Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
Pred eno uro je jures napisal:

Kjer je litij je kilometre naokoli vse pocrkalo, ker se vse mora cistiti s pomocjo rek.

Tole je zelo pomemben podatek.

Zato ne mormo onesnazevanja gledat samo skozi co2, treba je celoten vpliv gledat.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 5 minutami je Slivka napisal:

Počasi boste prišli za menoj...

To jaz trdim že zelo dolgo. In ne le, da je najbolj ekološko, je tudi najbolj ekonomično. Naša petka je bila takrat okoli 26.000€, prevozili smo pa 360.000 km. Brez nekega velikega stroška... Če bi jo menjal po nekaj letih, bi bil finančno precej na izgubi. Če bi nekaj let staro vzel, bi dobil avto, ki je ven iz garancije in ne vem, kaj je predhodnik počel z avtom. Lahko bi se pošteno za?€bal... Tako sem vzel novo, vozil brez skrbi, poznal zgodovino avta, ... 

In, če bi takrat vedel, kar vem zdaj, je še ne bi zamenjal...

Tako da, ja, se popolnoma strinjam: lahko rečemo, da smo najbolj eko, če kupimo avto in ga zvozimo do konca, ne pa da se avte menja na par let...

Za tistle citat mojega posta
Nick Offerman Lol GIF

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 32 minutami je GoB napisal:

Kot glavni razlog na 1.mestu (nas hočejo prepričati), da bi naj električna vozila ne proizvajala CO2 in so čista (npr. reklame in napisi Zero emission). Na prvi pogled res drži, saj ni direktnih izpustov in ljudje je potem enostavno prepričati (gledajo pač kar vidijo), a problem je v "drobnem tisku". Priložen en članek. V glavnem, ko postavijo novo električno vozilo na cesto (0 kilometrov), je povzročenih že toliko CO2 izpustov pri sami proizvodnji (glavni delež proizvodnja baterij...), ki ga skupno doseže fosilno vozilo šele nekje po 100.000 prevoženih kilometrih. V kolikor pa se polni električno vozilo z elektriko pridobljeno iz fosilnih goriv (kar žal še vedno prevladuje), pa se še poslabša in se električno povprečno izenači s fosilci šele po 160.000 km prevoženih. Tako se dejansko zaenkrat še samo povečujejo CO2 😡, toliko o okolju in tega nočejo povedati... Upamo pa, da bo razvoj novih tehnologij kaj spremenil...

AVTO-MAGAZIN.METROPOLITAN.SI

Baterijski električni avtomobili v kompaktnem razredu so podnebju prijaznejši od avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem šele po 90.000 prevoženih kilometrih.

Mislm da se ponavljam ze kt stara lajna, ampak, tukaj ne mors samo CO2 racunat. Ker, ze samo kopanje litija toliko skode naredi okolju, pa ne z CO2 izpusti, ampak ker je to kopanje toliko umazano, en rudnik litija lahko celotne regije kmetijskih povrsin unici, koliko ciste vode se pri tem tudi porabi je nerealno, in ta voda more pol nekam it in kamorkoli gre, bo tam unicila tudi okolisko zemljo.

Sj enostavno logicno razmisljanje, ce bi bilo rudarjenje litija cisto, bi ga nemci pri sebi kopali, tako ga pa ne. Litij ni toliko redka kovina kot hocejo pokazat, samo noben normalen tega noce kopat pri sebi, ker je tolk umazano. 

Pa glih pred kratkim je na svedskem propadla tovarna baterij za EV, posredno tudi zato, ker enostavno niso mogl izpolnjevat emisijskih omejitev, in so morali omejevati proizvodjo, pa so jim prekinjali pogodbe zaradi zamud. Ko se je odpirala, se spomnim da so jo predstavljali kot eno najnaprednejsih na svetu (glede nizanja emisij).

Lahko recemo karkoli, najbolj eko smo ce kupimo avto in ga zvozimo do konca, ne pa da se menja avte na par let.

Popravljeno od Matick
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 9 urami je Bini napisal:

Ja, od časa do časa te male pozornosti spreminjajo vsakih par let. Pred več kot 20 leti sem dobil dežnik, 7.let nazaj obeske za ključe, nazadnje rdečo šalčko in sedaj že kake 3 leta dobite kar dve šalčki.... :bravo:

Jest sem ze 7 let nazaj dobil rdeco salcko (sovico) + obesek za kljuce.
Obeska se nisem dal na kljuce, ker ga imam itak od mocnika gor k je bel, in se lepo ujame z barvo avtomobila 🤪

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 2 urama je Bini napisal:
AVTOARENA.SI

Avtomobilski proizvajalec MG, ki je sedaj v lasti kitajskega giganta SAIC, se pripravlja na prelom na trgu električnih...

Mogoče se pa bližamo temu času🤔

Dva moja pogoja sta že izpolnjena od treh. 

1.konkurenčna cena glede na fosilne avtomobile👍

2.večji doseg in hitro polnjenje👍

3.razvejano in dostopno omrežje polnilnic😡

Tole s hitrim polnjenjem, je mal tko, ker mors tolk stroma prvo spravt do polnilc. Ne bo se avto kar sam od sebe polnu s tolk, ce omrezje nima kapacitete to dostavt. To je zj bl tko, kt da bi ti zacel ICE prodajat, da je tank poln v 5 sekundah, verjetno je lahko, samo pumpe nimajo kapacitete tolk hitr bencina notr spravt.

Drgac gre pa v pravo smer, ce bi bile tele stevilke realne, bi bil ze zanimiv za nakup, samo se polnilc bi mogl bit vec. Pa polnjenje na polnilnicah bi mogu bit cenejs kot pa bencin. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 9 urami je NevLado napisal:

Na moji 2017 so bile leta 2021 samo za v kanto, isto se dovolj profila ampak drsalnica

mislim da sem si shranil eno za rezervo

Jest sem imel ta problem na moji z PS3, 4o leto sem ze na sredini leta razmisljov da bom su nove gume kupit. Oziroma, v ovinkih so drzale kt prlimane, na bremzanju, pa vse kar je bilo mal bl mocno kot normalno bremzanje, je pa takoj ABS zraven srov, ni vazno, v suhem ali mokrem

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 57 minutami je sportman333 napisal:

Očitno je imel @Alex prav ko pravi da so GY trenutno TOP, tudi pri nemcih so na prvem mestu, pri čemer občutno cenejše kot Michelin....zelo zanimiva je ocena Vredestein, ki je pri AMZS zelo visoko, pri nemcih zgolj na 13 mestu.....samo po teh testih bi rekel, da je GY res price&performance izbira.....

Mnenja ? (jaz bom moral zamenjati Michelinke in po vsej verjetnosti se ne bom odločil za PS5, ker so me PS4 malo razočarale.....)

Jest sem sel 2 leti nazaj iz Michelin PS3 na Hankook s1 evo3. Meni je hankook super guma, sploh pa takrat, price/performance, je bilo tezko najdt boljso gumo. 
GY imam pa zimske, bom pa reku, po mokrem in suhem, super. V snegu, so pa od samega zacetka en velik pofl.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 23 minutami je Mraušk Mčk napisal:

Ker je štoplampa prižgana četrtino časa za brezveze, je to hudičevo nevarno. Pa če bi bila vsaj skoz pržgana, to sranje blenda v sekundnih intervalih.

Kero sr... so tile električarji. 

Ja, ker avto "bremza", in more imet stop lampo prizgano. Se pa strinjam, da ce vozis v guzvi za enim takim, da ti gre zelo na "une"

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 17 minutami je jures napisal:

Tako je 3 variante

1. Za kriziscem kot pri nas

2. Do preklica

3. V nekaterih pa se Do stop ali semaforja,ne pa do ninas prednosti

Tele tretje pa nisem vedu.

A mas seznam kje je kako

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 22 minutami je dvorjan napisal:

Zafrknil se je sam, že v izhodišču, ker ni vzel 2.5 hibrida, ki je precej bolj suveren v vožnji.

Mi nad 2.0 atmosferci jamramo v Mazdi 3, kaj šele v CX-5 in večjih/težjih avtih ...

Tocn to, tale 2.0 od toyote je za v corollo vredu, za vecji avto je pa nepremicnina

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano (urejeno)
pred 44 minutami je jures napisal:

Preberi si se enkrat govorimo o rondojih v eu...kako kontriranje neki

V grčiji pa ni cisto tako, otoki in turski deli so razlicni ampak se ne mislim kregat

V grciji ce ni znakov velja pravilo kot pri nas. 

Ce pa je oznaceno sntrikotnikom ali stop pa ima prednost tisti ki vstopa.

DEAL-INSURANCE.GR

Driving in Greece: Who has priority in a roundabout? All you need to know about...

Ker pa je to Grcija, ima prednost tisti ki je v naletu. Vsako leto je tako

Se ne bom kregov. Ampak, odgovoru sem godlikeu k je napisov kako je v grciji, in sem reku na kaj je treba pazt po grciji, nism za eu na splosno pisov, sem mislu da je bilo jasno napisano. Tko kt sm reku, po grciji, mas nekje 50/50 krozne, mesano med to kar je po njihovo in kar je po nase. V vseh mojih letih tam, je bilo vedno pravilo da ce na vstopu ni table za odvzem prednosti, pol jo ma ta k vstopa. 

Se ponavljam ze ne vem kolk dolg, da je tocn tko pise v tvojem linku 😂

pred 38 minutami je jures napisal:

Drugace sem pa ravno s 3 dnevnega solanja za vodice na motorju, res zanimivo. Na primer ne dovoljujejo vse drzave da se svojec pelje v resilcu, zavijanje pri rdeci je spet razlicno v 3h evropsjlkih drzavah, eu je res homogena, 

Tipicen primer za eu, vas vprasam do kam velja ta znak

null

image.jpeg

Pri nas do krizisca. Pa mislm da smo eni redkih ki imajo tako pravilo.

Vecinoma majo do preklica, zato naprimer vids razne svabe, avstrijce, etc... ki pred kriziscem zmanjsajo na karkoli je omejitev, in pol v nedogled tolk vozi, zadej pa ljudje pizdijo

Popravljeno od Matick
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 3 urami je jures napisal:

Ne vem kako ti naj se razlozim, nima veze z avenijam, v Franciji in Spaniji je polno malih rondojev tudi po vaseh kjer moras pustiti tiste ki se vkljucujejo v rondo.

Mas tud v Spaniji avenije z normalnimi in drugimi rondoji. 

Beri

WWW.RAC.CO.UK

France has a diverse range of great destinations waiting to be explored. Here are some quirky...

Nima veze, ker govoriva o dveh/treh cisto razlicnih drzavah. Jest povem kako je v Grciji, ti pa kontriras s spanijo in francijo

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 23 minutami je jures napisal:

Mas v kroznem, verjem

Jest pravm, da v grcij, v njihovih kroznih, notr, nimas nobenih tabl. Mas jo na vstopu, ce jo imas. Ce ciljas na une "krozne", ki to niso, k avenije skupaj pridejo, je vse oznaceno kt je treba, ker je to mavadno krizisce za njih in tudi ni oznaceno da je krozno.

Tko kt je @godlike reku, grska krozna, ce ni table, ma vedno prednost kdor se vkljucuje, pa ni vazno kolk je veliko krozno. Jih pa ze kr nekej casa spreminjajo, da bo promet potekov tko kt drugje, in zato pravm, da mors pazt kaksna tabla je na vstopu, pa ce ma un k se vkljucuje kaksno tablo. Mors racunat, da je to ne glede na velikost kroznga. Kt da bi v Kranju na primskovem v grosovem kroznem meli prednost uni od zunaj, pa je zadeva vse skupaj nic velika

Tudi, v grcij tista velika krozna kjer skupaj pridejo avenije niso krozisca in se vsak uvoz/izvoz tretira kt svoje krizisce, in ma lahko v enem kriziscu un k je "v kroznem" prednost, v naslednjem pa uni k se vkljucujejo. Te znajo bit zurka tud za GPS, ker se zna tudi sred "kroznega ki to ni" ime avenije spremenit, lahko tudi po vsakem kriziscu

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

@godlike, @jures

Sj pravm, nimas ti v kroznem table, ce jo ma, jo ma un k vstopa. Vsaj v Grcij majo, v Francij pa Spanij nisem dost vozu da bi za zihr reku.

Tist pr arc de triomphe pa da ni tko kt po atenah, tm k se velike avenije krizajo, da je samo cesta k gre v krogu, ni pa dejansko klasificirano kt krozni?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 4 minutami je godlike napisal:

Na sliki, da samo blinker, ko ga zapušča.

Kak si mislil pred vklopom?

Grki pa imajo res, da ima prednosti tisti, ki pelje v krožnega, ker je desni. Razen če je ob vstopu odvzen. Na Samosu sta 2 krožna, kjer iz 2 strani ni odvzema.....

To moras spremljat po Grciji. Po vecjih mestih pocasi spreminjajo krozne kjer ima prednost tisti ki je v kroznem, ampak po mojih izkusnjah so nekje 50/50 zj. Moras pa pazt kaksno tablo ima tisti ki vstopa v kroznega, ker enkrat ko si notr, ti ne bos imel table ki bo povedala al mas prednost al ne

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup CX5 165 manual
Napisano
pred 24 minutami je Alex napisal:

Tudi meni. Avta, ki nima nobenega fizičnega  gumba več, ne bi kupil. 

Sj od 2026 avto ne bo vec mogu dobit 5 zvezdic na euro ncap, ce ne bo imel fizicnih gumbov

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 8 minutami je Mraušk Mčk napisal:

Obrazložitev PR takratne vlade je bila, da je cena takšna zaradi blaženja gospodarske krize. 

Mah, nc niso dal, cena nafte na borzah je bila tolk nizka, oni so pa trosarine nabil gor, ce ne bi bila se nizja. Sj pravm, za dizel imamo samo se zdj od avgusta visje trosarine kot so bile takrat. Za bencin so bile pa takrat najvisje.
Razen ce je bil to plan za blazenje gospodarske krize, da naberejo kar se da davkov, da sebi potalajo pa si oblazijo krizo

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 3 minutami je Bini napisal:

Verjetno bolj sebi domov, ker je strašen ljubitelj lopat, če še kdo slučajno tega ne ve.... 😁🫣😉

Jaj, no zastonj prva lopata foruma 😂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.