Skoči na vsebino
Sprememba cene goriv
Napisano

Hja ne vem... sem pogledal svoje kupone in na vseh ?estih je pisalo 5 centov... in ?e grem tja se tudi toliko obra?unava. Mora? pa pri tankanju izbrati ali 80 ali 100? (na Maxnu lahko izbira? 40, 60, 80, 100 ali 120? limita).?e bo? vzel 80? se bo kon?alo pri 80? in se bo ?ele na koncu od?tel popust. ter bo? pla?al cca 77?. ?e ve?, da bo ?lo notri ve? kot za 80? vzemi limit 100? pa bo ?lo polno do konca... sicer ti rezervirajo 100? vendar ti to stornirajo in obra?unajo dejanski znesek.

?e bomo vsi takole delal kmal ne bomo mel s ?im karkoli kupit... ?al :(

Boss, jaz te res ne razumem.A ni osnovno pravilo tr?ne ekonomije, da kupuje? tam, kjer je cenej?e in kvalitetnej?e in dobi? najve? za SVOJ denar-pa naj bo to v Slo., v Avstriji, Nem?iji ali v Ameriki.To, da imajo na?i trgovci take mar?e (na textil tudi do 70%) je pa njihov problem in ne problem pametnih kupcev.Dam ti primer.Rabi? darilo- en kvaliteten viski.In gre? v na?e trgovine, kjer je najcenej?i litrski Chivas regal 12 letni krepko ?ez 30 ?.In gre? nato par sto metrov ?ez biv?o mejo, kjer je ta isti viski 19,90 evr?kov.Ti bi najbr? odkorakal v prvo na?o trgovino in od?tel skoraj duplo samo zato, da bi nekdo mastno pokasiral.In bi se fajn po?util, da si kao nekaj prispeval za skupno blagajno.Ti od tega ne bo? imel ?isto ni?.Jaz dam folku absolutno prav, da svoje prigarane ?olde uporabijo kar najbolje oz. tam, kjer misli, da je za njih najbolj?e. Razne finte tipo kupujte doma naj si pa vrli politiki nekam vtaknejo.Pameten kupec ne rabi povodca. ;)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano

Marsikaj je, med drugim tudi raznorazne vplivi takih in druga?nih zainteresiranih grup pa so to lahko ?ist legalne kot recimo neke naravovarstvene, ki jih skrbi zaletavanje ptic v vetrnice ali pa gnezdi??a nekega metulj?ka. Raznoraznih "strok" je po doma?e kolikor ho?e? in vsak s svojimi cilji.

Pa dejmo vzet primer Trojan - predlog je bil, da se gre po dolini in potem skozi en ogromen tunel pod Trojanami ali pa ta trenutna re?itev. A resno mislite, da bi bil en ogromen tunel cenej?i kot ?tirje kraj?i?

In zdej direktno k tvojemu namigovanju o fiksnosti cene in kako zelo drago se gradi pri nas. Fantje niti eden klele izmed nas nima pojma kolk to dejansko stane in vsi se zgra?amo, ker imamo ?e za cca 2.8milijarde? dolga iz naslova AC kri?a, ki je dejansko kon?an ?e nekaj ?asa z vsemi tuneli in vijadukti vred. Nekaterim se zdi to veliko ampak gradnja v razgibani de?eli kot je Slo nikoli ne bo poceni kot recimo primerjava s Hrva?kimi Ac, ki so ve?inoma grajene na trdnem kra?kem kamnu, kjer je dovolj mal razstreliva in si skozi pa material, ki ga nekje vzame?, ga drugje doda? in si relativno hitro ter poceni skozi.

Ja sej vem, zdele k ste to prebrali si vas 80% itak misli kak?en kreten je Boss in da nima pojma kako je s ceni. Pa dejmo vzet ?e en ?vicarski primer - gre za 57km dolg ?elezni?ki predor pod ?vicarskimi alpami. Gradnja traja ?e nekaj desetletij in cena do kon?anja bo neverjetnih 7 milijard? ali skoraj 1,3miljarde? ve? kolikor je stal cel avtocestni kri? (5,7miljarde?) od srede devedesetih do danes, ki obsega cca 500km AC z vso infrastrukturo vred.

Se pravi stane ?vicarski tunel 122miljonov na kilometer pri nas pa cca 11,5milijona na kilometer. Hmm faktor 10x ceneje.

V glavnem, ne verjet, da je pri nas vse tako grozno drago in ne vekm kolk so pobasali v ?epe, kot je splo?no mnenje - aja za primerjavo v avstriji stane kilometer gradnje ACV na nezahtevnem terenu ( nobenih viaduktov ali predorov ali pilotiranja ipd) tudi 11m?/km.

Aja pa ?e link od predora http://www.delo.si/clanek/125378

Z umetno rastjo BDP-ja je pa najbolj seznanjen prav veliki vodja JJ, ki je v bilanco prilivov zapisal tudi kredite, ki so jih prejeli in v?eteli v dvig BDP-ja - carsko res.

Boss, a si bil ti v prej?njem ?ivljenju kak odvetnik mafijcev ali kaj? :jezicek::aaaaa:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Alex, ?e si gledal tole primerjavo http://amzs.si/Cene_goriv_po_Evropi.aspx mora? upo?tevati, da so dolo?eni podatki po evropi ?e izpred treh tednov - se pravi so zastareli. Konec avgusta se je cena dvignila za cca 5$ na sod in to v parih dneh potem pa je tako vztrajala celih ?tirinajst dni in zdaj je spet padal za 5$. Tako, da bomo z naslednjo uskladitvijo ter tisto za njo videli ali bo ?lo dol (moralo bi iti dol, ?e ne bodo tro?arin dvigovali).

Mi je pa pri teh zadevah najbolj sme?en primer enga Maribor?ana, kako je navdu?eno razlagal, koliko prihrani, ?e gre tankat v avstrijo, ker ma ?isto blizu do pumpe (cca 15km).

Se pravi za poln 60litrski tank tam pla?a po ceni 1.373 za liter dizla nekje 82,38?, pri nas pa bi po ceni 1,418 pla?al 85,08?... razlika torej 2,7?. Fino in "ogromen" prihranek ampak klele se vidi beda takega razmi?ljanja. Da se odpelje do pumpe v avstriji in nazaj naredi 30km, kar pomeni pri porabi 6l/100km 1,8 litra goriva za to pot in to zne?e po avstrijski ceni 2,47?stro?ka. Se pravi je na koncu pri?paral neverjetnih 23 centov. WOW res :punk:

Ne vem pa zakaj nih?e ne hodi na Maxen (ali pa podobne diskontne pumpe), kjer recimo s kuponom iz Mercatorja pla?a? 5 centov manj po litru kolikor je cena drugod v Slo. Pr?para? cca 3?.

...mimogrede naredi ?e ?pe?o v njihovi trgovini in pri?para pri ve?ji ?pe?i za pol tanka.

Samo po benz ne hodijo ?ez, bodi brez skrbi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Danes sem gledal malo cene diesla po Evropi in ugotovil sem,da smo v zadnjih ?estih mesecih prehiteli kar nekaj dr?av in smo sedaj s cenami bolj pri vrhu.Prehiteli smo tako Portugalsko,Slova?ko,?panijo,?e?ko in Nem?ijo.To nam pove, da ni vse v vi?anju cen nafte, kot nas farbajo na?i ampak je to polnjenje na?e luknje brez dna.

Od primerljivih dr?av po standardu in pla?ah imajo edino Mad?ari vi?jo ceno diesla kot mi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano

Nisem ?ist prepri?an, da je problem kreditov izpred 15 let. Problem kreditov, ki niso bili namenjeni vi?anju konkuren?nosti je star nekaj ve? kot 5 let. To so bili krediti za mened?erske odkupe, mahinacije z nalo?bami v sklade ipd ... skratka tajkunski krediti. Ti nas zdaj najbolj tepejo. ?e ne bi na tak na?in iz?rpavali podjetja bi danes bil pi?kin dim teh nekaj evrov podra?itve vinjet... mogo?e jih sploh ne bi bilo potrebno podra?it.

Darsova zadol?enost oziroma problem odpla?evanja je le posledica tega... ampak AC rabimo tako, da je zakreditiranje za izgradnjo infrastrukture upravi?eno... ampak ne more? vzet kredita pol pa re?t zdej ga pa ne bom pla?al... tako je pa? na nek na?in potrebno to vrnit, kar je edino prav in fer... in fer je tudi ustrezna porazdelitev bremena med vse uporabnike AC.

Sej ni problem vzet kredit, ?e ve?,da bo denar porabljen racionalno.Ali si ?e pozabil, za koliko in kolikokrat so se vsi odseki,tuneli,viadukti podra?ili-in to je trajalo v nedogled?

?e ne bi dobili na?i tajkunski pajaci takrat dela( ker so ga morali, da prika?emo umetno rast bdp-ja),bi bilo verjetno druga?e.

Gledal sem oddajo,kako so v ?vici delali nek najdalj?i viadukt. Naredili so razpis,izbrali izvajalca z najve? referencami (in ne najcenej?ega), podpisali pogodbo in dolo?ili rok izdelave.In dolo?ili so seveda -PENALE za vsak prekora?en dan.

In potem so se izvajalci martrali in delali in seveda jim ni uspelo narediti ob roku.In seveda niso zvi?ali niti enkrat cene( ker tega ni bilo v pogodbi) samo pla?ali so mastno vsak dan, ki so ga prekora?ili.No, teh dni ni bilo veliko, ker so delali kot norci, da ?im prej dokon?ajo projekt.

Tako se dela v po?lihtani dr?avi in ni nobenega problema z dolgovi dr?ave. ;)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zimske gume 2013/2014
Napisano

Tudi jaz kupujem. Ampak za bolj normalno dimenzijo..195/65/15. Dunlopke naj bi bile po testih dobre, oz. odli?ne.

Jaz bom tudi vzel Dunlop.Samo pri nekaterih testih so bolj hvalili stare 3D kot pa ta nove 4D!? :whatever:

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6,2003l 100kw - olje
Napisano

Ma do drugega leta bo ze zdrzala pole bom pa itak generalno obnovil motor novi bati lezaji obrocki in komplet garnitura glave in ostala tesnila .. no upam da me nebo prevec stalo... in pole po avto kot nov ;)

Ti lepo ?im prej zamenjaj te bakrene podlo?ke in ti ne bo rabilo ni? drugega popravljat.In to ?IM PREJ!!

Stanejo pa tam enih 16? -vsaj stale so.In ?e delo,ki pa ne bi smelo bit dosti.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano

opa branik SDS-ovskih rabot se je oglasil :punk: ... navajanje k ponarejanju je kaznivo dejanje. Samo to je bistvo na kaj ciljam... upam, da razume?.

pi?e pi?e samo dosledno je treba prebrat in ne tako malo na po?ez.

Tole je bila bolj zajebancija in NI kaznivo dejanje, kot je pojasnil po Tv nek pravnik.

Bo pa definitivno manj prodanih vinjet in manj denarja.Moji kolegi, ki so jih ?e nekako kupili, ?eprav jih skoraj nih?e ne potrebuje jih definitivno ne bo(m)o ve?.Sej tistih petnajst evrov ni veliko ampak ne bomo re?evali glih vseh neumnosti, ki so jih naredili v preteklosti.Se pravi-kupili jih ne bomo iz inata.

Bdw-ve?ina tukaj na obali nas ?e pridno hodi kupovat ?pecerijo ?ez k sosedom v Italijo, kjer recimo La?ko ali Union 0,5 l stane po redni ceni 0,70?, na?a radenska 0,35?, na? ?marski rok 4? za kilo,Illy kava 250g 4,5?,Jeger 1l 13? in podobno.

Samo za en ?ur smo samo na pija?i pri?parali 65? da ne govorimo o salamah,pr?utu in ostalem.

Z dvigom DDV-ja si je kroja?ica naredila medvedjo uslugo.

A ja, tudi Italijani precej manj kupujejo pri nas in se je smer nakupov obrnila. ;)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Dilema - kje tankati
Napisano

?koda, da nisi bral za nazaj, ker ve?ina ugotavlja, da prakti?no med gorivi ni razlik.

Verjetno da bo to kar res.?e bi vozil natanko iste relacije z isto prometno cesto in isto temperaturo bi bil test kolikor toliko realen.Drugo so samo neki pribli?ki in nikakor ne realna slika.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Ma dejte Klobaso poslu?at - on je en navaden zdrahar.

Sej je pri dvigu cestnin tud tulil, da bodo nekonkuren?ni - proti komu bodo nekonkuren?ni? Proti letalskem prevozu, ladijskem, ?eleznicam? Ne vem sam mislim, da nas ima tale mo?ic za neumne in nam prodaja vse mo?ne bu?e.

Je pa hecno, da se pajac ni oglasil lani, ko je bil diesel ?e za 5 centov dra?ji kot je danes. Aja sej res, lani je bil ?e Majer na oblasti, proti svojim pa res ne sme pizdolirat. :whatever:

Ja sej zombiji so tudi tiho zdej, pa je ?lo vse v maloro.Aja, sej proti svojim res ne smejo ni?. ;)

Je pa ?isto isti pajac kot murgelski ?olnik-zdej tudi njega ni na spregled z gro?njami o stavki, ?eprav jim stalno nekaj ??ipajo pri pla?ah.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nategi po ?tacunah.
Napisano

Tu se strinjam z bossom... raje kje drugje pri?param kak evro, kot pa da bom ?paral in delal kompromise pri hrani. Osebno mi niti ne gre toliko na ?ivce "vi?ja cena" (?eprau ?e se ?e primerja, se mora primerjat isti produkt... v tem primeru je cena kar tam tam), glede kvalitete ne bom komentiral, ker ima vsak svoje poglede... najbolj me moti skrajno mra?no-neosebno vzdu?je v teh skladi??nih trgovinah... sploh tiste velike ko?are, v katerih je od motorke, zmelje za ro?e, do nogavic so odvratne... kot na kakem bol?jem sejmu.

Se da pa glede te teme nardit kr orng prepir...kot pravim - vsakemu svoje :prstgor:

Meni je pri vsem zanimiva ?e ena stvar in sicer ta, da par kolegov privatnikov, ki imajo vse mogo?e stvari okili hi? (letne kuhinje, pa pe?i za pice itd...) se hvali, kako pri?parajo v teh trgovinah-skladi??ih par evrov (se ve, na ra?un kvalitete) po drugi strani pa desettiso?e evrov zagonijo za te (po mojem prepri?anju) nepotrebne stvari. Aja, pa makine vozijo tudi vsi nobel, se ve.

Sej meni je vseeno, kje kdo kupuje hrano samo na vsaki fe?ti me znova in znova pumpajo s temi skladi??i. <_<

Nekateri pa? ?parajo tam, kjer je najmanj potrebno.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nategi po ?tacunah.
Napisano

Se mi zdi da vaju bolj imadge boli ce bi sla tja.

Tako kot moji kolegi ko sem naredil martinovo vecerji za 10 kolegov. Vsi hvalili pojedli vse, ko so vprasal od kerega mesarja je to, sem dejal da je popolnoma vse iz spina so pa se skorajda sramoval da so to jedli.

Moji otroc niso bili bolani - no mo vsi razen moji sinuso ze 3 leta...

Pa najso vsak po svoje razlaga, samo za mal se mi zdi ce nekdo stacuno (katerokoli) ocenjuje po imadgeu....

Ker to skladisce ima svojega slovenskega mesarja (vsaj v skl in kranju...)

Niti ne. ?e bi bilo res tako dobro to meso ne bi bilo vsak dan polno italijanov v obalnih sparih in v novi gorici. ;)

Zdej je pa? to moderno hodit v ta skladi??a prav tako, kot hodit v ikeo. Jaz tam ?e nisem bil, ker ne kupujem instant pohi?tva oz. plasti?nih fake polic.

Kolega je kupil tam posteljo, ki jo niti s pomo?jo trikov ni mogel sestaviti.?e njihovi serviserji so baje pozneje uporabljali lesena kladiva za "sestavljanje".Sicer pa tam itak ne kupuje? ?vedske kvalitete ampak je vse zbrcano skupaj iz cele (biv?e) vzhodne evrope.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nategi po ?tacunah.
Napisano

Ja seveda, lepo te prosim - tole je tipi?na low budget ?tacuna s prav tako robo. K da bi v skladi??e zataval - me moja na vsake toliko naheca, da kupiva ene pocen (k v resnici niti niso tolk) mokre rob?ke in to je tud vse kar tam kupim. Sploh je pa italijanska roba "znana" po in?pekcijskem nadzoru oziroma manjku le tega - na?i pridelovalci mora...

Boss, tukaj se pa strinjava.

To je podobno, kot bi profesionalec iskal dobro orodje v obiju.

Ne da se mi....ob drinku ti pa povem...

Sem se zdele nazru krmenatla iz spina :)

Zadnji? je kolega kupil meso za na ?ar v enem izmed teh skladi??.Jaz sem se izgovoril, da nisem la?en in bom raje samo kak?no pivce popil. :D

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nategi po ?tacunah.
Napisano

Eurospin druga?e ni tolk ?voh, sploh glede na to kako simpl postavijo vse trgovino....v SLO jim kar lepo raste tr?ni dele?, v ITA so tudi mo?ni...

V Eurospin v Italiji hodijo na?i ljudje in morti di fame (reve?i kot smo mi).Druga?e "normalnih "italijanov tam ne bo? na?el.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nategi po ?tacunah.
Napisano

Nimam scana, ampak najve?ji nateg ?para pri mesu, kjer na veliko pi?e:

MESO SLOVENSKIH DOBAVITELJEV :hohoho::hohoho: ....a kdo pa garantira da je meso slovensko...bebci....dobavitelj pa? uvozi iz tujine in to to.

to je tko kot da bi rekel da je Mazda kupljena pri slovenskem dobavitelju (prodajalcu), SLO porekla :hohoho:

Obstaja HACCP, kjer je lepo zapisano vse o posameznem ?ivilu; od kje izvira, kdo je dobavitelj, kje je bilo klano, pakirano, pri kak?ni temperaturi je bilo dostavljeno oz. preva?ano, kako sprejeto (vpis temperature in stanja mesa in drugih sve?ih ?ivil) in vsako meso mora vsebovati deklaracijo, katero in?pektorji ob vsakem pregledu obvezno preverijo.Neskladja se strogo kaznujejo.V vsakem trenutku je mo?no preveriti oz. izvedeti poreklo mesa. To velja za Spar,kjer so pravila avstrijska in ne slovenijastanska. Za ostale diskonte in soseda ne vem, kako oz. ?e kaj to mu?kajo. ;)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Jaz bi bil bolj sre?en ?e bi bile kot avstrijske, ?e raj pa ruske, ?e najraj?i pa npr venezuelske.

Ali pa recimo luxenbur?ke.Sej se da, ?e se ho?e. :D

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Sorry, ampak kaj je pa zdej vlada kriva, ker niso spreminjali tro?arin ne na gor ne na dol. Sprememba cene je zgolj zaradi mednarodnih borznih sprememb na naftnem trgu.

Mi je pa ?udno, da za?asa Majerja se pa nikoli nisi oglasil, k so nam nabili tro?arine na najvi?jo raven :blink:

http://www.petrol.si/na-poti/za-vozilo/gor...je-cen-goriv#95

Aja pa tudi pred 14 dnevi vlada ni bila zaslu?na za pocenitev saj niso ni? naredili na podro?ju ni?anja tro?arin in je bilo vse samo borznih nihanj na naftnem trgu. Tko, da ni nikjer nobenih bombon?kov in podobnih neumnosti - problem je samo v tem, da manjka objektivnosti/vedenja glede omenjen situacije.

Smo pa lahko sre?ni, da imamo vsaj regulirane cene, ker bi druga?e bilo verjetno gorivo pri nas na nivoju italijanskih cen. :hudicek:

Nop.Na za?etku mora bit bombon?ek,da zadovoljijo svoje ov?ke.Sledilo bo itak vse po starem...ali pa ?e mnogo slab?e, kar se prakar dogaja. ;)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

EU vs SLO
Napisano

kdaj pa si to nazadnje preveril? V Supernovi majo vzhodnoevropske, dvomim pa da Muller uva?a razli?no za razli?ne trgovine :ne vem:

Pri nas na obali imamo v nekaterih na?ih trgovinah (ob?asno) italijansko Nutello, ki je edina prava Nutella.Drugo je sranje od vsepovsod sklanfano.

Mi gre na smeh, ko nekateri prisegate na "na?o slovensko" hrano, ki v ve?ini primerov ima samo slovensko ime ali pa ?e tega ne.Edino in res doma?e je tisto, ki ga pri pridelate doma, za vse ostalo jaz ne bi dal roke v ogenj.

Pa se smejem nekaterim, ko kupijo nekatere teko?e jogurte od celeie, ki pa so narejeni v Avstriji in tako dalje...

Recimo "na?e" pivo La?ko je v prvi trgovini ?ez v italiji skoraj pol ceneje kot pri nas.Le zakaj je tam ceneje?

Aja, oni imajo manj?e pla?e in standard kot mi. Malo morgen, mislim, da nas vsi pri nas po malem j****o in se nam smejejo v fris. ;)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Letne gume 2013
Napisano

Tole pa ni niti malo cool... a je kak?en razlog, da ta jaj?asti? Kako si jih imel spravljene ?ez zimo?

Imam jih na stojalu za gume v kleti. ?e lani so mi to delale in sem mislil, da so samo za centrirat.

Pet let stare zimske Dunlop so zakon glede mirnosti v vo?nji proti tem.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Letne gume 2013
Napisano

Zelo sem razo?aran nad Pirelli P7 cinturatto.Sedaj jih imam 3. leto gor. So zelo razpokale in kjub ?e drugemu centriranju mi ?e vedno tresejo kot hudi?.

Gumista je ugotovil, da sta dve jaj?asti. :angry: Ne priporo?am nakupa.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.