Ma raj povej, da zarad označbe na tabli Giro D'Italia 😜
Drugač pa vse čestitke - če sešteješ kilometre na bajku in teku, si naredil več kot jaz z avtom v enem letu.
Ja... Jaz sem itak malo mahnjen na Italijo.kolesariti po Italiji , sploh po poteh Gira je nekaj norega... To je slikano na poti iz Monte crostisa, še par ur pred tem sem pa osvojil zoncolan iz obeh smeri , tako da je bil prav poseben filing priti nazaj v dolino. Na poti na crostis me je prehitel nek terenec in ustavil ob poti... Majstr prilaufa ven, vzpodbuja, mi da zapakirano flašo vode,čokolado in me opozaro,da strmina šele prihaja. Jaz pa nasmešek do ušes. 😂😂
Sicer pa je glede crostisa zanimiva zgodba; želeli so imeti cij Gira na vrhu,pa so ga odpovedali v zadnjem trenutku (nevarna cesta). Domačinom,ki so dali srce v rihtanje in flikanje ceste v zadnji noči,se je baje snelo .
No... Tudi jaz mam letos s privat avtom konkretno manj km kot v nogah.
kar se tiče obrabe bom lahko kaj več povedal spomladi ko se začnejo spet nabirat km, pred jesenjo so bile montirane in imajo kakih 1000km tak da bomo vidli
Saj si videl,da imaš indikator obrabljenosti,ne? Na tekalni površini. Jaz sicer indikatorja nisem zradiral,ampak je vedno ratala bulasta na bocnici.
To je sicer super ampak kaj porečeš na to, da v mojih skoraj 30 letih delovne dobe nimam niti enega samega dneva bolniške? Sej ne da bi se hvalil, ker te vseprehitro kaj zvije, ampak bolj v to smer, da je zdravje vezano na mnogo faktorjev. Cepljenje kot tako pa verjetno ni glih eden od tistih odločilnih.
Jp,saj sem rekel,da je to skupek vecih faktorjev .
Evo... Za mano še ena sezona... Ko sem lani tak čas dobil STKP knjižico je bilo jasno,da bom letos vozil bolj lokalno... Večji del leta potem niti ni bilo kaj dosti izbire.
Spoznal skrite kotičke Slovenije, spoznal ogromno zanimivih ljudi , odpeljal dobrodelno 350km diagonalo , osvojil vse skrajne točke Grossglockner strasse v 1susu, izlet preko Zoncolana ("kolesarski pekel" se mu ne reče zaman), na Plockenpass in Nassfeld... Pa Vršič ... Mangart... Krvavec... Večina stkp poti... Planina pod montažem....
Ubistvu.... Ponosen nase,da se nisem pustil kaj dosti motiti, hkrati pa sem upošteval navodila in priporočila NIJZ in predvsem da me ni zajela splošno prisotna melanholija...
Še dobro,da mi tisina in prazne ceste ne vzbujajo negativnih občutkov (čeprav vem,da je to globalno eno veliko sranje in sočustvujem z vsemi,ki jih je epidemija prizadela-no... Saj bomo vsi po malem plačevali to ceno) in še dobro, da delam v fohu,kjer dela ne zmanjka. In hvala mojemu zdravju,da mi služi (trkam po lesu).
Na koncu se je števec ustavil pri dobrih 12500km (200.000.+ visincev), dobrih 230km teka in 25h trenazerja.
Skratka; srečno vsem.
Fotka je pa iz kraja Tualis... Severno od kraja Ovaro, kjer je izhodišče za Zoncolan in tudi za Monte crostis...
Zakaj ta fotka? Ker mi je še zmeraj top filing se raztrgati na osamljenih , strmih , ozkih cestah in potem se vsesti... Meditirati in piti kavo ...
Sem za 1x nobenih problemov sicer niti ne vidim kakšne hude razlike med njimi in prej ko so bile bontrager gor.
Jaz sem jih imel ; zelo dober oprijem in temu primerno visoka obraba. Ni zame; meni so zdržale 3500km , medtem ko mi Michelin skoraj 6000km s komaj kaj slabšim oprijemom .
Zase vem, da mi najbolj leži hranjenje 4 x na dan. Dober zajtrk, ponavadi zjutraj ob pol šestih, nato lažja malica, srednje kosilo in okoli petih, pol šestih lahka večerja (ponavadi nič kuhano). Če bi se jaz držal te avtofagije, na koliko kg bi prišel, če imam trenutno pri 184 cm 77 kg? 🧐Res pa je tudi, da povprečno na dan samo v službi prehodim tudi do 14 km, včasih malo manj velikokrat tudi več. Tako, da po mojem se hranim kar prav glede na porabljene kalorije. 🤔
Midva zgleda kar podobno jeva. Nekaj takega jaz jem,ko sem v službi po 12h v pogonu,le da jaz dodam še večerjo ob 20h. Glede na mojih 67kg v poletnih mesecih in 69kg pozimi (pri 173cm) nekaj ze delam prav
Vidim da ne razumete bistva avtofagije oz. proces povezujete s porabljenimi kalorijami.
Ni bistvo avtofagije hujsanje ampak regeneracija celic, torej obnova celic. Tisti ki je pripravljen nekaj storiti zase bo pac pozrl teh 16h brez hrane, tisti ki ni, pa bo vedno nasel izgovor oz. to ni za njega.
Ne da ne razumemo bistva avtofagije ali da jo povezujemo s hujšanjem/štetjem kalorij. Do štetja kalorij je prišlo (vsaj iz moje strani ) zgolj zaradi podatka o 2800kcal pri Đokovicu.
Ne vem od kod ti podatek 2800cal.za Đokovića, ker jih jaz porabim toliko brez dodatnih aktivnosti! Če pa se malo rekreiram-30%Nejca,imam pa cc3500 ali več!
Tudi meni se zdi to zelo malo zanj. Jaz poleg svojih "bazalnih"2000kcal zauzijem dodatnih 400kcal/h kolesa. Torej če grem narediti 200km je to 8h neto kolesa,kar nanese 3200kcal+2000kcal v enem dnevu... Ko smo peljali 350km diagonalo iz Goričkega do Obale, sem za to rabil dobrih 12h ,kar je naneslo skoraj 5000kcal, ki sem jih moral pojesti do tistega popoldneva od recimo treh ur pred startom pa do trenutka, ko sem prišel v cilj.
Potem pa še na vlaku do lj 1500kcal....
Tako da dvomim, da nek profi športnik zaužije 2800kcal na dan treninga ali tekme.
Sigurno da za 5h kolesa rabis veliko energije. Jaz se rekreiram cca 1h na dan pa ni problema.
Za primer da je mozno biti z avtofagijo tudi vrhunski sportnik je Novak Djokovic, ki na dan pokuri v povprecju 2800 kalorij, samo disciplina je potrebna.
Se strinjam,jaz tudi za 1h laufa ali slabi 2h bajka ne rabim nič pojesti (saj imamo glikogen skoraj vedno ze shranjen, ce le malo pravilno jemo).
Jaz sem se v zadnjih parih letih kar precej posvetil prehrani in vem,da so marsikateri vrhunski športniki zagovorniki kakšnih malo bolj specifičnih prehranskih režimov,je pa res,da večina navadnih smrtniiv nima kaj dosti pojma o prehrani in zna biti tako eksperimentiranje hudo nevarno. Zato podpiram take pogovore,da se naučimo kaj novega.
Sicer pa jaz dnevno zaužijem 2000kcal-2300kcal (ko sem na sihtu), pa tudi vse do 5000kcal , ko se grem za dobesedno cel dan preganjati v Dolomite 😂, od tega polovico tekom kolesarjenja in polovico pred/po kolesu. Dokler ne probaš,ne moreš verjeti
Svaka čast... Jaz jem zajtrk ob 6h (kosmiči ali jajca+ kruh..), ob 10h kakšen doma narejen sendvič (Piščanec+kruh+ zelenjava), okoli 14h kosilo (riž, testenine, tuna ali govedina ali piščanec. Nekaj v tem stilu.). Potem pa ni šans, da zdržim do večerje (ki je okoli 20h v obliki jajc ali jogurta s proteinskim praškom) in tako okoli 16h pade še kakšna banana ali ploščica.
Je pa res,da sem na sihtu 12h v pogonu,ce pa sem frei sem pa tudi aktiven nonstop. Sploh poleti ko sem veliko na kolesu, jem na max3ure.
Sladkarij,fast fooda in alkohola pri meni ni (ok.... Pizza 1x na mesec in kakšen kebab max3x na leto),pijem pa samo vodo (razen na kolesu kjer se je športne izotonike in cukr v obliki rozin ali gelov, ampak kot rečeno; da si lahko 5-8h na klancih s kolesom je treba jesti tudi cuker ).
Tudi meni je preventivno testiranje brezveze, razen, če je v zdravstvene namene! Niso vsi kot si ti, eni moramo tudi od doma in kaj naredit, zato imamo več možnosti za okužbo in v teh primerih je pametno cepljenje. Zdaj še samo čakam, da vidim kaj bodo naredili tvoji kalibri, ko bodo morali v tujino in ne bodo mogli brez dokazila o cepljenju. Stavim, da se bodo takoj cepili in to samo zaradi sebe. Žal imamo tudi take..... 😥
Točno to. Tudi sam ne vidim nekega smisla v preventivnem testiranju. Kdor se slabo počuti naj gre do zdravnika (oz.naj ga pokliče) in ga bo že ta poslal na testiranje. Kdor se počuti zdravo pa naj še naprej dela na tem in na tem,da ne bo nikogar okužil ČE slučajno je kužen. Stanje v vrsti po 2h zagotovo ni v pomoč neširjenju okuzb.
Preventivno testiranje podpiram na točki,ko bodo s pozitivnim testom ljudje smeli iti na koncerte, potovanja ipd. in se bo na ta način končno lahko malo sprostilo kup dejavnosti.
Ker sem videl temo Covid-19 in cepiva sem se spomnil, da delim še svojo izkušnjo s procesom imenovanim avtofagija. Da me ne bo kdo narobe razumel, nisem noben fanatični zagovornik raznoraznih diet, jog, dihanja...ampak to je zadeva, za katero pa sem prepričan, da ni larifali, je znanstveno dokazana in bi jo mogel poznati vsak, ter jo prakticirati če si želi izboljšati zdravlje.
Kaj je avtofagija?
Povedal bom na kratko, več si preberite na googlu, ki vse ve. Leta 2016 je za odkritje avtofagije Japonec Yoshinori Ohsumij prejel Nobelovo nagrado iz medicine. Avtofagija je osnovno proces vsake celice in iz grščine prevedeno pomeni jesti sam sebe. Na tak način se celice odzivajo na viruse, bakterije, infekcije in druge stresorje iz okolja.
Kako jo izvajamo?
Gre za naraven proces celice, ki pa ga lahko sami sprožimo če ne jemo cca. 16 ur. Na kratko povedano, jaz jem 8 ur v dnevu, 16 ur ne jem.
Kakšen je rezultat?
Avtofagijo izvajam 1 leto, iz 78kg sem padel na 70kg in tam tudi ostajam, počutim se super, prebava laufa, telovadim lažje. V osmih urah, takrat ko jem, si privoščim vse, kar si vi, fast food, coca cole, sladkarije, bla bla, edino malo manj kruha pojem.
Tko na kratko, da ne nabijam. Povejte ali ste za to že slišali, ali jo izvajate oz. če želite kakšno informacijo vprašajte.
Ne poznam,ampak če ti pomaga.... Hvala Bogu.... Jaz imam tudi kar precej natančno splanirano prehrano , sicer z malo drugačnim pristopom, ampak,ja.... Kul mi je da se nas čedalje več ukvarja s tem,kaj pojemo in da ni vse povprek.
Jaz sem tudi za KME, ker sem se svoje čase ogromno z airsoftom ukvarjal, tako pa zdaj vsakih 5 let samo obnavljam. Glede cepljenja proti gripi je pa točno tako kot praviš. Jaz sem imel nazadnje gripo pred 30 leti in se v življenju nisem cepil proti gripi, sodelavec pa vsako leto in takoj ko se je cepil sem ga vsakič zezal, da se vidiva čez 10 dni. Čisto vsakič je imel bolniško po cepljenju, ampak gripe pa tudi ni fasal. Recimo moj brat se tudi redno cepi proti gripi pa praktično kot da ni nič. Nobenih težav.
No,jaz sem se zdaj 5x cepil proti gripi in 1x imel nekajurno reakcijo, 4x pa nič.
Na bolniški nisem bil že 5let (če ne stejem operacij in zastrupitve s hrano), kar je kar dosežek za nekoga,ki ima astmatična pljuča in je celo življenje hodil za 2tedna/leto na bolniško. A je to zaradi športa , cepljenja, sreče ali pa vsega skupaj,pa nevem. Meni so cepljenja ok in se mi zdi napak,da ogromno ljudi zavrača cepljenja zaradi vpletenosti politike in denarja.
Jaz osebno sem zelo zagrizen zagovornik cepiv. Seveda, imajo stranske učinke in farmacija služi z njimi. Ampak oboje velja tudi za Lekadole.
Jaz sem cepljen proti KME. Sicer to cepivo velja za eno bolj učinkovitih in varnejših. Cepim se,ker se veliko gibam v gozdovih in ker sem na lastne oči videl,kaj KME naredi mlademu človeku (poznam osebo pri 40ih,ki je umrl zaradi njega).
Cepljenje proti gripi... Dolga leta se nisem cepil in vedno sem govoril,da ko bom prvič zbolel , se bom cepil... Par let nazaj je punca zbolela za gripo,jaz sem jo fasal od nje. Nisem v ravno slabi kondiciji,pa vendar me je položila (gripa,ne punca) za 14dni... Prvih par dni res hud glavobol in vročina 38+, potem kakšen teden malo bolje in šele po 14ih dneh sem komaj delal.
Od takrat se cepim... Prvo leto sem imel relacijo (cepil se ob 14h, ob 17h me je začelo kuhati in sem spal v službi do 20h-nisem mogel ne delati, ne iti z avtom domov, naslednje jutro sem se zbudil kot nov). Naslednja leta nobene reakcije.
Od takrat vedno gledam tako,da se cepim pred spanjem in ko sem spocit in sem naslednje dni frei. Treba je pa biti popolnoma zdrav in spocit, tisti dan ali dva (pa tudi kakšnega prej)brez večjih aktivnosti.
Proti koroni se bom cepil.
Vsakemu svoje, ni obvezno.. ampak... Mogoče bi ljudje manj kontritali cepljenju,ce bi kdaj videli otroka z boleznimi ki jih je stroka izkoreninila. Kdor ne da cepiti otroka za cepljenja , ki so obvezna pa.... Raje ne napisem.
Tudi sam dojemam električna vozila bolj kot nek imidz in pometanje problema pod preprogo.
Sortiranje odpadkov , električna vozila ... Vse to je pljunek v morje in skrivanje problema pred razvajenimi evropskimi očmi. Prava rešitev (če ni že prepozno) je malo bolj lokalno in skromno življenje ter uporaba stvari, ki jih lahko trajno uporabljamo.
Kar se tiče mobilnosti pa : lokalno zivljenje in car sharing (ali primeren javni prevoz).
Imaš prav. Je pa velikanska razlika, ker prej brez e+ niti nebi pomislil splezati v tako reber. Nekateri cilji so zdaj veliko lažje dostopni, ker prej se ni dalo doseči.
No vsekakor moraš vrteti in 1. oz. 2. stopnja pomoči je čisto dovolj. Lahko pa tudi izklopiš in višaš pulz do 180.
No po prvi vožnji sem prišel domov čisto prešvican.... Razlog hitrost po terenu več kot 30 km/h (sam pedaliral).
Haha,zakaj? Nimam nič proti e-bajkom. V določenih primerih jih zelo podpiram. Ne prenašam pa obnašanja velikega procenta voznikov le-teh. Moje prvo snidenje z voznikom e-bajka,je bilo zelo zelo grdo in ja... Mogoče sem malo pristranski...
Sem pa spoznal že čisto fejst ljudi , ki to vozijo in se tudi zavedajo, da to ni isto (ne more biti) kot voziti brez štroma.
Veš... Jaz sicer ne uporabljam strave,ampak tu blizu mene živi en... Ekhm... Starejši gospod (kako politično korektno sem to povedal), ki na stravi vozi z e-bajkom in daje zelo grde komentarje na vse, ki so (kakopak) počasnejši z navadnim bajkom (sam seveda napiše da vozi navaden mtb)... Ja,otrocje (iz obeh strani),ampak ko imaš 150pulza in das vse od sebe na celodnevni turi (in predvsem si pri tem s srcem) , te take stvari pač zelo zmotijo
To krožno je še v gradnji in je zasilno odprto,ker je zadnjič bila strašna gužva zaradi zaprtja ! Drugače pa bo vredu krožišče.
A si videl če greš iz smeri bolnice in želiš zaviti (mislimda ) tretji izvoz ; levo? V neko industrijsko cono (IC),al kaj je tam? In imaš stop znak.... Sem prav debelo pogledal....
Torej imajo prednost vsi,ki pridejo iz smeri citycentra.... In če je tam kolona vozil,ki želi zaviti levo v to IC, zlahka blokirajo vsa vozila iz smeri bolnice...
Se mi zdi,da bi bilo bolje, če bi bilo zgolj enopasovno krožišče.
Ko sem jaz napisal, da mi manjka smučanje, so me pa nekateri napadli, da sem egoist.V bistvu mi je edino za smučanje žal, da ga letos pač ne bo. Tudi po mojem bi morali odpreti smučišča in strogo vse kontrolirati s strani policije, če se držijo navodil. Kdor se ne bi, bi ga policaji odstranili s tem, da bi mu najprej napisali kazen za 400€, mu odvzeli smučarsko karto in ga pospremili do avta in počakali, da se odpelje z avtom proti domu. Le tako bi se ljudje naučili, da se da vse, če se držiš pravil.
Jp,se strinjam in te razumem (pomojem najbolj na tem forumu:) ).
Meni tako manjka bajk.. ne tisti bajk da grem za 1h malo naokoli,ampak tisto da grem narediti eno 130km vožnjo in pojem pizzo na koncu in si rečem "peezda je bil dober dan".
Ampak... Se strinjam da ima večina ljudi večje težave od tega... Sočustvujem z njimi,ampak manjka pa bajk vseeno. Čakam dan da mi nekdo razloži zakaj bi bil grožnja nacionalni varnosti nekje na Krasu z mtb, hkrati pa smem iti kolesarit v isti regiji. Ali pa 15x na dan v stacuno... Se ne strinjam s tem delom ukrepov,jih pa spoštujem..
Je pa zajebano biti športnik zdaj, sploh mi, k smo vezani na neko določeno vreme (ti na sneg na smučišču ,jaz na temperature višje od 8stopinj). Oziroma je treba res biti trmast in predan svojemu stilu, da na neki tocki ne obupamo in se ne vržemo pred tv za 24/7, ampak iščemo približke kolesu/smucanju.
Hkrati pa se mi zdi,da mi, ki smo mogoče malo bolj introvertirani ali pa vsaj manjši ljubitelji masovnih prireditev, kar dobro prenašamo vse te ukrepe. Meni priznam,da ne manjka kaj dosti (bajk je minimalna škoda napram škodi ki jo nekateri zdaj trpijo).
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ja... Jaz sem itak malo mahnjen na Italijo.kolesariti po Italiji , sploh po poteh Gira je nekaj norega... To je slikano na poti iz Monte crostisa, še par ur pred tem sem pa osvojil zoncolan iz obeh smeri , tako da je bil prav poseben filing priti nazaj v dolino. Na poti na crostis me je prehitel nek terenec in ustavil ob poti... Majstr prilaufa ven, vzpodbuja, mi da zapakirano flašo vode,čokolado in me opozaro,da strmina šele prihaja. Jaz pa nasmešek do ušes. 😂😂
Sicer pa je glede crostisa zanimiva zgodba; želeli so imeti cij Gira na vrhu,pa so ga odpovedali v zadnjem trenutku (nevarna cesta). Domačinom,ki so dali srce v rihtanje in flikanje ceste v zadnji noči,se je baje snelo .
No... Tudi jaz mam letos s privat avtom konkretno manj km kot v nogah.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani