Skoči na vsebino
pred 31 minutami je Bini napisal:

Goodyerka verjetno nima ojačane bočnice (XL) pa je zato mehkejša in jo pobira po robovih, ponavadi zunanjem.... :nevem:

Dobro je vzeti XL gumo pa ni ponavadi problema. 😉Daš malo več kot za Nexenko in kupiš Falken, Hankook, Kumho ali kaj podobnega za cca 110-120€...😉

Kot XL oznako misliš "extra load", torej pnevmatika z višjim indeksom nosilnosti? 

Drugače pa hvala za info, vzeto na znanje! 💪

Letne Nfera SU4, ki sem jih imel, so imele to oznako. Pa so komaj zvozile dve sezoni oziroma 23-25.000 km.

Te Goodyearke ki jih imam sedaj, res nimajo XL oznake. Pomoje vseeno bolje vsaki dve leti nove Nexen, kot pa 4 leta iste Goodyear.

Bom pa malce menjal prihodnjič, imam Hankook in Kleber nagledano že za zimske gume drugo leto. Pa bom verjetno tudi letne vzel isto firmo. Mislim da si ravno ti hvalil zimske in sem si potem napisal v beležko da moram sprobat. Čeprav te Michelin alpin PA4 so res zakon, ampak je zakon tudi cena.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Preobul M3 v zimsko opravo.

Zakaj? Ker sem imel čas in voljo, mesec gor ali dol.  

Prvič do zdaj bom na kateremkoli avtu imel 5 let stare gume. Michelin alpin PA4, z DOT-om 4919. Ponavadi sem srečen, da gume zdržijo 4 sezone, te Michelinke pa se še kar ne dajo, imajo dovolj profila. Pa da vidimo kako bodo lesene po mokrem...

Je pa zanimivo, letne Goodyear imam drugo leto in so pobrane po zunanji strani. Bi rekel, da je optika kriva, ampak Michelinke so po petih letih še vedno enakomerno obrabljene. Goodyear slabša guma (kot Michelin), prevroč asfalt, prehitra vožnja? Drugo leto jih bom še uporabil (zadnje naprej, sprednje pa nazaj), ampak štiri leta pa ne bodo dočakale.

Mogoče je res boljša računica da vsake 2 leti kupim pol cenejše Nexen. Sem jih že imel in so bile dobre za 2 sezoni (25-30.000 km).

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Na koliko zategujete vijake pri menjavi gum?

110 nm?

Sem si sedaj kupil "profi" orodje za to, da ne skačem po ključu dokler vijak ne zacvili. 🤣

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3
Napisano

Koliko je potem vredna enaka M3, pa da ni karambolirana?

Moja je 2017, 190.000 prevoženih, limuzina. Letos menjan jermen, vodna črpalka, vsi diski in ploščice, vse tekočine (klima, motorno olje, bremz olje, antifriz)...

Imam tudi vlečno kljuko.

Saj ne da jo prodajam, pač tako informativno... Zdaj ko je veliko zamenjanih stvari, jo mislim zgonit še par let.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj kupiti?
Napisano
Pred eno uro je toto89 napisal:

Kaj boš prišparal če kupi dražji avto?

Z nižjo prostornino pa smo rekli, da cca. max. 100€ na leto prišparaš (seveda ne sme bit moč novega avta bistveno višja ker bo zavarovanje dražje). To je v 10 letih 1000€, pa če kupiš za 1000€ dražji avto nisi nič prišparal (si na nuli)

Ti se ne naveličaš avta?

Celo življenje voziš enega in istega, ki mu pada cena vsako leto, pa problemi nalagajo zaradi EMŠA?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj kupiti?
Napisano

Mislim da me nihče tukaj ni razumel. Mogoče boljše, da pustimo temo, saj ni bilo nobene pričakovane debate.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj kupiti?
Napisano (urejeno)

Ja, za teh 100 eur imam lahko manjšo mašino v novem avtu in še motor. Ne gre se sedaj za teh 100 eur, ampak iščem nov avto. In ne rabim več takšne 2.2, 2.5, 3.0 mašine. Zaenkrat več časa preživim na motorju, Mazda pa pozimi pride prav.

Je pa potem prihranek še pri zavarovanju, tam se pa tudi nabere kakšnih 100-400 eur samo na račun kubature in avta.

Popravljeno od Jaka32
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj kupiti?
Napisano (urejeno)

Počasi študiram da menjam svojo M3 za nekaj cenejšega pri registraciji, da bi na ta račun registriral še motor.

Torej avto manj kot 2.0 in seveda turbina, ker drugače ne bom nikamor prišel.

Kakšen avto priporočate? Vem da je precej široko zastavljeno vprašanje, ampak recimo nekaj podobnega Mazdi 3 ali 6, limuzina ali karavan, 20.000 € - plus minus kakega jurja ali 5. In da je približno tako zadovoljiv glede vzdrževanje kot M3. Predvsem te turbine, sklopke, dizl zadeve, menjalniki...

Vizualno so mi všeč Audi A3, A4, tudi A6, Mercedes CLA, C razred, Škoda Octavia, Jaguar XE, XF, Honda Civic novejša, Volvo V40, V60, Peugeot 508 in 408 (malenkost več €). Ampak ne poznam avtov, njihovih hib in napak itd. 

Letnik bi vseeno raje od 2017 dalje, na starejšega od mojega ne bi šel. Bencin, dizl, hibrid - vseeno.

Bolj me zanima z vidika neproblematičnosti vzdrževanja, kot pa zunanjega izgleda - to bom že nekaj našel, saj novejši avti so dokaj lepi na oči.

Popravljeno od Jaka32
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 19 urami je godlike napisal:

Jaz sem doma na 300 nmv, pa sem vseeno imel zjutraj 2cm.

Noro je ja.

Jaz imam vsako jutro 5cm, neglede na to kje se zbudim. 🤣

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 7 minutami je SpEkTr napisal:

Koliko si pa prevozil v teh dveh letih z nexenkami?

Sem napisal v postu zgoraj.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 2 minutama je phoinix napisal:

Živjo. Kaj ste naredili z letnimi lastniki Mazde3? 

Homologirana je izključno samo 215/45r18 Y razred... zlatarska dimenzija že po defaultu. Y razred pa naredi rariteto.

Kaj dajete gor, da je dobra in da je znotraj homologacije? 

Toyo, ki so gor, so edine gume, ki mi zdrsijo na točno določenem ovinku z vsemi gumami in avti, v 20 letih...

Nexen N'fera SU4, dobre za dve leti. Precej mehke in jih pobira. Ne bi bile v redu za tretje leto, čisto zlizan profil.

Goodyear eagle F1 asymmetric 3. Sedaj imam te, pa kot kaže, bodo za 4 sezone.

Zgolj zanimivost, zimske Michelin pilot alpin PA4 mi držijo že 4 polna leta in še bodo za naslednjo zimo.

Delam pa enako km pozimi in poleti, cca. 14.000-15.000 na gume.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Android Auto Wireless
Napisano
pred 9 urami je ignacij napisal:

No jaz sem včeraj iz Aliexpressa za cca. 20eur nabavil tale wireless vmesnik, ki sem ga vklopil v USB priklopnza android in nato med vmesnikom in telefonom vzpostavil bluetooth povezavo. Zadeva deluje brezhibno, ko prižgem avto se avtomatsko brezično poveže. Če komu prov pride se slikica zadeve.

Screenshot_20240403_201239_AliExpress.jpg

Lahko poveš kaj je tole? Če prav razumem, na tole priklopiš telefon in imaš na Mazda ekranu lahko Google Maps?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 13 urami je Bini napisal:

2.5 pumpaj a mislim,da je lahko kaj druga🤔kje si bil na optiki in katere gume imaš?

Sem dvignil na 2.5. Bo pač rit malo bolj trpela na luknjah na cesti.

Bil sem v Šentjurju pri Celju pri tistem, ki ni Avto Krka. Ne spomnim se več. Je pa prišla ena frajla s poškodovanim ventilčkom in so kar naenkrat vsi mehaniki bili bolj poskočni (drugače so se vlekli kot megla, še hodit se jim ni dalo) in seveda se jih je sukalo 5 okoli nje in tistega ventilčka, tudi tisti moj, ki mi je delal optiko. Čeprav so vsi imeli druge stranke in drugo delo. Nikoli več tja k slinavcem!! 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Novi letni, sprednji dve gumi mi je požrlo po zunanjem robu.

Optika je bila pred menjavo narejena. Upam da pravilno.

Kaj menite, kaj je vzrok? Pumpam na 2.3, kot piše na vratih M3.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 4 urami je etcho napisal:

Jaz sem mnenja, da dober servis mora obvladat vsa dela in jih naredit korektno, da greš do njih z zaupanjem.

Podpišem.

Žal pa je na vse več področjih tako, da se pogleda samo tisto, s čimer si prišel do njih.

Naj si bo to vulkanizer, serviser, zdravnik, vodovodar...

Pa še samo slabše bo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano (urejeno)

Menjal pnevmatike na letne. Doma seveda.

Obenem še spucal (na roke) vse vijake, diske, čeljusti... da se vse sveti kot že dolgo ne.

Namazal vijake, ker to nisem nikoli naredil. Prebral na forumu, tako da bom sedaj to delal.

Skratka, Mazdini mladiči se učimo od vas starejših. Odkar pa imam tudi japonski motor, sedaj obema posvečam veliko več časa kot nekoč. Se staram?!?!

Ko sem lani pripeljal prvič v življenju motor domov, so rekli, da sem v puberteto padel. Sedaj sem pa zmeden... 🤣

PS: kdaj ste nazadnje videli na servisu, da so vam spucali diske, vijake itd., ob menjavi felg/gum? Verjetno nikoli. Jaz nisem do sedaj, pa imam že več kot desetletje izpit in avto.

Popravljeno od Jaka32
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano (urejeno)

Jaz sem z Nexen Nfera SU4 naredil dve sezoni, max. 24.000 km. Pa je že bila zeloooo obrabljena. bi jo moral že prej menjati. Mislim da se bolj splača dati več za komplet, pa jih voziti 4 sezone, kot pa vsaki dve kupovati nove Nexenke.

Zimske imam še za letos (pa bi bile še za drugo zimo, če bo suha kot letošnja ker profila je še dovolj) Michelin Pilot Alpin PA4, držijo že četrto sezono (min. 46.000 km).

Za zimo pa res študiram da prešaltam na kaj cenejšega, glede na to da ni več pravih zim. Snega praktično ni več, pa živim na 700 m nadmorske višine. Prav tako zmrzali, no ravno ta teden naj bi bila, pa je to to od "zime". Nekaj ste zagovarjali Hankook se mi zdi, kateri model točno? Katere priporočate? Mislim da ima @Bini ?

Popravljeno od Jaka32
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Kakšni Toyotini hibridi pa vas ne zanimajo?

Meni se zdi boljša rešitev kot električna vozila. Sploh za te vsakodnevne vožnje v službo in domov, ko ne narediš več kot 50-80 km. Na morje greš pa pač z bencinom.

Glede na to koliko se jih proda po svetu in da je Toyota vodilna znamka, verjetno tudi niso "švoh" sestavljeni. Zna kdo kaj več povedati o sami kvaliteti, pogonu itd.?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.