Skoči na vsebino
Section control Trojane
Napisano

...

3. In ko pride Zemljari? "svetovat" Po?ival?ku je vse OK; ali Ku?an Bratu?kovo "povpra?at" glede DDV. Ne se sprenevedati - pritiski, angovarjanja in lobiranja bodo vedno in povsod. To je bilo popolnoma nesorazmerno izpostavljeno, ker je bila premerno so?na kombinacija imen - ?eprav je bilo brez posledic. Tipi?no zavajanje torej.

V zvezi z Rodetom je zanimiva "nenovica" to, kdo mu je podaril "zloglasnega" Mercedesa v rde?em usnju. Darovalec - Kotar se pojavi pri aferi TE?6

Ne leto?njega, ampak tistega prej?njega. In takrat Kapsch ni bil edini, sicer se nih?e ne bi prito?il nad izbiro. Takrat se je najdlje prito?eval Traffic Design (Kastelic, stric Simone Dimic); Kapsch je bil izbran, ker je bil takrat najugodnej?i. ?e se prav spominjam utemeljitve razveljavitve, je bil razlog za razveljavitev ta, da je Kapsch ponudil preve? ugodne(!) pla?ilne pogoje - take kakr?nih si ostali kapitalsko ?ibkej?i niso mogli prijaviti in da je to "nepravi?no" ali nekaj podobnega.

Koliko bo na koncu stalo cestninjenje bova ?e videla, upam pa staviti za kosilo, da bo cena vsaj 10% presegla sedaj dogovorjeno.

PS: vsekakor pa je 100mio precej ve? od 10mio, za kolikor je je pridu?al takratni prometni minister, da se da brez te?av narediti z doma?im znanjem

Yet another political debate....

Res ne vem kaj naj bi bilo tukaj tako hudo politi?nega. In tudi ?e je, je zelo ad rem

Slovenec sem. Ne jamram. Vozim Mazdo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Na bojlerju kondenzacija
Napisano

Temperaturni razteznostni koeficient vode v 5l bojlerju je enak kot pri vodi v 300litrskem bojlerju. Domnevam da pollitrske ekspanzije obstajajo na tr?i??u zaradi 5l bojlerjev. Ampak jaz sem ?ibkotoka?, o vodovodu vem samo toliko v katero smer se odpre voda na pipi.

Res je

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Section control Trojane
Napisano

1. ni bilo ne prvi? ne zadnji? in se popolnoma strinjam, da mu niso pla?ali. Narobe je, ker so pla?ali ostalim. In ja, ker je bil tujec, je bil namen dose?en - izpla?alo se je manj denarja: prenizka cena + nepriznavanje dodatnih del ;)

2. ?e bi bili ostali aneksi samo 10-20% bi vsi skakali od veselja. Za podpisnike Zemonskega sporazuma ni bilo ovir

3. Pisal si torej o zadevi, ki ni odlo?ala o ni?emer. Namen?

Teoreti?ne je tako kot pravi?, prakti?no pa se pri razpisih marsikaj dogaja. Zato pa odlo?itve toliko ?asa padejo, dokler posel ne pride v roke pravih (primer cestninjenja tovornjakov in ?kandalozna argumentacija razveljavitve izbira Kapscha - izguba se meri v stotinah milijonov).

V Sloveniji so razpisi pesek v o?i - to ve vsak, ki posluje z dr?avo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Section control Trojane
Napisano

Glej, ker zna? drugim solit pamet bi bilo dobro, da sam najprej preveri? dejstva pa ne spet me?at hru?ke in jabolka, ker kot je neko? ?e nekdo tuki rekel, lahko iz tega me?anja dobi? samo en kompot.

- upam, da vemo, da so na Trojanah ?tirje dvocevni predori?

- afera disketa je bila pri oddaji vlog za najkraj?i predor Podmilj, ki je nato posel dobila RGD

- najve? mahinacij je pa bilo pri najve?jem predoru Trojane, ki je dolg skoraj toliko kot vsi ostali trije skupaj. Tukaj ni bilo nobenih disket ampak je bil Grassetto z nerealno nizko ceno za cca 5miljard tolarjev cenej?i od SCT in Impregilo, ki sta nastopala s skupno ponudbo. Tretji je bil Alpine Bau s slabimi 6 miljardami vi?jo ponudbo in ?etrta sta nastopala Primorje in Jeager Bau s skoraj 10miljardami tolarjev vi?jo ponudbo. Ponudba Grassetta se je izkazala za nerelano saj so razpisni pogoji natan?no opredeljevali, da gre pri?akovati te?ave pri izgradnji predora. Ostali ponudniki so to upo?tevali v ceni Grassetto pa ne, zato je v nadaljevanju pri?el spor z RGD in nato ?e spor z DARS-om.

- RGD je bil Grassettov podizvajalec do novembra 2001, ko jim Grassetto ni hotel izpla?ati dodatnih del na predoru. Pogodbo soprekinili in do leta 2005 je gradil le Grassetto.

- leta 2006 Grassetto to?i Dars in posledi?no Slovenijo kot poroka. Prakti?no 5 dni za ustoli?enju za kardinala Rode ponuja Jan?i medijacijo in poravnavo v sporu, ?e?, da je Grassetto pripravljen spustiti dodatni zahtevek na polovico. Se pravi so dodatne stro?ka napihnili najprej vsaj za faktor 2.

- Zakaj je vme?an Rode? Grassetto je v lasti vplivne (mafijske?) dru?ine Gavio, ki ima svoje mo?ne veze v Vatikano pri kardinalu Bertoneju, ki je bil neko? celo v igri, da bo novi pape?. Rabmo ?e kaj naprej ali je to dovolj za ?udne rabote?

- Aja pa dajmo ?e malo. V za??ito Jan?i razlaga?, da naj bi ta popenil ob Rodetovem predlogu kar je malo verjetno saj je bil ves sladek ob njegovem imenovanju za kardinala par dni prej in mu je pel hvalnice. ?e bolj je pa zanimivo, da so se v tistem letu druge Jan?eve vlade konec leta 2012 iz Grassetta spet obrnili nanj za posredovanje v sporu. Jan?a nikoli namre? ni zavrnil mo?nosti poravnave, kar daje slutiti, da nikakor ni popizdil, a ne?

- Grassetto seveda ?e ni dobil ni? pla?anega saj gre za nerealne zahteve in 2x vi?ji znesek, kot so ga navedli v razpisu. Pri tako visokem znesku bi bili na razpisu bolj?i SCT in Alpine Bau, recimo. Mislim, da je logi?no, da se bo ta spor ?e vedno vla?il po sodi??ih. Ampak Grassetto bo tukaj te?ko opravi?eval saj so razpisni pogoji navajali te?ke in komplicirane geolo?ke sestave na katere so pa se Italijani po?vi?gali ob oddaji ponudbe.

- Za ostale tri predore, ki so jih gradili RGD (Podmilj), SCT+RGD (Lo?ica) in SCT+GIZ Gradis (Jasovnik), mislim, da ni bilo nobenih takih podra?itev glede na ponudbo na razpisu.

a bo, da ne bo spet kompot?

1. Grassetto je torej zmagal na javnem razpisu z najni?jo ceno. Nobenih dodatnih del mu niso priznali, torej gre za edini odsek na slovenski AC, kjer se ni nenormalno dra?ilo. Seveda so bili "nacionalni-interesni" gradbeniki slabe volje, ker jim je igro pokvaril nekdo, ki ni podpisal Zemonskega dogovora.

2. Zakaj je Grassetto sedaj slab?

• ker je zahteval pla?ilo dodatnih del in jih ni dobil pla?anih ali
  • ker RGD-ju ni priznal dodatni del?

3. Najino mnenje o Rodetu se v mnogih delih pokriva, a dejstvo ostaja, da je Grassettu dodatna dela niso bila pla?ana - kar je po mojem edino pravilno in bi moralo veljati tudi za vsa ostale cestne projekte. Ne glede na reakcijo Jan?e, denarja za Grassetto ni bilo - kje je torej te?ava?

Da se razumeva, popolnoma podpiram odlo?itev, da se Grassettu ni?esar dodatno ne prizna. Po moje bi to moralo veljati tudi za vse ostale projekte. A ne glede na to, dejstvo ostaja, da zaradi Grassetta AC kri? ni popolnma ni? dra?ji - je pa mngo dra?ji zaradi Zemoskega sprazuma, pa se tega ni resno preiskovalo - posledice pa milijardne!

@Mrau?k M?k: tisti, ki je asfaltiral v Markovcu (?e) ni propadel. Kje je torej te?ava?

PS: prvi gradbinec Markova, Alpine Bau je propadel ravno zaradi tega, ker mu na poljskem niso ?eleli priznati dodatnih del

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razkurnik oz. Razpiiiizdnik
Napisano

Z letnimi vinjetami vedno ?akam do zadnjega - z razlogom.

In v?eraj kon?no nalepim letno slovensko in letno avstrijsko. Danes se vra?am in ju?no od Salzburga prileti kamen in vetrobransko steklo bo za zamenjat... 

In seveda spet pisati na Asfinag...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Section control Trojane
Napisano

Malo preveri dejstva preden pi?e?. Grasseto je dobil posel, ker so bili najugodnej?i - SCT je bil izlo?en, ker se je med oddajo ponudbe in odpiranjem ponudb ?ude?no spremenila barva diskete. Iz igre niso izpadli vsi, samo SCT zaradi poskusa goljufanja. Grassetov partner pri delih je bila trboveljska Rudarska gradbena dru?ba (toliko o ne-na?ih gradbenikih).

Grasseto je po dobri slovenski navadi pri gradbenih poslih zahteval anekse in pla?ilo dodatnih stro?kov. Kolikor mi je poznano, je to edini(!) primer na AC kri?u, da aneksi niso bili priznani - za razliko od doma?ih izvajalcev, kjer smo prepla?ali vse mogo?e. Rode je pisal Jan?i in lobiral za Grasseto in kolikor sem sli?al, je Jan?a takrat popenil, Grasseto pa itak ni dobil ni?esar pla?anega. Je pa zanimivo, da je bolj problemati?no lobisti?no pismo, kot vsi ostali nepotrebni dejansko pla?ani aneksi skupaj.

Za podlago na Trojanah je v kon?ni fazi odgovornost na liniji projektant-izvajalec-nadzor. ?e je zajebal izvajalec, bi moral ukrepati (slovenski) nadzor - zakaj ni. ?e je zajebal projektant, bi moral nositi odgovornost - zakaj ni.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dobro jutro - tema ob kavi
Napisano

...

Zdaj pa resno: a kdo pozna kamp Pomer? Kak?no je v resnici? Mislim, reklame so eno, dejansko stanje pa ponavadi ?isto nekaj drugega...

Glede kampov sem se ?e nau?il, da mnenje drugega kaj malo pomaga. Smo si zelo razli?ni in nekatere moti kar je drugim v?e?. Edina varianta je poskusiti.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Tole je pa kr smeh
Napisano

Pred 20+ leti sem sli?al zgodbo, da naj bi se v hribih nekje Vrhniko in Poljansko dolino v neki lokalni o?tariji podobno ?li "rihtarja bit".

Fantje so se postavili v vrsto, kelnarca se je nagnila, o?tir pa pobral denar na "vstopnino". In ?e je kelnarica ugotovila kdo je "vstopil" je ta ostal brez denarja.

Menda so ?le cele pla?e.

PS: Napisal sem, kot sem sli?al. Koliko je v tem resnice, ne vem.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Razni zanimivi posnetki in članki
Napisano

Tadej, ?alamun je sicer ne tako dolgo nazaj pokojni, njegova dela se pa verjetno ?e vedno berejo. Z ludizmom si zagotovo mislil pesni?ko zvrst ko govori? o tem, da ?e ?ivi.

V debati ni bilo nobenega govora o dogodkih iz 19.st. ko so nekateri protest izra?ali z razbijanjem strojev in se je to gibanje imenovalo ludizem, Govor je bil o 21. stoletju in o problemu da z avtomatizacijo ne bo ve? dela za vse. Zato neke dr?ave ?e uvajao UTD, se pravi, komunizem.

A ni to fajn mal zme?a? jabolka pa hru?ke in dobi? kompot.

Ludizem se, poleg umetni?ke smeri, imenuje tudi gibanje oseb, ki so bile prepri?ane, da jim stroji od?irajo delo in so zato stroje razbijale.

Enako prepri?anje si izrazil ti, ko si omenjal ljudi, ki naj bi izgubili slu?bo "zaradi robotizacije".

Boss je rekel, da bo? obto?en komunizma, jaz pa sem ga popravil, da gre v tem primeru za ludizem (torej prepri?anje, da se zaradi strojev izgublja del)

PS: Zaradi avtomobilov so izgubili delo kova?i, kolarji, konjerejci, ko?ija?i, hlevarji... Kako si lahko tako brezsr?en in uporablja? stroj, zaradi katerega je izgubilo delo toliko ljudi...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

wtf :lol:  a sploh ve? kaj ludizem pomeni? Najla?je se je delat norca iz dejstev, ki niso najbolj ro?nata - o?itno ti tudi ni jasno zakaj UTD. Pa na Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu si verjetno tudi recitirajo pravljice, ko govorijo o pasteh globalizacije, ?edalje ve?je neenakosti, krize srednjega razreda, zamenjava 5-7milijonov delovnih mest z roboti ipd. Verjetno jim je malce dolg?as pa pa? bu?e stresajo. Ekonomijo je treba razumet in ?e pade iz ravnovesja smo lahko hitro v naslednji krizi - in to skrbi tudi lastnike kapitala in ne samo delavce in srednji razred.

Gibanje, poimenovano po Nedu Luddu - uni?evali so stroje, ker so bili mnenja, da jim od?irajo delo.. ?e kaj?

S teboj se popolnoma strinjam, ko pravi?, da je treba ekonomijo razumet. Kar za?ni pri sebi - recimo z zgodovino ekonomskih zablod.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Tisti ki je zaradi robotizacije izgubil slu?bo ga prav zagotovo ne bo kupil. Teorija kapitalizma temelji na domnevi, da ima Zemlja neskon?en obseg.

in zdaj te bodo obkladali s komunistom....

...

Temu se ne re?e komunizem, ampak ludizem.

Ludizem je pred slabimi 200 leti sicer zamrl, o?itno ne povsem...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.