Skoči na vsebino
Testi ostalih avtomobilov
Napisano

Ti kar napiši, saj je "open forum".

Sicer vem, kako bo šlo ... "Sm kmet an s hribou doma ..."

In, ja, za tvoje prostočasne aktivnosti in okolihišno gospodarstvo rabiš ti dizla. Ampak 99% vseh ostalih ljudi pa ne ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 9 minutami je Janez007 napisal:

Nekaj dni se vozim s prvinskim avtom - Cliom Storia 1.2 s 43 kW (58 KM) in gre čisto v redu, tudi po avtocesti. Sprašujem se, ali človek res potrebuje kaj dosti več?

No, ja, ker sem tudi sam občasno vozil takšno Storio, vem, kako (ne) gre. Pa zdaj se voziš brez klime, ki bi ti pobrala lep del črede ...

Za penzionista je pogojno okej. Če bi bil pa 1.2 16v s 75 konjički, bi pa verjetno res lahko dejal, da več kot to ne rabiš. Si pa želiš. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 8 urami je FuManchu napisal:

Bila bi super, če bi bila 15K€. Kot ostali sesalci.

Pa saj je 15 jurjev. 😃 Še barvo lahko izbiraš za ta denar.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Elektromobilnost fantje, elektromobilnost je ta tema ...

In da bom "on topic".

Smo že sredi tedna, pa se zgolj na eni dražbeni strani prodaja kar 25 Mazd MX-30. Toliko jih še ni bilo. Kot zanimivost, poglejte številko poleg dvojk in trojk ...

nullnull

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3
Napisano
pred 32 minutami je Toncek napisal:

Opažam, da na avtonetu M3 bencinarji 4. gen (specifično letniki 19/20) kar hitro izpuhtijo, primerljivi dizli pa ostajajo po več tednov ali celo mesecev. Je vzrok temu generičen stereotip mainstream publike do dizlov ali kaj drugega? Veljajo ti D116 dizel motorji kot relativno zanesljivi? Malce tipam, v prvem planu imam bencinarja, a če ga v roku nekaj mesecev ne najdem bo alternativa dizel.

Jah, povsem logično.

Med vozili omenjenih letnikov so edino Mazdini bencinski atmosferci stroji, za katere lahko pričakuješ, da bodo neproblematično delali 10+ let. Večina ostalih avtomobilov pa je z "downsizingom" motorjev močno downsizala tudi dolgoročno zanesljivost - delno celo namerno, da bodo živeli od servisov.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

EV se polni drugače kot ICE. Izjemno redko napolniš na 100%. Npr. ko greš na kako daljšo pot. In tudi takrat na poti ne polniš na 100%, ker zadnjih 20% moč in hitrost polnjenja znatno upadeta.

Jaz na potovanjih ZOE pri vožnji po avtocestah polnim do nekako 60%, torej do meje, kjer še drži polno moč polnjenja, nato pa nadaljujem. Torej bolj v režimu 5/10-60%.

Tokrat sem imel tri polnilno-prehrambno-wc-jaške postanke ob avtocestah, in sicer v dolžini 12, 20 in 19 minut. Ali je to "deal breaker", naj presodi vsak sam. Še raje pa naj vžge štoparico, ko se bo kdaj peljal na tako razdaljo - in izmeri dejanski čas postankov. Če potuješ z družino, so zagotovo daljši. Pa tudi če voziš sam, 1000 km v kosu ni niti zdravo, niti pametno. Pa sem večkrat to odpeljal.

@jures: Moj osebni vozniški rekord je 2500 km v 29 urah. Ne bi ga ponavljal.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
dne 1. 11. 2024 ob 15:21 je Slivka napisal:

Tako razdaljo sem jaz že večkrat opravil, samo da nisem potreboval "krompirjevih počitnic" za to ampak je šlo v enem dnevu...

Če bi ti bolj natančno bral, bi videl, da je bilo to v enem dnevu. No, skupaj z opravki nekih 14 ur total.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Medtem, ko se vi prepucavata EV da ali ne, sem jaz včeraj postavil nov dnevni osebni rekord glede razdalje, prevožene z EV. Ta je sedaj pri 978,5 km. 😃 

In ker so bile že včeraj po Evropi "selitve narodov", pa še en butelj avstrijski se je spomnil, da bi zaprl več kot tretjino "Tauern autobahn" zaradi "extreme size/load" prevoza, je bilo nenačrtovano več vožnje po lokalnih cestah. Za piko na i so na cestninski postaji še vedno obračunali 13,50€ za tunele, čeprav se skozi ene 7 sploh nisem peljal ... Ampak slednje je že za drugo temo in sem pač delil usodo voznikov ICE. Je pa z EV bistveno lažje shajati in se po polžje premikati v kolonah.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Ne vem, kaj sanjate okoli cen. Tudi nova Mazda 3 ni več 15 jurjev kot nekoč, ampak praktično krat dva. Kot vsi drugi avti.

Take so cene novih vozil, rabljeni so pa druga pesem.

Jaz tudi za Tarraca ali pa Mazdo CX-60 ne bi nikoli odštel cekinov, ki jih želijo v cenikih ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.