Na starejših avtomobilih sem pred leti tudi sam ugotovil enako. 90km/h v četrti prestavi .
Ne vem če veste, še pred 30-timi leti je bila 5. prestava redkost, še deset let bolj nazaj pa servo zavore. Se spomnim kako je golf II 1,6 diesel pri 120 km/h tulil v najvišji 4. prestavi. Ampak bili so pa neuničljivi motorji, mnoge je poganjalo kar mnogo cenejše kurilno olje.
Pred 30 leti je bilo marsikaj redkost. Celo tako osnovne stvari, kot je večstrankarska demokracija. Pa kavbojke v naših trgovinah tudi. Tako,da so bile samo štiri brzine v stoenki pravi luksuz. 🤗
Jaz sem mojo 6ko g165 spravil na 4,7 z res nežno vožnjo in z predvidevanjem in razmišljanjem da me je že glava pekla 😆😆😆. Drugače pa imam sedaj povprečje 6,5.
Ja, da se, če bi šli delati rekord.Recimo,opazil sem, da če voziš po ravni cesti, tekoče, brez sunkovite vožnje, pri hitrosti 90/uro je poraba pri meni 4,8/100.
Meni trenutno kaže 5.7. Čez 6 še nisem prišel. Prejšnji lastnik je imel 6,5.
Možno, možno. A na fuel testu bomo kak kamion tudi prehiteli. 😉
pred 25 minutami je Janez007 napisal:
To je po mojem kar dejstvo. Seveda je odvisno še od drugih dejavnikov, na primer menjalnika, štirikolesnega pogona,... Tudi sklopka ročnega menjalnika z dvomasnim vztrajnikom mislim da je krepko dražja. Lahko ti crkne pa še turbina, te sploh še nisem upošteval 😀
Ok. Če gledamo celo življenjsko dobo avtomobilov do 500000 km je to mogoče res. A jaz recimo pri skoraj 250000 km na stari 6-ki še nisem menjal sklopke niti drugih omembe vrednih delov. Samo potrošnji material ala zavorne ploščice. Servisi pa me stanejo okoli 100€ vsakič.
Odvisno je od tega a imaš doma avto parkiran v garaži in v službi prav tako. Je razlika ali ga imaš parkiranega v lj na javnih parkingih in delaš nekje ,kjer spet parkiras na xy parkirišču...
Če se dnevno voziš na relaciji lj-kocevje je večja verjetnost, da zbijes srno,kot če se voziš po Ljubljani in greš zgolj na AC.
Fajn je imeti zavarovano šipe (kamencki), sploh če imaš drago šipo s senzorji/atermicno ali pa šipo,ki je nima vsak odpad.
Predvsem pa se je treba vprašati kakšen udarec za žep bi bilo,da je treba na1x dati 3jurje za popravilo in itak, koliko je star avto.
Jaz sem imel kasko prva 4leta,nato nadaljnjih 5let zgolj šipe,divjad, luči,ogledala...
V 7ih letih nobene škode, nato v enem letu 2xšipa. Zdaj imam samo še ao+ in asistenco.
Avto je star 12let... Po eurotaxu je vreden nič od nič. Če zbijem srno,bi mi ocenili kot totalko (pa tudi če bi bilo škode zgolj za 700eur)in kaj bi imel od tega? Imel bi znesek zmerne plače v žepu in lahko bi si šel na a.net z njim kupiti zmahana jajca.
Raje dam tej istih 700eur za popravilo iz lastnega žepa in prisparam vsako leto nekaj 10do 100eur , hkrati pa obdržim avto,ki ga poznam.
Je pa res; vozim se po mestu in AC,na manjše poškodbe od parkinga sem neobčutljiv.
Dobro, pri starem avtu je skoraj normalno, da nimaš kaska. Jaz ga tudi na 16 let stari 6-ki nimam. Ko so mi zadnjič podrgnili zadnji odbijač, sem ga sam pokital, dal špric kit in ga prebarval. Stroški cca 30€.Ne morem pa tega narediti na ta novi z red soul barvo. 😬
Zadnjič me je presenetil podatek porabe 6,5 l/100 km za M6 G192, saj se mi zdi neverjetno nizka za tolikšno kubaturo in konje. Če bi ugibal bi jo ocenil okoli 8 l pri mešani povprečno težki nogi.
Ali je res G192 še bolj varčen motor kot G165? Namreč govoril sem z lastnikom lažje M3 G165, ki je dejal, da je njegova povprečna poraba blizu 8 litrov/100 km.
Za kateri model avta in motorja se to nanaša?
150 KM, karavan,ročni menjalnik. Jaz sem videl tudi podatek za 150 KM, dizel 4,7/100.Kako je vozil, nočem vedeti.
Pri moji vožnji je med Mazdo 3 G120 bencinarjem in Mazdo 6 CD175 dieslom okoli litra razlike. Tisto kar prišparam na nižji porabi diesla kompenziram z dražjimi servisi.
Ampak moraš upoštevati pri tem tudi težo obeh avtov. To ni prava primerjava.
Sem pa danes malo "treniral" za veliki dvoboj titanov in sem mojo 6-ko z lahkoto držal med 6 in 6,2l/100.Vožnja po omejitvah, po hitri cesti pa 120/uro.Vožnjo moram še optimizirati, še posebno pri pospeševanju in prehitevanju. 🤔
Ja @Alex imaš prav! Odneslo me je. Veš pri meni je tako, da se vedno raz postavim na pozicijo "kontra". Če sem v krogu vernikov, bom jih prepričeval v nesmislih vere, če sem v krogu ateistov, jih bom prepričeval v pozitivnih straneh vere.
Vsak pozna kakšne konkretne primere, ki te razočarajo. Pred leti sem podobno razmišljal kot ti, no v zadnjih letih sem z grozo spoznal, da sem se zelo motil. Več pa ob kakšni kavi po koncu korone.
Se strinjam... no o kavici po koncu korone-(nekje okoli pusta). Upam, da prideš na prelet, ups, prevoz po Sloveniji z našimi mazdami na ta tako težko pričakovani test porabe, da končno razgalimo naše mazde, rešimo večne dileme in debate in rečemo fižolu-fižol.
@Alex, a ne bi moglo biti bolj zanimivo, vznemirljivo? 😀
V tistem obdobju, sredu 80-tih je bilo 90% sedanjih politikov 50+, zagrizenih partijcev, da ne bo pomote, tudi iz vladajoče stranke. Kar veliko konkretnega vem o teh stvareh. Moj krog poznanih ljudi ni bil nikoli zraven, ne v prejšnjem sistemu, ne v sedanjem (smo navadna "raja". In v zadnjem letu me marsikatero ravnanje oblasti vse bolj spominja na tiste načine vladanja iz stare domovine, žal le v negativnem smislu.
He, He in potem samo jaz začenjam povsod s politiko? 😋
Se strinjam Takrat nisi mogel niti biti v politiki brez rdeče knjižice. Prav tako ne direktor in ne na vodilnem mestu.Vsi rdeči. Jaz na žalost poznam od malega eno bivšo poslanko LDS, ki si je kar bistveno finančno opomogla v politiki. Se je pa na žalost takratno pumpanje tako zakoreninilo v glavah ljudi, da mislijo, da je samo tisto dobro, kar so poslušali štirideset let. Saj bo boljše. 😉
Ja itak, to je sedaj že okoli 30 let nazaj. Na trgu so bili čisto drugi časi-avtomobili, stari avti so šli za med v južne republike, uvoženih rabljenih iz zahoda še ni bilo. Spomnim se, ko sva šla z očetom v začetku 80-tih junija naročiti Zastavo 101. Dostavljena je bila marca naslednjega leta, seveda v čisto drugi konfiguraciji, kot tista na prospektu, ko sva jo naročila.
To stoenko smo potem vozili kakšnih 7 let, nakar smo želeli kupiti Golfa dvojko diesel. V trgovini so stali okoli 20.000 DEM (čakalna doba 2 leti), 2 leti stari rabljeni so se prodajali na sejmu za 22.000 DEM. No oče je zvedel za varianto, pri kateri so se štirje usedli v avto in šli vplačat golfa v Nemčijo z gotovino v žepu in sicer 16.000 DEM. Avto je šel prevzet na štop v Sarajevo čez kakšen mesec, v tovarno TAS, in na dvorišče od tam pripeljal še konzerviranega z voskom, ki sem ga s pomočjo petroleja spravil dol ... To so bili zanimivi časi, tisti ki poenostavlja, da je bilo takrat vse slabo, danes pa vse boljše, se z njim ne morem strinjati.
Niti ni tako slabo, da čakaš na vplačan avto dve leti. Si predstavljaš, da bi današnji razvajeni narod čakal na avto dve leti. Vmes bi pa hodil v službo z avtobusom ali kolesom. Res je to za prehvaliti, ni kaj. 🤗Pa tudi opcija, da naročiš recimo rdečo Mazdo 6 z Revolution opremo, dobiš pa temno modro Mazdo 3 z atraction opremo na feltnah 17". 😋Res je za prehvaliti takratni sistem. 😁
To Aleks, da ne razumeš, je kriva tvoja silna vnema kako dokazati svoj prav, pa si spet iztrčil ne da bi sploh prebral. Napisal sem da ribiških palic NE vozim v luknji za smuči. Beri, Aleks beri.
Če že koga zanima naše družinsko življenje, Tako naš mulc kot tudi naša smrklja imata plačano članarino pri Ribiški zvezi Slovenije.
Nedavno je bil isti primer tukaj na forumu (pa bi človek pričakoval da so tu sami razumni) Da je neka stvar brezveze trdijo ravno tisti, ki je sploh nimajo.
Ok. Daš pa v luknjo šotor. Isti smeh,isto neprimerno. 😋
Za vozit palice za ribolov v luknji za smuči? Se pravi, če sem prav razumel, ko gre Mčk na ribolov, gredo z njim še žena, dva otroka, maček in pes.Zraven stlači zadaj v prtljažnik še kolesa za ta male, da se bodo lahko vozili. Pa šotor, da lahko prespijo medtem, ko vlečejo krape iz jezera. Lepo. Če ima njegova lepotica škoda tako velik prtljažnik je super. Mi ostali tega ne potrebujemo. 😉
Sicer je pa splošno znano, da naj vozimo stvari v strešne kovčku, če je le mogoče. V slučaju trka, stvari, ki niso dobro zavarovane in pritrjene, delujejo kot izstrelek. In te ribiške palice mi že delujejo tako.
Jaz pa imam osebno varčevanje na račun avtomobilskega zavarovanja. 35 let nimam kaska,razen enkrat,ko so mi ga podarili (1€) pri nakupu avta. Po hitrem izračunu profitiram cc500€ vsako leto in to nanese cc17.500€. Kljub temu imam zavarovane vse potnike,divjad in vsa stekla,kar nanese cc 180€ z vsemi popusti.
Lepo. Samo, kako bi pa popravil kako večjo škodo, če bi v karambolu bil sam kriv? Ali pa, da ti na parkirišču kdo fajn poruži avto? Si predstavljaš, da ti kdo zraven še sprednji led žaromet razbije? Samo led žaromet stane za Mazdo nekje 1400€.😬
Pa še kako barvanje zraven in si lahko takoj na 2000€ ali še več.
Sem hotel to isto komentirati a bi rekli, da hvalim drugo zavarovalnici. Dejstvo je, da imajo, ko se zgodi škodni dogodek, pri Savi zelo čuden stil komuniciranja. To se je zgodilo sodelavki, ko jo je nasadil od zadaj model, ki ni imel urejenega zavarovanja. Dobro, razumem, da je to problem, a niso sploh hoteli komunicirati z njo preko mailov ali pa zelo skopo z stavki kot so : "žal nam je, to ni v naši moči" ... Prišlo je tako daleč, da je morala vzeti odvetnika, da je nekako uspela. In brez avta je bila dva meseca. Tudi njo je premamila dobra cena. A pravi, da ji je žal, da je tu zavarovala.
Pa manj škode je narejene če imaš strešni prtljažnik ker ti voda lepo odteka, medtem ko ti v prtljažniku ne in začne lepo rjaveti vse skupaj.
Mi, ki smučamo, vemo da je to najboljše. V stari 6-ki sem nekoč samo enkrat peljal mokre smuči in pancerje, ker sva bila samo v dveh in se mi ni dalo montirat thuleta. Pa sem imel gumijasto dno montirano.A sem imel po tistem še ful časa vlago v avtu. Se res ne splača.
Hočeš reči, da je Aleks kot najbolj zagrizen rekreativen smučar na Primorskem in bližnji okolici kupil avto brez luknje za smuči. Ne verjamem.
Nima luknje za smuči, to je sigurno. Sicer je pa tista luknja kr neki. Mi pravi smučarji, ki prehitevamo druge smučarje vedno le po desni, vržemo smuči v thuleta in gasa. Ali si predstavljate, da bi smuči in pancerje po smučanju, polne snega, mokre, vrgel v tako lep karavan, kot je Mazda?Ni šans. Te luknje za smuči imajo ponavadi tisti grdi, delavni karavani kjer ti ni važno, kako umazan ali uničen je zadaj. In smuči ponavadi vozijo v teh avtih do naslednjega smučanja.
Ekola, moje zavarovanje, prosim mnenja. In kdo se bolj spozna to so maksimalni razredi za popust al se še kaj da?
Ti imaš zelo dobro zavarovanje in poceni. Trenutno ima Sava zavarovalnica najugodneje od vseh. Jaz. plačam za precej podobno zavarovanje pri Generali 725€.
Seveda, to je bilo zelo v grobem, ampak iz teh osnovnih enačb ven pade nekaj osnovnih parametrov, ki vplivajo na porabo.
Seveda našteto se ne izključuje z načinom vožnje, ki je odvisen od človeka - koliko je pospeševanj in njihova intenziteta, kolikšna je hitrost vožnje, ... koliko ima v avtu naložene nepotrebne navlake, .... Še enkrat poudarjam vpliv upora zraka, še z bolj skrajnim primerom: če vozimo 150 km/h namesto 50 km/h (3 x večja hitrost), je 9 krat večji upor zraka!!! Iz športa pa vemo - začutimo, kaj pomeni upor zraka, npr. pri kolesarjenju.
Se strinjam, verjetno se tudi energijska vrednost goriv med seboj nekoliko razlikuje, ampak a kdo zanesljivo ve, na kateri črpalki dobiš v 1 litru več in koliko več kalorij oz. Wh energije oz. kako lahko na to sploh človek vpliva?
Definitivno vem, da ko tankam v Italiji shell + nafto, naredim približno 70 km več z enim tankom. Naše pumpe (OMV, Petrol in shell pa sem testiral prav pred kratkim in ni neke omembe vredne razlike. Sem pa lani parkrat tankal na OMV njihovo super duper nafto in dejansko občutiš razliko v gorivu. Kot, da ima avto več moči, motor je tišji in par kilometrov več narediš z njim. Je pa toliko dražje, da nima smisla.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano (urejeno)
Pred 30 leti je bilo marsikaj redkost. Celo tako osnovne stvari, kot je večstrankarska demokracija. Pa kavbojke v naših trgovinah tudi. Tako,da so bile samo štiri brzine v stoenki pravi luksuz. 🤗
Popravljeno od AlexPovezava za deljenje
Deli na druge strani