ne morejo vsak mesec dat na stran recimo 300?, kako bodo potem pla?evali 300? kredita? To je ?ist ista zgodba v vsakem primeru se mora? nau?iti pre?iveti brez teh 300?.
Obstajamo tudi tak?ni, npr. jaz, ki nisem ravno discipliniran var?evalec, pa ?e mi takoj ob prejemu OD-ja s TRR-ja izpulijo kolikor je pa? znesek anuitete kredita, potem vidim - aha toliko imam ?e do konca mesca oz. naslednje runde pla?e, pa gasa.
?e pa sem primoran nekaj privar?evat je pa malo te?ja disciplina, vidim na ra?unu, aha imam ?e 1000?, huh - marsikaj se bo ?e dogajalo ta mesec.
Pa? nisem ravno ibr ?krtu?ke sorte in sem rad veliko naokrog po kak?nih izletih, se dru?im s folkom, itd.
To kot pojasnilo, da obstajamo vse sorte ljudje, nikakor ni mi?ljen kot komentar na nakup novega vozila (npr. s tvoje strani).
Se strinjam - hkrati imet ?ist nov avto in npr. graditi hi?o, pa da ima? neke povpre?ne finance, nekako ne gre, v vsakem posami?nem ?ivljenjskem obdobju ti je neka zadeva prioriteta, meni je logi?no bistveno va?nej?a streha nad glavo, kot to da bi lahko fural novej?ega od 8 let stare 6-ke (ki je zame trenutno ?e vedno STROJ).
Simon, kar je najbolj ?alostno, dejansko niti za novega ne more? bit 100% (eno je to kar si napisal za kolega), drugo pa da poznam mungelca, ki dela oz. je delal v Luki KP, ki se pohvali, kako je ganc novo Impreco WRX ali WRC in razne Lancerje EVO in podobne stroje, direkt mrzlega v?gal, ga stisnil ko svinja, total vro?ega potem ugasnu itd. Skratka bu?man ki dobesedno do 5 ne zna ?tet, ti lahko naredi ohoho ?kode. Katastrofa.
Kar se ti?e nakupa novega avtomobila, sem nekje zasledil, da naj bi bila vrednost avtomobila nekje znesku tvoje letne pla?e. Meni se zdi to precej smiselno razmeje in se na?eloma kr dr?im tega.
V temu rangu bi si potem verjetno kupil Kio Pro Ceed, bi se ravno nekako iz?lo finan?no pa ?e izjemno v?e?en avto?ek se mi zdi!
V mojem primeru bi to pomenilo skoraj 1/3 mese?nega OD-ja, da dobim 300 ? mese?no.
Moja ra?unica je pa naslednja (ob predpostavki da bo ?rnozmajka ?e naprej pridno ?rla asfaltne kilometre, pa hkrati ne preve? "o?e?ila" mojega to?la, bo pri bajti verjetno do (vsaj) maja 2013). Recimo da bo takrat vredna kak?ne 3 Jur?ke. Se pravi do tam je ?e leto in pol pa ?e je tega momenta vredna - hipoteti?no 4.000 ?, bom v nadaljnjem letu in pol izgubil 1.000 ?, se pravi je to nekih 60? plehnate izgube na mesec. Zanemarljivo, v glavnem.
?e bo pa naslednji avto z Wankel motorjem bomo pa ?e vidli (v vmesnem ?asu se zna kak?no parcelo kupit in za?eti z gradnjo, no s tem pa bi se plehnata matematika lahko dodatno zakomplicirala).
Me zanima kak?en znesek (kolikokratnik va?ega osebnega dohodka) se vam zdi smiselno oz. "pametno" dat za prevozno sredstvo?
Pred leti (re?mo skoraj 25-imi) se spomnim, da ko je fotr kupoval Golf II benz, pa je bil ?e se ne motim okrog 24k D Mark in je komentiral da je to njegova 2-letna pla?a (se pravi re?mo da je imel takrat nekih "tav?nt" mark prihodka na mesec). Takrat so se mu razni zahodnjaki s katerimi ima posla in pa tudi kolega iz ZDA, smejali, da on si je pa kupil Toyoto Camry (skoraj high class makina ne nek Golf iz TAS-a) s svojo pol-letno pla?o oz. pa? nekajmese?nim prihodkom.
Danes ko ra?unam moje prihodke, bi z 2-letnim OD-jem kupil ravno nek srednji nivo tanove 6-ke. Vozim pa tastaro 6-ko, ki recimo je vredna samo kak?ne 4k ?ur, se pravi bi jo kupil v max. 4-ih mesecih po tej logiki.
Kak?en je va? pogled na stvar, koliko ste pripravljeni odkartat za osnovno prevozno sredstvo. Nekateri Janezi vem da se zapufajo na najdalj?i mo?ni rok, potem pa ?ivotarijo, a bistveno je da je makina dra?ja in ?e na prvi pogled prestiznej?a kot tista najbli?jega soseda (prava slovenska beda in totalna neuporaba mo?gan?kov, ni kaj).
Jaz isto mislim da Passat (bilokere generacije) je prakti?no nevidna siva mi?ka v prometu (razen ?e pu??a za seboj ubijalski ?rn dim, hehe), ?e je srebrne barve, ?e toliko bolj, o Golfih pa itak ne gre izgubljati besed, halo!
Hja, v uporabni matematki sem bil in sem (verjetno) ?e zmeraj ma?ek (zadeve ki ve?ina na kalkulator pritiska, jaz pokoristim zgolj mo?gance), kak?na je pa procedura za to pokoristit, pa ?al ne vem. :ne vem:
JureS, kak?no si mel ti oceno iz matematke v ?oli? (mogo?e bi lahko kadar ima? preve? cajta, malo potreniral), ker nikakor ne razumem od kje ti izra?un da bi dobili zgolj 10? po osebi (domnevam da je bila mi?ljena povpre?na vrednost). Nimam nekih bajnih prihodkov, pa vseeno moj izra?un pove, da je 0,5% zneska vpla?ane dohodnine - BISTVENO vi?ji. Za znesek 10? bi pa rabili biti krepko izpod minimalca, kar pa resni?no upam, da tak?nih je bolj malo (ali ni?) na forumu!
V teh dneh se precej govori o 0,5% vpla?ane dohodnine, katero lahko "po Pre?ernu" uporabite oz. podarite. Lahko bi se npr. ustanovilo MAZDA KLUB SLOVENIJA, pa ?e nas recimo 20 komadov donira teh 0,5% bi se iz tega lahko tiskale razne nalepke, morda maj?ke in kapice, kak?en piknik, itd.
Skratka, ?enkanmu konju se ne gleda v zobe.
Kdor ne ve, o ?em ?elim za?eti diskusijo, pa je tule na kratko obrazlo?eno;
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Doto?il cca. 25 litrov benza.
Lepa kot slika, na sliki pa traktor
Povezava za deljenje
Deli na druge strani