Skoči na vsebino
Mazda
Napisano

?e ne zamerite, bi pristavil ?e jaz eno vpra?anje:

veliko se govori o tem, da je motor potrebno segreti, preden se ga po?ene v obrate in preden se ga na polno obremeni. Nekdo mi je razlagal, da zato, ker se pod polno obremenitvijo hitreje segreva v samem valju in se materjal ?iri, ostalo se ne segreje tako hitro in nastanejo napetosti, ki se najve?krat kon?ajo s po?eno glavo motorja in veliko porabo olja in tako naprej.

Jaz pa imam za za?etek dolg in strm spust. In da ne mu?im zavor, prestavim v drugo in pustim, da zavira motor. In pride na precej visoke obrate (do rde?ega polja), ?eprav ne pritiskam na pedal - ga ?ene sama te?a vozila. Lahko ravno tako nastane kak?na ?koda in bi moral kljub temu motor segreti pred takim manevrom, ?eprav sploh ni obremenjen? Po 12 km take vo?nje je kazalec za temperaturo ?e vedno "na nuli" in motor hladen.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda RX-8
Napisano

Kaj pa po?nete z Mazdami, da vam kurijo toliko olja?

Moja Mazda BT-50 ima vse prej kot lahke pogoje dela, kar pa ste najbr? ?e sami ugotovili, pa ne porabi prakti?no ni?. In Evgenov B-2500, ki ima za seboj ?e preko 150.000 km, od servisa do servisa ne doliva olja - pa z Mazdo dela skoraj tako kot jaz, torej zahtevne in te?ke kilometre.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vzdr?evanje vozila pozimi
Napisano

Ko ?e omenjate zimo in te?ave: opa?am, da pri nizkih temperaturah (govorim o temperaturah pod -15°C) menjalnik in sklopka prvih 5 km no?eta ravno najbolje sodelovati z menoj kljub temu, da je avto pravzaprav nov. Je tudi zoper to kak?na "vodica"?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

ce vleces avte kot smo to videli, nic cudnega ane :)

kot ti je jures reku, pejt na optiko

Enemu poltraktorju BTjevega razreda se pa to ?e ne bi smelo poznati. No, bomo poskusili ?e z optiko, ?e ne bo kak?nega bolj?ega nasveta.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Bi rekel, da ne, ker mi obe sprednji pnevmatiki pobira po obeh robovih. ?e bi bila optika, bi obe pnevmatiki pobiralo samo po zunanjih ali pa samo po notranjih robovih. Tako mi pa obe sprednji pnevmatiki pobira po obeh robovih - ?e najbolj podobno premalo napolnjeni pnevmatiki. ?eprav je pol bara ve?, kot je predpisano.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Mi zna kdo razlo?iti, zakaj mi sprednje pnevmatike na BTju po obeh robovih pobira bolj kot po sredini pnevmatike. Ko sem to opazil prvi?, sem mislil, da imam pnevmatike premalo napolnjene. Pa sem dvignil tlak v pnevmatiki za 0,5 bara. Pa ne pomaga, robovi se ?e vedno hitreje obrabljajo kot pa sredina pnevmatike. Zakaj?

Zadnje pnevmatike pa so napolnjene po navodilih in jih pobira lepo enakomerno po celi ?irini.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Spet poostritev zakona CPP
Napisano

?e prav razumem:

- ?e si voznik ministrice za notranje zadeve, lahko pelje? skozi utice 250km/h, medtem ko jo pelje? po nakupih v Benetke.

- ?e nisi njen voznik, mora? imeti vsaj oran?ne barve avto in vedno tankat na Ultrinih brezosebnih ?rpalkah

- ?e ni ne eno ne drugo, je pa pa? odvisno od policista, na katero stran se mu bo dvignil

- in ?e se karkoli oglasi?, se bo na?el kak ?eferin, ki bo na?el zakon, po katerem bo? kriv ?e samo zato, ker si kupil avto

-...

Kakorkoli, ker nisem voznik ministrice za notranje zadeve, ker nimam oran?nega avta in ker nimam denarja za delit naokoli, ker mi ?e skozi davke in vedno dra?je gorivo preve? poberejo, se bom pa? skozi cestnine in ?e tistih 300 metrov za njimi vozil lepo po?asi...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

sej ?e sem malo cini?en so nekaj res korigirali - cca polovico. Tko je ?lo cena gor za 4 cente, tro?arino pa so zni?ali za dva centa... Tako, da imamo podra?itev za cirka dva centa. <_<

Kolikor se spoznam na te stvari, ne bodo na zgubi. ?ez 14 dni je na vrsti novo korigiranje...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

A nismo to temo ?e mel, al bo treba spet ?e enkrat vse od za?etka.

V telegrafskem slogu torej:

2.) Vertikalna ozna?ba je odredba, medtem, ko je oznaka na tleh obvestilne narave oziroma bi jo lahko maksimalno kaznovali le za prevo?eno talno ozna?bo kot pravi Labi pa ?e to te?ko ker v zakonu o znakih in ozna?bah na cestah in v prometu o takih oznakah (omejitev hitrosti) ne pi?e ni?.

Si prepri?an? Bom ?e enkrat preveril, da ne bo kak?ne krive vere, a mislim, da se moti?. ?e je na tleh nafarban znak za omejitev 40, je pa? omejitev 40. In ?e vozi? hitreje, je to prekr?ek, ?eprav ni vertikalnega znaka za omejitev. In velja vse do znaka, ki ozna?uje konec vseh omejitev. ?e torej vozi? 60, si ?e malo prehiter. ?e takoj za uticami pohodi?, si pri znaku, ki ozna?uje konec omejitve (pribli?no 200 metrov za uticam), ?e krepko prehiter. Bom pa ?e enkrat preveril, ker zna kdaj prav priti...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Tast mi je danes rekel, da ga je doletelo, da je tankal v Avstriji. Baje ga je 50 litrov nafte pri?lo ve? kot 3 ? ceneje kot pri nas. In baje da je na Hrva?kem ?e ceneje. Se je mo?akar kaj zakalkuliral ali bomo res hodili po nafto ?ez mejo?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Kako bi rekel, ni samo vleka. 75cm ju?nega snega deluje podobno kot valjar, zato so na?i avtomobili dalj?i in ?ir?i. Pa ?e malo bolj ?portni, taki, kot bi jim porezal fedre... :P:jezicek:

Brez skrbi, ni jim hudega. Vsaj na teh posnetkih ne...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Zgolj v opozorilo, da ne bo kasneje kdo jokal:

V?eraj nas je pet va??anov ?lo v Kr?ko. Voznik, kmet in s hribov doma, je vozil po avtocesti, kot se tam pa? vozi. In ko je prevozil prvo cestnino (Nanos), ga je va?ki vseved (ki je bil z nami) opozoril, da po novem zakonu je to odvzem vozni?ke. ?e pribli?no 100 metrov pred tistimi uticami je omejitev 40, na? voznik pa je pripeljal 90.

Na naslednji cestnini (Vrhnika) je voznik res zmanj?al na tistih 40. Koliko je bilo ?kripanja in kri?anja zadaj, ne bom niti omenjal, so nam pa vsi mahali s pestmi, trobili in nas prehitevali. In ko se je voznik pomiril in se zaklel, da tega ne bo po?el nikdar ve? in da ?e ga kak policaj zaradi tega ustavi, da mu razbije bu?o, se je spet oglasil na? vseved, da bi voznik zaradi prevelike hitrosti zopet izgubil vozni?ko. Omejitev 40 namre? velja do prometnega znaka "konec vseh omejitev", ki je postavljen 250 do 300 metrov za tistimi uticami. Na? voznik pa je takoj za uticami pritisnil in pri znaku ?e vozil s hitrostjo 130 km/h.

Voznika smo umirili, da ni na?ega va?kega vseveda vrgel iz avta, vseved je utihnil in se ni ve? oglasil, voznik pa je vozil povsem normalno, se pravi krepko nad omejitvijo na cestninah. ?e pa se kdaj kak?en policaj naslika tam, bodite pozorni. Omejitev 40 na avtocesti je ?e vsaj 100 metrov pred uticam in se kon?a ?ele 250 do 300 metrov za uticam. Na tej razdalji mimogrede dose?ete 90 km/h, kar na avtocesti sploh ni veliko, vendar dovolj za odvzem vozni?ke.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Bravo, Boss, o?i pa ima?. Avto je bil parkiran in pu??en v prestavi, da ne bi ro?na slu?ajno primrznila. Ko je Volvo pri?el na dvori??e, ni vedel, do kam to?no lahko o?isti, da ne zapne kak?en avto. Zato smo jih takole enega za drugim zvlekli ven. To je trajalo vsega skupaj 20 minut (za vse tri avtomobile). Strojnik je ta ?as popil eno kavo. Nato je Volvo po?istil ?e preostanek in ?el naprej. ?e bi se jih lotili "odkidavat", bi trajalo precej dlje in Volvo ne bi ?akal. In tako smo avtomobile vlekli kar v prestavi. In ko smo ga zvlekli ven, se ni bilo bati, da se odpelje po hribu navzdol in v Mazdo. Pa saj to, da je v prestavi, je pri?lo do izraza ?ele na ?istini, ko je avto drsal ?ez ves tisti sneg, so bila kolesa itak v zraku in se to ni poznalo.

In zakaj nismo kidali? Malo sem ?e omenil zgoraj, ostalo pa tu: 75 cm ju?nega snega in 3-4 cm debela poledenela skorja. Za z lopato je to zelo veliko. Volvo pa je s tem opravil hitro.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

De?evnico, ?e ?e vpra?a?. Vodovoda nimamo, saj spadamo v mestno ob?ino Nova Gorica. In to je vse, kar bom rekel, druga?e se bo razvila politi?na debata, kar pa ni moj namen.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Dobro jutro, Boss.

In da se malo oddol?im za prej?njo izjavo, tudi brez Mazde ne gre. Hondo Jazz in sestrinega Forda Fusion smo takole zvlekli ven, nato se je sestra spomnila na kamero in je posnela, kako spravljamo "na kopno" stri?evega Unota. Vsi so bili na obisku - dru?insko slavje - in je ?e popoldan za?elo sne?iti in nato sne?ilo vse do 75 cm. Ko je prej omenjeni Volvo opravil svoje, pa smo jih takole zvlekli na plano...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Ja, no, hvala. Zdaj mi je jasno, zakaj mi poleti en rezervar zdr?i pol meseca (?e se slu?ajno vsak dan peljem z BTjem v dolino, kar pa je prej izjema kot pravilo), pozimi pa le ?tiri dni.

In vem, da me boste razglasili za bogokletnika, ker si upam na Mazdinem forumu napisati kaj takega, a vseeno:

z Volvotom je ?ivljenje la?je!

Kdor ne verjame, naj si ogleda prilo?eno fotografijo.

post-5658-1291909143_thumb.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Terenec
Napisano

Kako pri terencu PRAVILNO izra?unam porabo?

Dolo?eno razdaljo sem poleti meril z razli?nimi vozili in vedno je bil rezultat okoli 12,5 km. Ker me je zanimalo, kolik?na je poraba v res te?kih pogojih, sem se odlo?il za meritev. V tem snegu pa mi BT kljub verigam na vseh ?tirih kolesih "koplje" in je nameril okoli 37 km. Doma pa sem z merilno posodo doto?il okoli 6,8 litra nafte. Torej sem jo toliko porabil.

Kako zdaj pravilno izra?unam porabo? Uporabim v ra?unu "prevo?ene" kilometre, ?eprav so se kolesa vrtela "v prazno", torej 6,8 litra deljeno 37 kilometrov krat 100 in dobim porabo okoli 18,4 litra na 100 km ali uporabim dejanske kilometre torej 6,8 litra deljeno 12,5 kilometrov krat 100 in dobim porabo okoli 54,4 litra na 100 km? Kateri ra?un je pravi?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

ZRA?NO VZMETENJE HPS
Napisano

Zgolj in samo sli?al enkrat nekaj, a nisem posve?al kaj dosti pozornosti. Mogo?e, mogo?e, ?e poskusi? na tej ?tevilki: 01 72 03 707. Ne vem, katera firma je, je pa nekje med Meng?em, Dom?alam in Kamnikom. ?e se prav spomnim.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kalori?na vrednost LPG (UNPlina)
Napisano

Nisem ravno ekspert za avtomobile na plin, o plinu pa nekaj le vem. Torej: butan ima kurilno vrednost nekaj manj kot 122000 kJ/m3. Vendar potrebuje vi?jo temperaturo, da se teko?a faza uplini. Zato ga me?ajo z propanom, ki se uplinja pri ni?ji temperaturi, a ima le nekaj manj kot 93000 kJ/m3.

Od tu naprej pa je malo ve?ja znanost: butan se pri nizki temperaturi ne uplinja tako, kot bi se moral, sesalna cev pa se zaradi uplinjanja butana ?e dodatno ohlaja. Zato se plin ne zme?a dobro z zrakom in zgorevanje ni tako, kot bi moralo biti. Torej je bolje, ?e je ?isti propan, ki ima sicer ni?jo kurilno vrednost, a se pri nizkih temperaturah vseeno lepo uplinja. Vedeti je treba, da je plin v injektorju ?e v teko?em stanju in da ima najve? 20 cm poti, kjer se uplinja in me?a z zrakom. Pri hitrosti zraka v sesalnem kolektorju pa je to zelo malo ?asa. Vendar pa ni?ja kurilna vrednost pomeni slab?e odzivanje motorja oziroma ve?jo porabo.

Dogajalo se je celo to, da so posode s plinom "zamrzovale": plin se je toliko ohladil, da v posodi ni bilo ve? nadtlaka, ki bi plin porival iz posode ven. Predvsem, ?e je bil v posodi ?isti butan. In takrat je avtomatika navadno preklopila na bencin. Ko pa se je posoda spet segrela, je nastalo dovolj nadtlaka, da je avtomatika preklopila nazaj na plin. Baje da se je pri nizkih temperaturah na posodah za plin nabral celo sre?. ?e prav ni bilo druge re?itve (zmanjkalo bencina), so posode polivali z vro?o vodo - nekaj ?asa je pomagalo.

In, Jo?a Lupiko?a, upam, da sem odgovoril tudi tebi: pri katerih temperaturah naj bi LPG bolje deloval? Odvisno od tega, kaj ti nato?ijo. Pri +25°C bo butan zagotovo deloval celo bolje kot bencin. Pri 0°C pa sploh ne bo deloval. Tam pa se bo bolje izkazal propan. Ki pa bo ?e vedno deloval bolje od bencina v kak?nem starem bencinarju s klasi?nim uplinja?em, ker se pri tej temperaturi tudi bencin slab?e uplinja in me?a z zrakom (resnici na ljubo - teh je dandanes zelo malo). A se bo propan zaradi slab?e kurilne vrednosti zelo slabo izkazal pri +25°C.

Kak?no je torej pravo razmerje med propanom in butanom v dolo?enem letnem ?asu? Nimam pojma. Vpra?ajte tam, kjer to?ite in upajte, da prodajalec ve, kaj prodaja...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

zavarovalnice-katero izbrat?
Napisano

Zanimivo. Jaz imam pri Generaliju zavarovan avto ?e ve? kot 10 let. Tam imam zavarovano tudi hi?o. In ko je burja odnesla porobe strehe, ni bilo nobenih te?av z izpla?ilom. Tudi pri tistem enem izpla?ilu ?kode iz kaska ni bilo nobenih te?av in so hitro uredili. In ?kodo po udaru strele so tudi takoj izpla?ali.

?ena pa je imela avto pri Triglavu in ko je imela nesre?o (totalko), smo se ribali kar tri mesece, da smo dobili izpla?ano.

Ko pa je vame priletel nekdo, ki je bil zavarovan pri Zavarovalnici Maribor, pa raje ne bom niti opisoval. Skratka, po ve? kot enem letu ?e ni zaklju?eno, ?eprav je fant priletel s stranske ceste in se ni mogel ustaviti ali umakniti, ker je v kri?i??u prehiteval tovornjak...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Bravo, Jures. Dokler v glavah ne spremenimo, je vse ostalo brez veze.

In ne, Boss, nisem za to, da se zvi?ajo te in zni?ajo tiste kazni. Sem pa mnenja, da samo kazni, ?e tako visoke, ne bodo dovolj hitro dosegle dovolj velik oz. ?eljeni u?inek.

In mimogrede bi dodal ?e "lastno" izku?njo: sodelavec je vsak dan videl, kak?ne ponesre?ence so nam vozili v bolnico in kaj vse so povzro?ili vinjeni vozniki. ?empeterska bolnica ima tudi oddelek za invalidno mladino in tam jih je tudi nekaj. Vse to je videl. A enostavno je bil vedno bolj odvisen od alkohola. In se ni mogel premagati, enostavno je moral dobiti alkohol. In avto je bil pa? prevoz, da je ?el do gostilne. Pa je to?no vedel, kam vse to vodi in da se bo v gostilni napil in da bo ?el pijan domov. Ampak je enostavno moral po alkohol in to ?imprej. In kljub temu, da je vse to vedel in kljub temu, da je videl, kaj alkohol naredi (ne le v prometu, tudi ledvica, jetra,...), je s tem nadaljeval. In vseeno mu je bilo za kazni - ko se je za?el trest, je moral do gostilne. In ker avtobusa naslednje pol ure ni bilo, je ?el pa? z avtom. Ne glede na kazni in na mo?nost, da se lahko ubije ali postane invalid. No, zdaj je ?al ?e pokojni.

Dokler se v glavah ne spremeni, ne bodo pomagale ?e tako visoke kazni.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Boss, se povsem strinjam s teboj. Vseeno poskusi (ja, vem, ni enostavno) razumeti tudi "nasprotno" stran:

- motorist, ki od Bovca do Tolmina vozi 17 minut, nima ?asa razmi?ljati o vi?ini kazni

- mo?akar, ki se pijan usede za volan, ni sposoben razmi?ljati niti o vo?nji, kaj ?ele o vi?ini kazni

- kdor se po avtocesti vozi v napa?no smer, itak ni? ne misli

in tako naprej. Zanimivo, da nisem ?e sli?al za primer, da bi slovenski vozniki v tujini po?eli kaj takega. No, kakorkoli, tudi ?elada za kolesarje je nekako, kako bi rekel,... Glej, tu na Gori?kem je kolesarjem zelo v?e? relacija Solkan - Lokve - Solkan. ?e posebej povrat, ker gre za dolge spuste, sicer po ovinkasti cesti z dotrajanim asfaltom. In na teh spustih dosegajo in tudi presegajo hitrost 70 km/h. Saj jih razumem, tako si dvigajo povpre?je in "zmanj?ujejo" primanjkljaj kondicije, ki se je pokazal pri vo?nji navzgor. Ve?, kako ozke so "pnevmatike" na dirkalnem kolesu. In ?e na tisti ovinkasti cesti pri taki hitrosti zapelje na kak pesek ali kako druga?e izgubi nadzor nad kolesom in prileti v smreko - mar res misli?, da ga bo tista ?elada re?ila?

Mislim, da bi se morali stvari lotiti na druga?en na?in. Ne vem, kako, a zgolj in samo kaznovanje in vedno vi?je kazni ne bodo zmanj?ale prometnih nesre? in ?tevila mrtvih v njih.

To je zgolj moje mnenje. Upam, da sem ga zadosti jasno napisal, ker se ne nameravam spu??at v besedne vojne, kdo ima prav in kdo ne in kaj je prav in kaj ne.

?e mogo?e kdo ne ve, kaj mislim s tistim motoristom, si lahko enega od njih pogleda tu: http://video.google.com/videoplay?docid=-8...&plindex=0#

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zimske gume 2011
Napisano

Mogo?e se vam bo zdelo trapasto vpra?anje, ampak vseeno:

mene zanima, kak?na je razlika med spodaj na?tetimi oznakami pnevmatik:

175/65R14 82T (max 190 km/h)

175/65R14 82H (mah 210 km/h)

175/65R14 86T (max 190 km/h)

175/65R14 90/88T (max 190 km/h)

Dobro, kak?na je najvi?ja hitrost, mi je jasno. Itak je ne dosegam (niti nimam kje), kaj pa so vse tiste 82, 86 itd in vsi tisti Tji in Hji?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kdor ma mejhne otroke mu je ?e karavan hitro premajhen, npr. nam Laguna za 2 tedna Kor?ule je bla lih za glih, kar pomen da smo nafilal do zadnjega koti?ka koreto! :P

Za dva tedna, pa premajhen avto? Ja, no, ?e ste ?li na morje in si poleg ?otora nalo?il ?e gumenjak z vsaj 50 KM motorjem, potem pa ja. Potem se pa strinjam, da je tako velik avto, kot je laguna karavan, lahko premajhna. A vseeno menim, da bi tudi jaz, ?e bi imel gumenjak, le-tega lahko peljal na prikolici. Ker pa ga nimam, pa pa? potujemo brez prikolice.

Ja, Alex, pakiranje res ni mala malica, prav nekega hudega stresa pa spet ni, no. Je pa? delo in treba ga je opraviti. Se pa strinjam, da smu?i pa res ?e nisem spravil v avto. To je bilo vedno na strehi.

Da pa ne bo kdo rekel, da pretiravam s prostornostjo majhnih vozil: ko smo pred leti imeli "incident" s srno, sem v Hondo Jazz spravil cel kljun od Fiatove pande. Se bom potrudil in poiskal mere, mislim, da imam nekje ?e fotografijo.

post-5658-1287261851_thumb.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.