Skoči na vsebino
Aktualni dogodki!
Napisano

Kdorkoli re?e, da se kdorkoli nima kaj bati,ker "pobira starej?e" , nima vseh pik v glavi.

No, saj na koncu bomo pri?li do tega, da se nih?e (razen redkih izjem ) ne zaveda resnosti virusa?

Ampak, v prvi vrsti mora vsak poskrbeti zase (in,ne , to ne pomeni, da koga drugega zaje**?) in ?e starostnik ve, da je on rizi?na skupina ,naj se pa? dr?i doma (kot mu je to svetovano). Mularija na plezali??u gor ali dol.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Ne vem ?e. Recmo, da jaz zbolim, pa da ne ka?em simptomov in samo prena?am virus. Med slu?bo imam veliko stikov s strankami, ki jih lahko nehote oku?im, nato ?e oni svoje star?e/stare star?e...

Al pa grem domov k star?em, ki so doma v karanteni oz pazijo, da nebi kej pokasiral, na eno kavo in jih oku?im??

Kaj ti nuca, ?e oni pazijo, ?e se ostali ne obna?ajo/obna?amo situaciji primerno?

Mogo?e primeren video...

Prepre?iti ne more?, nihce ne more. Lahko pa konkretno zmanj?a? riziko s preprostimi ukrepi, ki se jih velja dr?ati tudi sicer,ne damo zdaj..

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Ne morem reci da so si krivi-krivi,ampak a ni neumno, da se predvsem rizi?ne skupine obna?ajo,kot da so nedotakljivi?

Verjetno mislita ?e se ne pazijo, virus pa itak ne izbira na koga sko?i, tak da so si dejansko sami krivi in to vsi!

Ja,jaz sem tako mislil in tako sem tudi razumel besede gregca. Ampak,saj virus v ve?ini izbere kam najve?krat gre... In sploh rizi?ne skupine so na udaru, hkrati se pa taki dostikrat (ne vedno in ne vsi) obna?ajo ,kot da jim nih?e ne more ni?.

Seveda, vsak lahko zboli, vsi se moramo obna?ati preventivno in dati vse od sebe, da virus ne izbere nas.. kljub temu pa dostikrat niti to ne pomaga... ?al.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/zbolela-cela-druzina-v-uradni-statistiki-le-najbolj-bolna-mama/518455

se strinjam s tem kar pi?e... pa? vsi bomo enkal fasal oku?bo...jo prebolel..in ?li naprej... zdej ?e kadilci in stari ne ubogajo in hodijo okrog so si pa sami krivi..pa? jih bo neslo...

?e bo vse dolgo zaprto bo te?ko zalaufalo nazaj, res po?asi.. ne bo ? ker jih ne bo kje vzeti

Sicer nisem ?el brat ?lanka, ampak sem pa vesel,da je ?e kdo drug napisal to, da so si nekateri sami krivi, ker NIC ne naredijo za lastno varnost/zdravje. In ?e so to rizi?ne skupine, ?e toliko huje...

Ampak... Zdaj bo? v o?eh nekaterih, ti usran (in jaz), pripadniki rizi?nih skupin, ki se ne vedejo samoza??itno,pa ne.. :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Zato, ker jim je nazadnje, ko je bil na oblasti ukradel eno penzijo. Ne vem to?no kateri mesec itd, ampak od takrat se pla?uje za nazaj in vmes je en mesec penzije izginilo. Nekaj takega, pomoje ti bolj ve? kot jaz

To pa prvi? sli?im... Je res kaj na tem?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Zanimivo razmi?ljanje, zakaj bi penzionistom dajali dodatek, sam so itak doma in ni? ne zapravljajo. Me zanima, ?e bi isto razmi?ljali. ?e bi bili vi na njihovem mestu.

Isto tudi, eh sej umrejo itak samo(ve?inoma) uni, k so stari in imajo ?e dodatne bolezni.

Ja bravo, ko jih je*e. Tko al tko bojo ?li, ?e ne sedaj pa malce kasneje. Halo, pa kaj je z vami?

Ne,nihce ni tega rekel. Pravim(o) samo,da si kdo drug bolj zaslu?i dodatek in da je glavni problem drugje.

O temi omenjeni v tvojem drugem odstavku pa tudi NIHCE ni ni? rekel. To je potrebno vpra?ati tiste, ki veselo hodijo okoli, kot da ni? ni,?e? "saj sem mlad in mi ni? ne bo".

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Jaz ne zastopim zakaj ZDAJ dodatek upokojencem.

Ok, verjamem , da si ve?ina prebivalstva zaslu?i dodatek, ampak ne samo zdaj, temve? vedno. Upokojenci, ?tudenti, nekvalificirani delavci, privatniki, intervencijske slu?be, trgovci... Za vsak profil (oziroma skupino) imam svoje mnenje , kako (pre)slabo ali (pre)dobro jim gre in ja, ve?ina pokojnin je ?alostno nizkih.

Ampak,jebemu, korono imamo tu, gospodarstvo se sesuva, za??itne opreme (baje) primanjkuje, ljudem se bo kmalu za?elo me?ati, ampak ne... Oni ZDAJ dajejo dodatek upokojencem... Wtf?? A je Slovenija nekje zadela miljarde, ki jih zdaj veselo tro?i okoli.

Pa jebemu, to je isto kot jaz , ko sem 20let nazaj igral monopoly in sem imel zakupljene vse bolj?e parcele in hotele, pa sem potem veselo razmetaval denar za xy stvari.

?e 1x , preden me kdo obto?i za sovra?nika upokojencev... Ja, nekega lepega dne jim dajte dodatek, ampak ko bodo ostale stvari vsaj pribli?no urejene.

Ne pa da malo morje ljudi,ki so ?e v?eraj delali , zdaj ne more delati (in verjamem, da bi ?eleli delati-sklepam po sebi, ki sem vesel,da ?e zmeraj zjutraj vstanem in grem sluzit denar) in bo padlo konkretno nizje.

Da pa ima dr?ava toliko vi?ka denarja, da ga takole deli okoli, pa tudi nekako ne verjamem.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

SIcer jim ga privo??im, ?eprav ne vem zakaj, saj oni penzionov niso izgubili. Kaj pa prekarni delavci, s.p.-ji pa tisti, ki so ravnokar izgubili slu?be, ki so prakti?no padli na ni? priliva? Samo upam, da so dobro prera?unali in da ne bodo nekateri ostali brez in da ne bodo nekateri umirali iz finan?nih vzrokov. V trenutku stiske se hitro komu ponudi ?trik kot izhod v sili.

So pa upokojenci dobra volilna baza - to pa tud dr?i.

Aha,ok... Torej enako razmi?ljava .

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Saj jo ne more? imet... notri so tud otro?ke bolezni, ki jih vsak enkrat fa?e, ker jih mora saj druga?e se ne izoblikuje imunski sistem.

Druga?e je pa tako, pa ne da bi se hvalil, da v 28 letih delovne dobe nimam niti enega dneva bolni?ke. Ampak to ne pomeni, da sem superheroj, ker lahko zbolim zaradi ?esar koli naslednji trenutek. Ho?em samo povedat, da v kolikor ima? kak?ne kroni?ne bolezni je zate tudi gripa lahko nevarna tako kot tale virus. Lani je v Sloveniji, kot posledica gripe v kombinaciji z drugimi boleznimi, odneslo 160 ?ivljenj.

Maska je BS, ker edina, ki bi dejansko za??itila je samo tista fullface. Virus lahko namre? pride v telo skozi vsako sluznico, se pravi tudi ?ez o?i. Maska je bolj za primer, da sam ka?lja? in da ne letijo pljunki naokoli. Dejansko pa res najve? naredi?, da se ne dotika? o?i, nosu, ust predno oreng ne umije? rok. S tem naredi? 90% vse za??ite. Ostalo je pa pa? sre?a.

Se strinjam. Meni so zanimivi osebki,ki hodijo z rokavicami in masko po stacuni in se z rokavicami dotika mobitela, kljuk, denarnice , ?ivil, obraza in potem s temi rokavicami sedejo v svoj avto (videl na lastne o?i).

Osnovna higiena bi bila bolj primerna.

Kar se ti?e kartoteke sem se malo nerodno izrazil; otro?ke bolezni smo itak (upam da) vsi preboleli, bolj sem mislil ,da ima ogromno ljudi kroni?ne bolezni,ki jih potem nekdo zlahka uporabi kot "oseba s pridru?enimi boleznimi".

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Ne delam direktno s strankami a imam opraviti z razli?nimi vzdr?evalnimi slu?bami, nabavniki,vsemi dostavnimi po?tami. Sem pa skenslal itak vse, ki sedaj niso nujni.

Imam pa dovolj rokavic, da si jih lahko kar pogosto zamenjam. Imamo tudi poseben ko? za odrabljene rokavice in maske.

Pravilno. Jaz sicer ne uporabljam maske in rokavic v trgovini, ampak striktno puscam cunje pred vrati, umijem roke, razkuzim vso embala?o iz trgovine , ?e 1x umijem roke. Predvsem pa se izognem gne?i in dotikanju obraza z ne?istimi rokami.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Jaz imam v slu?bi strogo masko,latex rokavice.Za zunaj pa ne uporabljam ni?, ker dosti niti ne hodim okoli.

Pa dela? s strankami? Ne leti nate, ampak meni je tako Fascinantno ko gledam v trgovini ljudi z rokavicami, kako si potem z rokavicami pomanejo o?i, popraskajo po nosu... Ve?ina niti ne ve, kako sneti masko in ali najprej sneti masko ali rokavice.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

"It's just a flu bro" in "pri navadni gripi jih lih toliko umre" sta brezvezna argumenta. Pri navadni gripi in virozah ni nobene karantene, ljudje si ne razku?ujejo rok itd.. Pri tej gripi jih je pa v enem mesecu umrlo 5000 pa ?e polno zdravstvenih delavcev (ki so vajeni paziti nase!) je zbolelo. ?E ne bi delali "take panike" bi se pri nas ?e sesuval zdravstveni sistem. Pa samo upam, da smo dovolj hitro reagirali, da se ne bo kot v Italiji.

EDIT: Pa tudi argument, da umirajo samo uni, ki niso zdravi je ?ibak. Nekdo, ki ima pri 60ih sladkorno ali pa povi?an pritisk bi lahko naprimer ?ivel ?e 20 let, a ga "samo malo huj?a gripa" potol?e. Navadna gripa ga ne bi. Upamo lahko, da se ogreje in umiri, vlade pa bojo kupile ve? respiratorjev, ko se naslednjo sezono spet za?ne.

Se strinjam. Pa meni je fascinantno, ko re?ejo,da ima nekdo pridruzne bolezni. Dajmo biti iskreni; koliko ljudi starej?ih od 40let ima prazno zdravni?ko kartoteko?

Verjetno malo... Nad 60let pa verjetno redkokdo... Pa je marsikateri dana?nji 60letnik zelo fit in vitalen in bi kot lahko, lahko zlahka pre?ivel ?e kak?no navadno gripo.

Korona je lahko pika na i. Lahko je tudi gripa, lahko je zaplet pri rutinski operaciji, lahko je pik srsena...

Prav pa je,da se nih?e ne po?uti nedotakljivega pri nobeni stvari.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Kaj pa ?panija? pa Usa?A je tudi tam ponavadi taka umrljivost?

V Italiji je za covid-19 umrlo 19 zdravnikov

V Italiji je med oku?enimi z novim koronavirusom tudi 4824 zdravstvenih delavcev, kar je devet odstotkov vseh, pri katerih so v Italiji potrdili oku?bo, je sporo?il italijanski institut za zdravje. Iz te dr?ave danes poro?ajo o dveh novih smrtnih ?rtvah med zdravniki, s ?imer je za covidom-19 umrlo 19 zdravnikov.

A umre za navadno gripo tudi toliko zdravnikov vsako leto?

Italijani naj bi imeli super zdravstveni sistem, tudi privat zdravstvo naj bi pri njih super sodelovalo z javnim.

Posledi?no je ogromno starej?e populacije...

Vpra?anje je tudi , kdaj katera dr?ava testira; kasneje kot testirajo (torej ?e testirajo nekoga, ki ima jasne klini?ne znake in je ?e hospitaliziran-da ne re?em na smrtni postelji in ne vsakega ki hodi po cesti in 1x zakaslja), ve?ja je mo?nost , da bo razmerje med oku?enimi in tistimi ki umro stra?ljivo velika.

Saj vemo; statistika je veda, ki si jo mimogrede obrnemo sebi v prid.

Tudi to , da so zaradi pomanjkanja kadra (zopet; zakaj je do tega pri?lo? Mogo?e pa res zaradi v povpre?ju zelo stare populacije) morali klicati ?e UPOKOJENE zdravnike, ni ravno voda na mlin temu, da bodo zdravstveni delavci tam dobro odnesli.

?e mene vpra?as; tam je glavni problem to, da se je zdravstvo sesulo.

Ne da podcenjujem virus, dale? od tega, ampak verjamem, da je Italija zdaj postala en tak primer , s katerim lahko en drugega dobro stra?imo.

Ljudje si pa itak zapomnimo najbolj senzacionalne novice. Kar je spet prav. Bolje to,kot da bi vsak dan sli?ali 30letnike , kako so zlahka preboleli virus... Potem bi vsi skupaj spet sko?ili v stacune in veselo kihali en v drugega.

Za?aran krog... To vedno pravim.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Skoz bi loh gledali nase in na druge...da si umivas roke,kasljas v rokav, prehlajen se izoliras ?imbolj od ostalih .. brez pandemije

To sam dokazuje kak?ni pra?i?i smo... Zdej si bojo vsaj kuharji mogo? mal bl roke pral itd...upamo da bo kJ ostal v spominu ?ez leto

Tocno to!! Jaz tole vse skupaj do?ivljam , kot en velik ?amar vsem nam in en velik reset gumb.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Aktualni dogodki!
Napisano

Pomojem pa malo preve? gledamo k sosedom. Virus je tu nekje, ?e si umivamo roke, skrbimo za higieno itd, ne bo ni? narobe...

?kodilo zagotovo ne bo. Zakaj pa umirajo v Italiji... A bo to kaj spremenilo na?a ravnanja in navade te dni?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano

Moje mnenje, pa sem ?isti laik...

Najebal bomo.

Nekateri bolj,nekateri manj, posledice bomo pa ?utili vsi. Recimo daljni sorodnik je tik pred tem , da odpusti 20posto svojih zaposlenih...

Oba moja star?a sta ?olnika-oba doma do nadaljnjega, ampak bolje to ,kot da imata s.p.; verjamem da se tem ?e posebej slabo pi?e. Ubistvu v celi familiji trenutno delava samo jaz in sestri?na.

Jaz menim,da se bo glede samega poteka bolezni in epidemije marsikaj pokazalo konec naslednjega tedna. ?e ne bo stvar zelo huj?a, smo na dobri poti.

?e bodo videli,da zboleli nimajo hudih znakov in dejansko do?ivijo to kot la?ji prehlad, bi jih bilo smotrno ne trpati v karanteno za vsako ceno, ampak dati na delovna mesta ,kjer ne bodo predstavljali nevarnosti za splo?no zdravje, gospodarstvo pa ne bo obstalo.

Seveda je za kak takega potrebno po?akati vsaj 2tedna stroge karantene, da vidimo "kam kdo spada"... Tu smo pa potem pri tem problemu, da nemali procent ne jebe ?ive sile in se dru?i... Spet za?aran krog...

Ampak ja... Marsikaj se lahko nau?imo iz tega sranja... Pa verjamem, da se bo videlo,kdo je zadnja leta ?ivel krepko preko svojih zmo?nosti...

Mislim pa , da je pouk v ?olah ?e najmanj?i problem . V skrajni sili bodo pa? imeli poleti pouk... Ampak ,ja.. za?aran krog-to pomeni ni? od turizma...

Te?ko je biti pameten... Po koncu virusa, bomo pa itak pametni ,kako bi morali kaj narediti druga?e...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Financni trgi in investicije preko borze
Napisano

It's pretty ugly

Tole bo ve?ja jeba kot virus sam... ker gospodarstva stojijo in dejansko se ideologija neoliberalizma sesuva v prah. Kapital je vse preve? selil proizvodnjo v cenej?e dr?ave in zaradi Kitajske marsikje zadeva stoji ?e dva meseca, ker nimajo ne delov ne materjala. Tole kvazi karanteno bodo mogo?e lahko dr?ali ?e dva do tri tedne in upali, da se stanje izbolj?a, ker ?e ne, bo potrebno "?rtvovati" ljudi in se sprijazniti, da bo 50-70% ljudi moralo zboleti za korono ter se tako preku?iti. ?ibki bodo v tem procesu ?al bili koleteralna ?koda. Dr?ave si ne bodo mogle privo??iti dokon?nega kolapsa in bodo moral na koncu sprejeti dejstvo, da nekateri tega dejansko ne bodo pre?iveli.

Dva meseca sigurno ne bodo mogli dra?ati tega stanja, ker potem bo dejansko kolaps sistema, tako da zdaj nekje predvidevam, da bo do sredine aprila ali ?e prej spet za?ele delovati ostale trgovine in proizvodnja. Kjer bodo seveda lehko enako ali pa vsaj 80% delali od doma bodo to ?e naprej. Do konca aprila bodo otroci nazaj v ?olah, ker ?e morajo star?i delat otroci pa? ne morejo biti sami doma.

Se zna zgoditi, da se bo uvedla policijska ura za vse starej?e od 65-70 let in ti bodo dejansko v samokarantenah doma, ?e so lahko in ?e imajo koga, ki jih bo oskrboval s hrano in podobnim. Ostali bodo ali dobili prostor v kak?nem zavarovanem zbirnem centru ali pa jim bodo hrano nosile organizirane slu?be.

Konec leta bo statisti?no padec BDP-ja nekje med 6 do 10%, verjetno bo pa za virusom v Sloveniji umrlo nekje med 200-500 ljudi ali cca 2x ve? kot jih je lani umrlo za sezonako gripo (160). ?e bo tako kot sem napisal se bo gospodarstvo pobralo do konca naslednjega leta, ?e pa ne bodo tako naredili si pa raje sploh ne upam pomisliti.

Pa ?e dobre strani te zgodbe:

- kapital v tako imenovani neoliberalni obliki bo videl kako hudi?evo je ranljiv z globalizacijo in da nekoliko manj?i dobi?ek je ?e vseeno bolj?i kot ni? dobi?ka ali celo zguba.

- zaradi ve?je lokalne proizvodnje in predelave se bodo zmanj?ali tudi pritiski na okolje, ker ne bo ve? toliko nepotrebnega tovornega prometa iz oddaljenih lokacij.

- ravno tako bo turizma manj oziroma bo bolj lokalno usmerjen, kar sept pomeni manj izpustov in ?istej?e okolje

- seveda bodo stvari nekoliko dra?je, kot pa ?e jih dela poceni delovna sila ampak po drugi strani bo pa ve? ljudi imelo delo in tudi prilive na svoj ra?un.

- izredno dobra ?ola za naprej, da se bo v prihodnjih takih pojavih reagiralo pravo?asno, predvsem pa pravilno.

- mnoge te?nje po privatizaciji zdravstva bodo pospremljene z grdimi poglede, saj edino javno zdravstvo sploh re?uje situacijo. Privat klinike so se zaprle oziroma so na voljo zgolj in samo bogati eliti in tudi pribli?no ne pomagajo zdravstvenemu sistemu.

Uff, Boss, a ve? da sem prav ?akal na kaj takega izpod tvojih rok. Nekako se mi zdi,da ?e najbolj realno napises vse skupaj in da pozna? stvari (oziroma da zna? pogledati stvari iz ?ir?e perspektive). Ok, edino to da Jan?e res ne prena?a?, to sem opazil :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.