Nihče te/vas ne napada, ne vem, čemu se čutiš napaden.
Samo napisal sem, da naj se ne pozabi, da imajo fosilna goriva tudi visok CO2, da pridejo v rezervoarje ICE-vozil in se potem skurijo za še višji CO2.
Tudi meni trenutna kemija baterij v EV ni všeč - da se razumemo. Litij je eksploziven, poškodovane baterije pa nevarne.
Zato upam, da bo kmalu na voljo kak preboj - npr. na natrijeve baterije.
Bojim se,da lahko samo pozabiš....po moje še dooooolgo ne bo nič pametnega pri baterijah...vsaj nič,kar bi vsaj približno lahko konkuriralo z fosilnimi gorivi-žal.
Tudi,če pride kaj v naslednjih recimo 5-8 letih ven...preden bo v seriji...in preden bodo astronomske cene padle,da bi bilo nekako sprejemljivo za "rajo",bo preteklo najmanj 20 let.
Pri Mazdi to vedo,za to pa ne rinejo "z glavo skozi zid"....lepo čakajo,ostali pa se naj pobijejo med sabo.
Na tole zadnje bi jaz osebno vezal eko subvencije. EKO subvencijo bi lahko obdržal, če bi z EV-jem naredil vsaj 100.000km predno bi ga prodal naprej. Če bi ga prodal prej pa vrnit eko subvencijo ali pa vsaj del te.
Naj manj tako.
Sicer sem mnenja,da so subvencije nateg davkoplačevalcev...dobijo jih le preračunljvci,pol pa čez dve leti "jovo na novo".
Sem bolj pristaš tega,da se subvencije nebi dajale-bilokatere.
Se mi zdi bolj smiselno,da bi se vsaj na ravni EU vse subvencije ukinilo,in ta denar nameni razvoju tehnologij,katere bi naj resno prispevale k neki "ekološkosti"...čeprav si vsak zase predstavlja kaj bi to naj bilo...seveda hitro preraste stvar v požrtnost za denarjem....
Ne vem-magari razvoj baterij,če ne druga,k te katere imamo sedaj so "pogreb".
Ko bodo po vseh parametrih lahko vsaj približno konkurirale fosilnim gorivom,po tem se bomo šele lahko pogovarjali.
Pa so za faktor ne vem koliko težje,z nenormalno nižjo energijsko gostoto,traja in traja,da jih nafilaš,so toksične tako ali drugače,so nenormalno drage,so nepopravljive,karakteristike nihajo glede na temperaturo okolice itd,itd...pa ne bom tukaj začel še z požarno varnostjo,ki je vsaj zame totalni killer-kriterij.
Torej delati na razvoju,in ko bodo res konkurenčne,pa bo šlo samo od sebe-brez subvencij...tako pa...poglejte samo v nemčijo-ukinejo subvencije,in prodaja "v prepad".
Je @dvorjan nekaj postov nazaj pisalda "se zgodovina ponavlja"...on seveda z svojega zornega kota razlaga...jaz bom pa rekel-EVji so že enkrat "pogrnili"...in sedaj kaže,da bodo iz enakih razlogov še enkrat-ja-zgodovina se ponavlja,ker se nismo nič naučili.
ICE pa je od lekarn naprej človeka še bolj vzdignil kot dominantno vrsto.
To sem že 1x tumbal. In glede da je M2 imela pri 13 letih 100k km. In moj prvi avto čez 100k, sem presneto ekološki.
Sva že dva...sem že pisal o tem...do sedaj sem v življenju imel tri avtomobile...drugega in tretjega še zkeraj vozimo...12-14.000km na leto po Lj....pri 52 letih...kdo je bolj eko...težko kdo🙄
Zanimivo, da je cenejša kot marsikatera komercialna.. kaj pa je fora teh baterij, da so toliko bolj kvalitetne?
Skrbi me, da jih redko kdo kupi, in so star letnik izdelave.
To so kitajske...zapomni si-nič ni zastonj...take baterije so takoj 6€+ ena....ne se pustiti ujeti v past "privlačne" cene..."ko je prelepo,da bi bilo res,je prelepo,da bi bilo res"...to moraš skoz imeti na mislih...razen če se zavedaš tega,in vzameš v računico,da boš menjaval "po tekočem traku".
Tudi npr. Original Panasonic ne boš dobil za manj kot 3-5€...odvisno kak pack je...
Npr. poglej na amazon in napiši "Renata CR2032 Swiss Made"
Boš prec videl 3-4€ kom + par €ptt.
Te švicarske v bistvu niso nič posebnega,samo narejene so tako kot je treba...litij je drag,in če malo pogoljufaš tu,in malo tam...pa dobiš poceni baterijo...
Kot pri tortah ipd...lahko je lepa,pa za bruhati...lahko pa je "nikakršna za pogledati...in dobra za prste polizati.😋
Pri nas v Sloveniji ni nobenega ki bi taksiral z Teslo in to lahko potrdim. Pa tudi ne bi se splačalo, saj ti računica pove da se omenjeno vsota ne bo nikoli povrnila oziroma bi moral več let garati zanjo, sploh pa to ni več nobena atrakcija, drugače pa vemo kakšna taxi scena je pri nas.
No, sta sedaj dojela v čem je smisel marketinga in politike kako te prepričajo da nabaviš EV in ostala jajca ter potem doživiš živčni zlom in bankrotiraš?
Vedi da je vse marketing in politika ter ciljati na neuk folk kateri drvi naprej in ne razmišlja o ničemer.
Mi kateri smo pa stare šole pa zadeve preučimo oziroma pregledamo od A do Ž ter prej preizkusimo in si naredimo računico.
Lahko je pametovati, ampak kasneje to obžalovati ter se sprijazniti z realnostjo pa je velik udarec in problem (Dostojevski)
Zanimivo je pa pri obeh,da sta velika preračunljivca,in da sta oba "štromarja" z narejeno srednjo tehnično-Vegovo. Pa daleč od tega,da bi bil mnenja,da jih tam kaj zares naučijo🧐👎...jih poznam kar nekaj od tam,k nimajo pojma o "štromu".
Evo jaz sem pa zamenjal baterijo v ključu. Javlja kar nekaj časa že in sem rekel da bom potestiral koliko časa drži. No včeraj mi je pa zjutraj med vožnjo začela piskat da key not found. Je zmrzu ključ od mraza zgleda, ker ga odlagam v sredinsko konzolo, avto imam pa zunaj.
Sem imel sedaj Varte, zdaj sem pa vzel Duracella, ker sem kupil duo pack in so imele novejši datum proizvodnje (08/2023).
Ti dam en nasvet za naslednjič...ti ga ni treba upostevati če nočeš...pač zastonj nasvet.
Najboljše gumbne baterije so litijeve Renata!...za njimi Panasonic,Sony,Maxell,pol pa dolgo,dolgo nič...
A pri Renata pazi-vzami samo če so "Swiss made", k čajnizi...saj veš...tudi za quartz-ure ipd.. pr urarju bodo najdražje lih Renata...z razlogom.
Jaz za večino kupujem Panasonic,za tisto k je pa res važno,da dolgo drži-samo Renata.
Aja,še en "update"...mož od ženine sestrične...tisti,k sem pisal,da je imel prvo generacijo e-Golfa...in k si je v garaži montiral VW-polnilnico z nadzorom amperaže za vse tri faze itd...sem vse tukaj objavil...kot rečeno po dveh letih je golfa prodal...pred kratkim je še imel prastarega Acenta...sedaj pa ima nov avto...čisto novo Toyoto Yaris Cross😂🤣...kot je takrat sam izjavil "smrdljivca"😆...ja-zarečenega kruha se največ poje🧐...brihtnost pa kar "izpuhti"🤨...da ne omenim žaljenja,pregovarjanja in prbijanja...ja-sama preračunljivost,dokler ti cvenka ne zmanjka...pol ko pa pogruntas,da za piškavih 20 jurjev ne dobiš nič,pa si postavljen pred dejstvo,al boš hodil peš,al boš se kurčil in šopiril in "hladilnik prazen",ali pa...sami si izračunajte.
Evo-oba brihtneža k sem ju omenjal z EV-ji sta nazaj na ICE....toliko o realnosti.
Toooo😃👍...še naprej tako...in bomo tudi čez lužo čez par let...enkrat v naslednjem stoletju mogoče...pripravljeni na elektromobilnost....a levaki samo "čapnu pare" i zviz-nema ih više😂🤣
Kar se požarne varnosti tiče...vsaj eni delajo na tem,da bi problematiko EVjev bolje razumeli. Za začetek da se dobi osnovo oz. podatke za primerjavo,"zažgali" ICE Kono.
Nimam sestvaljnika… bencinski motor je prakticno tak, kot v tvoji Mazdi… le postavljen je vzdolzno in pogon je primarno zadaj… pa menjalnik je osemstopenjski…
Drugace pa to, kar sem opisoval, je takrat, ko vozim v EV nacinu… torej brez pomoci bencinskega motorja… Ko vozim kombinirano, je ze prisotna bolj nemirna voznja… … Je pa res, da takrat, ko rabis vso moc in zelis “radirati” gume, sta v akciji oba motorja…
Ok...šestvaljnik/stirivaljnik...to je izven konteksta.. se ve,kaj sem mislil...k ko ti zmanjka "štroma" vemo,kako gre naprej...
Ampak dejstvo je tudi, da tisti, ki so proti elektrifikaciji, bodo nasli tisoc in eno stvar, ki je slaba... tisti, ki pa ze vozijo EV, pa ze vedo, zakaj ... ... Meni osebno je voznja na elektriko veliko bolj elegantna, mirna... vseeno pa lahko tudi dinamicna ... Pospesevanje je zvezno in navor je na voljo prakticno iz nule ...
Lahko je tebi,k imaš še šestvaljnika z polnim tankom "na rezervi"...brez zamere,a komentar je irelevanten...vsaj za debato o "čistih" EVjih.
Bom pa podal informacijo,k sem se včeraj z enim sodelavcem (Ljubljanski prometnik) pogovarjal...tip je prej imel Forda avtomatika,in sva padla v debato...in pravi,da ga je prodal,in da ima BMW-i3...in to REX verzijo-po moje najboljša verzija,čeprav še zmeraj💩
In vprašam,kako je z pnevmatikami....pravi,da z letno-zimskimi eno leto in so fuč...še posebaj zadnje,k je zadnji pogon...zadaj so komaj-komaj za eno leto.
600€ set😲...in samo trije proizvajalci delajo take k gor pašejo...super računica😃👍 (sarkastično mišljeno😉).
In pravi-za na morje-ni šanse,tudi če je REX.
Ta link mi je pa en drugi kolega preposlal...berite sami.
Sedaj pa ena "zanimiva" tudi za to temo. Je ravnokar bil pri nas na obisku sin taščinega "fanta"...dela za eno ameriško firmo v rusiji (poročen z rusinjo in ima dve čudoviti hčerki...)...
Zanimiv čovek,je videl že marsikaj...in ko se tako pogovarjamo,je nanesla tudi tema na rusijo,kako je tam...in čez čas je naneslo tudi na kitajce,Tajvan,Hong-Kong itd...
In tip pravi,da je v rusiji sedaj ogroooomno kitajskih avtov-tako ICE kot EV...in pravi,da so res kot "vesoljske ladje"...in tudi cene so pametni kitajci pribili-čist primerljivo z Mercedesom ipd...za drag cvenk....
Kar pa se kvalitete tiče-2,3...mogoče 4 leta in je "za v kanto",ker prodati itak ne moreš.
Točno tako...po moje bo šel,jaz pa ne...še nikoli nisem šel,in tudi nikoli ne bom....samo da se nažrem in napijem......bolje da se izognilem tožbi,in komu pršparam urgenco,čeprav si zaslužijo.
Za nažrt si raje prižgem žar in vrzem kaj dobrega gor😋🍻...tudi pozimi če je treba...je najlepše gretje.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
+1
Povezava za deljenje
Deli na druge strani