Skoči na vsebino
pred 1 uro je Scr3am napisal:

Ko kupis nove gume se nova guma smatra do enega leta starosti. Torej ti pravno gledano kamot lahko posljejo DO enega leta staro gumo in se se vedno smatra, kot nova. Leto pa pol je pa malo huda. Na tvojem mestu bi jih poslal nazaj oz. v kolikor si se odlocil, da jih obdrzis bi jim lahko vsaj kak mail poslal in da ti nekaj denarja vrnejo glede na starost. Jaz vem da sem ze parkrat kupil gume k so bile nove, vendar stare vec kot eno leto in sem jih dobil za 30% ceneje.

Liderpnevmatik smatra do 3 leta stare gume, kot nove.

Nemčija smatra po zakonodaji, do 2 leti stare gume, kot nove.

Tudi novegume.si smatrajo do 2 leti kot nove, če dobijo starejše od dobavitelja zavrnejo.

Namenoma čakam , da bo 15. proč, na starih gumah, da potem naročim nove. Upam, da se bo kako starejšo robo prej prodalo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 1 uro je tomzel napisal:

Za drugje ne vem kako je, vendar pri Liderpnevmatik so meni na račun nizke cene poslali leto in pol stare letne gume Nexen. Ker so letne in delam veliko km, se ne sekiram preveč, itak bodo le za dve leti. Zimske pa bom raje kje drugje vzel, kjer bom vedel za DOT, pa tudi če bodo par evrov več.

Nemec mi je rekel, da se zakonsko tretirajo kot nove pri njih tekoče in preteklo leto.

Na srečo so bile zimske mišelinke par tednov stare.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Menjava zvočnikov
Napisano

Kolegu sem od 18 leta naprej na 4-ih avtih montiral SUB, feršterker. Radije menjaval itd.....

Še na Mazdi sem radio in anteno menjaval. Pa radijo je divji, ker je v amaturko šraufan in sem je pol razstavil. Vse se da, lepo počasi.

Trenutno B&O lepo igra v Fordu.

Bose v i20n igra solidno. Nima pa moči. Ford te iz avta vrže, če je treba.... kvaliteta ni dosti slabša pri Bose.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 5 minutami je NevLado napisal:

No, zdej se pa pejt v tej Sloveniji :lol:

V mojem dotičnem primeru sem potem vzel felge, ki imajo širši ET, ker je isti klinac, če so mi rekli da moram homologirat drugega proizvajalca!!!

Imam pa v kartončku napisano samo dimenzijo, brez odmika, ker imajo original felge že vnaprej določen ET.

Še slika kartončka:

null

image.png

Zanimivo da ene firme vpisujejo ET ene pa ne.

Reda res ni.

pred 5 minutami je NevLado napisal:

Edit: Zanimivo, da hitrostni razred in indeks nosilnosti pa sploh ni napisan :lol:

Kolega ga na BMW-ju ima še ločeno za zimske gume.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Evo:

image.jpeg

pred 2 urama je NevLado napisal:

Lej jst ti iz prve roke povem, ker mi je folk solil pamet vsepovsod kako nič ne rabiš bla bla bla. Ni res. Zakoni so žal jasni.

1. Naročiš felge, ki imajo zdravn certifikat, da pašejo na tvoj avto

2. Greš do vulkanizerja, kjer ti namontira gume na felge in felge z gumami na avto, vulkanizer izpolni TEHNIČNO POTRDILO O VGRADNJI

3. Greš na AMZS/Avto krka/karkoli in neseš ta papir, oni poslikajo felge, preveri se serijska, preveri se tehnično potrdilo

4. Čez 1 teden dobiš nazaj popravljeno homologacijo

V eupravi pa izgleda to tako:

null

image.png

Glede na to, da sem ga razkuril.

A so na njegov avtu privzeto 7.5Jx17" 225/55R17

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 18 minutami je Bini napisal:

Je pa res, da so različne v ET 45/50, kot je bilo že omenjeno vse drugo je 100%bp.

To je iz mojega vidika za homologacijo, ker ni isti ET.

pred 27 minutami je Janez007 napisal:

4.      platišča in pnevmatike, ki jih je potrdil proizvajalec vozila.

Ne piše proizvajalca.

Tu so mišljene dimenzije.

Recimo @Bini nima tovarniških dimenzij. Če bi imel isti ET bi jih imel.

Če se sklicujete na proizvajalca, potem lahko vozite samo Bridgestonke z A. Z vsem drugim se v prekršku po tem členu 😉

Od @NevLado bi tudi rad videl homologacijo ali točen model platišča, da lahko preverim vse dimenzije.

Ker marsikdo reče, da ima ustrezne, pa se ugotovi, daima distančnike, ekcentrične vijake, adapterje za CB (premer luknje), J gre mimo za 0.5, ne pašejo tovarniški vijaki...

Večina nachbau platišč ima večji CB, da paše na več modelov in potem takoj pade identičnost originalni.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 4 minutami je NevLado napisal:

Človek kupuje neoriginal felge. Lepo je, da mu pomagamo in na vprašanje o homologaciji vsak poda svoj primer izkušenj. Jaz sem šel čez to decembra 2021 in mu iz prve roke povem, kako je zadeva funkcionirala, kljub temu, da so mi ljudje pisali, da naj se ne sekiram in nerabim sploh komplicirat. In ja, 90% ljudi ima felge nehomologirane.

Sedaj bi ti rad od mene, da ti še dokazujem, zakaj sem jih moral homologirat, ker mi ne verjameš. Ok :lol:

Ni mi jasno kaj piše v homologaciji.

Glej mojo od Forda:

20240822_151739.jpg

Imaš celo 16" homologirane, ki ne pašejo.

Zdaj pa mi prosim pojasni, kaj mi bojo dopisali, če imam zimske 235/40 R18 8.0J x 18 ET55.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 13 minutami je NevLado napisal:

Lej še vedno je cenej kupt neoriginal, ker sm mel prvo montažo sem vnaprej opozoril vulkanizerja in je stvari zrihtou, pa pol 35 eur na avto krka za vpis, maš pa pač 3 poti ki jih morš nardit

Zdej naslednji korak je pa da ko vsakič to napišem se usuje 10 ljudi, ki mi daje protiargumente, kot da sej za tisti krivec, ki je napisal zakon o homologaciji :D 

Kaj pa ti piše na homologaciji?

Zapis me zanima, da bi lažje doumel.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 41 minutami je NevLado napisal:

HOMOLOGACIJA S STRANI PROIZVAJALCA VELJA ZA NJEGOVE FELGE

Lahko kupiš identične aftermarket, z istim odmikom in vse, pa to ni uradno homologirano

Ko te bo ustavil policaj ali boš na tehničnem, ne bo nobene pizdarije

Resno?

Potem homologiraš tudi Mann klima filter in drugo olje, če ga daš noter?

V homologaciji so specifikacije.

Ni mi jasno zakaj bi homologiral isti ET, J, CB, ".

A niso takšne felne originalnim delom enakovredni del?

Če ima minimalno odstopanje potem ja.

Kupil sem za i20n felne z gumami v Nemčiji. Na uradnem servisi. Ker je tudi ET tovarniški, ki ga drugače ni za dobit. Sem dobil komplet gum z računom. Ni bilo TUV certifikata.

Take zgodbice mi je že tudi uradni serviser v Slovenski Bistrici prodajal.

pred 3 urami je Justus napisal:

Hvala za nasvete! 17-colske bi vzel bolj zaradi zimskih gum, ker je pri 17-colskih večji izbor gum pa precej cenejše so od 18-colskih ... ogledane imam te Bridgestonove gume.

Letos pridejo nov model ven.

Tega sem kar zdelal. Sem to zimo kose lamel pustil na cesti. Pri 5-5.5mm profila.

20240307_145840.jpg

20240307_145857.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Na mojih avtih uporabljam že leta Tessa Outdoor. Drži fajn.

Focus ima spredaj samo 3cm pas za tablico. Za to sem kupil clipiteasy minimalni okvir. Trenutno je že veliko drugih proizvajalcev na trgu. To je minimalno okvir, ca. 5cm širok zobek zgoraj in spodaj.

Če boš kupoval, pazi ker imamo slovenci avstrijsko velikost tablice.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.