Od kar jo imam do danes vanjo natankal 10.000 litrov nafte. No, ?e sem natan?en: 10007,35 litrov nafte.
Od kar jo imam do danes prevozil 61260,8 km.
Kakorkoli ra?unam, to ni poraba, ki pi?e v Mazdinem katalogu. Tam je zabele?ena kombinirana poraba 8,3. Nisem bil pozoren, mogo?e je pa podatek za porabo na 50 km...
Da ne odpiram nove teme, bi kar tu prilepil eno vpra?anje.
Danes klepetamo v va?ki gostilni in na? va?ki vseved skritizira Mazdo 5 na mrtvo, ?e?, da taka vozila so samo pro? vr?en denar. Mo? razlaga, da ?e ima ta avto postavljenih vseh 7 sede?ev, da ima prtlja?nika zgolj 150 litrov, kar pa je odlo?no premalo za 7 potovalk.
Pa me zanima, koliko je ta na? va?ki vseved res pou?en o prostornini prtlja?nika v Mazdi 5 s sedmimi sede?i. Je tu kdo, ki jo ima?
na vse prebrano tu pa ?e marsikje bo po prodaji(ali zamenjavi) lagune accord(predvsem mene vle?e) ali mazda 6(?elja ?ene)...in sedaj se odlo?i pravilno...
Ve?, enkrat sva se jaz in ?ena menila, kam bomo ?li na po?itnice. Jaz sem rekel v hribe, ?ena pa na morje. Pa sva vsak malo popustila in sva ?la na morje...
Ti bi rad Accorda, ?ena pa Mazdo 6. Pa bosta vsak malo popustila in bosta kupila...
Upam, da ne v Mercatorju... Ali pa katerem drugem, podobnem trgovcu. Sploh pa ne od Medexa.
?e si pa res kje v kak?ni taki trgovini dobil, pa dobro preglej nalepko. ?e gor opazi? napis: "Vsebuje med, ki ne izvira iz dr?av ?lanic EU" ali kaj podobnega, si naredi uslugo in ga daj psu za pojest... Pa ?e to samo, ?e se ti je pes kaj zameril...
Eno je, kje je sede? firme, drugo pa, kje je res narejeno.
Pravkar sem kupil glasbeni stolp Philips. Kar koli pogledam, povsod pi?e Made in PRC... Torej je kitajska roba in ne nem?ka, ?eprav na njej pi?e Philips...
Enkrat sem ?isto iz heca preveril ra?un s Petrola. In ugotovil, da je preve? zara?unano. Pa sem potem kdaj pa kdaj preveril ?e kak?en ra?un, in vedno se je izkazalo, da je zara?unano preve?. Zato sem prej?nji? namerno to?il to?no 10 litrov. In glej ga zlomka: en liter bencina je 1,435?. ?e kupim 10 litrov, je cena 14,36?. Dobro, pri desetih litrih je to en cent. V enem letu natankam okoli 1100 litrov bencina. Pa mi takole poberejo 11?. In dnevno je na ?rpalki precej ve? kot samo 1 avto...
Ravno zato. Ko ga nekaj ?asa masira?, se lahko pregreje...
Ah raje komu drugemu pomagaj, saker se je kar sam skopal ven danes, udrl pa se je krepko ?ez rob fe?tne cca 15+cm.
Pol pa na en brzinec, da opere blato z kolotekov,gum, feltn.
Tisto jih pa ves ?as vla?im. Pridejo lovci iz doline s kak?nimi na?minkanimi SUViji ali pa kak?nimi Renojevimi kanguji 4x4, pa se ?e na mokri travi zataknejo. Potem jih vle?em ven. In se opravi?ujejo: "Ja veste, prej sem imel Nivo, pa sploh nisem opazil, da je spolzko. Tale se je pa kar zakopal..." A bej? no. Kdo bi si mislil...
Glede na to, da je njena cena samo 1/3 cene pravega terenca, je neverjetno zmogljiva. Predvsem jo odlikuje to, da nima neke nepotrebne ?minke. Kar je na njej, je nujno potrebno. Nobene re?i pa ni, ki bi bila samo "za lepo videti" in ni? drugega. Kar pa za SUV vozila ne bi mogel re?i. ?eprav jo na tistem forumu, ki si ga prilepil noter, uvr??ajo med SUVe, je Lada Niva precej bolj zmogljiva od njih na slab?em terenu. Vsi SUVi pa so dale? bolj?i na dalj?ih poteh po odprtih cestah. Konec koncev, Lada je res namenjena za Ruske tajge in ne vsakodnevni vo?nji od npr. Kopra do npr. Maribora... Ja, ji pa res manjkata zapori diferencialov. Kar pa ti npr. pri Mamutu uredijo za 1000? po kosu. In ?e da? 13000? za Lado in ?e 2000? za obe blokadi, dobi? zelo dobrega terenca dokaj poceni. In ti ga ni ?koda pognat po vseh brezpotjih. In tudi ?e kaj "prime?", ne bo kak?ne hude ?kode...
Poraba? Ja, Lade Nive tu po Lokovcu porabijo okoli 16 litrov bencina na 100 km (vsaj tiste, katerih lastnike poznam). Kar pa sploh ni veliko v primerjavi z mojo Mazgo BT50 4x4 DC, ki pokuri na letni ravni povpre?no okoli 16,5 litrov nafte na 100 km. Le da je Lada neob?utljiva na nizke temperature, dizela?i pa pri -18°C ali manj dajo vedeti, da je mrzlo. Pri terencih in njihovi pravilni uporabi je treba pa? upo?tevati, da energija ne nastane iz ni?...
Ne, Raptor in podobna vozila nikakor niso za odmet. ?e potrebuje? vleko kak?ne prikolice z dvema konjema od hipodroma do hipodroma in tudi na kak pa?nik. Ali ?e potrebuje? vleko kak?ne manj?e jahte. Ali ?e potrebuje? prevoze manj?ih tovorov te?e okoli ene tone in podobno, so ta vozila vsekakor dober asistent pri delu. ?ejk pa ?e nisem, da bi kupil Raptorja zato, da grem skakat ?ez pe??ene sipine...
Temu se re?e terenec. Tisto, kar zdaj na veliko reklamirajo kot terence, so bolj hoby program... V pravih terencih je lahko samo mehanika, avtomatika pa ne. Je pa zato voznik tisti, ki je najve?ja slabost pravih terenskih vozil. Ker ?e ne zna, vsa mehanika ni? ne koristi. Za dirkat po makadamu pa - Red Bull je imel reklamo, da jim je dirkalnik formule 1 u?el z neke farme in so ga lovili po neki makadamski poti. Pa je navaden dirkalnik formule 1.
Pa ne bi potem tisti na?minkirani pick up zmogli dirkati po makadamu?
Za kake bolj resne terenske podvige je pomoje bolj nekaj takega:
No, ni ravno prepri?ljivo. Najprej dirkajo po asfaltu, nato dirkajo po makadamu, ko pa pride do kak?ne malo bolj terenske vo?nje, je pa samo 20 sekund posnetka enega in 18 sekund posnetka drugega. ?e so torej teli "bolj resni terenski podvigi", kaj so potem moji?
Glej, tako kot je g.Wankel napisal: bolj se ti spla?a zamenjat avto.
Ena dobro ohranjena ?koda Felicija 1,6 letnik 1995 od prvega lastnika je vredna kve?jemu 900?. ?e gre? kupovat vse dele, ki jih potrebuje? (volanska letev, cevi, ?rpalka, rezervar, varnostni ventil,...) po odpadih, bo? zanje dal vsaj 200?, ?e ne ?e ve?. Nato bo? kar nekaj ur klel okoli motorja, preden bo? vse to zlo?il gor. In Bog ne daj, da je za dlako druga?en model, ker ti noben navoj ne bo pasal in bo potrebno ?e predelovat.
?e pa najde? kak?nega mehanika in ga napumpa?, da se tega loti, ti bo pa ?e on pobral vsaj 200?.
In ko vse to zmontira? skupaj, koliko ?asa bo delovalo? Mislim, avto, ki je letnik 1995, je z eno gumo ?e na odpadu...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Od kar jo imam do danes vanjo natankal 10.000 litrov nafte. No, ?e sem natan?en: 10007,35 litrov nafte.
Od kar jo imam do danes prevozil 61260,8 km.
Kakorkoli ra?unam, to ni poraba, ki pi?e v Mazdinem katalogu. Tam je zabele?ena kombinirana poraba 8,3. Nisem bil pozoren, mogo?e je pa podatek za porabo na 50 km...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani