Kdor ma mejhne otroke mu je ?e karavan hitro premajhen, npr. nam Laguna za 2 tedna Kor?ule je bla lih za glih, kar pomen da smo nafilal do zadnjega koti?ka koreto!
Za dva tedna, pa premajhen avto? Ja, no, ?e ste ?li na morje in si poleg ?otora nalo?il ?e gumenjak z vsaj 50 KM motorjem, potem pa ja. Potem se pa strinjam, da je tako velik avto, kot je laguna karavan, lahko premajhna. A vseeno menim, da bi tudi jaz, ?e bi imel gumenjak, le-tega lahko peljal na prikolici. Ker pa ga nimam, pa pa? potujemo brez prikolice.
Ja, Alex, pakiranje res ni mala malica, prav nekega hudega stresa pa spet ni, no. Je pa? delo in treba ga je opraviti. Se pa strinjam, da smu?i pa res ?e nisem spravil v avto. To je bilo vedno na strehi.
Da pa ne bo kdo rekel, da pretiravam s prostornostjo majhnih vozil: ko smo pred leti imeli "incident" s srno, sem v Hondo Jazz spravil cel kljun od Fiatove pande. Se bom potrudil in poiskal mere, mislim, da imam nekje ?e fotografijo.
Pa saj nisi resen! Kaj ?e nikoli nisi sli?al za Rog tandem 18 prestav?
Me pa res zanima, kako je lahko Mazda 3 premajhna, da gredo trije na po?itnice in morajo na streho nalo?it ?e trugo? ?e prav vem, Mazda 3 ni bistveno ve?ja od Honde Jazz. In ?e jaz spravim notri vso prtljago, dva otroka, ?eno in njen jezik, pa ?e ostane prostor za sestro, ki streska svoj avto, bi za tri ali ?tiri - ?lansko dru?ino tudi Mazda 3 morala zadostovati. :ne vem:
Konec koncev, zaradi mene lahko za tri ?lansko dru?ino kupite tudi avtobus. Tisto prej je zgolj moje mnenje - da me ne bo kak trgovec preganjal, da mu kvarim prodajo...
Glede na vse napisano mogo?e razmisli? ?e o Renault Trafic, Peugeot Boxer, Fiat Ducato, Omnibus, Neoplan, tudi Volvotovi avtobusi niso slabi...
Mi imamo Hondo Jazz 1,4i sport. Vanjo spravim sebe, ?eno, h?i (3,5) in sina (1,5) in gremo na po?itnice BREZ truge na strehi. Sicer ne vem, kaj vozi? s seboj, a mi brez te?av pospravimo notri dva otro?ka vozi?ka in ?e vso prtljago. In, preverjeno, bi lahko ?li ?e z enim otrokom. Namre?, ko smo se vra?ali z dopusta, je moja sestra imela blizu Roga?ke Slatine prometno nesre?o. In smo naredili "ovinkec" in ?li ?e ponjo, ker je bil njen avto nevozen. No, ob dveh otro?kih sede?kih je postalo zadaj malo tesno, a ?e vedno dovolj udobno za pot od Roga?ke Slatine do Nove Gorice.
Motor pa je s svojimi 83 konji dovolj mo?an za spodobno vo?njo tako obremenjenega vozila. Na nekaj dalj?ih vzponih je padla hitrost pod 120 km/h, druga?e pa se je dalo vozit spodobnih 140 km/h (bi tudi ve?, a dru?inski prora?un takoj po dopustu ne bi prenesel morebitnega sre?anja s skrajno resnim mo?akarjem v modri obleki, ki se ponavadi pogovarja o Zakonu o varnosti v cestnem prometu).
Zadovoljivo se obnese tudi v zahtevnih situacijah. Ko sem bil v slu?bi, me je ?ena poklicala, da bo rodila. Pa sem po zelo ovinkasti in strmi hribovski cesti pri?el iz slu?be (29 km) ponjo in jo odpeljal v porodni?nico (?e enkrat 29 km) v vsega 45 minutah. No, z ?eno tik pred porodom nisem dirkal na vso mo?. Torej, Honda ima nekaj ?portnega duha, bi se reklo.
Za parkirati je tale Hondica odli?na, ker je kratka. Poraba je spodobna, pri umirjeni vo?nji se vrti okoli 5 litrov, ?e pa vozi? v gojzarjih in ima? zato te?ko nogo, pa pride vse tja do 6,5. Bencina, jasno.
Tako kot Max2401 pogre?am tempomat, ki bi na kri?arjenjih pri?el ?e kako prav.
Navsezadnje pa, sosed vedno pravi: noben avto ni tako majhen, da ne bi mogel kdo zadaj te?i. Konec koncev, moj o?e je imel stoenko, pa smo (5-?lanska dru?ina) hodili na morje v Murter. Tast pa s katro in ?tiri?lansko dru?ino v Cavtat (blizu Dubrovni?kega letali??a).
In ?e ni skrivnost: kaj ste pa peljali s seboj na po?itnice? ?e prav razumem, ste bili v avtu samo trije. Pa toliko tovora, da ste imeli ?e trugo na strehi. Ste to samo preva?ali ali tudi res potrebovali? Mislim, saj so po?itnice, no. Potrebuje? pravzaprav brisa?o, kopalke, sandale (v enih itak vozi?), nekaj kratkih hla?, nekaj gat in nekaj majc. Vsega skupaj za en majhen nahrbtni?ek. In ?e eden za ?eno in ena velika potovalka za otroka. Poleg ?e vozi?ek (?e je ?e tako majhen) in to je zmerno do prete?no vse, kar je res potrebno.
In ?e ni skrivnost: zakaj celo leto voziti galejo za tisto eno vo?njo na leto, ko se gre na dopust? Ne bi bilo mogo?e bolje na manj?i avto montirat kljuko, pa si za tistih 23 dni sposoditi prikolico?
Gume so gume in so zelo pomembne. ?e pa so razmere prehude, so potrebne ?e verige. Dobijo se neke verige proizvajalca Bohu po sme?no nizkih cenah (ja, Kitajska roba po 16?). Dobijo pa se tudi od Verige, pa od Thuleja, pa celo od Dunlopa in tako naprej, ki pa so nekajkrat dra?je.
Ima kdo kak?ne izku?nje, katere verige so samo za dren delat v prtlja?niku in policajem kazat, katere pa res zdr?ijo nekaj monta? in vo?njo? Katere so kvalitetnej?e in katere upravi?ijo svojo ceno? Skratka: kaj kupiti, da bo najceneje, a uporabno?
Ves ?as govorijo, da naj se izogibamo nepotrebnim prevozom in da naj se dogovarjamo z ostalimi, da potujemo skupaj, in da je v povpre?ju 1,2 potnika na vozilo in da bi tako tudi zmanj?ali stro?ke prevozov, pa koli?ine izpu?nih plinov, pa... ... .... Pa mi je pri?lo na misel, da bi poskusili tudi tu.
Torej: V Kranju imam prikolico, ki bi jo rad dobil v Novo Gorico. In da se ne vozim iz Nove Gorice do Kranja po prazno prikolico, me zanima, ?e gre v tem tednu, ki je pred nami, kdo iz Kranja ali Ljubljane do Nove Gorice ali vsaj do Wajdu?ne (Ajdov??ine)? Bi mi lahko kdo privlekel to prikolico?
Sicer je tole iz navodil za Lado Nivo, a mislim, da velja tudi za Mazdo:
"?e pri?akujete vla?no vreme, kateremu bo sledilo hladno obdobje z nizkimi temperaturami, priporo?amo, da tesnilo vrat nama?ete z parafinovim oljem. Tako prepre?ite, da vrata primrznejo na tesnilo. S tem se boste izognili po?kodbam vozila ob nasilnem odpiranju primrznjenih vrat.
?e namig: starej?e, ko je tesnilo, izdatneje ga nama?ite s parafinovim oljem."
Bi bilo za poskusit. Bolje dr?i ga nego lovi ga...
A nebi bilo la?je manevrirat z eno malo mo?nej?o prikolico?
Sem poskusil, pa se ne obnese - je dalj?a in na previsih nasede. In enoosna, ki bi preva?ala eno tono tovora po terenu, ne obstaja. Mogo?e za po cesti, ja, za tak teren pa kve?jemu dvoosne. Kar pa jo ?e precej pove?a in se je potem ?e te?je obra?ati in vijugati skozi vse ovinke.
Prihaja nov BT-50
Prvo, ko sem zagledal tole, mi je delovalo kot "big food" Ferrari. A oni to mislijo resno ali je kak?na zapoznela prvoaprilska?
Torej, najprej nađe? jednog brata nekdje iz Ni?, u njegovoj radionici sredite auto, u Srbiji ti potrdijo z precej manj kompliciranja kot pri nas (seveda na njegovo ime), nato uredita dokumente tako, da si ti "svoj" avto pri tem ju?nem bratu sposodi?, se eno leto vozi? po Sloveniji s srbskimi tablicami, potem pa gre? na obisk k temu ju?nemu bratu in sproti on avto registrira ?e za eno leto. In tako naprej, dokler se ne naveli?a?.
Sicer malo pozno, toda bolje pozno kot nikoli… Torej: kot sem ?e napisal, sva s sova??anom skoraj hkrati kupila nova terenca: jaz Mazdo BT-50 letnik avgust 2009, on pa Lado Nivo 1,7i letnik oktober 2009. Seveda sva se lotila preverjanja, kateri avto je bolj?i in katera nalo?ba je bila bolj smiselna. In »ker je moj avto bolj?i od tvojega«, sva avtomobila priganjala do skrajnosti in tudi ?ez. ?e na prvi pogled je bilo jasno, da je Lada svojo Nivo postavila na primerne kramparce, Mazda pa svojega BTja na neke gume, ki sicer imajo oznako M+S, to pa je tudi vse, kar spominja na zimske pnevmatike: profil je prav ne?en in ?isto ni? krampast. To se je kmalu pokazalo tudi v snegu. ?e pri zmerni sne?ni odeji je Mazda obstala. Ni pomagal ne 4x4 ne reduktor. Ko smo na obe vozili nataknili verige, sta postala bolj enakovredna. Vseeno nisem upal preve? na?igat v zamete, ker je sprednji odbija? plasti?en in lahko po?i (iz lastnih izku?enj vem, da ni ravno poceni). Lada se je tu izkazala kot oklepnik: ?e butne, pa butne, pa kaj. Gremo dalje. Njena robustnost in trpe?nost je bila osupljiva. ?e bi kaj takega po?el z Mazdo, bi imel za cel keson plastike, ki bi odpadla od avta.
Tudi pri nizkih zunanjih temperaturah (od -20°C pa vse do -27°C, kolikor smo jih imeli zadnjo zimo) so bile z Mazdo te?ave (nafta), Lada (bencinar) pa je vozila brez te?av.
Glede porabe sta bila zelo blizu. Lada je skurila 16,5 litra bencina/100 km, Mazda pa 16 litrov nafte/100 km.
Tudi pri burji je imela Mazda nekaj ve? te?av kot Lada (za nePrimorce: ?e piha s hitrostjo 100 km/h, je »lih da dahne«. Jaz pa govorim o tazaresni burji).
Ko je sneg skopnel, pa se je z Mazdo na teh na?ih makadamskih poteh dalo vozit tudi do vrtoglavih 55 km/h, medtem ko je bilo pri Ladi ?e pri 50 km/h prav adrenalinsko in je delovalo, kot da gre ?e na pol po zraku.
Ko smo se lotili preva?at tovor, smo v obe vozili nalo?ili 950 kg. Lada je imela zato podrte zadnje sede?e torej prostora samo ?e za dva, Mazda pa je kljub temu ?e vedno imela 5 sede?ev. Lada je dala jasno vedeti, da je ta te?a polna mera (?e ne ?e celo ?ez mero), Mazda pa je svoje pripeljala brez kak?nih ve?jih manevrov.
Vleka prikolice je bila z Lado sicer la?ja, predvsem pri vzvratni vo?nji, so pa Ladi zelo manjkali elektri?no nastavljiva ogledala, ki jih Mazda ima. In ?e ena, mogo?e ne ravno malenkost:Mazda je prikolice pod polno obremenitvijo vlekla z umirjenimi 1500 obrati na minuto, Lada pa le, ?e so obrati presegali 4000.
Zanimivo je tudi to, da se na Mazdinem laku pozna vsaka leskova veja, mimo katere smo peljali. Lada je na to precej bolj imuna.
In tako sem ?e skoraj sklenil, da bom Mazdo zamenjal za Lado. Nato sem na Mazdi imel servis in ker se na AutoRentu nismo ravno najbolje razumeli (pi?e v Serviserji ? ?alabajzerji), sem avto peljal v A-COSMOS v BTCju. Sicer sem imel ob?utek, da pri njih ni navada, da bi bila stranka v delavnici poleg, ko se dela servis, a jaz sem kar vstopil takoj za avtom, se postavil zraven vrat in ?akal. Rekel mi ni nih?e ni?, jaz pa sem tudi stal na mestu in jih nisem motil. Dela se je lotil mlad fant, ki pa se mu je ?e takoj videlo, da obvlada stvari in da ve, kaj dela. In tudi delal je. Hitro! Sicer je cena servisa nekaj 100 ?, a je treba upo?tevati, da ima avto dva diferenciala in reduktor, kar nanese precej litrov hipoidnega olja, tudi velik motor, v katerega gre veliko motornega olja in tako stro?ki hitro rastejo. In, kot zanimivost, pri Ladi je servis samo malo cenej?i kot pri Mazdi. Torej, ko je fant kon?al, sem se odpeljal. In se vozim. Avto dela kot urica in ponovno pridobiva moje zaupanje, ?eprav sem nad njim ?e skoraj obupal (kdor je spremljal forum, ve zakaj). Ko smo delali primerjavo med Lado in Mazdo, smo vse skupaj tudi posneli in poslikali. Na spodnjih dveh povezavah si lahko ogledate Mazdo pri delu:
Na za?etku foruma je Mrau?k M?k spra?eval, kateri terenec je dober za tam, kjer ni splu?eno. ?e mene vpra?a?, Lada Niva z verigami na vseh ?tirih kolesih, pa gre?, kamor prej ?e mislil nisi, da se da. Pa brez bojazni za denarnico, ?e se kje skriva kak?na past, ki bi lahko kaj po?kodovala vozilo. Lade Nive ?e skoraj ne more? po?kodovati.
In ko je Jures malo pozneje v tem forumu omenil Mazdo BT 50: Ni ravno silni terenc. Je sposoben delovni stroj, a je preve? na?i?kan in naki?en in ravno to mu zbija robustnost. Plasti?ni odbija? na vozilo, ki naj bi si izborilo pot med leskami, sne?nimi zameti in ovirami na raznih delovi??ih, pa? ne sodi.
In na koncu ?e zavarovanje: Mazda BT 50 je klasificirana kot tovorno vozilo. ?e ima? prej osebno vozilo, se popust pri zavarovanju na?eloma ne da prenest na tovorno vozilo. Torej za?ne? pri 100% zavarovanju. In ko ga spet zamenja? in kupi? osebno vozilo, se zopet ne da s tovornega prenest na osebno, zato zopet za?ne? s 100% zavarovanjem. In pri takih vrednostih se vsak % pozna. ?e jih ima? pa od prej 50, se pa ?e toliko bolj. Zato je resno za razmislit o nakupu takega vozila. Stro?ki niso majhni. Kdor ga potrebuje, ga pa? potrebuje, kdor pa bi se rad va?i?kal po Ljubljani (kot so mi na forumu razlagali, obstajajo tudi taki), pa to ni ravno poceni ?port.
"Veliko bolj?i prdlog bi recimo bil, da bi se ugotavljalo ?e druge vzroke za nesre?o"
Mnja, to sem pa res ?e ve?krat sli?al, da ?e ni kriv alkohol, potem je bodisi premajhna varnostna razdalja ali pa neprilagojena hitrost. ?eprav je vsem na tistem odseku znano, da je cesta in okolica ceste nevarna in bi s kak?nim gradbenim posegom zmanj?ali ?tevilo nesre?.
V pogovorih ?e dolgo spremljam odziv ?oferjev in drugih udele?encev v prometu na znamenja (kri?e), ki so postavljeni na mestih kjer je pri?lo do nesre? s smrtnim izidom.
Prisotnost znamenja za dolo?en ?as vpliva na bolj ozave??eno vo?njo in racionalnej?e obna?anje v prometu. V primerjavi z drugimi vsemogo?imi ukrepi pri?akujem razmeroma poceni in bistveno zni?anje smrtnih ?rtev na slovenskih cestah.
Zato predlagam (povsem lai?no) slede?i amandma v zakonu o »ne vem ?im«:
»Mesto prometne nesre?e s smrtnim izidom je potrebno ozna?iti s kri?em (bel kri?) ali drugim znamenjem (bel nagelj) v skladu s predhodno izra?eno ?eljo ponesre?enca ali njegovih najbli?jih sorodnikov. Znamenje je lahko anonimno ali opremljeno z osebnimi podatki ponesre?enca.
Stro?ke znamenja in njegove postavitve nosi povzro?itelj prometne nesre?e. Postavitev znamenja opravi lasnik ceste na podlagi obvestila policije.
Obliko enotnega znamenja izbere ministrstvo za promet na mednarodnem razpisu.«
Osebno bi se v grobem kar strinjal s tem, me pa zanima mnenje drugih. Mogo?e bi pa res predlagali, da na?a vlada sprejme kaj takega? Na "so?ki fronti" so nekaj ?asa ozna?evali z velikimi ?rnimi okroglimi tablami, na katerih je bil bel vpra?aj. ?alostno je bilo le, da jih je bilo nazadnje ve? kot vseh drugih prometnih znakov skupaj...
Imam eno vpra?anje, pa da ne na?enjam nove teme, bi ga prilepil semle, ?e mogo?e kdo ve za PRAVI odgovor (ne zgolj ugibanja). Namre?, na? va?ki vseved se je za?el hvalit, da se on s svojim dizlom vozi skoraj zastonj, ker da v nekem Kebabu pobira staro jedilno olje iz fritez in ga tanka v avto ter se na to vozi.
Kaj bi bilo to res mo?no?
Pa brez posledic za motor?
?e drugega ne, v fritezo kdaj pa kdaj dajo tudi sol. To pa najbr? ni ravno najbolj?e za motor?
?e je to res mo?no, zakaj potem tega ne po?nejo vsi?
Kako gre ta re? pozimi pri nizkih temperaturah (pod -15°C)?
Sem ?el s tem nesre?nim BTjem v Kamnik po nek stroj in smo imeli na kasonu 500 kg, na prikolici dodatnih 320 kg (+ 120 kg je imela prikolica), zraven pa ?e ?tiri "zdrave kme?ke fante" za pomo? pri natovarjanju in raztovarjanju. In ko smo se vra?ali, se je na klancu med Vrhniko in Logatcem spet, tokrat ?e tretji? v 10ih mesecih, snela cev intercoolerja. Avto se mi je skoraj ustavil in s te?avo sem izsilil iz njega toliko, da smo se umaknili s ceste. Tako se je avto zna?el na servisu v Ljubljani na podrobnej?em pregledu, ker se je, kot sem ?e omenil, zadeva ponovila tretji? v 10ih mesecih. Pa so mi tam kratko razlo?ili, da garancije ne morem uveljavljati, ker je ?lo za nepoobla??en poseg v motor. Kdor je montiral vitlo, je nepoobla??eno predelal cevi intercoolerja, zato so nastopile te?ave. Kaj vse je bilo nato izre?enega, ne bom navajal, ker ne bo v ponos ne meni ne sogovorniku s strani Mazde. Vsekakor sem po prihodu domov tja poslal ra?un, kjer se vidi, kdo je montiral vitlo in kdo je opravil nepoobla??eno predelavo nosilcev intercoolerja. Tako mi garancija na ves preostali avto le velja, ?alabajzerji pa so ?e enkrat, tokrat zadnji?, dobili moj avto v obdelavo.
Zakaj zadnji?? Mislim, da bom z Nissanom NP 300 ali Toyoto Hilux opravil enaka dela kot z BT 50. V temi o terencih bom ?e poravnal dolg, ki sem ga obljubil in to je to.
Tole sem moral kar dvakrat prebrat, da sem dojel. In prvo, kar mi je pri?lo na misel je: bedaki. In to ?olani bedaki. Pa ne le z osnovno ?olo za bedake, ampak vsaj s srednjo, ?e ne ?e kak?no vi?jo.
Dr?avi predlagat, naj dvigne cene... Fantje, vzemite se v roke! ?e ?e, potem predlagajte, naj spusti cene izven konic, ne pa da dvigne cene ob konicah.
Bi radi predloge, ki bodo takoj delovali? Prav. V Novi Gorici je ?upan Mirko Brulc. Sicer je bedak in kreten in z njim se ne strinjam, ?e manj z njegovo politiko. In on to ve in se me izogiba, ker ve, da mu bom vpri?o vseh zastavljal vpra?anja, ki mu niso v?e?. A kar je res, je res. Nekaj je pa naredil dobro in to mu priznam, ?eprav ga ne maram: mestni prevoz po Novi Gorici je brezpla?en. Tako se lahko od ?empetra do NG in naprej do Solkana vozimo zastonj. Ravno tako do Kromberka. In se tudi res vozimo! Zakaj bi se vozil s svojim avtom, pla?eval gorivo in parkirnino, ?e pa imam zastonj avtobus? Torej predlagajte dr?avi, da v Ljubljani uvede brezpla?en mestni prevoz. Verjemite na besedo, da bi se ?tevilo vozil ob konicah skraj?alo.
Bi radi ?e en predlog? Prav. Vsa parkiri??a naj bodo dol?ine 3,5 metra. Kdor zasede eno parkirno mesto, parkira zastonj. Kdor dva, pla?a 6? na uro. Ljudje bi hitro ugotovili, da za v slu?bo in za po mestu ne potrebujejo Mazde 6 ali kaj podobnega, ampak da bi bila povsem zadosti Mazda 0,75 ali najve? Mazda 2. Prav lahko pa tudi kak?en drug majhen avtomobil?ek, ki v dol?ino ne bi presegal 3,5 metra. In ?e bi iz prometnih konic umaknil avtomobile, ki imajo samo voznika in so dolgi 5,5 metra, bi precej zmanj?ali zastoje. In ?e vas veseli dr?avi dajat predloge, ji raje predlagajte, da za vozila, ki niso dalj?a od 3,5 metra, odpi?e vse dajatve, kar bi tovrstna vozila ?e pocenilo in naredilo ?e bolj zanimiva.
Mimo grede, ?e koga zanima: IVD ima vozilo za pregled varnostnih ventilov - v bistvu je to potujo?a delavnica z dvema "serviserjema". Tloris tega vozila meri natan?no 9 kvadratnih metrov. Pa je notri cela delavnica. Mi lahko kdo pove, koliko meri tloris, denimo, Mazde 6, Volvota V60, Audija A6 in podobnih, kakr?nih je polno v kolonah? Je res potreben tako velik avto za prevoz enega ?loveka?
Ker je ?e pozna ura in ker se mi ne da ve? pisat ostalih predlogov, bom zaklju?il z eno osebno izku?njo: ob neki prilo?nosti so me ekolo?ko ozavestili in na tistem predavanju sem veliko poslu?al o tem, da se tovor s cest raje premakne na ?eleznice. In tako sem takoj naslednji ponedeljek kontejner za Đuro Đaković (Slavonski Brod) usmeril na ?eleznico. Tam smo ga po vseh protokolih oddali v ponedeljek ob 15ih. In v Đuro Đaković v Slavonski Brod je prispel v petek ob 19ih. Nato me je ?ef poklical in mi odpredaval svoje predavanje. In tako sem naslednji ponedeljek (in vse naslednje) kontejner poslal s tovornjakom. V ponedeljek ob 13ih je voznik speljal z na?ega dvori??a in v torek ob 7ih so me obvestili, da je roba sre?no prispela in prevzeta brez pripomb. In zdaj vpra?anje: pri taki ?asovni razliki, kaj res mislite, da bo 40? dra?ja cestnina spravila tovornjake s cest? Pa ?etudi se za dve uri parkira, bo pa potem toliko ve? tovornjakov naenkrat na cesti in bodo zopet zastoji.
Mogo?e malo pozno, pa vseeno - bo pa komu drugemu pri?lo prav:
nekatere zavarovalnice (s te?kim srcem) dovolijo izjemo za take primere: s starega avta prenese? vse ugodnosti na novi avto, za starega pa bi ti morali v takem primeru izdati novo polico. Pa jo sestavljajo en mesec in ?e ga v tem ?asu proda?, nove police ne dobi? in ne pla?a? nobenega dodatnega zavarovanja. ?e pa ti prej pote?e zavarovanje, pla?a? polno, brez kakr?nih koli popustov, ker si jih pa? ?e koristil na novem avtu. IN NI MO?NOSTI, DA BI PA ZDAJ Z NOVEGA PRENESEL POPUST NA STAREGA!
Se se, samo bodo morali imeti delavnico s prostorom vsaj za 4 avte ali raje ve?. ?e bo samo eno dvigalo in en avto pa bo bolj te?ka. Zraven pa naj prodajajo ?e olje pa ?e kak droben inventar pa se bo tudi kej iz tega naslova nateklo.
Ne bi preve? pametoval, a o?itno niste dosledno brali. Tole sem prikopiral iz ankete:
Pri samopostre?ni avto mehani?ni delavnici, gre za to da vam mi nudimo potreben prostor in orodje za va?a popravila. Najeti je mogo?e prostor z dvigalom, oz. prodstor brez dvigala. Z manj?imi nasveti vam bo v pomo? na?e strokovno osebje. Pri nas boste lahko kupili olje in filtre, vse ostale dele pa bi si morali prinesti s seboj.
Kar pa se cene ti?e: za eno pivo na uro oddam v najem kanal. In mislim, da se bo marsikdo tako zna?el. Ni vrag, da ne bi vsakdo imel prijatelja, ki ima sodelavca, ki ima znanca, ki je poro?en s sestro od nekoga, ki ima v gara?i (ali pa vsaj na dvori??u, tako kot jaz) kak?en kanal. In ?e se taki zberemo skupaj, ?e kak?no re?emo in je servis enega starega avta cel dru?abni dogodek, ne pa da hiti? in gleda? na uro, da ne bo prevelik ra?un za najem.
In pa: pri starih Fiatovih Pandah je bil servis enostaven. Imbus 13, klju?i 13,17,19, izvija?, klju? za sve?ke, kombinirke in manj?e kladivce, pa si imel orodja za ve? kot polovico popravil. Zdaj pa imajo razne torekse in podobne klju?e, avtomobili pa toliko elektronike in toliko lu?k, ki ti svetijo, ?e jih na servisu ne zresetirajo, da ne vem, kako bo stvar tekla - razen ?e kak?no ?arnico izrujete iz armature...
Vsak po svoje. Kakorkoli, jaz svojih vozil ne bom zaplinil. Zakaj? Tole sicer ni Mazda, je pa Japonc: Honda Jazz 1,4i sport
Obremenitev: 2 osebi (jaz in ?ena) + 60 kg tovora
Relacija: ?empeter pri Gorici - Slovenska Bistrica - Ptuj - Ormo? - Sra?inec - Lepoglava - Krapina - Velika Horvatska - Klanjec - Bizeljsko - Stra?a pri Kr?kem - ?ate?ke toplice - Aj?evica (pri NG)
Poraba: 4,8 l/100 km 95-oktanca
Pa ?e eno vpra?anje bi imel:
- Nekateri me prepri?ujejo, da bi bila poraba manj?a, ?e bi v avto nalival 100-oktanski bencin, ker ima ve?jo kurilno vrednost.
- Drugi pa govorijo, da so ti oktani samo mera, koliko lahko zmes komprimiramo, preden se v?ge sama od sebe in da ne bi bilo nobene razlike (razen v denarnici), da pa bi bolj?e rezultate dosegel s predelavo motorja na 100-oktanski bencin. Seveda pa potem ne bi smel ve? to?iti 95-oktanca.
Danes sem peljal ?toparja. Ko sem ga vpra?al, od kod gre, je govoril skoraj 15 minut brez prestanka. Veliko ve?ino tega, kaj je povedal, pa ne morem zapisati, ker mi to prepoveduje bonton (o tolovajih, o spolnosti z materam serviserjev, prodajalcev in proizvajalcev, o rezanju spolnih organov tem ljudem in tako naprej). Kar pa po bontonu lahko zapi?em, je nekako v smislu, da je Megan d ravno iz garancije, pa mu je zaribala ?rpalka.
Zanima me, koliko ?asa traja, da se ta presneti tanker nafte "obrne" in bo to mimo?
Zanima me, po kolik?nem ?asu ribne ?rpalka: takoj s tistim rezervarjem nafte ali enkrat ?ez toliko tiso? kilometrov?
Se se spoznam preve? na te stvari, zato bi prosil malo bolj?o razlago oziroma malo bolj jasne odgovore.
Sosedovemu vnuku je krepnil clio d, ker je tankal nafto na OMW. Tudi tu sem prebral, da nekdo to?i nad zaribano ?rpalko na d-cliotu. Eden od sodelavcev je danes zamudil v slu?bo, ker je krepnila ?rpalka na laguni d. Baje naj bi Renault dal svojim servisom navodilo, da ne priznajo garancije, ?e se ugotovi, da je to?ena nafta na OMW. Baje naj bi bila nafta na OMW slabe kvalitete.
Moj stric ima Punto d, to?i izklju?no na OMW, ker naj bi naredil ve? kilometrov z vsakim polnjenjem. Sodelavec ima novega Stilota, vedno to?i na OMW, ker mu je najbolj prikladno (?rpalka ob poti v slu?bo). Jaz imam Mazdo, to?im enkrat tu, drugi? tam, vsake toliko tudi na OMW. Prijatelj ima Ford Fusion d, in velikokrat to?i na OMW. Pa nih?e nima te?av.
Je to zgolj naklju?je in jaz ne vem za ostale primere ali le Renault ni kompatibilen z OMW nafto?
V vsakem primeru so taki nasveti o nakupu rabljenega vozila delikatni. Ho?em re?i: avto ni konj. Pri konju vidi?, da je obesil glavo, pa ve?, da je bolan. Avto pa se vedno enako lepo sveti. Torej: Mazda je pa? Mazda in bi moralo delati zmerno do prete?no brez ve?jega vzdr?evanja, ne glede na model.
Kaj je pa prej?nji lastnik po?el z njo?
Kako ga je pa vzdr?eval?
Ima mogo?e kak?nega sina ali vnuka v gojzarjih (se pravi s te?ko nogo in je na?igal, kadar je le dobil avto v roke)?
Je pretirano pazil na motor in je le ta zamorjen (in ko ga bo? za?el priganjati, ga bo pobralo)?
Ga je imel v gara?i? V kak?ni (?e je gara?a "betonski bunker" je bolj?e, ?e je zunaj)?
In tako naprej. Pa veliko sre?e z nakupom in veliko sre?e pri vo?nji!
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Za dva tedna, pa premajhen avto? Ja, no, ?e ste ?li na morje in si poleg ?otora nalo?il ?e gumenjak z vsaj 50 KM motorjem, potem pa ja. Potem se pa strinjam, da je tako velik avto, kot je laguna karavan, lahko premajhna. A vseeno menim, da bi tudi jaz, ?e bi imel gumenjak, le-tega lahko peljal na prikolici. Ker pa ga nimam, pa pa? potujemo brez prikolice.
Ja, Alex, pakiranje res ni mala malica, prav nekega hudega stresa pa spet ni, no. Je pa? delo in treba ga je opraviti. Se pa strinjam, da smu?i pa res ?e nisem spravil v avto. To je bilo vedno na strehi.
Da pa ne bo kdo rekel, da pretiravam s prostornostjo majhnih vozil: ko smo pred leti imeli "incident" s srno, sem v Hondo Jazz spravil cel kljun od Fiatove pande. Se bom potrudil in poiskal mere, mislim, da imam nekje ?e fotografijo.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani