Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
pred 2 urama je Shrek napisal:

Avtovleko za spremstvo 😇😇

Ma, moram priznati, da se je malo umirilo.

No, še vedno to ni Mazga...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Enega štromarja za spremstvo, pa mogoče res pridem od Ljubljane do Amsterdama z enim rezervoarjem...

IMG_20250331_162430749.jpg

397 km že prevozil, za 730 je pa še zaloge...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Ampak EVji pa res zmanjšujejo izpuste ogljikovega dioksida!

Najprej, da si pridemo na čisto: nafta je ogljikovodik. Pri zgorevanju se ogljik veže s kisikom in tvori ogljikov dioksid, vodik pa tvori vodo oz. vodno paro. In več kot skurimo nafte, več izpustimo vodne pare in ogljikovega dioksida. In obratno, manj kot skurimo nafte, manj izpustimo vodne pare in ogljikovega dioksida.

Torej, spet smo morali na pot. Deset oseb. In spet dve vozili: električni Golf in naš FucksWagen. V Golfu štiri osebe, v FucksWagnu nas je bilo šest. Potovali smo skupaj, en za drugim. Na cilju je voznik (in lastnik) električnega Golfa najprej razvlekel kable in se priklopil na štrom (mislim, na štrom je priklopil Golfa, ne sebe), jaz pa sem najprej vzel mobitel in se priklopil na Mazdin forum. Ker tako porabo se bolj malokrat vidi...

IMG_20250331_100540309.jpg

Če bi tudi jaz imel Golfa in štiri osebe noter, bi bila poraba še manjša, ampak, to morate priznat, za sedemsedežnega enoprostorca s štirikolesnim pogonom je poraba prav navdušujoča. 

In to vse zahvaljujoc EVju!

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Konec koncev se bo pa itak samo vse rešilo.

Samo počakat bo treba.

Šteje se, da bi moralo deset žensk roditi 21 otrok oz. 2,1 otroka na žensko, da bi stalež prebivalstva ostal enak. V Evropi pa 10 žensk rodi 15 otrok oz. 1,5 otroka na žensko. Torej se število prebivalcev zmanjšuje, kar pomeni manjšo porabo živil in manjšo porabo izdelkov, posledično to pomeni manjšo porabo surovin in manjšo porabo energentov, posledično to pomeni manjše onesnaževanje in obremenjevanje okolja...

Pa ne le v Evropi, tudi po svetu je velik upad rodnosti. Leta 1960 je bilo okoli 6 otrok na žensko, zdaj jih je 2,2... Nekje čez 25 let bo to že precej velik problem - ker ne bo mlade delovne sile. Tudi migrantov ne bo...

Ampak onesnaževanje se bo pa zmanjšalo. Greta in Lučka bosta gotovo navdušeni...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 12 minutami je Matick napisal:

Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla ... ...

Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla ... ...

Lahko recemo karkoli, najbolj eko smo ce kupimo avto in ga zvozimo do konca, ne pa da se menja avte na par let.

Počasi boste prišli za menoj...

To jaz trdim že zelo dolgo. In ne le, da je najbolj ekološko, je tudi najbolj ekonomično. Naša petka je bila takrat okoli 26.000€, prevozili smo pa 360.000 km. Brez nekega velikega stroška... Če bi jo menjal po nekaj letih, bi bil finančno precej na izgubi. Če bi nekaj let staro vzel, bi dobil avto, ki je ven iz garancije in ne vem, kaj je predhodnik počel z avtom. Lahko bi se pošteno za?€bal... Tako sem vzel novo, vozil brez skrbi, poznal zgodovino avta, ... 

In, če bi takrat vedel, kar vem zdaj, je še ne bi zamenjal...

Tako da, ja, se popolnoma strinjam: lahko rečemo, da smo najbolj eko, če kupimo avto in ga zvozimo do konca, ne pa da se avte menja na par let...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
dne 23. 3. 2025 ob 20:10 je Boss napisal:

Zato pa se zdaj pogovarjajo, da bi uvedli omejitve hitrosti na celem autobahnu. Predvsem, zato, da ne bi lastniki EV-jev izpadli preveč patetično bedno, k se morajo furat okol stotke, da sploh kam pridejo.

Imam občutek, da iz istega vzroka vgrajujejo 45-litrske rezervoarje. Da ni prevelike razlike v "dometu"...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

V 55 letih so z njim prevozili 95.000 km?

V povprečju 1700 km na leto?

To naš BTjc naredi v enem mesecu, pa ga v glavnem uporabljamo kot delovni stroj...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 13 minutami je Boss napisal:

Na pa si me ujel v mojih skritih željah sramezljiv

Pismo, ampak da mi rata v enem šusu 1200km bi moral met porabo okrog 4 litre. Torej predlagam, da spustimo hitrost na 80km/h al pa še raj na 75km/h. Zakaj bi se peljal 11 ur, če pa se lahko 16 in zraven še opazujem naravo, ptičke, ki se ženijo, metuljčki, ki frfotajo, zajčki, ki se fu**jo... mislim parijo. Mi sploh ne vemo kolk lepega zamujamo, ko drvimo, kot obsedeni s 120-130km/h z očmi na pecljih, adrenalinom v žilah, pulzom na številkah enakih hitrosti.

60 litrov na razdalji 1200 km pomeni porabo 5 litrov na 100 km. Glede na to, da je posoda za gorivo 62 litrov - ni treba vozit 75, da prideš z enim polnjenjem do Amsterdama.

Bi pa na koncu doživel tisti pravi adrenalin: a bo al bo zmanjkalo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

No, @Boss, kar priznaj, da bi se tudi tebi fino zdelo, ko bi tu na forumu lahko brez kančka slabe vesti napisal, da si vozil po omejitvah in imel porabo 4,5 litra na 100 km in da si z enim polnjenjem prevozil razdaljo od Ljubljane do Amsterdama...

🙂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 26 minutami je dvorjan napisal:

@GoB: Zdaj naredi pa popravek svoje domače naloge. In sicer najdi, koliko km prevozijo vozila v SLO na leto in izračunaj koliko elektrike bi potrebovali za to. Ker si spet v tistem predalčku "ekstremistov" - govoriš o robnih pogojih. Pa se vsa vozila ne rabijo polniti vsak dan in isti hip itd. Bi pa sam ploskal, če bi dobili 5000 dodatnih javnih polnilnic.

Ti bom jaz odgovoril namesto njega:

(A lahko še kakšen matematik preveri tale moj račun?)

samo Petrol (brez INA in MOL) je lani prodal 1,6 milijonov ton goriva. Predpostavimo, da ima 1 kg goriva (nafta ali bencin) okoli 12,5 kWh energije. To pomeni, da ima gorivo, ki ga je prodal samo Petrol, okoli 20.000.000.000 kWh energije oz. 20.000.000 MWh. 

Če je to res in ČE predpostavimo, da se polnjenje EVjev najbolj optimalno porazdeli, to pomeni, da bi (približno) 2.300 MW vir zadostoval samo za Petrolovo nadomestilo fosilnega goriva. 

Če sem pravilno izračunal, to pomeni, da bi samo Petrol potreboval malo več kot 3 JEK - ob predpostavki, da je polnjenje EVjev najbolj optimalno porazdeljeno čez dan in čez teden.

Toliko, da ne bomo v predalčku "ekstremistov" in robnih pogojev. Ker če vzamemo robne pogoje, na primer en dan v turistični sezoni, zgornji račun hitro postane x2. Ampak pustimo ekstreme in robne pogoje, ti trajajo samo kakšna dva meseca na leto...

Pa izračunu je treba dodati še MOL in INA in Shell... In potem prideš do ugotovitve, da bi res potrebovali kakšnih 7 JEK, kot je zapisal @GoB...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pred eno uro je Mraušk Mčk napisal:

... ... ... ... ...

... ... ... ... ...

... ... ... ... ... Izklop ABS-a je smiseln samo v primeru globokega snega ali mehkega peska ko blokirana kolesa pred seboj rinejo kajlo materjala, ki poveča trenje - krajša zavorna pot. V vseh ostalih primerih podlag blokirana kolesa podaljšajo zavorno pot. Izklop tudi ne pomaga pa k izboljšanju vodljivosti ampak ravno obratno. 

Tudi v primeru poledenele ceste, listja na cesti, peska na cesti, skratka v primeru vsega na cesti. Edino, kar si še nisem prišel na čisto, je globoka voda na cesti...

Izklop ne pomaga k izboljšanju vodljivosti, to je res. Ampak v bistvu tega niti ne potrebuješ, ker se do ovire že ustaviš...

Pred eno uro je Alex napisal:

Končno en pameten odgovor. 

Buahahahaha, ej, @Alex, a na obali sonce seka, pa ti je u glavo užgalo?

Pred eno uro je Bini napisal:

To je to, že tisočkrat dokazano.... :nevem:

Dokazano na poligonu. Ampak cesta ni poligon. Poligon se da prilagoditi, da dobiš rezultate, kakršne želiš. Na poligonu tudi avto porabi 4,5 litra na 100 km. Realni promet po cestah je pa nekaj povsem drugega. In ogromna razlika je med avtocesto in "cesto" na planoti. In že tisočkrat dokazano me je "stikalo, ki ga ni" rešilo, da nisem kam pribil. V bistvu na našem BTjcu ABS priklopimo samo za tehnični, drugače je vedno odklopljen. Sploh žena. Ona ne bo speljala iz garače, preden ne ugasne ABSa.

Tu po hribih ABSu pravimo "peder-bremze" - ker so narejene za to, da tistega pred seboj napičiš v rit...

Mimogrede, ste vedeli, da dirkalniki za rally nimajo ABSa? Le zakaj, če je tako dober?

Ste vedeli, da ima Scania (tovornjak, ne @scania), ki ima pogon na vse osovine, že tovarniško stikalo za izklop ABSa? Skandinavci že vedo, zakaj...

Enako stikalo imata tudi MB 1633 4x4 in MB ACTROS 1840 4x4...

Mercedes sprinter 312 4x4 iz leta 2002 - čim je voznik vklopil štirikolesni pogon, se ABS sam izklopil...

Glejte, pišite, kar želite, briga me. Pri meni na BTjcu je ABS večinoma izklopljen - razen, ko pridemo v dolino in na avtocesto. Pa še tam se zgodi, da ga pozabimo prižgat... 

Zdaj grem pa iskat letne gume za BTjca in se nimam več časa tu prekladat z vami okoli peder-bremz...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 17 urami je Bini napisal:

Lahko tale tvoj predlog obrneva, da bom jaz vozil pred tabo z odličnimi letnimi gumami in z ABS, Ti pa z nekimi kitajskimi brez ABS-a..... :bravo:

1. Če mi kupiš kitajske gume, jih bom pa montiral, zakaj pa ne...

2. A pa bi se ti upal nastavit pred BTjca, ki ima neke kitajske gume gor? 😈 

Ja, saj mogoče bi bil res jaz kriv, ampak vitlo BTjca ne bi samo "malo opraskalo", bi kar "krepko označilo", kje bi ti pribil noter. In bi ti imel avto pri kleparju, meni na vitlu se pa ne bi niti poznalo...

Čeprav, če bi bilo to jeseni, ko je na cesti listje, pa da dež pada, bi bil pa res zanimiv test, koliko slabe gume bi moral imet na BTjcu brez ABSa, da bi bil enakovreden nekomu z dobrimi gumami in ABSom... Ker v 12ih letih, od kar imam "stikalo, ki ga ni", še nikogar nisem butnil od zadaj. Sem pa že dvakrat gledal razbitine, ki so od blizu spoznale odbijač in vlečno kljuko od BTjca. Po drugem dogodku sem zadaj na odbijač celo dal nalepko "test your airbag here". Zanimivo, od takrat dalje ni nihče več ruknil noter...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

No, no, počasi boste prišli za mano.

Kdaj sem že napisal: kar smo izvolili, to imamo.

Edino nečesa ne zastopim: nihče ni volil te, ki nas zdaj vodijo...

Mogoče pa tega ne zastopm zato, k sm kmet an s hribu doma...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano (urejeno)
pred 12 urami je Bini napisal:

Mogoče v snegu ali blatu na mokri cesti pa nikoli.... 🫣🤣😉

Aha, ja, seveda...

Kolikor imam jaz izkušnje, se edino na suhem asfaltu ne pozna nobene razlike, na vseh drugih podlagah se pa brez ABSa ustaviš prej kot z ABSom. 

Sicer pa, če imaš med nogami toliko kot imaš jezika, lahko sprobava. Vozi za menoj na zelo kratki varnostni razdalji. Ko zahodim zavoro, jo zahodiš tudi ti. Če se ti z ABSon ustaviš prej kot jaz brez ABSa, se itak nimaš česa bati. Če se pa jaz brez ABSa ustavim prej kot ti z ABSom, bo pa to precej odmevno...

Popravljeno od Slivka
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 9 minutami je Bini napisal:

Malo si pozabil napisat kolikšna je razlika pri zaviranju najboljše in najslabše nove gume v metrih.:whatever: Kaka je šele razlika pri obeh, ko so stare kake 4 leta..... 🤔

To pa res ni problem. Odklopim ABS pa kolikor se podaljša zavorna pot zaradi slabih gum toliko se skrajša zaradi odklopljenega ABSa - pa se pogliha...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

No, če jih montirajo na Audi in BMW, potem že ne morejo bit slabe. Bom res izbral kar ene od teh.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

Začnem iskati letne pnevmatike za našega BTjca. Vtipkam dimenzijo in ven padejo proizvajalci:

- Austone (87,68€)

- Aplus (89,16€)

- Linglong (97,94€)

- Lanvigator (106,23€)

- Sailun (107,26€)

- Laufenn (107,88€)

- Triangle (118,72€)

Prvih sedem znamk - same take, za katere še nikoli slišal nisem...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Testi ostalih avtomobilov
Napisano (urejeno)
pred 15 minutami je Alex napisal:

Ti si vozil na pol tovorno vozilo oziroma mini bus. Primerne temu so bile tudi povprečne hitrosti. 😉

BTjc s prikolico ima pri stotki večji zračni upor kot pa npr. Mazda 6 karavan pri 130, pa čeprav ima šestka strešne sani...

Mazda 5 pa je ponavadi imela trop otrok zadaj in se je vedno povsod mudilo. Sicer nismo žgali na polno, smo pa lepo vozili po omejitvi. In na avtocesti je omejitev 130. 

Je pa res, da sem pa enkrat vozil z našo petko poleg mene še 5 potnikov in smo šli po avtocesti stotko, mogoče 105, če smo prehitevali šleperja, v hrib pa niti stotko ne. To je bilo takrat, ko sem spremljal nekoga z e-golfom. Smo šli iz Solkana nekam v okolico Laškega, pa se je bal za domet. Takrat je imela petka porabo 4,5 litra na 100 km... Če bi s takim tempom vozil ves čas, bi z enim rezervoarjem najbrž naredil blizu 1.500 km... Samo tak tempo ni zame...

Popravljeno od Slivka
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Testi ostalih avtomobilov
Napisano

Pa kaj je z vami, modeli, jaz sem s petko naredil brez težav preko 800 km, če sem malo pazil in da je bila kakšna daljša pot, jih je ratalo tudi 1000.

Pa saj še BTjc naredi 550 do 600 km z enim rezervoarjem...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.