Skoči na vsebino
Nakup Mazde 6
Napisano
pred 33 minutami je Janez007 napisal:

Seveda, to je bilo zelo v grobem, ampak iz teh osnovnih enačb ven pade nekaj osnovnih parametrov, ki vplivajo na porabo.

Seveda našteto se ne izključuje z načinom vožnje, ki je odvisen od človeka - koliko je pospeševanj in njihova intenziteta, kolikšna je hitrost vožnje, ... koliko ima v avtu naložene nepotrebne navlake, .... Še enkrat poudarjam vpliv upora zraka, še z bolj skrajnim primerom: če vozimo 150 km/h namesto 50 km/h (3 x večja hitrost), je 9 krat večji upor zraka!!! Iz športa pa vemo - začutimo, kaj pomeni upor zraka, npr. pri kolesarjenju.

Se strinjam, verjetno se tudi energijska vrednost goriv med seboj nekoliko razlikuje, ampak a kdo zanesljivo ve, na kateri črpalki dobiš v 1 litru več in koliko več kalorij oz. Wh energije oz. kako lahko na to sploh človek vpliva?

Definitivno vem, da ko tankam v Italiji shell + nafto, naredim približno 70 km več z enim tankom. Naše pumpe (OMV, Petrol in shell pa sem testiral prav pred kratkim in ni neke omembe vredne razlike. Sem pa lani parkrat tankal na OMV njihovo super duper nafto in dejansko občutiš razliko v gorivu. Kot, da ima avto več moči, motor je tišji in par kilometrov več narediš z njim. Je pa toliko dražje, da nima smisla. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde 6
Napisano
pred 3 urami je Nejc1986 napisal:

Pa fajn je če avto nima sani na strehi po nepotrebnem.... Koliko ljudi sploh vozi kaj gor,a 90posto karavanov ima to že v štartu gor...

Boss? 😁

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde 6
Napisano (urejeno)
pred 6 urami je Janez007 napisal:

Ja trasa gotovo, pa masa vozila, pa hitrost, pospeševanje/zaviranje, ... Po 30 letih se tudi nekaj še spomnim iz fizike 😀 (Tole delam iz glave, če se motim, naj me kdo popravi.)

Različne izkoristke motorja glede na ogretost, zunanjo temperaturo, obrate-prestave, spodaj zanemarim (to itak vemo, da je že izkoristek dieselskih in bencinskih motorjev zelo slab - v mehansko moč spremenijo le cca 25% kemične energije goriva. 1 liter bencina/diesla ima cca 10 kWh energije.).

Prvo kar zelo vpliva na porabo je masa vozila, ki jo je treba do želene hitrosti pospeševati. Delo (energija), ki ga mora opraviti motor, je zmnožek sile (F=m*a) in poti.  Če pospešujemo v hrib, moramo prišteti še potrebno spremembo potencialne energije (m*g*h/2), da premagamo višinsko razliko. Torej je potrebna energija (bencin) tako za pospeševanje in premagovanje višine sorazmerna z maso vozila.

Poleg tega, da avto doseže želeno hitrost, pa mora premagovati še silo upora zraka in trenja koles. Sila upora zraka je sorazmerna s kvadratom hitrosti. Torej, če vozimo 100 km/h namesto 50 km/h (2 kratna hitrost) potrebuje motor za premagovanje upora zraka od sebe dajati 4 krat toliko moči (posledično energije)! Trenje pomeni nekaj % in ga zanemarim (ne spomnim se tudi enačb .. nek koeficient trenja ..)...

Torej kako zmanjšujemo porabo?

Imejmo čim lažje vozilo in kar se da aerodinamično (SUV in kolesa na strehi odpadejo), čim manjkrat pospešujmo (vozimo čim bolj enakomerno), s čim manjšo hitrostjo in čim bolj po ravnem, ter opravimo čim manj poti (ta se sicer okrajša, ko računamo porabo na prevoženo pot) 😁

Če naredimo zaključek za čim manjšo porabo. Avto naj bo po možnosti smart ali kakšen podoben voziček, na njegovi  strehi ne vozite thuleta, na njem ne odpirajte oken in avtek naj bo po možnosti parkiran na čim bolj ravni površini. 😊 Skratka, pojdite peš. 

To so ugotovitve brez fizike. Sicer pa 007, vsaka čast za formule, če se jih še spomniš po toliko letih od končane šole. 😏 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj je realna cena Mazde?
Napisano

Realna cena je cena, ki jo bo kupec pripravljen plačati. Ko je ne bo mogel prodati, bo spuščal ceno, dokler se ne bo našel nekdo, ki jo bo kupil. A je cena rabljenega stanovanja 3000€/m/2 na obali realna? Če je folk pripravljen toliko plačati... 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde 6
Napisano
pred 4 minutami je b mx-6 napisal:

Sej je tudi nabavna cena tega usnja kar zelo visoka,  nimam ne gretja in ne hlajenja sedežev pa tudi ne pogrešam, je tako tanko usnje da se hitro prilagodi letnemu času😉.

Pri Mazdi bi pa verjetno rabil oboje če je tako kot pravite. 

Gretje obvezno za pozimi. Za poletje pa eno dobro brisačo, ki jo vržeš na sedeže, če pustiš avto na soncu. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde 6
Napisano
pred 1 minuto je b mx-6 napisal:

Tudi sam sem pristaš usnjenih sedežev, sem imel samo en avto z navadnimi. Je pa kvaliteta usnja zelo različna. V A8 imam mehko usnje, pri 500.000km, je obrabljeno-razpokano le pri levem boku zaradi vstopanja in izstopanja, pa še to minimalno. 

Men to belo usnje v Mazdi izgleda vrhunska kombinacija z rdečo zunanjostjo, je pa res druga pesem če je nekvalitetno in se barva hitro odlušči.

Ne moreš primerjati A 8.Tudi v porsheju, ki sem ga imel priložnost voziti je usnje vrhunsko že na otip. Za poleti ima vgrajeno tudi hlajenje sedežev.

Sicer je belo usnje veliko  boljše kot črno, kar se tiče poletja, kjer se zna črno usnje na soncu tako segreti, da te speče, ko se vsedeš vanj. Koliko se pa pozna obraba in razne packe je pa druga pesem. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde 6
Napisano (urejeno)
pred 6 minutami je Janez007 napisal:

Še ena pozitivna lasntnost usnja je, da se vanj ne "zažrejo" iztrebki pršic in podobna umazanija. To je še zlasti pomembno za alergike. Usnje enostavno pobrišeš s krpo, in je čisto :)

Sedeža z blagom ne more nobeden več popolnoma očistiti, tudi "globinski" sesalci za 3.000€ ne. Le površinsko.

Imajo pa nekateri mazdini usnjeni sedeži na sedišču majhne luknjice, ki omogočajo prezračevanje, a žal tudi prehajanje umazinije v notranjost in iz nje ...

Mazdino usnje je povprečne kvalitete, zelo tanko in trdo.Rado poka in se hitro obrabi. Po desetih letih postane trdo kot pločevina. 

Nato se rado pretrga. In to kljub rednemu in kvalitetnem vzdrževanju. Pri meni usnja v avtu ne bo več. Kvečjemu kako delno usnje. 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
Pravkar je Shrek napisal:

Mišelinke so za max 2 sezone. Guma se mora obrabljati. Za SNEG je nokian guma. Za brozgo in mokro cesto je pa dunlop zalon. 

Res je. Guma, ki se ne obrablja ima sigurno kakšno slabost(ali na mokrem, ali v snegu, na suhem). Michelinke so mišljene bolj  za ljudi, ki naredijo na leto 40Kkm ali več, kakšni trgovski potniki on podobno. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 9 minutami je Boss napisal:

Jaz imam Goodyearke gor drugo zimo in so slabe. Vedno sem bil navdušen nad Dunlop ampak jih takrat pri nakupu avta ni dalo dobit.

Jaz imam sedaj Vredestein in so še kar. Imel sem Conti, Pirelli a tudi zame so Dunlop najboljše zimske gume. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-3 vs Mazda 3
Napisano
pred 1 uro je Janez007 napisal:

Ja @gregc88 zanimivo vprašanje.

Seveda ima višji sedež pri CX-3 tudi prednosti. Prva je ta, da se lažje usedež in lažje "dvigneš rit", ko greš iz avta. Po tem, ko pa enkrat v avtu sediš, meni položaj pri Mazdi 3 veliko bolj ustreza, ker imam občutek da me avto "objema" oz. sem z njim bolj povezan. Druga je ta, da med vožnjo vidiš nekoliko več, sploh ob cestah z nizkimi ograjami. 

Kar se pa preglednosti "desno nazaj" tiče, sta oba avta žal slaba. Pri moji "japonski" velikosti in temu primerni nastavitvi sedeža sta mi pri CX-3 pogled "desno nazaj" zakrivala sovoznikovo naslonjalo sedeža in takoj nato še stebriček, preglednost pa slabša še razmeroma visoko postavljeno in po višini ozko zatemnjeno steklo zadnjih desnih vrat , to "zašiljeno" stransko steklo, ki daje lep videz avtomobilu. Če se je zraven peljala še žena, je bil položaj še bistveno slabši, manj pregleden :) 

Pri Mazdi 3 z nekoliko več opreme težavo v veliki meri olajša "opozarjanje na mrtvi kot", funkcija ki jo pri CX-3 letnik 2016 tudi oprema Revolution nima.

Tudi žena in in še en družinski član včasih vozita moj avto in obema je Mazda 3 veliko bolj všeč, kar se vidi tudi po tem, da jo več vozita.

Bravo. Po pisanju se mi zdi da si tudi ti že "starejši mladenič" kot jaz in mi je všeč, da bolj uživaš v športnem sedenju v avtu kot v visokem v suvu. Jebeš razgled. Za to grem na kako teraso. Verjetno si tudi ti bolj športen tip in ti ni težko se sklanjati za še spravit  v avto? 🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-3 vs Mazda 3
Napisano
pred 11 minutami je Janez007 napisal:

Prtljažnik CX-3 sploh ni bistveno manjši, če se ne motim za 18 litrov manjši od Mazde 3 (pet vratne). Je pa pri CX-3 zelo praktično dvojno dno, sam sem imel spodaj skrito razno "šaro", zgoraj pa je bil potem cel prostor na razpolago za trgovino. Je pa res, da je bilo potrebno ob večjih nakupih špecerije robo nakladati še na sedeže, za sedeže, ...

Torej petvratna Mazda 3 ima v prtljažniku le malenkost več prostora, malenkost več prostora pa tudi za sedenje na zadnjih sedežih.

Bi rekel, da je CX-3 avto za par, mogoče tudi družino s tremi člani. če niso nadpovprečne rasti :) 

Sem enakega mnenja. To so po mojem avti za kak mlad par+pes, eventualno en otrok. Za kaj več je potrebno gledati kaj večjega.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
Pred eno uro je FuManchu napisal:

Konjenica ni tako švoh. Še kakšen remap pa je:punk:

Se nas bo nabralo toliko tu na forumu, da bomo morali bivati v šotorih, preden nas vse reši. 😋

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 1 minuto je Matej6mazda6 napisal:

Živjo, pred kratkim sem kupil podobno Mazdo 2017 letnik ročni menjalnik in Nakana oprema. Avto je res super, dal sem 15k ima pa samo 130k. Ta se mi pa zdi malce predraga. Lp

Daj malo predstavi svojo makino, kaka slika? 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Platišča
Napisano

Meni so Mazde všeč, ker lahko na čisto vsako daš 19" in izgledajo vse hudo. Recimo, da daš na golfa kaj več kot 17" izgleda kot strašilo in še bolj smešno, kot sicer. Potem je pa res nepremičnina. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Platišča
Napisano
pred 17 minutami je Jest napisal:

Meni pa tista bela sestka ni vsec... izgleda, kot od gastarbeiterjev, ki se vracajo iz “njemacke kući” in imajo malo prevec robe nalozene ;) :D 

Meni je lepša od Bini-ja. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Platišča
Napisano (urejeno)
pred 4 minutami je Deeyan napisal:

to gre skoz :)

Po moje bi šlo, če bi našel kakšne podobne aftermarket feltne. 🤔

pred 13 minutami je Scr3am napisal:

Pismo tista bela sestka res bolano izgleda. Samo je vrjetno znizana in ni na stock amortizerjih? Homologirati jih vrjetno nemores zato, ker so oem feltne in nimas papirjev za nadaljno homologacijo. Tovarnisko imas pa samo do 18" napisano v kartoncku. Kaj pa ce bi dobil papirje od enih drugih feltn ? 

Je znižana. Stock bi bila večja reža med blatnikom  in gumo. Tudi na 6-ki original je pri 19" vmes za ene  štiri prste lufta. 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde 6
Napisano
pred 5 minutami je Boss napisal:

Hmmm... upam, da je vsaj tolk dobro kot pri drugi generaciji... tam po 11 letih in skoraj 300kkm ni kazal znake utrujenosti samo zgladil se je od stalnega božanja.

O volanu govorimo. 😉

E, tudi če boš tega  božal in božal (volan mislim tudi jaz) bo hitro postal še kaj drugega kot gladek. 😬 Takoj se vidi, da je zelo tanko, slabo usnje. Jaz ga bom dal, če bo izgledal bogo, preobleči v pravo, dišeče usnje. Pa bo mir. Upam. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde 6
Napisano
pred 13 minutami je ignacij napisal:

Ma volane sem ze vidu unicene po tem casu. Tudi barva volana mojega avtomobila je bila po 3 letih malo odrsana in so mi ga pod garacijo zamenjali. Na servisu so mi povedali, da so zarado tega zamenjali ze vec volanov. Kolikor je meni znano ima ta serija obcutljive materiale na volanu, kar se posebej izstopa pri posameznikih ki oddajajo znoj ki temu materialu ne ustreza.

Na kratko povedano-slabo EKO usnje je uporabljeno. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde 6
Napisano
pred 3 minutami je Bini napisal:

@Janez007Vsaka ti čast,pravi si majstor in vse pohvale za tako uslugo,take rabimo tu na forumu! Jaz te pa verjetno ne bom potreboval,ker ravno zaradi tega kot si napisal raje kupim nov avto- Mazdo in je problem rešen.....:notworth:

Kot je napisal, lahko dobiš tudi nov avto že prebarvan(transport). 😬

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Platišča
Napisano

Sedaj bodo izgleda 19" feltne najbolj iskani artikli. Pašejo lepo na vse modele. 😊

pred 1 minuto je curko napisal:

jaz jih morm dat pa prvo peskati pa nanovo barvati da bodo za poleti pripravljene

Poslano z mojega SM-N950F z uporabo Tapatalk

A tudi 19? 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Platišča
Napisano
pred 5 minutami je Bini napisal:

REČENO STORJENO , 19tke so gor.:jupiii:

IMG_20201223_132351~2.jpg

IMG_20201223_132545~2.jpg

IMG_20201223_132439~2.jpg

IMG_20201223_132506~2.jpg

He, He, zdaj ga pa samo še znižaš in bo super. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.