Skoči na vsebino
EU vs SLO
Napisano

Ko ?e omenja? kure: normativ za koko? je 12,5x20 cm. Sicer si ne predstavljam koko?i, ki je celo ?ivljenje v takem prostor?ku, a na farmah jih imajo. In vsi registrirani kurniki morajo zagotavljat vsaj 250 kvadratnih cm na koko?.

No, tudi moje so zunaj in dobivajo samo koruzo. Ostalo si lovijo same.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

EU vs SLO
Napisano

Mora? vedet da ?e bi bil minimalc v SLO 1.300,00 eur bi ti vrsto za svoje izdelke....do takrat je pa marsikdo prisiljen kupovati najceneje saj enostavno druga?e ne gre ?ez.

Sam ko pa vidim endivjo na tr?nici za 3,5-4,00 eur/kg me pa res srat prime in to je oderu?tvo pa ?e gleda? kakr?nokoli eko,super duper bio pridelavo.

Glej, ti dam v brezpla?ni najem vrt velikosti 3x4 metre. Pridi, pa si obdelaj, pa zasej in zasadi. Postavim ti samo en pogoj: vse stro?ke si zapi?i. In ko na jesen pobere? pridelek, zapi?i, koliko ga je bilo. Bo? videl, kolik?en bo "dobi?ek". In kolik?na je cena za 1 kg.

Potem ti bomo pa dali zraven ?e podatke, koliko je treba pla?at stojnico, pa prispevke in dajatve za pokojninsko in invalidsko in tako naprej. Sam bo? se?tel potne stro?ke, da se pridelki pripeljejo do tr?nice. Zraven bo? sam lahko ugotovil, koliko stane orodje in kolik?na je njegova ?ivljenjska doba (torej mora? vsako leto toliko orodja zamenjati ali pa obnoviti), pa bo? sam ugotovil, kolik?ni so stro?ki. In ko bo? ugotovil, kolik?ni so stro?ki, bo? ugotovil, da ni nekih blaznih zaslu?kov, ?eprav je cena 3,5 do 4 evre na kg. ?e pa zraven se?teje? ?e svoje ure, koliko si delal, pa sploh ne pride? skozi. Razen, ?e ima? urno postavko nekoga v nerazvitem predelu Kitajske...

?e te torej zanima brezpla?ni najem vrta, se oglasi, kar tu, na tem forumu. Pa bo? kar tu zapisoval ?e vse stro?ke, da bo pregledno tudi za ostale.

In kar se minimalca 1800? ti?e: ja, na? minimalc je precej manj?i. Pa so kljub vsemu najemi stanovanj tudi nekaj manj?i, pa tudi gorivo je kljub vsemu nekaj cenej?e,... tako da ni tako hudo velike razlike, kot bi jo mogo?e ti rad prikazal. Je pa tako, da denarja ni nikoli preve?. In tudi ?e bi imel 1800?, bi v trgovini gledal, kaj je najcenej?e. V?asih imam ob?utek, da so tisti, ki imajo ve? denarja, ve?ji skopuhi kot tisti z manj. Vsaj jaz sem precej ve?krat bil povabljen na pija?o s strani "siromaka" kot pa s strani nekoga, ki ima "kaj ve? pod palcem". Tako da tudi ?e bi imeli 1800? minimalca, ne bi bilo vrste...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

EU vs SLO
Napisano

Zanimivo je pa to, da Slovenski proizvajalci hrane se moramo pa dr?ati bolj strogih predpisov kot pa ostali Evropejci... In precej bolj natan?no vodit knjige, kje smo dobili krmo in kak?na zdravila smo uporabili (?e smo jih), s ?im smo ?kropili, kje je bila ?ivina zaklana, kam prodana, kje smo skladi??ili pridelke, kam smo jih prodali,... Imamo cele fascikle vse te birokracije. Ko pa grem kam na obisk pa vidim, kak?no hrano jedo in se ?e hvalijo, da je dobra, ker je iz dolo?ene trgovine, da v drugi imajo pa robo iz Mad?arske in Holandije in ?panije in ne vem od kod vse, se mi pa kar smilijo... Samo ?e ho?em vso to birokracijo podpirat in se res dr?at vseh predpisov, ne morem npr. jajca prodajat po 0,25?, v trgovini so pa po 0,11?. In kg medu ne morem prodat za manj kot 15,50?, v trgovini pa dobi? 900g medu za 8,85?. Imamo HACCP in se ga moramo dr?at. In Slovenci imamo na dolo?enih podro?jih zakonodajo bolj strogo od HACCP. Samo za primer: to?ilnica za med mora imeti vsaj 3 umivalnike: enega za pranje posode, enega za pranje rok "pomo?nega osebja" in enega za pranje rok tistih, ki pridejo neposredno v stik z medom. Po na?i zakonodaji si ne moremo vsi umivati roke v istem umivalniku in tam prat posodo, v katero bomo nato?ili med. In tudi brisa? ne moremo uporabiti istih. In tako naprej. In dokler s(m)o Slovenci kot smetnjaki (po?remo ?isto vse), se mi ne spla?a delat kaj ve? kot samo zase in tistih nekaj posameznikov, ki pridejo k meni. Ostali pa mi re?ejo: "Ti si pa navil ceno. V .......... dobim skoraj pol ceneje". Ja, prav, pa pojdi tja iskat.

In dokler bo vsa ?kart roba zginjala s polic, jo bodo vozili v Slovenijo. ?e bi kupci postali izbir?ni in zahtevali kvaliteto, trgovci zagotovo ne bi vozili slabe robe sem, pa da jim ostaja na policah. Pa? ekonomija. Ponudba in povpra?evanje. ?e nam ponujajo Pamperske za eno do dve lulanji, pa jih ne kupimo, ker drugod dobimo take, ki zdr?ijo cel dan (ni glih dobro za otroka, ma plenice bi zdr?ale), bi trgovci za?eli ponujat tudi take plenice. Ker so pla?ani od tega, koliko prodajo, ne od tega, koliko jim stoji na polici. In ?e je Slovenska ?okolada za 0,20? dra?ja od Srbske ali Bosanske ali Makedonske ali Kitajske, pa se jo vseeno pokupi, slab?e kvalitete ne bo na policah. Dokler pa po?remo vse, kot smetnjaki, samo da je poceni, potem pa je tako, kot je. In ne mi jokat.

In zanimivi so mi ljudje, ki v trgovini kupujejo jedilno olje: "Glej, glej, tale je za 0,20? cenej?i od tistega, tega bom vzel. Stane samo 1,80?. Super!" Potem pa pelje avto na servis: "Dajte malo bolj kvalitetno olje. Ja, ja, vidim, en liter je 9,40?. Ni problema, samo, da je kvalitetno..." Za v avto vlit mora bit kvaliteta, za vase vlit je pa vseeno kak?en je, samo da je najcenej?i. In potem jok, ker je pri nas slab?a kvaliteta kot v Avstriji in Nem?iji...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Letne gume 2013
Napisano

Ima kdo kak?ne izki?nje z Michelinkam? Michelin Energy Saver si ogledujem za Hondico. 195/50 R15 pride okoli 72? po kosu. Pa me zanima, ?e so vredne svojega denarja? Predvsem me zanima trpe?nost in baje da te gume naredijo dosti kilometrov. Baje. Zato me pa zanima, ?e kdo ima kak?ne izku?nje s tem gumam?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

mazda bt 50
Napisano

Tole bi bila bolj parodija na temo: "Dilema - kje tankati."

Me je doletelo, da sem moral v Srbijo (Ljubovija) po nek ve?ji tovor in sem se odpravil z BTjko. ?e tankam na Petrolu ali OMV v Novi Gorici, mi BTjka v povpre?ju kuri 16,5 litrov nafte na 100 km (po teh na?ih hribih). Zdaj pa sem dvakrat zapored tankal na INA, pa je poraba komaj 7,9 litrov na 100 km. O?itno ima INA bolj?o nafto kot Petrol in OMV... :P . To, da sem z INA nafto naredil 1500 km avtoceste in ravnine (Panonija), pa? zanemarimo... Sem pa vozil skoraj dvakrat hitreje, kot doma - namesto 50 po teh na?ih hribih sem vozil 95 - 100 po avtocesti.

Vsekakor me je poraba presenetila. Je bila presenetljivo majhna. Kljub vsemu sem iz Srbije peljal 350 kg tovora. In BTjka ni ravno neki aerodinami?ni model.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dilema - kje tankati
Napisano

Naj se vreme zrihta, da loh zajahamo bicikle, pa ne bo potrebno ve? tankat, pa naj pol tankajo samo ?e lenuhi, pa bogata?i! :danzoman::hohoho:

Lahko je tebi govorit. Pridi naslednji? na Mazdin piknik v Lokovec z biciklom :jezicek: . Bo? v te hribe du?o spustil...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dilema - kje tankati
Napisano

O?itno sem samo jaz en tak debil, k ne zna najti razlike med posameznimi distributerji goriv. :ne vem:

Boss, sva ?e kar dva debila, ki nimava pojma, kaj je razlika.

Se pridru?ujem SDju (stranki debilov). Nisem nikoli opazil razlike v porabi med Slovenskimi ponudniki goriv, pa tudi med Hrva?kimi in Italijanskimi (no, slednji zadnje ?ase niso "konkuren?ni") nisem opazil bistvene razlike. Mogo?e edino, ?e sem to?il kje v Avstriji, da je bilo dejansko res nekaj ve? kilometrov, kot sem pri?akoval.

Mr.Hary, se pa strinjam s teboj, da je razlika v naftah pri nizkih temperaturah. Sploh Petrol. Nato?i ?tamprle Petrolove nafte v prozoren kozar?ek in ga daj v hladilnik v zgornji del - tam, kjer je v hladilniku zamrzovalnik. Praviloma je tam -12°C. In pri Petrolovi nafti v prozornem kozar?ku bo? opazil, da je spodnji del teko?ine postal moten. Se za?ne pripravljati izlo?anje parafina. In ker so injektorji vedno bolj zahtevni in ker so zato filtri vedno bolj fini, je to ?e dovolj, da ti zmanj?a pretok nafte v filtru ali pa ga celo zama?i. Sem imel zaradi Petrolove nafte v teh na?ih hribih kar precej te?av.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

rumene kapljice pod zadnjim delom avta
Napisano

Preden na?ene? paniko, se skloni pod avto, pa malo bolje dolo?i, od kod kaplja. Da ne bo kak?nih blama?...

Tudi jaz sem pod svojo BTjko opazil rumene packe v snegu. Ker ima BTjka pogon tudi zadaj, in ker je moja BTjka po vseh mogo?ih brezpotjih, sem pomislil na zavorno olje, pa tudi na hipoidno olje iz zadnjega diferenciala. Ko sem natan?neje dolo?il, kje kaplja, sem odkril zgolj zarjavel nosilec izpu?ne cevi.

Ko je na cesti veliko vode, pa tudi soli, se dogaja tudi to.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

mazda bt 50
Napisano

Pa to je kriminal! Takle delat iz BTjk! Saj so nori!

post-5658-1361830940_thumb.jpgpost-5658-1361830976_thumb.jpg

post-5658-1361830986_thumb.jpgpost-5658-1361831004_thumb.jpg

post-5658-1361831016_thumb.jpgpost-5658-1361831029_thumb.jpg

post-5658-1361831044_thumb.jpgpost-5658-1361831056_thumb.jpg

post-5658-1361831066_thumb.jpgpost-5658-1361831074_thumb.jpg

Kar pege sem dobil! Bolj?e, da jih ne gledam ve?. ?e je neko vozilo terenske zasnove, ne more? iz njega delat ?portnike. In ?e je registriran kot tovornjak, ne more? iz njega delat limuzino. Konec koncev, zakaj pa bi, saj je dovolj ?portnih vozil in limuzin na tr?i??u. Kot da bi na MX5 montiral kason in vitlo... Ma, ugasnil bom vse skupaj, da jih ne vidim...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda je....
Napisano

Po moje pa je nekje prebral, da ?e ima? start-stop opcijo, potem se motor ustavi tako, da so bati v to?no dolo?enem polo?aju - da je potem zagon la?ji (hitrej?i). Mislim, da ima to Mazda neke inovacije.

Druga?e pa - Mazda je zakon.

lp

Kaj to res obstaja? O?itno na? va?ki vseved le ni tak bedak... In kako to deluje? Mislim, kako motor ustavi? v to?no dolo?enem polo?aju? Bo treba ?e malo prebrskat za temi inovacijami...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda je....
Napisano

To je bilo ?e davno. Ko sem jaz tja hodil, so vbrizgavanje bencina in lambda sondo pokazali enkrat in ?e to kot znanstveno fantastiko. U?ili pa smo se nastavljati uplinja?. Tehnologija je v tem ?asu precej napredovala. V tej stroki pa nisem bil doglo, sem hitro pri?el na pnevmatiko in hidravliko, precej kasneje pa na tehni?ne pline (komprimirane in uteko?injene). Zato mi pa ni jasno, ?emu in zakaj bi to?no dolo?en polo?aj motorja pomagal pri la?jem zagonu in da bi motor celo zaviral, da ga v takem polo?aju ustavi?. Bom ?e enkrat vpra?al tega na?ega va?kega vseveda...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda je....
Napisano

To ni va?ki vseved, ampak VA?KI BEDAK :prstgor:

No, ja, se je tudi meni zdelo. Saj je vedno do zdaj imel take abstraktne izjave, a so se do zdaj vedno izkazale za resni?ne, ?eprav samo iz dolo?enih stali??. Tokrat mi pa res ni bilo jasno, o ?em govori. Da se motor ustavi v takem polo?aju, da je naslednji? la?ji zagon? Nimam pojma, kaj je mislil.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda je....
Napisano

Sem prebrskal cel forum in nikjer nisem na?el ni? o tem, kar me zanima. Pa da ne odpiram nove teme, bi tu postavil eno vpra?anje.

Na? va?ki vseved mi je razlagal, da je "veliki servis" na Mazdah posebno drag. To pa zato, ker morajo zamenjati tudi zavoro v motorju. Ker mi ni bilo jasno, kaj misli, mi je razlo?il, da ima Mazda posebno zavoro v motorju. Ko ugasnem motor, ta ne obstane takoj, ampak se ?e kratek ?as vrti - da s 600 obrtov zmanj?a do 0 obratov na minuto. In v tem ?asu se aktivira posebna zavora v motorju, ki motor ustavi v takem polo?aju, da je naslednji? zagon la?ji in hitrej?i.

Ker mi ni jasno, o ?em je govoril, bi prosil, da mi kdo podrobneje razlo?i, o ?em je govora?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Rjavenje novih (novejsih) mazd
Napisano

Zanimive izku?nje. Sova??an je pred kratkim na poledeneli cesti po?kodoval B2500 (pick up), letnik 1996, pa se pod barvo plo?evina sveti kot nova. Pa ima tudi okoli 200.000 km. Zato me ?udi, da ti tako rjavi. Sploh, ker je premacy osebno vozilo in kot tako manj dele?no udarcev, makadama, prask, gradbi??,... kot denimo B2500...

Pa?, moje opa?anje in moja ugotovitev. Lahko, da je to zgolj slu?aj...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

mazda bt 50
Napisano

?isto resno:

v spodnji skladovnici (pri pe?i) mi po?asi zmanjkuje drv. Zgornjo skladovnico pa so mi zaplu?ili. Pred njo je okoli 5 metrov na dolgem in okoli 2 metra na visokem naplu?enega in zmrznjenega snega.

Iskal sem kopa?a, a so (ne vem zakaj) vsi hudo zasedeni.

Torej ne preostane drugega, kot, da vzamem kramp in lopato in prekopat ter nato s samokolnico zvozit do vrha stopnic, nato pa znosit po stopnicah v kurilnico. Za pretovorit je okoli 8 metrov drv. No, prostora je za 12 metrov, ?e mogo?e koga zanima...

Je kdo res pripravljen priti na "piknik"? Dobro, ne bi pekli zunaj, ampak na plinu v kuhinji, lahko pripravim hladno pivo, ?eprav bi mogo?e bolj pasal topli ?aj, imam tudi lastem jabol?ni sok... Lahko pa kak?no kozico ocvremo, ali pa kak?no koko?ko, ?e nas bo premalo za kaj ve?jega. No, kakorkoli, la?en in ?ejen nih?e ne bi ?el od tod. "Zimskih radosti" bi se pa tudi nau?ili...

Je res kdo zainteresiran za fitnes v naravi na sve?em hibovskem zraku?

post-5658-1361042119_thumb.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

mazda bt 50
Napisano

Odvisno.

Praviloma je 1800 metrov.

?e je mo?nej?e sne?enje, tako kot je bilo tokrat, je okoli 4 km.

?e je mo?nej?e sne?enje z mo?no burjo, ki gradi visoke zamete, je okoli 7 km.

To so razdalje do kopne poti - take, ?iroke slaba dva metra. Do kakr?ne koli ceste je okoli 10 km.

Do prve po?te, trgovine, bankomata, pekarne - skratka, do prve civilizacije je okoli 12 km.

Poleti ste bili na pikniku, pa ste videli, kje so ti kraji in kak?ni so. Naredimo enkrat piknik pozimi?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.