Skoči na vsebino
Mazda CX-30
Napisano

Sem šel pogooglat, kaj je tolko o tej barvi.

Mene spomnimja na Škodo. RS Octavije imajo tako mokri cement barvo, samo mat. Ta mi je ista, samo glossy.

Čestitam za nakup. Barve pa so relativna stvar in ne bom pribijal v eno ali v drugo smer.

Samo da ni navadna. Novega kupim samo z metalic ali perlo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtomatski menjalnik proti ročnemu menjalniku
Napisano (urejeno)

Vse se strinjam, razen da je v snegu boljši.

Na Roglo sem šel zvečer z Alfo na 10cm nespluženega snega.

ESP-ja ni bilo mogoče ugasnit, sem pa ga dal na Dinamique, drugače mi je avto ustavljal.

Torej sem vozil gor med 2.5-4k obrati. Ker je bila tema, bi videl nasprotne luči, za to sem ovinke sekal, potem pa spet na hitrosti pridobival do naslednjega.

Ni mi jasno kako bi to zmogel z AT. Možno tudi da se motim 🙂

Ampak to je bilo 1x v 20 letih vožnje. Torej zelo redek in ekstrmen primer.

Sem pa olje v menjalniki zavrel. Bil je mehak kot puter. Kasneje smo opazli, da ga je nekaj kot višek ven vrgel. Dokončno pa mi je postalo jasno, ko je novi lastnik menjal olje in je bilo črno kot noč. Pa bi naj bilo lebenslang olje.

Ford ima na srečo v plastiki zajem zraka, ki piha direkt na menjalnik.

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

pred 6 minutami je FuManchu napisal:

Meni so bili ročni menjalniki dobri samo od japonskih avt. Vse ostalo, kar sem vozil in imel je bilo en kup solz več ali manj. Reno ima obupne ročne. VW ravno tako. Fiat je imel hode skoraj metrske. 

Ford ima spodobne. Morda mercedes še in Volvo. Vse ostalo je brezveze. 

Japonci zmagajo pri ročnih. Avtomat (japonski aisin) je pa itak klasa zase.

Aisin = Toyota.

Na Mazdinem se mi je redno rikver zatikal.

Isto se je na Hyundai 1996 1. predstava.

Renault: R4, je šel gladko. Clio 2 groza, mehko, 3-4 diagonalno, kr nekaj.

i20n kratek, z dobrim občutkom, mogoče moraš bit malo možat, ima pa dosti povratne informacije.

Fiat, Punteki, kot si napisal, kot da bi stari avtobus vozil.

Alfa top menjalnik.

Focus malo boljši kot Alfa. Če bi lahko dal hode od i20n na Focusa, bi bil sanjski.

Ford PSA dizli. Jooj. Za počasne menjave ok. Pri hitrem pospeševanju pa je trmast, moraš res zabit v predstavo.

Moje dam za probat, če bo kdo kdaj imel željo.

Je pa dober MT težko naredit. Po vseh teh letih razvoja.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano (urejeno)

Podmazuje se, ker dela oljna črpalka in olje kroži po sistemu. To da se ne maže prav, ne more držat.

Na mestu se blok segreva, menjalnik pa ne. Tako da bi rekel da trpi po speljanju menjalnik drugač pa semeringi okoli sklopke....

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtomatski menjalnik proti ročnemu menjalniku
Napisano (urejeno)
pred 8 urami je Tilen5 napisal:

Na miati itak da ne. Drugače pa je fajn itak prej provat, pa narediti na kakem naučenem avtomatiku nekaj kilometorv pa se odločit.

Mene pa je ravno to odvrnilo.

Prebral sem, da ima Ford težave z GM-ovim AT, ki je v Focusu.

Sem ga šel peljat in je bil naučen kontra dinamičnemu.

Zdaj sem videl na mamini i20, da sem rabil 2-3 tedne agresije, da se je vdal in začel sodelovati.

Meni bi bil ok, ne bi ga pa plačal, naj bo serijsko ali pa gratis izbira. S tem, da mora bit sam menjalnik vredu. Tisti na Focusu je polom. Isto kot Slivkin avto. Pač sposojena roba.

i20n pa ga nima, ker bi mu preveč dvignilo težo in bi vplivalo na vozno dinamiko. Uradni razlog šef-a n programa.

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
Pred eno uro je Mraušk Mčk napisal:

Je pa poceni za vzdrževanje. Sodelavec je na tesli trojki ravno menjal bremze - diski ploščice (ki crknejo precej hitro). Cena? Sitnica. 1,6K€

Tako je. Tudi v primeru nesreče so cene odbijačev in ostale robe bolane.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 14 urami je Boss napisal:

Ampak.... trobljenje, če te pa to ne predrami in odskočiš.... vem ja, lahko je pametovat, ker me ni bilo tam.

Če imaš steoj, ki ruži ko pes, ker pragove v šoder vibrira, je vso trobljenje odveč.

Ne pravim, da je bilo to, ampak eni stroji so glasni in imajo tudi kdaj glušnike gor.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 25 minutami je dvorjan napisal:

Pišete, kot da je izdelava ICE vozila brez izpustov CO2?! Pa ni, očitno.

Tudi to, da nafta pride iz globine tal v arabskem svetu ali ZDA do slovenskih črpalk in v vaša vozila, ustvari ohoho CO2, pravzaprav bistveno več kot npr. elektrika iz nuklearke.

Nič od tega ni zeleno, lahko se le pogovarjamo o tem, kaj je bolj in kaj manj zeleno.

Če je dokazano, da se izpust CO2 pri izdelavi EV pokrije z izpustom ICE pri izdelavi in vožnji 90k km.

Pa še to, samo na nuklearko, veter in sonce.

Saj pa smo to povedali. Večkrat!

Če si se vpiknil v prevoz goriva. Kaj izdelava sončnih panelov ne naredi nič CO2? Prevoz Litija iz J Amerike, proizvodnja panelov, transport panelov.

Posobno za veterne elektrarne, ki se jih ne da reciklirat in jih zložijo kot hlode in pustijo.....

Hmmm jederska energija. Proizvodnja goriva, rudniki, bogatenje, transport, skladiščenje odpadkov.

Evo in spet si nas napadel kak je naše gorivo zamazano, svojega pa spregledal.

pred 5 minutami je dvorjan napisal:

Pod črto je degradacija baterij v naših elektronskih napravah (telefoni, tablice, računalniki) bistveno večja, pa nikogar od vas ne slišim, da bi se čez to pritoževal.

A lahko imam telefon na bencin?

Prosim usmeri me na njega.

Žal pri telefonih ni alternative. In je preprosto dejstvo, maš al nimaš.

In se pač sprijaznimo, da na 3-4 leta kupimo novega.

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
Pred eno uro je dvorjan napisal:

V višje obrate, kot teraš ICE-motor, prej gre v qu...

Pa? Zaradi tega ne boš odločno pospeševal, prehiteval?

Vedno znova me uspete nasmejati. Hvala. 😃

Postane zapacan in len, če ne gre redno v obrate. Tudi pojavijo se težave z mašino.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Po novem more to bit opozorilo zvočno.

Dolgoročni namen je fiksno omejit.

Ko sem to prebral, sem šel v nabavo novega avta.

Moj še nima, baje nova Kona že ima. Mi je povedal kolega, da je to noro moteče.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)

Se strinjam.

EV bi bil za ženo in bi potem bil Focus za dopuste. Mi imamo pač, med drugimi, road tripe.

Žal je pa drag, za sekundarnega.

Tako sem dal Focusa ženi, sebi kupil igračko. Doma nimam panelov in samo 1x 25A.

Tudi taka raketa, kot je i20n, je bila vedno mogoča samo v sanjah, ki so bile izven racionalnih okvirjev. Zdaj je pač bilo v budgetu.

Če bi bla nova hiša s paneli, bi verjetno na mesto i20n, kupoval za ženo električarja. Bi se vozla zastojn.

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 2 urama je dvorjan napisal:

Pa smo spet pri istih zadevah.

99,99 % voznikov nikoli ne gre na 3.000 km potovanje. S katerimkoli avtom.

In ja, lahko greš tudi z EV, saj ne narediš 3.000 kilometrov v kosu.

In na potovanjih se ti ne mudi toliko, da ne bi vsake par ur naredil polurni postanek - ozr. se ti vsaj ne bi smelo, sicer nekaj delaš narobe v življenju.

Če smo že pri dotičnem primeru Sardinije, lahko na telefon namestiš aplikacijo Enel X Way, ki ima pokrite skoraj vse e-polnilnice po Italiji in vneseš svojo kreditno kartico. Ko stojiš pred polnilnico, te le še vpraša, s katere "ročke boš tankal" - ali pa poskeniraš kodo QR. Simpl.

In kaj je bil predmet debate?

Če mogoče nisi prebral!

Ponovno si pri "namestim aplikacijo". A ni ravno bilo o tem govora, da bencin tega ne rabi, da lahko s kešom v žepu greš.

Saj vem, da imaš nenormalno rad električarje, ampak vsako debato zlorabiš, da električarje kuješ v nebo.

Tu pri moji alternativi za i20n, sem dal preproste pogoje in si v vsakem postu jih presegel, ampak ne, jaz sem tisti zloben ki pljuva po vsem.

Štrom bo ok, ko bo porihtan. Zdaj je pač subcencioniran, potem bomo dobli trošarine in vse, pa ne bo nič ceneje. Saj to ti tudi @skritikrt skozi pravi. Pa je že obupal. Pa mene tudi počasi mineva.

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)

@NevLado je omeli da je 1000 in 1 ponudnik, toliko registracij, .....

@dvorjan je omenil naj gledamo na to kot na tebe, ki polniš doma in ne potrebuješ teh ponudnikov nikoli.

Pa sem rekel, da je to ok, razen ko greš na potovanje. In žal 100km do šihta in nazaj ni potovanje, je dnevna rutina. Tu je električar super.

Za 3000km od doma po Sardiniji in nazaj pa ne gre brez vseh 1001 ponudnikov.

Slabo si sledil debati in samo zagrizel v moj post 😉

Popravljeno od godlike
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano
pred 9 urami je Mraušk Mčk napisal:

Danes moja najdražja iz službe v Lj po Šlajmerjevi v smeri od Zavoda za transfuzijo proti Malenškovi, ta del je dvosmeren promet.

Pa pripelje nasproti po njenem pasu očitno dezorientiran gospod, se ustavi pred njo, izstopi, odpre vrata njenega avta in jo nadere: "baba blesova, v enosmerno voziš"

Bo treba mogoče upoštevat ivanov nasvet, da se je treba legalno oborožit. Pa ne zaradi izbeglic, bolj so grožnja domači kreteni. 

Za to imam pa auto lock med vožnjo.

Si pripasan, nič ne moreš, tud če te tresne....

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.