :), tako da mi je bilo takoj jasno kaj bom naredil....

Si skupaj "zbral sem drugo opcijo in potem razbitega prodal naprej" dobil več, kot bi dobil na trgu za nekaramboliranega? Sam imam glede tega dobro izkušnjo (avto sem 20 let nazaj nekaj časa neuspešno prodajal za ceno X, potem mi ga nekdo razbije in izberem "tvojo" opcijo in razbitega prodam - stepli so se zanj, vse skupaj pa sem prejel več, kot sem imel prej nastavljeno ceno). :) Seveda je bila to druga situacija - avta sem se želel znebiti, @Bini-jev pa je v svoji kategoriji super ohranjen, da je malo takih. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 43 minutami je Bini napisal:

Ni bil FB, bila je rumena in on je ustavil hčera pa ne, ker je mislila, da bo odpelja skozi rumeno pri 80km.....🥴

Bomo videli kako bo s kaskom in povrnitvijo škode.... 🤔

Podobno se mi je skoraj zgodilo 30 let nazaj, pri 70 km/h v križišču pri strelišču na Dolenjki v Lj., pred mano Avstrijec ustavi ko šele enkrat utripne zelena .... jaz za njim presenečen ga obvozim po levi (po nasprotnem pasu po sredi križišča) ... imel sem več sreče kot pameti.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano (urejeno)

Če je bilo na 3 x cenejšem Cliotu popravilo ocenjeno na 2.800 €, potem je tole okoli 10.000 € škode ...

Bini, s tem avtom boste še zaslužili (odškodnina + vrednost razbitega).  

20240329_082147.jpg.564d0bf122a1fc039bfff6bc21ae069b.jpg

20240329_081141.jpg.417bd44e2c5675f813fdc3196f62d83e.jpg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano
pred 2 urama je Bini napisal:

Razen, da si v prvo predrag in kupec kupi cenej varjanto od tvoje, tak kupec je odšel in ga ni nazaj, ko ceno spustiš🥴Malo moraš bit realn.... :nevem:

Te oglede za trojko je naredila hčera, jaz in še kak cenilec, ki določa vrednost za razbito trojko... 

IMG_20240821_144606.jpg

Tale voznica je bila pa med vožnjo z glavo nekje drugje, mogoče na FB ... 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 9 urami je Scr3am napisal:

Jaz nikoli nisem uporabljal stock coolerja, ker so slabi.Naceloma cpu tezko skuris. Ce bos presegel max. temp. se bo avtomaticno sam ugasnil.

Kar se pa tice na novo sestavljen pc in crn ekran je v 95% napaka, da je nekaj napacno sestavljeno oz. priklopljeno. V kolikor je vse pravilno priklopljeno in se vedno crn zaslon pa ksn napacen bios in ne zazna cpuja. Res redko dobis novo komponento in da je v okvari.

Priloženi hladilniki so po mojih izkušnjah čisto OK za običajne pisarniške računalnike z osnovnimi procesorji. V službi imam Lenovo  z i5-6500 in nikoli še nisem slišal ventilatorja (verjetno Lenovo optimalno konfigurira nastavitve v povezavi s komponentami).

Ja BIOS mora preprečiti pregrevanje, če so vse komponente v redu, sem pa tja tudi ni, kot je bilo v mojem primeru (BIOS z napako - v določenih primerih previsoka napetost na procesorju):

WWW.PCGAMER.COM

New BIOSes will arrive over the next few days to prevent SoC over-voltage damage, so it's worth checking your motherboard's support pages.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano

V mojem primeru je šla temperatura CPU i7 8700 že večkrat na 100 stopinj (s stres testi pred nižanjem napetosti .. sedaj na dobrih 90 stopinj - odvisno tudi od temperature prostora ...) ... pri tistem skurjenem Ryznu 7900 pa s priloženim hladilnikom Wraith Prism na 98 ... potem pa črn ekran ..., 😢 Ni fin občutek, ko na novo sestavljen računalnik neha delat v petek zvečer, pa ne veš zakaj. Še slabši bi bil občutek, da na novo sestaviš računalnik in sploh ne dela - kje potem začet iskat napako, kako reklamirat - katero komponento??? - na srečo, se mi ni še zgodilo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)
pred 9 minutami je Matick napisal:

Po komponentah mi je vseeno, ima pa vsak racunalnik svojo serijsko, na laptop jo bos najhitrej vidu ce pritisnes win key + break, in imas cisto na vrhu pod imenom racunalnika tudi serijsko. To se pri sestavljenih racunalnikih da nastavit, in me zanima kje. Bi reku da nekje v BIOS, ampak nimam jest dostopa do nobenega takega racunalnika zj, pa ne morem prevert.
Je pa pol se vprasanje ce je to normalno dostopno, da ni slucajno "zaklenjeno" za nas navadne smrtnike, pa da samo zgubljam cajt s tem

Ta številka se določi pri inštalaciji operacijskega sistema, moji računalnik ima številko "Janez007". :) 

To change your computer name in Windows 10, follow these steps:

1. Open Settings: Click on the Start menu and select the gear icon to open Settings.
  2. Go to System: In the Settings window, click on “System.”
  3. Access About: Scroll down and select “About” from the left-hand menu.
  4. Rename this PC: Under “Device specifications,” click on the “Rename this PC” button.
  5. Enter New Name: Type the new name you want for your computer and click “Next.”
  6. Restart: You’ll need to restart your computer for the changes to take effect.
Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Podobno imam sam na I7 8700 s 65 W TDP hladilnik za CPU s 180 W TDP, pa komaj sfolga oziroma je bil preglasen, dokler nisem CPU-ju znižal napetosti in se je posledično ohladil za cca 10 stopinj. Če se ne motim, lahko Intel CPU obratujejo do 100 stopinj, AMD CPU-ji pa do 95 stopinj.

Velikost je pri zračnih hladilnikih kar dober pokazatelj kapacitete. Na parameter TDP se tudi ne gre preveč zanašati. In hladilnik je učinkovit šele v kombinaciji z dobro prezračenim ohišjem, kjer se bolj priporoča nadtlak (spredaj čim večji ventilatorji, pred njimi pa filter), ker če so ventilatorji samo zadaj, pretok zraka povzroča podtlak, ki v notranjost računalnika potegne zrak tudi skozi ostale reže, mimo filtrov in se prah na komponentah hitreje nabira, sloj praha pa je toplotna izolacija in povečuje pregrevanje. Sam vsaj 1x letno računalnike odprem in fino prepiham s kompresorjem, pri tem pa pazim, da zrak pod pritiskom ne zavrti ventilatorjev (nevarnost za ležaje)- vtaknem med lopate leseno palčko.

image.png

Spodnjega Noctua NH-D15 imamo na Ryzen 7900 s 65 W TDP in je 👌 - skoraj neslišen. 

Thermalright Peerless Assassin 120 SE CPU Air Cooler, 6 Heat Pipes Cooler, Dual 120 mm TL-C12C PWM Fan, Aluminium Heatsink Cover, AGHP Technology, for AMD AM4/AM5 Intel 1700/1150/1151/1200 : Amazon.de: Computer & Accessories

Noctua NH-D15, Premium CPU Cooler with 2x NF-A15 PWM 140 mm, Fans: Amazon.de: Computer & Accessories

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Klasičen hladilnik s kapaciteto TDP x 3 W (recimo za procesor s TDP 65W = cca 200W), sicer vodno hlajenje. Zračno hlajenje z najboljšimi zračnimi hladilniki za procesorje z max 100 W TDP ... moj kriterij, ki imam rad hladnejšo elektroniko in ne maram visokih obratov ventilatorjev.

Primeri klasičnih, ki so bili lansko leto na moji listi za procesor R 7900 s 65 W TDP:

- Assassin 120 SE  (cena na Amazon de padla iz dobrih 60 € na 40 € ... samo za vzet)

- Noctua NH-D15 (cena na Amazon de enaka lanski - 105 €)  ... le malenkost boljši od bistveno cenejšega zgornjega

Z vodnimi nimam izkušenj.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Računalništvo
Napisano (urejeno)

Če komu pomaga, sem kupoval po komponentah in sestavil PC za študenta lani oktobra, skupaj plačal cca 1.500 €, vmes imel težave, ker je crknil procesor Ryzen 7900 (že po 1 uri delovanja, vzrok BIOS na matični), ... istočasno v času reševanja reklamacije sem zamenjal še ohišje (za večje) in hlajenje (namesto procesorju priloženega za hladilnik, ki naj bi bil med zračnimi eden boljših).

Računalnik dela super, znižal sem v BIOS-u še krivuljo napetosti na vseh jedrih na -25, brez posledic na hitrost, ima pa sedaj cca 10 stopinj nižjo temperaturo. Največ se uporablja za rendanje slik v Blenderju.

https://www.mazda-si.net/topic/11436-računalništvo/?do=findComment&comment=529603

https://www.mazda-si.net/topic/11436-računalništvo/?do=findComment&comment=531161

https://www.mazda-si.net/topic/11436-računalništvo/?do=findComment&comment=531165

RAM je bil na koncu 5600 (5200 ni bilo na zalogi). Če bi kaj menjal je matična plošča - štartal sem na čim manjše ožje ohišje, z mATX, na koncu pa gre notri v večje ohišje navadna ATX plošča. Problem je pozicija m.2 reže za drugi SSD, ki je na obstoječi mATX tik pod grafično in ne omogoča primernega hlajenja za SSD. Tako imam drugi SSD navaden SATA.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Klima v stanovanju ...
Napisano (urejeno)

Mogoče te @skritikrt nisem prav razumel. Tudi po mojem je poanta v vlažnosti zraka - višjo temperaturo je lažje prenašati ob nižji vlagi. Tukaj pa ne razumem, kako lahko klima odvzema vlago, če ji ni treba hladiti oz. ne sme hladiti zraka? Po kakšnem principu?

Sam imam praviloma vedno nastavljeno sobno klimo na razvlaževanje - ona poskrbi, da je hlajenja samo toliko, da se na rebrih kondenzira vlaga in odteka v odtok. Verjetno meri tudi relativno vlago in preneha z ohlajanjem reber, če je ta že dovolj nizka, ugodna za bivanje, to med 40-60%.Torej ko klima izmeri vlago 40%, preneha razvlaževati (ohlajati rebra).

Nekaj drugega je navlaževanje, bistveno lažje - segrevaš vodo v neki posodi in potem izhlapeva ali hlapi v zrak, ali jo zdrobiš v kapljice z ultrazvokom na primer ... nič ni treba "loviti" okoliškega zraka in iz njega iztiskati vlage, kot je to pri sušenju. Vlaga (molekule vode) se vedno, tudi sama od sebe, širi iz višje koncentracije v nižjo, kot sirup malinovca v kozarcu vode ... ko se razredči, ga je zelo težko uloviti nazaj v sirup.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Klima v stanovanju ...
Napisano (urejeno)
pred 8 urami je skritikrt napisal:

To je tisto,kar praktično vsi ne štekajo pri klimah-ne gre za tenperaturo ampak vlago.

Ona ti posuši zrak,da se lažje sam ohladiš,ker pot se hitreje posuši (preide iz tekoče v parno stanje,in za to potrebuje toplotno energijo,ki jo vzame telesu-termodinamika).

In seveda se pot lažje upari v suhem ozračju,kot pa pri 100%vlage (npr. tropski gozd...boš štumfe sušil cel mesec,pa bodo še zmeraj mokri).

Za to pa moj nasvet,da klimo ne ugašaš...nastavi pač npr. na tistih 23° če vam lih tolko paše,in pusti...ona se bo že sama ugasnila-ona ve,koliko je temperatura in vlaga zujaj in znotraj.

Poizkusi par noči,kot sem napisal,ugotovi,katera temp. vam za spanje najbolj ugaja...če pa vam ne bo,pa še zmeraj lahko po svoje.

Gre samo za to,da se vlaga ne dvigne...je čist drugače spati.

Sicer pa...ne vem,a imaš na daljincu tud "night mode"...

Malce se poigraj,pa še kaj sporoči👍

Meri tudi vlago? Celo zunaj in notri? 

Če, potem je zame to nekaj novega. Sam sem do sedaj razumel delovanje takole: če klimo nastaviš na nižjo temperaturo, kot je trenutno v sobi, se bodo hladilna rebra notranje enote hladila (zunanje enote segrevala), njihova temperatura bo nižja od sobne, zato se bo na njih nabirala vlaga in odtekala v drenažo - klima bo zraku sobe odvzemala vlago. Ko se temperatura sobe izenači z nastavljeno, in se hkrati soba na drug način več ne segreva od zunaj (noč - ni sončnega segrevanja, zunaj hladneje), potem hladilna rebra ne smejo biti več hladnejša od sobe, mogoče celo obratno - klima preide v režim segrevanja (hladilna rebra notranje enote se ogrevajo (zunanje enote se hladijo in zunaj se kondenzira vlaga) ... in notranja enote ne more več odvzemati vlage. Nima pa 2 zaporednih sistemov hladilnih reber - hladnih, ki omogočajo kondenzacijo vlage + toplih, ki ohlajen zrak spet segrejejo nazaj ... 

Skratka, notranja enota ne more pobirati vlage, če je njihov hladilnik enake temperature ali toplejši od notranjega zraka. V takem primeru notranja enota, ki je nastavljena na hlajenje (zrak notri je 23 stopinj, hlajenje pa je nastavljeno na 23 stopinj), samo vrti in filtrira zrak - deluje kot navaden ventilator.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nov TV
Napisano
pred 22 minutami je Z M A J napisal:

Včeraj gledal v Leclercu televizije, ogromna izbira, cene zelo ugodne, preveri tudi pri njih!

Pred 20-timi leti so kakšno tehniko (PC, TV, ...) v akciji prodajali tudi pod njihovo nabavno ceno.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.