Skoči na vsebino
pred 1 uro je Boss napisal:

Sej pri prvi generaciji trojke in šestke so bile homologirane tudi 15 colske. Če jih rabiš mam ene viška, oziroma bodo spomladi, ko gredo dol s šestke od fotra.

Veš kaj @Boss. Ne vem če ne bodo naslednjič kar Continental celoletne na večjih (letnih) platiščih. 2x na leto toliko dela okrog te premontaže in stroškov + 2. kompleta delata ves čas napoto. Pa potem pri 6-ih letih so za stran, profil pa še OK.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 11 urami je Alex napisal:

Z Gelipterjem imava oba montirane na cx30 zimske Hankook. Odlične gume. Sem šel pozimi v snegu čez Passo Pordoi (2250m) brez problema. Tudi tihe so in v mokrem držijo veliko bolje kot te naše letne Bridgestone. Tudi cena je solidna. Zelo priporočam. 

pred 3 urami je Gelipter napisal:

Res ...je odlične TOP zimske gume👍👍👌😉

In jaz naj zaupam glede zimskih gum primorcem? 🙃  🤣 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vprašanje, za 6-ko so original 17":

pnevmatike: 225/55 R17

platišča 7,5Jx17, zamik 50 mm

Sam imam na 6-ki Mazdina 17" platišča za CX-5 , 7Jx17, zamik 50 mm - torej pol cole ožja. 

Na netu najdem, da je priporočljiva širina platišča za gume 225/55 R17 od 6" do 8" - torej so od CX-5 točno na sredini tega intervala, bolj kot originalna za 6-ko. Ne mislim delat homologacije.

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zakon o motornih vozilih (ZMV-1)

Tretji oddelek: Spremembe na vozilih
52. člen
(evidentirane spremembe)
(1) Lastnik vozila zagotovi, da se spremembe na vozilu, ki so nastale po homologaciji ali posamični odobritvi vozila in ki ne spadajo med predelave vozil iz 18. člena tega zakona, v 15 dneh evidentirajo pri tehnični službi, pooblaščeni za posamične odobritve predelanih vozil.
(2) Med spremembe iz prejšnjega odstavka spada vgradnja sestavnih delov, ki se razlikujejo od nadomestnih delov in so odobreni za vgradnjo v določen tip (varianto ali izvedenko) vozila:
1.      izpušni sistemi,
2.      mehanske naprave za spenjanje vozil razredov A50 in B50 (vlečne krogle premera 50 mm in vlečne glave zanje),
3.      spojlerji ali
4.      platišča in pnevmatike, ki jih je potrdil proizvajalec vozila.
(3) Vgradnje iz prejšnjega odstavka se ne štejejo za predelave, če jih izvedejo proizvajalci teh delov ali pravne osebe ali samostojni podjetniki posamezniki, ki so registrirani za vzdrževanje in popravila vozil. Izvajalec vgradnje mora o opravljeni vgradnji izdati potrdilo.
(4) Z globo 150 eurov se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
(5) Z globo 1.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 150 eurov. Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Menjava zvočnikov
Napisano (urejeno)
pred 4 urami je g.Wankel napisal:

IMG-20240820-WA0001.jpg

Kaj si to naročil ... ? 😃 Mogoče se bodo še bolje obnesli od originala.

Meni se je že 2 x zgodilo, da so mi na Mazdinem servisu tapeto namestili slabo - v vratih so se pojavili črički. Sem bil potem zraven pri odpravi napake - počil je spodnji čep v kotu pri stebričku - ker je v tem delu tapeta ukrivljena, je potrebno najprej namestiti (poriniti v odprtino) ta čep, potem pa še ostale. V nasprotnem primeru se lahko ta čep zlomi, ker je nameščen pod kotom. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Menjava zvočnikov
Napisano (urejeno)

Orodje (plastično za odpiranje tapete, da ne bo poškodb) + video za postopek. 

Ko se natika tapeta nazaj, najprej se natakne in pritisne spodnji čep v kotu pri stebričku, potem ostali. Še prej se pregleda, ali so zatiči celi in se morebitne polomljene zamenja.

image.png

image.png

https://www.aliexpress.com/item/1005006022992082.html

ali (tudi original so le plastični, brez gumic)

https://www.aliexpress.com/item/1005005878747581.html

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 28 minutami je Alex napisal:

Bom poiskusil na kratko razložiti. 😊

Komur ne bo zanimivo ne rabi brati. 😉

Najprej zapis obeh grafov- analogni zapis vs digitalni. IMG_20230126_161345.jpg

Že iz samega grafa je razvidno,da so izgubljeni nekateri pomembni delčki zapisa glasbe, ki dajo tisti "šugo" glasbi (razni šumi, šepet, praskanja, brnenje kablov, feršterkerjev...). Se pravi, če pogledamo digitalni zapis se vse "dogaja", skompresirano nad črto "time". Pod črto ni ničesar. Kaj nam to pove. Pove nam to, da je tako zapisana glasba, četudi je prenesena iz analognega vira  veliko manj dinamična, bolj anemična, agresivna, skratka manjka ji detajlov, ki jih pa recimo LP plošča ima.😊

Seveda to velja le za posnetke, ki so bili posneti pred ero digitalizacije, ( recimo mi smo snemali v začetku 90-ih v studiu Hendrix na Studer A 820, 24 kanalni  analogni kasetofon). Ko si te posnetke, na grobo zmiksane, poslušal na studijskih večkomponentih Genelec zvočnikih (mimogrede, tej, ki jih ima radio Koper v studiu Hendrix so vredni več deset tisoč €, vse skupaj z ojačevalci in vrhunsko  mešalno mizo krepko preko 100000€) je ta posnetek  zvenel neverjetno čisto, široko, izredno dinamično. Predvsem pa ni bil agresiven, vse je bilo mehko, čeprav je bila to hard rock glasba.

Sledil je pravi "grobi mix". Tu se vsa stvar še ne poslabša toliko, gre bolj za razmerja med vokalom, instrumenti, doda se ambient (delay, reverb), popravlja se eventualne majhne napake. To še vse zveni fantastično. Vse je še lepo dinamično. No, zaradi zahtev radijskih hiš in založb (linearni posnetki, dovolj velik izhod, brez izrazitih "skokov" gor in dol, sledi post mix in končna produkcija. Tu se pa zgodi kriminal nad posnetki. Mixer man, ki je zadolžen za končni izdelek namreč uporabi na veliko  kompresorje/limiterje, katerih naloga je ta in samo ta, da vso glasbo skompresira in jo spravi v dočene okvirje. Kaj s tem doseže? 

Tisti, ki glasbo predvajajo, pa tudi izdajateljskega hiše zahtevajo "speglan" izdelek.S tem se doseže to, da glasba iz zvočnikov "ne strelja", da je poslušalcu "bolj prijetno" za uho. 😊 In da tistemu modelu, ki vrti glasbo na radiu ne zabija vsega  v pik in ne hodi v popačenje. Na to so alergični. Takšne glasbe, bodite sigurni, ne bodo vrteli. 

No, ugotovimo lahko, da to, kar poslušate(poslušamo) s CD-je v ni to, kar so posneli glasbeniki. Je le približek. Glasba sicer igra, a je velika škoda, da veliko detaljev, ki dajo glasbi piko na i, izgine, ko se to digitalizira.

V času našega snemanja v 90-ih so prišli na trg prvi digitalniI snemalniki (DAT-digiral audio tape). Ravno pri snemanju klasične in akustične kitare se je pojavljal problem pri snemanju, ker so se slišali vsi šumi med premikanjem kitarista, že samo polaganje roke na kitaro se je slišalo, kot bi bil v Postonjski jami. Posneli smo kitaro. Nato je studijski tehnik prišel z idejo, da bi to isto posneli digitalno. Na digital audio tape. Na začetku smo bili vsi impresionirani, kako tiho je bilo vse. Seveda, ker je na računalniku zbrisal vse vmes, kar ni bila glasba. Bilo je super tiho, a nekako čudno. Brez dinamike. Na koncu je naredil kompromis in naredil mix iz obeh posnetkov. 

Janez, mogoče spet ne boš verjel, a je FLAC zelo "izgubi format". Da ne govorimo o Mp3, kjer je še približno deset krat manj podatkov. Verjetno ni potrebno razlagati, kaj to pomeni pri kvaliteti. 😉

OK, analogno-digitalno. Vprašanje je bilo, ali z "zipanjem" datoteke izgubiš informacije. Vsakič, ko sem odzipal datoteke, je bilo še vedno vse notri. S FLAC datoteko je enako. Z MP3 pa ne. :)

Nekaj let sem poslušal CD-je preko ojačevalca na elektronke, ki dodajo nekaj tega analognega žmohta. Za moja ušesa lažje poslušljivo. Sam tudi raje poslušam koncertne izvedbe, kot studijske, ker zvenijo manj sterilno.

Zanimivo se mi zdi, da kljub temu, da starejša ušesa še komaj slišijo frekvenco 15 kHz, nekako občutijo tudi te drobne valove v signalih, ki predstavljajo veliko višje frekvence. 

Doma nimam kakšnega hudega sistema, pa vendar sem nekaj časa delal poskuse, kaj moja ušesa zmorejo. Prišel sem do ugotovitve, da težko ločijo posnetek s CD-ja in zripan isti posnetek v 128 Mbps mp3. Brez težav pa sem ločil 64 Mbps mp3, sploh pa 32 Mbps. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 48 minutami je Alex napisal:

Zelo pomaga pri samem zvoku, da dodatno zvočno izoliraš vrata. Pa da zamenjaš Bose visokotonce. Original bose visokotonci so zelo povprečni (agresivni). Že samo s tema dvema izboljšavama konkretno popraviš zvočno sliko. Tudi sam uporabljam večinoma FLAC posnetke

Je pa to spet kompromis proti originalnem posnetku. 

Zakaj kompromis, če je FLAC brez-izgubni format?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 2 urama je SpEkTr napisal:

Čak, a to si še kopirate musko na usb ključek in potem to prdvajate v avtu? :)

Ja, moja praksa je taka. :) Trije klonirani USB ključki, 2 v Mazdah, tretji v receiverju v dnevni sobi. V avtu 99% poslušam radio - Val 202 (DAB). Če pred mano vozi avto sin, ponavadi naletim na Radio veseljak. 🙃 😃

Glede kakovosti. Večino imam posneto v MP3 320 Mbps. Nekaj tudi v FLAC. Po izkušnjah mi je bolj pomembna kakovost posnetka kot format zapisa oziroma vzorčenje. Torej raje poslušam pristno posnetega Ray Charlesa v MP3 128 Mbps, kot moderne izumetničene 96kHz FLAC posnetke, namenjene poslušanju preko slušalk. 

Pri poslušanju me kar fino moti nekonsistentnost posnetkov. Pri enih skoraj ne slišiš nizkih tonov, pri drugih jih je preveč. Fino je poslušati glasbo globokih basov, dokler jih ni preveč ali pa so razpackani. Sploh v avtu hitro zaslišiš resonance različnih "premijskih" materialov, tudi v Mazdi. :)    

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda cx-30 chip tuning
Napisano
pred 1 uro je Alex napisal:

Se že pojavljajo prvi tunerji, ki povečujejo moč tudi na novih motorjih x 186. Sicer ni veliko, nekaj se pa le pozna. 😊

Naj bi bila pa odzivnost pedala za plin tudi 10% boljša.

Screenshot_20221014-122243__01.jpg

Samo, da ne bo potem spet DPF problem ... 😂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Skupinski Chip tuning pomlad 2021-Tunerc
Napisano
pred 4 minutami je Alex napisal:

Na 400 kilometrov?? A si siguren v to? 

Ker tej skayactiv motorji naj bi delali normalno regeneracije vsakih  250 kilometrov.

Če je veliko mestne vožnje pa tudi na  veliko manj. 

To, da je tunerc nekomu naredil "nekaj" ne drži. Bili smo pri njemu in nam ni mogel prav nič pomagati. Rekel je le, da so tej motorji zafrknjeni in elektronika prav tako. Ni si upal nič tikati.

Mogoče ves čas zaprt EGR ... sicer pa rekordni intervali ... za ta motor ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mi imamo pa tole vtaknjeno, nič ne moti in dela BP, gor pa imam vse, kar radi poslušamo. Sem včasih še kompliciral s FLAC formati, zdaj pa samo še mp3, po možnosti 320 kbps, čeprav je tudi 128 kbps že OK . Bolj važno mi je, da je na posnetku dobro posneto vzdušje (najraje poslušam koncertne nepopolne izvedbe :)), raje kot sterilne studijske posnetke. Sicer pa še Mazda doda nekaj šumov, čričkov, vibracij ....  in je ambient zagotovljen😉

SanDisk Cruzer Ultra FIT 64 GB USB 3.1

image.jpeg

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 14 minutami je skritikrt napisal:

Ta na slikah je že star...in malce "zdelan"..se je en majhen košček plastike že odlomil...a dela BP😀👍...sem pa naročil tri kom.

...za 4,99€...ja 4,99 za tri čitalnike😂🤣... poslano z Cainiao (tako te ne "hakla" carinska pošta😉)...torej "volk sit in koza cela"😁👍

Smo pred leti zaradi enega poceni SD-USB adapterja ostali brez slik z morja. Večina datotek na SD se je nepopravljivo pokvarila, ko se je USB vtaknil v PC. :( 

Tale izgleda kar v redu. 👍

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3 2014 Chiptuning v Sloveniji
Napisano (urejeno)
pred 4 minutami je Bini napisal:

So eni šli z dizli tja pa imajo dpf-e preveč zabite in maping ni šel skozi. 😁Bo kdo od njih mogoče kaj več napisal.... 😊

Vprašanje, če je razlog izključno DPF. Sam po prebranem v raznih virih in nizkih prevoženih km (50k) sumim tudi zasajenost EGR, kolektorja in morda še kaj drugega.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Skupinski Chip tuning pomlad 2021-Tunerc
Napisano (urejeno)

Sam je namreč ne, tudi preko 15 kHz že težko še kaj slišim 🤫

Predvsem slišim razliko med posnetki različnih obdobij, dobrih pa skoraj ne delajo več - tukaj se popolnoma strinjam s tabo in zato najraje poslušam glasbo posneto pred 50-timi  in več leti ali skoraj neobdelane posnetke.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.