Kolega kupil testni id.3, ga po minimalni dobi, ko ga je lahko prodal (zaradi ekosklada prej ni smel) prodal in kupil Teslo 3. Še vedno zadovoljen z EV-ji.
Naj mi en da računico kako je lahko prišparal karkoli po dveh letih? Sklad gor ali dol (to se nanasa samo na odbitni ddv)
Cena novega najcenejsi je 33.000€ - sklad je cca 28.000€
Prodal po dveh letih tak model (vir avto.net za letnik 2022) za cca 22.000€
Takoj izguba 5-6k (kljub skladu)
Kupil teslo za cca 40.000€
Več kot očitno gre zgolj za kupovanje z očmi, kot pri navadnih avtih
Pustmo teslo ampak da greš avto prodajat takoj ko lahko po dveh letih je nekaj narobe (ice ali električen), takrat se avto šele začenja amortizirat....
Live your dreams, don't dream your life!
Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico
Med fuzbalom reklama.....donfeng box, ze za 13k za pravne po odbitkih, ze za 17,700 za fizicne...
Gres na njihovo stran cena 24.900
Gres na avto net 24.900
25k za ta box...za tistih 13k bi bil se zanimiv...ampak ti ga moras kupiti s polno ceno potem pa papirologija...moras biti davcni zavezanec, bla bla bla
Po nekem toku dogodkov sem rentacar dobil mx-30. Plastika se disi po novi, 4000km je mela.
Doseg ob prejemu 195km, doseg na AC po cca 20km hitrost 100-120 135km....doseg na cilju po cca 70km (zadnjih 10km mesto) 70km....
Nazajgrede sem ze moral imeti polnjenje (vmes ko je mirovala) ampak skupaj 150km pot pa ze v mislih kje bom....
Ker nisem rezerviral tega avta oz samo mini compact za kratko razdaljo, nisem niti pomislil da moram razmisljat o temu, pa sem moral zvecer po sluzbenih zadevah se odpeljat do shopping centra, nisem niti vedel a je kabel itd, no bil je, placal 2€ in dofilal
Nazajgrede zelo podobno dosega se 60km od nafilanih 200km. Kako rentacar smatra vrnjen avto s 'praznim tankom' za strom pa ne vem
Zdaj bo pa kdo rekel zakaj renta car za tako kratko pot....orly - Les Clayes taxi 140€ v eno smer, pa rabis se taxi do sihta vsak dan pa se nazaj. Rent a car 90€ komplet (kerkol avto te klase)
Se oproscan za topkaeske napale, ampk bolj ko le teledon pametem in moderin, manjse ma tipkivnico
Za mojo najdražjo mal gledam, kaj bi lahko kupil namesto 15+starega megana (še vedno dela odlično)
Toyota yaris cross hybrid je ena od opcij. Samo, gretje zicev, led luči, pa 360 kamera pa smo na 35jurjih. Za to se je nekoč vavdije kupoval.
ja noro....najina Aygo X je zdaj dobrih 17k...leta 2022 naročena slabih 14k....dobavljena 2023 - 1 leto :), saj res januarja bo že 2 leti stara, hito gre.
Na rit me je vrgel Suzuki Ignis - 16-19k??????????????
Toyotin sistem MHEV bi takoj inel v malcku za mesto oz po SLO.
Moja rav4 ni za mesto (ampak za dolge, zimo, kolesa, 2 prikolici ) ampak vidim kako lepo dela masina v mestu, cel cas na EV pa nikoli ne treba misliti kdaj kje filat
Res pa da je spet treba pogledat ROI......cene so pretirane
Popravljeno od jures
@jures: Moj osebni vozniški rekord je 2500 km v 29 urah. Ne bi ga ponavljal.
Ponovim parkrat na leto....ni za hvalit ampak sluzba narekuje tempo.
Ce pa iscemo dnevni rekord v 24 urah !z enim samim postankom, in sicer sestanek vmes! je bil to Tarraco - 1900km, v Sofijo gor pa dol.
Z enim samim tankom je bla pa Civitavecchia z Seat exeo - to je cca 1500-1600km, tank 70L
Sem pa v letih 2020-2021 vsak vikend sel direkt iz Sofije 950km v eno smer tud z motorjem. Ravno motor je bil najhitrejsi ker ne caka na mejah, cestninah..., kljub temu da rabis vsaj 2x tankat
Rekord v eni furi pa ne vem, vem samo da naredim veliko vec kot 50.000km letno na 2h avtih in 2h motorjih mesano
In kot je Slivka rekel - predvsem časovno in še marsikako drugače bi pop....če bi mel štrom.
Jaz osebno vidim samo dizla na doooolge proge. Vsakih 300km je treba prišteti eno uro časa hočeš nočeš.
Sem pa elektriko resno iskal za drugi avto v LJ. Aleluja majhnega avta pod 20-25k NI, Zoe moraš rentat baterijo, 2-3 leti stari ZOE na avto netu vsi s komentarjem rabi novo baterijo....
Pol pa sem vzel nov AygoX avtomatik z vso opremo tudi radarski za 15k!
Ni racunice
Popravljeno od jures
Kaj to delate? Jaz sem samo inženir strojništva, pa raje vprašam. Pa firbčen sem tudi...
HPC - superračunalniki
pred 10 minutami je sportman333 napisal:
a pri postavitvah naročnik upošteva smernice zelenega javnega naročanja, ki v SLO veljajo tudi v primeru strežnikov, itd. :), heh.... zgleda pa hudo ni kaj 👍
To je podobno kot pri vozilih NDM > 3.500kg, kjer EU forsira cestninjenje glede na CO2 diferenciacijo in potem se ugotavlja, da v DE in AT, kjer je to že uvedeno v realnosti je takih kamionov ki padejo v ZEV oz. CO2 najvišji 5.razred za 0,5%, vse ostalo je pa v večini oz 95% v prvem CO2 razredu, ostlih 4,5% se pa porazdeli med CO2 razrede 2,3,4 (pri čemer je zanimivo da razred CO2 4 tehnično sploh ni mogoče, ker takega vozila ni ?!?).....
Pozabi smernice, so neki KPIji ki blazijo zadevo na papirju kot na primer PUE ampak to je bolj kot ne marketing
Racunaj da vsak kW na opremi rabi se vsaj enak kW za hlajenje....v idealnih pogojih je PUE 1, ampak v realnosti pa 1,2-2
Se pravi vse kar sem gor napisal rabi se vsaj 1x toliko za obratovanje (hlajenje in napajanje)
null
Popravljeno od jures
Drugače ljudje....nekateri veste s čim se bavim za druge pa: živimo sedaj v trendu AI, to je zdaj pač in, projektov mamo toliko da glava boli ampak dam malo na temo 'green ITja'
Barcelona - 14MW
Leonardo Bologna - 22 MW
AI Swedska - 6MW (samo 7 omar!!!)
AI Falcon Danska - 32MW
ECMWF Bologna (vreme) - 8MW
In se ne konča tukaj, prvi Exascale stroj se gradi v Nemciji na Julichu, bo 32 ladijskih kontejnerjev, 44MW
Vse to je treba nafutrat, ma kaj bojlerji, kaj avti....
Ena vodno hlajena omara troši do 140kW, prihaja nova generacija s tem bo ena omara kurila od 210-240kw
...
Evo v živo poročam iz Andaluzije. Prevozil sem 1300km v 1 tednu in na celi poti srečal samo 1 x Ev Teslo in se to samo v mestu v Sevilji. Elektricnih polnilnic je tudi zelo malo. Prav tako sem opazil da španci niso čist notr padli v SUV manijo in je škatel bistevno manj kot pri nas.
Vglavnem očitno so španci ocenili da EV ni za njih.
Jaz 'stanujem' ze 1,5 leta v Barci. Mesto je prirejeno za motorje - skuterje, 100.000 brezplačnih parkirisc za motorje. Avtomobil tam meti pa je groza, res groza ker ni prostora, oz jih namensko izrivajo, majo pa seveda zrihtan javni prevoz. Med drugim so parkirosca za elektricarje zastonj - ampak: el polnilnic ni. Ponavljam jih ni. So samo in zgolj v garaznih hisah in kakih vecjih sopingih, ni pa niti enega parkinga s stebrickom kot pri nas.
Vsak si sam fila avto doma ce ga ze ina oz v garazni hisi.
Prevladujejo pa mhev, predvsem taxiji.
SUVjev pa ni ravno iz tega naslova ker v mestih ni placa za avte.
Jaz sem imel tam motor 1,5 leta in je bil uzitek, kamorkoli si sel si pred vrati parkiral
M+S gume su od ovog mjeseca u Njemačkoj prešle u ilegalu, budući da su na snagu stupila stroža pravila, a aktualne, legalne zimske gume mogu se prepoznati po simbolu planinskog vrha sa snježnom pahuljom.
Ze od leta 2010 M+S ne pomeni vec zimske gume. M+S se sedaj najde tudi na letnih
Kot so rekli fantje mora bit moint everest pa snezit na njemu oz mora guma met 3ji Pred Menstrualni Sindrom Fertik - 3PMFS oznako
Popravljeno od jures
Ma ... pri nas tudi ne vidis revscine, ker vsi hocejo na ven pokazat kako so uspesni. Folk zapufan do vratu, samo da se kaze naokrog. Najbols se pa ta mentaliteta vid, pred kaksno fabrko, k vids s kaksnimi avti pridejo na linijo delat.
To ni revsna, to je beda
Dejmo raj kako o elektriki, vse bo bokje ko ne bo co2 pa JEK3 bomo mel da bomo lahko nafutrali vse porabnike
Drigace pa nehajmo jamrat, krivi smo sami, cene telefonov, hrane, cunj, avtov, nepremicnon rastejo zgolj in samo zaradi povprasevanja. Dokler se kupuje bodo sle cene gor. Vsi se vozimo v sodobnih avtih ker smo tako navajeni - razvajeni, odvisni in je tezko iti 'na dol'
Osnova tega sveta.
Jaz grem z zelo dobrim nedavno novim avtom in pocitnisko prikolico 1998 v kamp, se mam super, mam vse, ampak jaz sem velik revez ko ppgledam avtodome okoli mene ki so vredni 50-150k, prikolice vredne 20-40k zraven avto vreden min 40k, elwktricna kolesa vsak 5k...
Ni vec osnovnih dobrin, zadovoljstev, smo samo se na polno.
Na prelazih gledam kolesarje - ni vec kolesa ki ni karbon ali cenejsi od 5k...
Tako to je, priznajmo si.
Drugače pa nas je čedalje več restavratorjev oziroma ljubiteljev starodobnikov.
Raje se vsedem vanj in peljem kot pa v japonskega hibrida. Pa ceprav pije 2x več ta prav dec . Naslednje leto bo se v SLO starodobnik, ceprav ima ze italjanski ACI certifikat, mi smo pac posebni v vsem
Tudi mladina se vraca na vse staro - lpjke, walkmani, cunje...navelicani so
Popravljeno od jures
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Distributer bo pa Thule
Povezava za deljenje
Deli na druge strani