@Alex, ni samo Bled, Kranjska gora, Bohinj, Rogla, Piran in Portorož. Nalašč nisem želel tja, da bi se gužval. In nisi prvi, ki se temu čudi in smeji. 😁
V petek ob 13h sem najprej pozdravil kolesarje, ki so šli takrat skozi Sevnico, v hotelu Ajdovec pojedel slastno in lepo postreženo kosilo, popoldne sem se šel namakat v Terme Paradiso, dobre pol ure stran, ravno prav, da se M6 ogreje. Drugi dan sem se potikal po Sevnici, pil kavo, v industrijskih prodajalnah Kopitarne in Lisce kupoval slovenske kopalke, spodnje perilo, čevlje, cokle, natikače Nato sem s kolesi (pripeljal sem 2 kolesi kar znotraj M6) obiskal grad in se razgledal po mestu, pozno popoldne pa z avtom na hrib Lisco 748 m nm, se fino najedel golaža in šmorna in nato užival v sprehodu po vrhu hriba v neokrnjeni naravi in čudovitem razgledu.
Zelo priporočam za 2x prespat, in to za pol cene bolj obleganih zgoraj omenjenih turističnih krajev.
Na teh klancih sem jaz nabiral prve malo bolj resne kilometre s kolesom še v osnovni šoli.
Pri Jakopcu sem prvič bil šele par mesecev nazaj, saj je nekako med kolesarji bolj znan kafic na Pancah. Ampak ker je slednji zaprt, bom verjetno jutranjo kavo spil čedalje večkrat tukaj. Res so prijazni, lokacija je pa itak top-malo odmaknjena z veliko sence.
Spust je pa zelo hladen proti Lipoglavu pa tudi nevaren (ozka, nepregledna cesta, pesek na cesti, LPP...)
Nejc, če še nisi, preizkusi v smeri iz Ljubljane - Sostrega iti po "rdeči progi" čez Veliki Lipoglav (ne po položni "modri" mimo Panc).😉
Podnebne spremembe s hitrim dvigom povprečne temperature atmosfere, morja, kopnega za dobro stopinjo pomeni, da se je dolgoletno ravnovesje ustvarjeno v tisočih in tisočih letih v zelo hitrem času porušilo.
Zvišanje temperature in posledično spremembe smeri oceanskih tokov, ki s seboj nosijo ogromne ogromne količine energije (toplote), nam bo, sem prepričan, povzročalo še mnogo novih težav. Ena od teh je taljenje ledenikov na polih in posledično dvigovanje morske gladine, vedno pogostejši in močnejši so orkani, vreme na posameznih območjih ni več tako stanovitno in predvidljivo (neobičajno topla in suha poletja v Skandinaviji, pri nas pa mrzlo in mokro), ... tega bo še veliko in vedno več, naše rastline in živali pa se na to ne morejo prilagoditi v nekaj letih.
V Ljubljani se je v zadnjih 20-tih letih pokurilo sorazmerno s temi številkami prikazanimi na grafu (temperaturni primanjkljaj v mesecih kurilne sezone).
Iz grafa, ki sem ga narisal na osnovi podatkov ARSO, se lepo vidi, da je bila zadnja kurilna sezona 2020/2021 nad 20 letnim povprečjem (si ne bi mislil 😲) in se je glede na prejšnjo sezono v Ljubljani za ogrevanje porabilo okoli 23% več toplote! Torej za več porabljene toplote za ogrevanje zelo verjetno ni vplivalo toliko delo od doma, razen če med delom nismo prekomerno zračili prostorov, ampak dokaj dolga zima
Temperaturni primanjkljaj je vsota dnevnih razlik temperature med 20 °C in zunanjo dnevno povprečno temperaturo zraka, ko je dnevna povprečna temperatura nižja ali enaka 12°C.
Ja, enako. Takole čez prst: 1/3 več elektrike, vode in kurjave. 😲
Tudi sam si razlagam, da je glavni razlog delo od doma, to je pri nas pomenilo štirje prižgani računalniki (vsak cca 100 W x 8 ur ... skupaj dodatnih 0,8 kWh/dan), več kuhanja, obiska kopalnic, ...
Zima po mojem občutku ni bila nadpovprečno mrzla, ni se začela zelo zgodaj, se je pa kurjenje zavleklo skoraj do junija. Koliko mzla zima je bila, si lahko vsak pogleda/izračuna po mesecih za svoj najbližji kraj, po podatkih temperaturnega primanjkljaja na ARSO:
Mene barva kože ne moti je pa res malo smešno to, da poslušamo afriško naravnane skladbe, kjer si se pri 3-4 najprej vprašal ali je to res evrovizija al je kako afriško glasbeno tekmovanje. Ne vem enako butasto bi bilo, da v afriki tekmujejo izvajalci evropske zvrsti glasbe. Po drugi strani pa ne vem, če sem že kdaj slišal kakšen kitajski, indijski tip glasbe na evrosongu. Mogoče bi pa to palilo? 😆
Da ne bo pomote - nisem rasist, celo moja favoritka kot pevka je bila izraelska Etiopijka, tisti visoki toni na koncu so me vrgli na rit ... hudooo! Zato sem napisal "zanimivo" ... in se strinjam s tvojim razmišljanjem @Boss👍
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
👍
Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani