Majhen "update" pri HTPCju...mogoče bo za koga zanimivo...ker ni klasično ohišje,je čisto drugačni tok prezračevanja,in seveda Thermalright hladilnik piha proti zadnji steni nad izhodi,kar pa ni optimalno.
In sem študiral,kako bi lahko hladilnik za 90° obrnil,da bi bil tok zraka od obeh ohišnih ventilatorjev,čez CPU-hladilnik,hladilnike SSDjev proti napajalniku (SeasonicX-650 je v hibrid modusu), in proti izpušnem ventilatorju...torej gledano od spredaj z desne proti levi.
Specializirana spletna trgovina s profesionalno računalniško opremo, gamersko opremo in zabavno...
Sicer ni namenjen mojemu hladilniku,a sem sklepal,da bo vsaj primeren za "modifikacijo z bormašinco",če že ne "od prve"🤔.
In včeraj končno dobil ta kit...in kaj naj rečem...paše...a je bilo treba malce na silo z primežem stisniti okvir,ker sta vijaka od prečke hladilnika lih za cca.1mm bolj narazen...enega privijačiš,drugega pa ni šanse...a sem zrihtal😅💪.
Celo pašejo vijaki,ki so hladilniku priloženi,da sem z njimi od spodaj privijačil hladilnik na okvir, in šele nato vse skupaj z štirimi vijaki "backplate" od podnožja na plato...je šlo presenetljivo enostavno😃.
In na sliki končna postavitev-vse je optimalno prevetreno od desne proti levi.
Sem pa preizkusil tudi EXPO profil-1 na 6000 MHz...dela BP😊
A še ni konec...na vrsti so napori v smeri utišanja...alubutila imam več kot dovolj (kogar zanima glej
Rabim pa še akustično peno in filc...kot zmeraj se bom obrnil na Orange Audio...da vidim,kako bo ratalo🤔
Sem bil pred leti blizu Stuttgarta v keltskem muzeju...je bilo zelo zanimivo,,in ko smo se pogovarjali,so dejali,da imajo del zbirke izkopanin iz Slovenije...baje veliko sodelujejo😃...vsaki dan se kaj novega naučimo.
Rabljeno in novo ne moreš primerjati...drugače pa imaš prav...so hitrosti za 3.0,samo cena po GB je tudi top, kar pa je bil glavbi razlog za nakup...ne rabim za sejanje in dolvleko hitrosti. Sem testiral čisto iz firbca,k me pač zanima tematika,in da vidim,kje v napredku trenutno smo.
Za Cruciala pa...najbrž res overkill...a ker ga ne mislim menjati,dokler sistem ne bo škripnil,sem pač vzel najhitrejše kar plata še podpira...in to je pač ta SSD🙄...če bi bil 300-400€, ga najverjetneje nebi vzel...isto kot tudi nisem gledal dražjih Ryzenov, in sem bolj gledal na max.TDP.
Ne,da bi nucal,k itak bo 99% v IDLE-ju...pa sem vseeno dal tistega poceni 1TB Kingston-a NV2 k bo samo za torrent fajle namesto v četrti M.2 slot v drugi slot,kjer je navezan direkt na CPU preko PCI-e 4.0 (slot 3 in 4 sta preko chipseta)...in spustil test-evo rezultati...mal je razlike😆
Predvsem mi je to sedaj zanimivo,kam smo z SSDji prišli...kako drago je to nekdaj bilo,in kaj lahko pričakuješ za cvenk.
Za 1 tera M.2 SSD za 54€ (Amazon)...z to brzino...
Ena izmed bolj pomembnih funkcij pri plati je ravno ta bios flash button :).
Ko sem nekdaj sestavljal nov "family-pc" sem "brick-al" čist novo MSI B350 PC-Mate...ker ni imela flash button, in se je med posodobitvijo "obesila"...sem pustil od vecera,pa do naslednjega dne,pa nič🙄...sem takoj vedel,kaj bo,ko vzamem strom🤕....samo še za v kanto.
Nato kupil MSI B450 A-Pro za cca.5€ več,ki to ima...in še danes dela.
Enkrat se nafukaš,pol pa nikoli več...zame-kot pišeš-važna funkcija...brez tega zame "no-go".
Včeraj sem se še malce ukvarjal z HTPCjem...toliko,da sem posodobil BIOS (prvič po principu "brez RAMov in CPUja" na flash gumb)...zalaufal,Winse gor,gonilnike...
In RAM-i delajo BP...osnovni profil je 5200MHz...ko je bilo vse posodobljeno pa sem vklopil EXPO profil-2 z 5600MT/s 46-45-45 in dela BP...seveda nisem še obremenjeval,k sem šel spat,a tudi to še bo...
Bom preizkusil tudi EXPO profil-1 z 6000MT/s 48-48-48,samo,da vidim,kako stabilni so...
Toliko o RAMih,ki jih ni na kompatibilnostni listi...
@skritikrt me je zanimalo mnenje glede tega konkretnega WD 20TB, ... ne zanima me, koliko imaš diskov ti, kot je bil tvoj odgovor, tipičen ...
Nikjer nisem napisal, da bi bil to edini HDD, ... je pa zalo majhna verjetnost, da crkneta 2 HDD naenkrat. Bom nadaljeval v tvojem stilu: tenutno imam v PC 1TB SSD + 2TB SSD + 6 TB HDD + 6 TB HDD, pa še nekaj prenosnih 2 - 4 TB, tudi v kleti ... jih niti ne štejem več, kaj šele, da točno vem, kaj je gor .... Tako, da @skritikrt ne prehitevaj ....
Preberi si tvoje vprašanje.
pred 4 urami je Janez007 napisal:
jaz pa se spogledujem s tem klasičnim HDD, 20TB za BKP slik, filmov,... kakšen komentar?
In se postavi v "mojo kožo".
Samo pomagati hočem.
Kako pa naj vem,za kak primer rabiš?.. saj dejansko nisi nič napisal.
Zate tipično-vržeš kost,mi pa naj grizemo....pa ne bom več🤨.
Še najjasnejša informacija mi je bila "backup"...in sem ti razložil,kaj si mislim in za kaj. Ker je polno naivnežev,ki padajo na reklamne obljube...in mislijo,bom kupil "Red"-a,in bo ziher backup😂🤣
Če ti pa odgovor ne paše,pa ni moj problem,če vzameš,kot da se hvalim. Sem le hotel ponazoriti,v kakšne napore in stroške se moraš spustiti,če hočeš zares varnost podatkov.
jaz pa se spogledujem s tem klasičnim HDD, 20TB za BKP slik, filmov,... kakšen komentar?
Jaz bom rekel drugače-to ni "backup".
In tudi drugače-kaj boš "backupal" oz. kako važne podatke.
Jaz zase delam tako,da imam vse najmanj podvojeno...nič oblačnih storitev,nič NAS,nič RAIDov ipd.
Pa imam HDDjev res "k dreka"...in nobenem HDDju ne zaupam!!!
Imam zunanjih HDDjev 1x16TB,2x8TB,2x4TB,6x2TB (vse 3,5"),ostalo vse na 12x2TB (2,5" zunanji....ostalo "solato"-nekaj starih 500GB,320GB,250GB notranjih HDDjev različnih velikosti niti ne štejem....
Kaj bi rad povedal-gre za verjetnost odpovedi HDDja!
Kaj ti bo pomagalo,če ti ta "profesionalni WD Red Pro crkne"...a tolažba,da jebil WD RED Pro,in,da je bil "drag"?...a boš tožil WD?
Kaj pa podatki?
Še to-PC ali Laptop-nima veze-vsi HDDji v njem niso "backup"-to so le shrambe z podatki,z katerimi "delaš". Ko ti bo npr. crknil Laptop,boš vedel,kaj govorim...govorim iz izkušenj...mi je že nekaj kolegov in sodelavcev nosilo laptope z prošnjami rešitve podatkov...pa vidiš,da je HDD še IDE...in to "tamajhen"IDE...pol pa "čaraj"....
Kaj jaz delam (za to toliko HDDjev)-vse BDMV 1080p BluRay filme imam podvojene-uporabljam tiste 2TB 2,5" zunanje HDD,taveliki pa so "backup". Da se razumemo-le podvojeno ni backup-če hočeš res zavarovati podatke,mora biti najmanj potrojeno,in vsak medij (HDD,DVD,BluRay,SSD,USB ključ...) spravljen fizično drugje. Za to imam jaz fotografije in videoposnetke od kamere shranjen na več HDDjih in vsak je drugje "pospravljen".
Za filme ni takšne potrebe,ker ima tudi prijatelj veliko večino filmov,katere imam sam...mi je že enkrat pomagalo,ko nisem imel še vsega podvojenega,in je škripnil en 2TB HDD...
Torej,če hočeš pravi backup najmanj 3 kopije,za nepomembne fajle sta dovolj dve.
Prišli tisti štirje hladilniki...aha-so spremenili kartonasto embalažo🧐...sedaj jih bo pa dovolj😃
Malce sem se poigral z SSDji,če lepo pašejo z JEYI hladilniki na plato...in paše😃
Original hladilnik za "C" ima tudi spodaj ALU ploščico,in zmore tudi 22110 velikost.Ta ploščica pa je privijačena le z enim vijakom,torej nima optimalnega stika z spodnjo stranjo SSDja...Za normalnega "smrtnika" OK,a gre tudi bolje.
Malce sem se ustrašil misleč,da so sponke prikovičene,a so privijačene na navojne kovice...tako lahko uporabiš priložene alternativne vijačne sponke.
Ko sem že pri tem,sem preizkusil,če pri ostalih dveh M.2 slotih paše z hladilniki...in paše za "mišjo dlako"😁
Še dobro,da je en slot obrnjen,če ne bi si bili vijaki JEYI hladilnika napoti,in nebi šlo....zaradi zamika pa gre-to plato in ti hladilniki-priporočam.😃👍
In ker slike povedo več kot tisoč besed-prijeten ogled.
Recimo moje Good year F1 assimetric 6 so narejene - v Sloveniji v Savi. S tem ni nič narobe, kvečjemu boljše, ker veš, da je prisotna kvaliteta.
Kaj si pa nemc o tem misli,je pa druga zgodba...
Pa ne bom rekel,da ima ali nima veze,kje so narejene pnevmtike...je le malce lepše,če vidiš napis Made in Germany...
Po drugi strani sem pa pred leti za sinovega Punto-EVO kupil Pirelli k so bile lih v Maleziji narejene...in ko ga je enkrat nagazil šleper,je policaj rekel,da so sina rešile dobre gume...kako je to mislil ne vem,ker nisem bil zraven,in ne poznam detajlno kako je do te nesrece prišlo...slik pa tudi nimam...bo že držalo,kar je rekel...slabe gume res niso bile.
Bom rekel,da nima veze,kje so narejene...bolj,kako so izdelane,kakšni materiali,kontrole itd...
Kitajcem jaz ne verjamem,preradi "lovijo ovinke",da bi prišparali oz. več zasluzili...sem že o tem tukaj pisal.
Ta video pove vse...še posebaj od 4:30 naprej...zelo zanimivo.
Bi samo prosil,da ne vse javne uslužbence metati v isti koš...vemo kje sedijo odgovorni...
Jaz npr. (strojevodja na SŽ za tiste,ki tega še ne vedo)...se vsak šiht,ko vozim potniški vlak trudim,da bi zmanjšal zamudo...mi je žal potnikov...res.....pol pa dobiš v roke dokument P-13 za počasne vožnje...npr. pred lih enim tednom,ko sem peljal "Pihorca" v Koper, in našteješ od Hodoša do Kopra 57 počasnih voženj...od teh večina 50 in 30km/h...nekatere tudi večkilometerske...se lahko strojevodja "na popek meče"...in gas/bremza,da letijo kufri po glavah potnikov,pa ni šanse,da nebi bila katastrofalna zamuda.
Pa če not dobiš npr. par minut...pa čakaš na uvozu Lj.,ker te prometnik ne more "not vzeti",ker mu varnostna naprava še iz "socializma" ne pusti zaradi gužve...
Prej 35 let nič v železnice vloženo,sedaj pa so zavohali denar in "vse naenkrat"...
Lahko se dobesedno raztrgaš na dva kosa,pa je vseeno "katastrofa'...žal🥺
To imam tudi jaz, ampak je grafa taka petarda, da žal vse te slote zakrije in nemores nic priklopiti 😁. Vrjetn problem, ket imam mATX. Naslednjic bo treba vzet ATX format.Zej ce bos dal neko nedolzno grafo potem nebo problem ja
Pr priateljevem sistemu,k sem ga tukaj predstavil...Silwerstone ML-06E (7L) z mini ITX plato...ej-to je taka jeba z kabli itd...bog ne daj,da kaj pozabiš...al pa da zajebeš vrstni red...al pa si kaj premisliš...moraš VSE spet "razčefukati"...
Predvsem,ker imam to "neprijetno navado",da če se da vse,ali pa vsaj čim več kablov speljem pod matično...ventilatorji,napajanje CPUja,vse,kar gre na fronto,SATA,...po možnosti vse razen napajalnega za plato....in pri ohišjih kjer nimaš dvojno "dno",moraš "vse ven" in ",ne zajebi vrstnega reda😬
Pač sem alergičen na "solato"...čeprav vem,da ni razlike v performance-ju...imam pač rad,da izgleda "clean".
Tukaj ga ni čez ATX al pa E-ATX (stara G1 Sniper 5)...
Je res,da enkrat,ko sestaviš večinoma ne spreminjaš več veliko,in zna biti mATX "polna kapa"...a ko me prime,rad skoz kaj optimiram in iščem rezerve...tukaj je fajn dostopnost in več prostora...če ti seveda dovoljuje ohišje.
Sem jaz tudi veliko gledal npr. Streacom ohišja...glede na dobljeno niso tako draga..a se pri teh ohišjih hitro konča pri performance-ju.
Moj bo res HTPC,a bo moral biti tudi "Workstation"...tu pa kmalu ugotoviš,da ne moreš imeti vsega....in Streacom odpade,ker brez ventilatorjev bo samo HTPC in workstation z slabim performancejem.
Jaz pa hočem vse...za to pa kompromis pri velikosti...oz. za HTPC "ogromno" ohišje ,ATX plata,ATX-PSU min. 12cm ventilatorji (v ohišje pašejo tudi 14cm ventilatorji) itd...
Valda ni potrebe, k je zmer 10 avstrijskih starih čičotov spredi k majo klobuček na zadnji polici.
Jezus sem vesel, da sem se losal tega Ljubelja
Samo v orng breg v "sport"...ne po normalni cesti al mestu...ni treba toliko gasa dati,in ne šalta hitro v višjo...ga lepše v nulo držiš.Sem jih moral nazajgrede ne vem več...2-3 "paciente" prehiteti v orng breg...res "pacienti".
Je na sport bolje tudi dolgrede,k dlje pusti v nižji prestavi,pa da ne rabim sam ročno v nižjo za več bremzanja z motorjem...
Bo Vršič še zanimivejši,k je veliko več 180° zavojev...je pa res,da je na Vršič razdrapana cesta,in moraš bolj paziti na pnevmatike...veliko bolj kot Ljubelj...bo enkrat res za probati...tudi Korensko Sedlo sem nekdaj veliko prevozil...
Za uživancijo mi je pa bila najboljša "zakon" cesta čez stare Rebrnice😃👍...če si ujel,da ni bilo šleperjev-uživancija tako dol,kot gor grede...samo gasa
Smo izbirali med tem in Pyramidenkogel...pa puncam niso tako všeč kuščarji in kače...in je znagal razgledni stolp...in sta se po tem zgoraj obe "posrale"😂🤣
Mazda pa prvič v "brege"...zanimiva vožnja z avtomatikom...moramo enkrat še na zahtevnejši Vršič,da vidim kako gre...
Vsaj danes čez Ljubelj-daš na "sport" in gre k "raketa"...prehitevanje kombijev ipd v strmi breg...mala malca😃
Pa ti bo tale "hladilnik" sel skozi z grafo? Ali imas integrirano ? Meni ni sans da gre tole skozi. Kot zanimivost imam jaz na m2 ssd disku bequiet hladilnik in nisem opazil nobene razlike med before/after glede stopinj. V idle ima m2 40C med uporabo pa 50C. Ostali 2.5" sata imajo 30-35C. M2 ima visjo temperaturo zaradi svoje lokacije.
Če bo 4K predvajalo kot se spodobi,bo itak brez grafe...vsaj en čas še...pol,če bi pa kakšno dodal,pa tudi ni problem,ker je pci-e 5.0 M.2 slot za "C" nad grafo.
Ta Kingstonov SSD bo drugje...takoj pod grafo sta še dve mesti z pci-e 4.0, čisto spodaj pa še eno...torej več kot dovolj.
Seveda bo tisti takoj pod grafo zadnii v vrsti,a najbrž nikoli ne bom potreboval grafe z kakimi monstroznimi hladilniki...že tista od Palita z pasivnim hladilnikom po moje nebi bila tak problem pri original hladilniku...imam pa še enega nižjega...identičnega tistemu,k je pod grafo v "family-PCju"...
Seveda se najbolj sekiram za "C"...in če bo kriza bom hladilna rebra hladilnika zgoraj pokril,in z njega speljal zračni kanalček k odprtini slota nad grafo. Ker bo v ohišju itak nadtlak,se bo moral lepo hladiti...oz. odvajati segreti zrak.
To je npr. ena od "fint" silencerjev..v bistvu Thermalright-ova pogruntavščina,ko so nekdaj ponujali kanale t.i. shroude" za njihove "Macho" hladilnike,kjer si speljal "izpuh" od hladilnika direktno na odprtino od izpušnega ventilatorja...torej vsa toplota takoj direkt ven.
To je en od vzrokov,za kaj se mi dopade vzdolžna postavitev reber pri tem M.2 hladilniku...pasiven je že po testih bomba,aktivno hlajen pa mora biti še bolj....za 6,73€ raketa😃👍
Za ostale SSDje razen "C"...bo pa pač "iz luksuza", k me v bistvu ne zanima,kake temp. bodo...še najbolj bo od teh na pci-e 4.0 delal ta Kingston...pač sejanje...
"C" je važen,ostalo pa...najboljši hladilnik za cvenk gor in pozabim.😆
Zaradi Intel paranoje in posledično prehoda na AMD... a se kdo počuti pogumnega in bi ga zanimal kombo 13700K + Strix Z790? Ostane tut DDR5 ram in pa možnost z EK AIO al pa Thermalright Phantom Spirit coolerjem 😅
Ko bi to kdo bral cca. 10-15 let nazaj🙄...za vsako rit ena palca raste...
Jaz pa tačas,ko čakam,lahko že kaj pripravim...ni potrebe po razlagi-slike povedo več kot 1000 besed...
Knipex raztura😃...dobro,da sem pred časom naročil dva ta hladilnika...kot,da bi vedel...in danes še 4 kom.😁
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
€13.47 | JEYI M.2 2280 SSD Heatsink, NVMe NGFF Heavy Duty Full Aluminum Convective Heat Sink, Passive Cooler with Fins, 35℃ Decrease Max https://a.aliexpress.com/_EGVclVj
Joj nisem vedel,da so taki packi,ker se redko vozim z vlakom,ko pa se se vozim od doma do zasavja in ne vidim takih primerov. Za take bi uvedli plačilo dodatne prtljage in bi rešili problem. Za svinjače pa velike kazni (100€) povsod ne samo na vlakih,pa je problem rešen.....
Ne vidiš jih,ker se ne voziš z regionalci.. oni ciljajo na take,kjer je ziher Stadler,da lahko leži čez 5-6 poklopnih sedežev,in kjer vožnja brez prestopanja traja čim dlje...najboljše brzi Maribor-Koper ali Hodoš-Koper in nazaj.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
Majhen "update" pri HTPCju...mogoče bo za koga zanimivo...ker ni klasično ohišje,je čisto drugačni tok prezračevanja,in seveda Thermalright hladilnik piha proti zadnji steni nad izhodi,kar pa ni optimalno.
In sem študiral,kako bi lahko hladilnik za 90° obrnil,da bi bil tok zraka od obeh ohišnih ventilatorjev,čez CPU-hladilnik,hladilnike SSDjev proti napajalniku (SeasonicX-650 je v hibrid modusu), in proti izpušnem ventilatorju...torej gledano od spredaj z desne proti levi.
In pri Funtech-u najdem AM5 mounting kit-B
Funtech - Thermalright AM5 Kit Type B (AM5 TYPE B)
Sicer ni namenjen mojemu hladilniku,a sem sklepal,da bo vsaj primeren za "modifikacijo z bormašinco",če že ne "od prve"🤔.
In včeraj končno dobil ta kit...in kaj naj rečem...paše...a je bilo treba malce na silo z primežem stisniti okvir,ker sta vijaka od prečke hladilnika lih za cca.1mm bolj narazen...enega privijačiš,drugega pa ni šanse...a sem zrihtal😅💪.
Celo pašejo vijaki,ki so hladilniku priloženi,da sem z njimi od spodaj privijačil hladilnik na okvir, in šele nato vse skupaj z štirimi vijaki "backplate" od podnožja na plato...je šlo presenetljivo enostavno😃.
In na sliki končna postavitev-vse je optimalno prevetreno od desne proti levi.
Sem pa preizkusil tudi EXPO profil-1 na 6000 MHz...dela BP😊
A še ni konec...na vrsti so napori v smeri utišanja...alubutila imam več kot dovolj (kogar zanima glej
Rabim pa še akustično peno in filc...kot zmeraj se bom obrnil na Orange Audio...da vidim,kako bo ratalo🤔
Povezava za deljenje
Deli na druge strani