Skoči na vsebino
Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano (urejeno)
pred 3 minutami je Boss napisal:

Ma glej... ubit človeka pač ne smeš pa če se še tolk kurčimo klele. To je poanta situacije, ki jo pač ne razumeš. To je v stilu kaj bi bilo če bi bilo.

Ostalo se strinjam, ne bi jo smel dotaknit ampak kaj še vse ne smemo pa se vseeno počne - recimo pijan v avto za volan pa skoz rdečo.

imam pa občutek, da se o tem sploh ne bi pogovarjali, če jo ne bi pošlatal Eritrejec ampak en kleni Evropejec. Ups, aja, sej res to se skos dogaja, samo pač ne vemo, ker za medije tak dogodek ni interesanten. Pa je glih tako nesprejemljivo pa ne glede kdo koga šlata in kdo koga ubije.

A to merilo velja tudi za posebno operacijo v Ukrajini, Buča itd...?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano (urejeno)
pred 14 urami je Agerg napisal:

Me ne prepričate da spraviš recimo 150 m2 neto veliko bajto s parcelo in vsem kar spada zraven skupaj za 180 k€, tudi na štajerskem koncu. Pri nas je recimo samo komunalni prispevek za takšno kvadraturo okrog 20 k€.

Kolega je leta 2020 končal manjšo hišo blizu Krškega, žena arhitektka, ni se preseraval, takrat je rekel, da ga je gradnja prišla cca 1.200 €/m2. Glede na trende cen bi to danes pomenilo cca. 1.700 €/m2. To pomnožimo s 150 m2 in dobimo 255.000 €, pa malo rezerve, opreme, ureditve okolice in smo pri 300.000 €.

Stroški za hišo: gradbene konstrukcije + inštalacij + načrtov, vodenja projekta, financiranja v €/m2 neto površine brez DDV:

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

V Ljubljani, na lepi lokaciji, je zazidljiva komunalno opremljena parcela po 1.000 €/m2. (parcela 600.000 + zidava 300.000 = 900.000 € ... za toliko se proda hiša)

V Domžalah, na Vrhniki, ali v Grosupljem, na lepi lokaciji, je zazidljiva komunalno opremljena parcela po 300 €/m2. (parcela 200.000 + zidava 300.000 = 500.000 €... za toliko se proda hiša))

Pa še en mini problem, takih parcel na trgu praktično ni.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Filmi
Napisano (urejeno)
pred 44 minutami je sportman333 napisal:

ja to zna biti zanimivo, že oddaje ki so na RTV ob nedeljah veliko pokažejo, sicer pa ja ZKP je že zdavnaj zapustila večino folka, amerika je pa itak v tem pogledu adijo pamet....(no pa saj v resnici je tam v osnovi mogoče 10% folka ki ima nekaj v glavi, ostalo je pa bolj bogo....)

Ponavadi mislimo, da se nas manipulacija ne dotakne, pa se nas ... 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razkurnik oz. Razpiiiizdnik
Napisano (urejeno)

@Boss ... po sliki sodeč bi moral adapter 4 pasat???

image.png

Za M6 2018 Fl sem nabavil tele (imam pa še zapakirane):

AEROTWIN Original A
MAZDA | 6 Wagon | Sep. 2018 - ...

spredaj

Št. izdelka 3397014398

Kratka koda: A 398 S

https://www.autodoc.si/bosch/12792861

zadaj    

Št. izdelka 3397011630
Kratka koda: H 309 

https://www.autodoc.si/bosch/7023343

Do danes nisem pomislil, da morda ne bi pasali ... :) (sem že mislil zamenjat, pa so začeli spet odlično brisat po tem, ko sem jih obrisal z alkoholom ... mislim, da je na tem forumu to foro nekdo objavil kakšno leto nazaj)

image.png

Original Mazdini za 50 +X € ...:

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)

Tudi mnogo lažje predstavljiva ideja o dajnovodih med kontinenti ni nova. Ko pri nas sije sonce, viške iz SE (iz severne Afrike) izvažamo v Ameriko in obratno. Slovenija nima najboljše lege za SE, zato bi Evropa najraje postavila svoje plantaže SE v severni Afriki, kjer bi iz enake SE pridobili čez 2x več elektrike. Take povezave pa niso poceni, na njih nastajajo velike izgube, pa podvržene so geopolitičnim nestabilnostim-velikim rizikom.

Eno so optični komunikacijski kabli, ki ležijo na dnu oceanov, drugo so visokonapetostni električni kabli.

World_PVOUT_Solar-resource-map_GlobalSol

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

Vir elektrike, ki ni konstanten je pač pain in the ass. To ti bo povedal vsak, ki se ukvarja z distribucijo elektrike in zagotavljanja normalne oskrbe porabnikov.

Dobesedno bi bilo lažje, da kdor ima SE na strehi, da ta ni del energetskega sistema, ampak skupaj z baterijo ločena.

Ja, če bi bil čisto ločen, samooskrben v pravem pomenu besede.

Tako pa bi bilo podobno, kot sem jaz samooskrben od Mazda servisa. Večinoma ceneje servisiram pri lokalnem mehaniku, a včasih vendarle nujno potrebujem Mazdin pooblaščen servis. Valjda me takrat opalijo ... 😀

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je dvorjan napisal:

Sončnice (še zdaleč) niso problem. Koliko električne energije v Sloveniji naredi fotovoltaika? Manj kot desetino ... (ene 8 %, če se prav spomnim enega grafa iz uradnih strani)

Problem je elektro mafija in njena požrešnost, ki presega vse meje.

Elektrika proizvedena takrat, ko je nihče ne rabi, ni vredna nič.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)

Vem kako je to bilo. V SLO je 10 let nazaj z.... en uradnik, potem se je reševalo z netmeteringom, kar je prineslo nove še večje težave, ki jih sedaj rešujejo z omrežnino.

Netmetering na letnem nivoju ni OK, recimo na mesečnem mnogo boljši, dober (pošten) pa bi bil na urnem nivoju.

Nekoč sem bil na obisku TE-TOL kjer so povedali, da včasih plačujejo tudi po 100€/MWh nekomu, da prevzame njihovo elektriko. Po domače, elektrika poleti iz sončnih elektrarn je v določenih urah vredna -100€/MWh. Ampak jo mora po predpisih sistem od SE odkupiti po 100€/MWh - razliko -200€/MWh plačamo tisti, ki nimamo SE. Številke so približne.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 17 minutami je Jest napisal:

To je več kot 400% podražitev omrežnine ... Prej smo vsi imeli enako moč (pri 3x25A varovalkah je ta bila 10 kW)... Sedaj pa če imas določeno dogovorjeno takšno moč, plačujes v ČB1, ki je najdražji, takšno visoko ceno ... 

Nov način obračuna je narejeno samo zato, da bodo nekateri lahko več denarja dali v žep ... Dvomim, da bo šlo to vse v obnovo omrežja... 

Sem povedal, tisto kar vem. Na splošno zaradi problematike SE (EV in TČ), ne zaradi Jest-a, da ne bo pomote. Sploh pa princip  netmeteringa je zgrešen, sedaj to krpajo ...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano
Pravkar je Jest napisal:

Pri meni je omrežnina sla gor za vnc kot 4x ... Porabe ni, ker je na strehi sončna ... Prejšnji mesec je bila 13,42€, ta mesec pa 59,18€ ... 

image.png

Takim je bila predvsem namenjena nova metodologija, nov obračun. Oziroma zaradi takih. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 36 minutami je Jaka32 napisal:

Evo za oktober in november.

Omreznina iz 6 na 23 eur ob enaki porabi oziroma manjsi.

Screenshot_20241206_081959_Samsung Notes.jpg

Screenshot_20241206_082022_Samsung Notes.jpg

3 sekunde sem rabil ... razumljivo, saj ti skoraj nič ne porabiš (5x manj kot mi, 4 članska družina), je to sploh možno? Imam še podatek za 2 penzionista, lansko leto novembra 147+130 kWh ...

Moj primer:

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Omrežnina 2024 po novem
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je Jaka32 napisal:

Eto, zdaj bom pa zacel jamrat.

Kljub 2 kW manjsi mesecni porabi sem dobil 2x visji racun za elektriko. Pa imam zelo majhno porabo! 

Na terasi imam 9 kW savno, pa ne vem ce jo bom priklopil. Glede na to da je zdaj gorel samo hladilnik in 1.5 kW bojler, pa 2 uri na dan TV, pa sem dobil tak racun... zacelo se je!

Daj napopaj sem gor račun, da pogledamo. Imam sodelavca, ki se podobno pritožuje nad novembrskim računom (kriv je seveda Holob), je pa pozabil povedati, da je novembra plačal glede na oktobra 29% več € ob 41% večji porabi

Da ne bo kdo slučajno mislil, da simpatiziram z Golobom ... tudi na TV ga več ne morem gledat. Enkrat si želim predsednika vlade, ki bo mož beseda. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)

Jaz tudi igram loto, samo z mnogo manjšim vložkom in mnogo manjšo verjetnostjo da zadanem. :)

Recimo da zadanem 10.000.000 s srečko za 2,2 € je verjetnost 1/139.838.160.

Če bi danes kupil xxxCoine za X€ bi bila verjetnost, da nekaj zaslužim 50%, verjetnost da nekaj izgubim 50%. Ko gredo trendi navzgor (kar se vidi šele za nazaj), je praktično težko izgubiti, ko gredo navzdol (vidi se šele za nazaj), je praktično težko ne izgubiti. Ne razumem, da bi vložil v nekaj, kar ne razumem oz. rast temelji na nerazumevanju. :) Zato nikoli ne bom obogatel, niti bankrotiral. Tale naš planet se spreminja v planet opic ... je komu še kaj jasno, predvidljivo, logično? Meni vedno manj. :vskalo:

Privoščim pogumnim in vam nisem fovš, da ste zaslužili ... da ne bo pomote. Če boste nekoč jokali, ker bo počil balon, se mi tudi ne boste smilili, da ne bo pomote. 😁

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Jamralnik v2
Napisano

Jaz bi pri rabljenem velik poudarek dal na nekaramboliranosti/ohranjenosti/prevožene km. Podobno sem iskal Jazz, Mazdo 2, ... in po naključju naletel na Cliota storia 11 let starega s 15.700 km. Super nakup.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Hišna elektronika
Napisano (urejeno)

Če primerjam ceno avta in TV je tudi kakovosten OLED relativno poceni. Sam več časa preživim pred TV kot v avtu. Leta 2020 sem plačal za LG C3 55" dobrih 1.200 € ... in po 4-ih letih lahko rečem, da je vreden vsakega centa. To pa veliko težje rečem za 4 gume Michelin Pilot 4, ki so koštale 950 €.

Zadnjič so na hitro za taščo kupili manjšega navadnega LED, za 300€,  .... jih je škoda, ker je slika neprimerno slabša. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.