Skoči na vsebino
mazda bt 50
Napisano

Kot prvo, z nakupom nikar ne hiti. ?e tako se nategne?...

Kot drugo bodi pozoren na menjalnike. Ne vem, kako je pri Fordu, toda Tota jota ima pri motorju 3.0 samodejni menjalnik. Ki se sicer dobro obnese. Predvsem pri ?minkiranju. No, ja, kar je res, je res, tudi pri vleki jahte na morje se super obnese. Za delo v te?kih pogojih in zahtevnej?ih manevrih pa visko sklopka ni ravno najbolj?a re?itev. In ko obti?i? v blatu ali snegu in ga mrcvari? 5 minut, ti vse skupaj odpove takrat, ko bi najbolj potreboval (pregrevanje, v najslab?em primeru tudi izguba olja). Za te?ko delo je potrebna klasi?na sklopka in ro?ne komande. Sodobni SUVi sami priklapljajo 4x4, ko zaznajo slabo podlago. Velikokrat je to ?e prepozno. Ti pa ve?, kam gre? in kaj te ?aka. In priklopi? ro?no. In ko pride? do zahtevnega terena, je ?e vsa razpolo?ljiva sposobnost vozila ?e uporabljena. In ?e se loti? malo bolj preiskovati, vsi resni terenci imajo ro?ni menjalnik, klasi?no lamelno sklopko, ro?ni priklop 4x4 pogona in (vsaj ve?ina) reduktor in blokade diferencialov. In velika ve?ina teh terencev je sposobna toliko, kolikor je sposoben voznik.

Kot tretje, bodi pozoren na zapore diferencialov. Kot sem ?e napisal, kakr?ne koli avtomatske zapore so bolj reklama kot kak?en resen pripomo?ek. Kot sem ?e napisal, sem se nategnil, ker se nisem dovolj pozanimal.

Pri vsem skupaj bo? ugotovil, da motor niti ni tako pomemben. Pri takem vozilu ti mo? ne pomeni ni?, ?e je ne more? primerno razdeliti med kolesa ne glede na podlago, na kateri so.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Kakorkoli, tista samosejna zapora diferenciala je nekako, kako bi rekel, bolj simboli?na. Na papirju, v teoriji, mogo?e celo na poligonu se zadeva mogo?e izka?e za nekaj vredno, v praksi pa je zgolj vi?ja cena vozila in ?isto ni? drugega. Avto je bil na ravni podlagi in eno kolo na ledu. Pri tej samodejni zapori diferenciala se avto ni premaknil. ?e bi ga porinil, bi bilo ve? u?inka kot od te samodejne zapore. ?e dobro, da nima ?e samodejnega priklopa 4x4. Potem bi bil tam do junija, dokler se led ne bi stopil...

In ravno zaradi te zapore sem ga vzel. Na izbiro je bil takrat tudi Nissan Navara, ki ima 100% ro?no zaporo zadnjega diferenciala. Ker pa avto vozi tudi ?ena, in ker se na te zapore ne spozna preve?, pa da ne bi kaj polomili, sem se odlo?il za Mazdo :vskalo: , ki ima samodejno zaporo :vskalo: :vskalo: :vskalo::vskalo:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Brez skrbi, da sem prej preveril, kaj lahko dose?em s takim pogonom. Nekajkrat. ?e posebej, kadar sem se zna?el v te?avah. Tam bi ga lahko takole pustil dva dni, pa bi me prav tam pri?akal. ?e ko sem hotel odpeljati, brez 4x4 ni ?lo.

Sem mona, vem, da sem mona, ma toliko pa spet ne, da bi pustil, da se 27.500? samih preva?a po gozdu.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Zna?el sem se na Mazdinem servisu in odkril Mazdin odgovor na vedno dra?je gorivo. ?al sem ?ele doma ugotovil, da sem slikal tako nesre?no, da se ne vidi, kateri model je. No, kakorkoli, pri taki porabi, pa ?e kabriolet, me cena goriva ne zanima ve?. In pri teh dimenzijah ga lahko parkira? dobesedno v vsako verando. Super avto. Zanima me samo, koliko evrov ho?ejo zanj. Vsekakor bo na?el veliko obo?evalcev, predvsem zaradi porabe in vetra v laseh.

Tu je:

post-5658-1296239178_thumb.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Se je zgodilo, da sem se z mojim BTjem zna?el na servisu. Napaka, ki je pri 18000 km ?e ne bi smelo biti. In so mi v BTCju zadevo lepo uredili. Sicer imam ob?utek, da pri njih ni navada, da bi bila stranka v delavnici, a sem se naredil, da tega nisem opazil. Res pa je, da gledam z o?mi in ne z nosom, torej sem stal pri vratih in opazoval. In ko so pregledovali avto, sem opazil, da je mehanik zavrtel eno zadnje kolo. In hkrati se je tudi drugo zavrtelo v ISTO smer. Torej ima BT nekak?no zaporo diferenciala. In ker je popravilo trajalo, sem poklepetal z mo?akarjem na sprejemu v servis. Mi je razlagal in razlagal, pa nisem ravno dobro razumel, kaj je hotel umetnik povedati. No, pa najde mo?akar eno sliko razstavljenega diferenciala in takrat se mi je posvetilo.

Torej, stvar je sestavljena takole:

V diferencialu je en mali zobnik, ki je gnan od kardana. Vanj je »vklopljen« velik zobnik, ki nato poganja ohi?je ?tirih malih zobnikov. Eni so planetniki, drugi sateliti (ali nekaj takega). Torej, dva od teh malih sta na gredi, ki nato poganjata kolesi ? vsak svojega. Dva pa sta vmes in se vrtita samo, kadar kolesi nimata enake vrtilne hitrosti. Sicer pa mirujeta na svoji osovini in se vrtita skupaj z njunim ohi?jem. To je torej klasi?ni diferencial. Mazdin pa ima pri teh dveh zadnje omenjenih zobnikih podlo?ene lamele in kro?nikaste vzmeti. Le to ustvarja dolo?eno trenje in ju zavira da se te?je zavrtita. Zato je potrebna ve?ja sila, da kolesi vrti? vsako s svojo hitrostjo. Torej sta do dolo?ene sile blokirana. Ko pa je ta sila prevelika, pa lamele zdrsnejo in kolesi se vrtita z razli?nima hitrostma. Tako deluje ta samodejna zapora zadnjega diferenciala. Dokler lamele ne zdrsnejo, je blokiran. Ko pa je sila prevelika, zdrsnejo in ne lomijo diferenciala.

Tako je to v teoriji. Kako to zgleda v praksi, si lahko pogledate tu:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

tako je , v zdaj ?e biv?o renojevo 5 (1.6 D) sem to?il med drugim tudi prefiltrirano olje iz friteze...zadeva je laufala b/p...kak?nega padca na mo?i nisem zaznal, zdi se mi celo da je avto malce manj kadil...je pa oddajal "poseben" vonj :P

Da bi probal kaj takega na svoji BT-jki ti pa res toplo odsvetujem...?e ?e potem raje tankaj kaj bolj "?lahtne barve"...z tem gorivom, bi se skoraj upal staviti da nebo problemov....kak?ne carinske kontrole pa tudi mislim da ni pri?akovati "tam gor" pri vas ;)

Edino ?e ima? slabo vest ?e neda? cesarju kar je cesarjevega...potem pa, hmm...jebiga! :(

Na tistemu, s katerim se vozim samo tu gori, je izpu?na cev ?e zardela. Pa ne od zunaj. Z BTjem pa hodim v dolino in prav mimo dveh policijskih postaj in enega mejnega prehoda. Vrag si ga vedi, kam bo prineslo zlodje...

Torej s pocenitvijo prevoza ne bo ni?. Pa sem se ?e veselil, ker bi novo jedilno rastlinsko olje lahko dobil ?e po 1? za liter (najmanj?a koli?ina 100 litrov).

Me pa nikakor ne mika kupovati starega terenca. Kdorkoli ga je imel, ga gotovo ni imel za v gara?i in po avtocesti. Torej je vozilo gotovo ?e "utrujeno". Cene pa terenci kar dr?ijo. In rezervni deli tudi. In da ga imam vsak mesec na kanalu in dam po 100? za raznorazne rezervne dele, mi pa ne di?i. Zato sem se odlo?il za novega in upam, da bo 10 let mir.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Aja p.s. ?e te take debate motijo lahko samo presko?i? in ne rabi? brat pa ne bo nervoze pri bajti pa se bova lohk na kakem pikniku v kaki debati zelo lepo ujela... ve? po naravi nisem glih zajebana oseba...sem ne?en in razumajo? -prava du?ica in res redkokdaj koga mahnem. :hudicek:

Glej, Boss, lahko se dobimo na pikniku. Lahko ga tudi organiziram. Pripravim cel travnik. Lahko tudi veliko stavbo, v kateri bi bili v primeru de?ja. Varno pred poplavami. Lahko pripravim tudi drva za ogenj, kjer bi vrteli odojka. Ali pa pekli ćevape. Samo ne mi dneva kvariti z obljubo, da bova debatirala o politiki. Sem precej hladokrven (?eprav so primorci bolj temperamentni). Ampak vseeno lahko kdo kon?a v kakem breznu, ?e mi preve? polni glavo. Glej, z vsemi va??ani se dobro razumem, ?eprav se ne strinjam vedno z njimi. A ko za?ne debata o politiki, se dostikrat kon?a z barufo. Torej, pusti stat. Lahko se dobimo na pikniku, re?emo kak?no o Mazdah, o po?itnicah, o tehniki in tehnologiji, o energetiki (v vozilu ali pa v hi?i), o vsem mogo?em, a politiku pusti stat.

In ?e dovolite, bi imel eno resno vpra?anje, na katero bi rad resen in konkreten odgovor:

Enkrat je na? va?ki vseved razlagal, da je filtriral staro olje iz fritez in ga uporabljal v dizlu (Peugeot 307). Na forumu ste mi nato razlo?ili, da je z rabljenim oljem precej dela zaradi filtriranja in da je v tem olju kdaj tudi sol, ki ?kodljivo vpliva na motor in da to ni najbolje za sodobne motorje. Kako pa je z novim oljem. Cena enega litra nafte je 1,237?/liter (in v torek se bo spremenila - ne verjamem da navzdol), liter rastlinskega olja v Sparu pa je 1,19?/liter. Pri 60ih litrih, kolikor jih ponavadi to?im, bi bilo 2,82? ceneje - po trenutni ceni. ?e pokalkuliram na celo leto, bi me pri?lo vsaj 100? ceneje. ?e (Ker) se bi cena nafte dvignila, bi bil prihranek ?e ve?ji.

Kako pa bi se sodobni dizel obna?al pri novem jedilnem rastlinskem olju?

Kako bi ga sprejel?

Bi bilo ve? mo?nosti za kak?ne huj?e okvare?

............................................?

............................?

.......?

...................................................................?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Tole bom pisal Bossu, ?eprav je v veliki meri namenjeno tudi ostalim.

Boss, kolikor sem ulovil, si iz sveta financ, torej finan?nik, ekonomist in podobno. Jaz sem bolj kme?ke sorte in s hribov doma, vseeno si bom drznil napisati tri to?ke:

1. Upam, da se na finance razume? bolj kot na politiko, sicer bom pomislil, da je va?a hi?a v takem sranju, se opravi?ujem, stanju zaradi tebe. Je Jan?a zavozil svojo prilo?nost? Daj no mir! Samo nekaj primerov: da bomo kupili 8-kolesnike so se dogovorili ?e pred Jan?o in on je samo vodil programe, ki so pravzaprav ?e tekli. In na lepem pred volitvami afera o podkupovanju. In vsi so obljubljali, da jo bodo takoj po volitvah zaklju?ili. In pred volitvami v evropski parlament je spet priplavala na povr?je. Kolikor vem, ?e ni sodnega epiloga. Najbr? ?aka ?e kak?ne volitve. Tik pred volitvam se je Rop spomnil, da je sli?al, kako se Jan?a dogovarja za incidente na morju. ?e kaj spremlja? te stvari, ve?, kako se je zgodba kon?ala. Take "sovra?ne" propagande je bilo veliko. In ni ?udno, da je izgubil. Lahko bi pisal ?e ve? tega, pa ni potrebno niti primerno. Poglejmo pa to vlado. Interpelacija. In nazadnje tista ministrica, zoper katero je bila interpelacija, sploh ni bila v dvorani. Konec koncev, zakaj bi pa bila. Vedela je, da je njeni ne bodo izdali in da bo imela dovolj podpore, da ostane. Zakaj bi potem sploh bila notri, poslu?ala o?itke in nanje odgovarjala. Naprej. Dr?ava je za?la v te?ave. In kaj je naredil predsednik vlade? Vzel si je en mesec ?asa za premislek. Gospodarstvo pa se je znajdevalo, kot se je vedelo in znalo. In kaj potem sploh potrebujemo tako vlado?

2. Na tem forumu ste pred skoraj letom in pol "glasovali", da nekega "pametnjakovi?a" iz?enete. Mo?akar je vedno moral imeti prav, tudi kadar ni imel. In da je utemeljil svoj prav, je iskal raznorazna dejstva in jih interpretiral na dolgo in ?iroko. Te to na koga spominja? Da se ne bo zgodovina ponovila.

3. To je MAZDIN forum. Ne politi?ni. Naj potem tako tudi ostane. In ?e se za?nemo menit, katera Mazda je najbolj?a, bo prej zmanjkalo prostora na forumu, preden se bomo uskladili (?eprav ima forum neomejen prostor). Koliko te?je se bomo uskladili o politikih in politiki. ?e bi torej rad politi?ne diskusije, poi??i politi?ne forume. To pa je bil Mazdin forum. In, ?e nisem preve? zahteven, bi poni?no prosil, da tako tudi ostane.

Pa brez zamere. Upam, da nisem s svojim pisanjem koga u?alil, ker to ni bil moj namen.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6 2,3 jeklena plati??a
Napisano

Sem ?e enkrat bil zgro?en,ko sem pre?teval na parkiri??u avtomobile,ki poleti furajo z zimskimi gumami (in to ve?inoma zlizanimi).Bilo je porazno.Najbolj ?alostno pa je to,da imajo to "pobedni?ko" kombinacijo velikokrat

gor nataknjeno "premium" avtomobili. :P

Danes sem se pogovarjal z nekom, ki to po?ne in njegov odgovor mi je bil tako originalen, da sem potegnil tole temo iz naftalina samo zato:

Jaz sem bil (slu?ajno) s staro F-Pando, ta mo?ak pa ima BMW 7 in ?e nekaj. Pa ga vpra?am, zakaj se tudi poleti vozi z zimskimi gumami. Pa mi odgovori:

- "Lahko je tebi, ko zimska guma za tole gajbico ko?ta 30?. Moja pa je 300?. In kaj bom zdaj, gumo, ki ima ?e 3 mm pre? vrgel, ker za zimo ni ve? dobra? Nimam toliko denarja, da bi ga kar pre? metal!"

?e nima denarja za gume, zakaj ima tak avto? Dobro, sem bolj kme?ke sorte in s hribov doma, pa ne razumem...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Tovari?i, zakaj me to spominja na staro Jugovino: dvakrat na mesec sem ?el na ?rpalko in vsakokrat je bilo dra?je. Ko je ?la Jugoslavija falit, se je Slovenija odcepila. Ko gledam zdaj Slovenijo, premi?ljujem, da bi se Primorska odcepila in postala samostojna dr?ava... In ?e ne bo pomagalo, se bo na?a vas odcepila od Primorske. In ?e ne bo zadosti, se bom odcepil od na?e vasi in ustanovil svojo dr?avo. Glede na to, da sem kmet in s hribov doma, bom gvi?no pametneje vodil kot pa na?a ablast...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Imam o?uptek, da mi ta LSD res ne deluje. Zaradi poledenele ceste se je danes vo?nja kljub verigam kon?ala na pol ob cesti. Sprednji kolesi sta bili na zasne?enem travniku in od njiju ni bilo kaj dosti pomo?i, zadnje desno je imelo zelo dober oprijem na zelo dobri podlagi, zadnje levo pa, kako bi zapisal, ni imelo nobenega oprijema - je bil prekratek amortizer (se pravi, kolo je bilo 5 cm nad ledeno podlago). In smo ob?i?ali. Levo zadnje kolo se je vrtelo za odtrgat, zadnje desno je stalo lepo pri miru. In ker zadaj nimam vitla, sem ?akal, da pride mimo nekdo, ki me je najprej za las zgre?il, nato pa poklical znanca, da naju je pri?el s traktorjem potegnit ven.

In ko ?e pi?em: verige in ABS-zavore se nekako ne marajo preve?. ABS-zavore in spolska podlaga se pa sploh ne marajo. In potem gre? kot strela: tre??i, kamor tre??i.

Glede piknika pa: brez panike, nisem mislil takoj narediti piknik. Poleti pa so te na?e poti dovolj spodobne za va?e "razvajene :P " limuzine.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

?e nekajkrat sem na tem forumu sre?al besedo "piknik" in tudi besedi "madza piknik". Kaj imate v mislih? ?e naj bi to pomenilo en velik travnik, kjer bi se neki petek popoldan za?eli zbirat, postavljati ?otore, zve?er zakurili ogen, zraven piknili en kol, ob katerem bi se vrtela kaka prasi?ka ali pa (za moje pojme ?e bolje) bi kolc polo?ili vodoravno ob ognju in bi se na njem vrtel prasc, ter kakega vinogradnika poleg, ki bo pripeljal kak?en sod?ek, po ?uru pa v soboto dopoldan preganjanje ma?kov, pospravljanje in odhod domov, bi se to dalo dokaj hitro urediti. Ali s prej omenjenimi besedami mislite na kaj drugega? In na koliko udele?encev bi morali ra?unati?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Pa ?e dokaj hrupni boste. Izpu?na cev... Pa saj ve?, saj ni treba pisat.

A piknik? Hja, ni problema, kdaj, ko bo spet napovedanih kak?ne pol metra snega. Pridne roke za kidanje vedno prav pridejo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

?e mogo?e koga zanima, na kak?nem "poligonu" preizku?am svoj BT-50 (in sebe).

Ko grem v slu?bo, je ?e tema, zato sem nazaj grede naredil nekaj posnetkov nekaterih prometnih znakov. Vo?njo po cesti si lahko predstavljate. ?e posebej ob poledici in zjutraj ob 5ih... Ali pa gredo? iz slu?be ob sne?enju in zametih...

Torej, to je vrstni red, ko se vra?am domov...

post-5658-1294340832_thumb.jpg

post-5658-1294340859_thumb.jpg

post-5658-1294340891_thumb.jpg

post-5658-1294340933_thumb.jpg

post-5658-1294340963_thumb.jpg

post-5658-1294340991_thumb.jpg

post-5658-1294341032_thumb.jpg

post-5658-1294341076_thumb.jpg

post-5658-1294341111_thumb.jpg

post-5658-1294341131_thumb.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Pogledal sem si tista dva testa. No, moram priznati, da se na poligonu vse odli?no izka?e. ?al realna pot ni poligon...

Zato imam te?ave tudi z ABS-zavorami, ki me ve?krat spravijo v te?ave kot pa mi pomagajo.

Sirius, odli?na razlaga. Zdaj mi je jasno. Edino ?e to: je to mehansko re?eno ali s pomo?jo elektronike. Mislim, da bom enkrat avto zadaj dvignil na eni strani in poskusil zavrteti kolo. Zna bit, da je ta avtomatska zapora odpovedala. In kar se pnevmatik ti?e, so, kakr?ne so, na vseh ?tirih kolesih so bile verige. In spredaj levo se je vrtelo v prazno, skopalo ?e ves sneg in led in prislo do "trdne" podlage. Avto pa je stal.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda
Napisano

Sirius

Glede vseh teh vodic: kolikor sem razumel, se jih doliva skupaj z oljem pri menjavi, se pravi pri servisu. Dokler pa je avto v garanciji, pa to po?nejo na poobla??enem servisu. ?e torej tja prinesem eno tako vodico:

a - nagnali me bodo domov

b - mi bodo nalili in razveljavili garancijo

c - mi bodo nalili in garancija bo veljala naprej

d - drugo

Mogo?e ve? odgovor?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Ja, na to pa sploh nisem pomislil. Res je, Defender ima sredinski diferencial in njegovo blokado. Mazda tega diferenciala nima in ko priklopi? pogon na vse ?tiri, je ?e "blokiran". Nisem se pa spomnil, da bi takrat, ko eno kolo zdrsuje, pogledal ?e "diagonalnega".

Vseeno naj bi Mazda imela zadaj nekak?no 70% avtomatsko zaporo. A jaz ?e nisem "de?ifriral" njenega delovanja. Mi lahko kdo pomaga?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

?e eno vpra?anje, ?e nisem prezahteven:

velikokrat se mi zgodi, da pri vklopljenem ?tirikolesnem pogonu in reduktorju sprednje levo kolo zdrsuje (ga vidim, ?e glavo nagnem skozi okno), avto pa stoji na mestu. Zadnje levo kolo (ki ga ravno tako vidim, ?e glavo nagnem skozi okno) stoji povsem pri miru. Kolikor so mi razlo?ili, naj bi Mazda BT 50 imela nekak?no avtomatsko zaporo diferenciala in kadar ostro zavijam na trdi podlagi, se res ?uti, da avto "poskakuje" in da se nekaj upira. Sprednji pogon pa naj bi bil priklopljiv in zato brez diferenciala, kar pomeni, da se kolesa vrtijo enako in zaradi tega se ne sme s ?tirikolesnim pogonom voziti po trdi podlagi. Kaj je zdaj pri vsem skupaj: na trdi podlagi se ho?e vse zlomit, v snegu pa ena guma zdrsuje in avto stoji kljub vklopljenemu ?tirikolesnemu pogonu.

V?asih pomaga, ?e ga malo "masiram" naprej in nazaj, najve?krat (tudi danes) pa brez vitla ne gre naprej.

Mi lahko kdo malo bolje razlo?i te pogone in kako delujejo.

A "?pere" ta re? nima, tako kot jo ima Ursus? In kaj je tista avtomatska 70%, ki naj bi jo Mazda imela?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda
Napisano

Sivka,

teorija, da motor, ki zavira vozilo ni obremenjen, je napa?na. Z hladnim motorjem ne zaviraj vozila po bregu navzdol. Naj ti bodo merilo obrati motorja. Na hladno ne presegaj 2000 obratov. Bo? pa? moral malo pog... ... ... ... ...

Zanimivo. Vsekakor hvala za nasvet. Bomo v bodo?e malo bolj pazili.

Kar se pa ti?e ?ude?nih vodic, ni ?arovnije in ve?nosti delovanja, je lahko samo podalj?ano ?ivljenje.

Pri teh je potrebno lo?iti med tistimi, ki so natega za kupce in tistimi, ki res imajo nek u?inek. Jaz se z eno od teh vodic (bondove "vodice") ukvarjam to?no 15 let. Le te so dokazale svojo u?inkovitost v te?... ... ...

?e bolj zanimivo. Bom malo premislil, ker Mazdo uporabljam ve?inma v malo bolj zahtevnih situacijah in bi na ta na?in podalj?al ?ivljenjsko dobo.

Ker sem na tem forumu bolj amater, a lahko kje dobim tvoj naslov, da se potipkava malo bolj natan?no o teh stvareh?

Sivka,

teorija, da motor, ki zavira vozilo ni obremenjen, je napa?na. Z hladnim motorjem ne zaviraj vozila po bregu navzdol. Naj ti bodo merilo obrati motorja. Na hladno ne presegaj 2000 obratov. Bo? pa? moral malo pogosteje zamenjati zavorne plo??ice, pa tudi diski se bodo hitreje stanj?ali kot sicer, vendar si je to v takih pogojih kot jih ima? ti potrebno vzeti v za... ... ...

Zanimivo. Hvala, Sirius. Bomo malo bolj pazili. Za pozimi se tola?im, da se zavore pri -5°C in manj dovolj dobro hladijo.

Kar se pa ti?e ?ude?nih vodic, ni ?arovnije in ve?nosti delovanja, je lahko samo podalj?ano ?ivljenje.

Pri teh je potrebno lo?iti med tistimi, ki so natega za kupce in tistimi, ki res imajo nek u?inek. Jaz se z eno od teh vodic (bondove "vodice") ukvarjam to?no 15 let. Le te so dokazale svojo u?inkovitost v te?kih industrijskih pogojih, takrat ko so oma... ... ...

Zdaj trenutno nimam ?asa, ker se minerji premikajo naprej in moram odpeljat opremo in odvle? kompresor za njimi, bi pa imel ?e nekaj vpra?anj o tej vodici. Ima? kak?en drug naslov, da te dobim na direkt?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda
Napisano

Kakor se vzame. 50 let je le malo dolga doba, ?e pa bi mi avto res delal 20 let brez te?av in zapletov, bi bil naslednji od istega proizvajalca, pa tudi ?e bi bil 2x dra?ji od konkurence.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda
Napisano

Ups! No, ja, bom malo bolj pazil.

Pa ?e eno vpra?anje: dobivam reklame za neke vodice, ki se dodajajo motornemu olju in potem motor dela ve?no, pa tudi za dolivat v rezervar in potem avto ?ude?no dela kot nov. In na reklami je prikazan test motorja, ki so mu v olje nalili neko ?upco, ga nekaj ?asa uporabljali, nato pa olje spustili ven in je motor kar delal in delal in delal in sploh ni zaribal...

?e so vse te teko?ine res tako zelo ?ude?ne, zakaj jih ne priporo?ajo proizvajalci vozil?

?e so vse te teko?ine res tako zelo ?ude?ne, zakaj jih proizvajalci vozil kar sami ne nato?ijo v sami tovarni in potem ?e redno na poobla??enem servisu?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.