Zadnji pogon, ista moč, v praksi te razen v končni hitrosti poje v vsakdanjem prometu. Tudi pretirano težak ni (za EV). Sem ga imel na testu, razjezil (in osramotil) marsikaterega BMW in Audi fahrerja. In seveda dobil kazen za prehitro vožnjo. 😃
ko bom zelel prodati oz se znebiti avta bo ta moral biti v tem letniku z najnizjo ceno potem bo mogoce sel ce se najde kupec, ki no iskal tocno tako vozilo...
In prav tako tudi bo.
Sem šel nazadnje dvakrat skozi to, ko sem prodal Mazdo 6 in DS5.
Pa še ko imaš najnižjo ceno med vsemi oglasi, bi še kar nižali ...
Za Hertz-om še Sixt...pa kako no🥺...kaj,a niso skor brez vzdrževanja in z nizkimi obratnimi stroški?!😳
So, ampak niso pa za neuke in "boli me *urac" uporabnike rent-a-car storitev.
Saj smo tudi to že obdelali - karoserija je večinoma iz aluminija - posledično draga popravila vseh bušk in prask, ki jih pri rent-a-car avtih ne manjka.
Si predstavljam, da se najdejo tudi številni, ki rečejo, gremo probat, koliko gre, v drugem ali tretjem poskusu tipa "glej to", pa gre v robnik, štango, drug avto ... ker pač niso vajeni nekaj sekundnih pospeškov do stotice in ob tem še spreminjanja smeri ...
Ali pa preizkušanja, koliko časa je avtopilot dejansko avtonomen ... ko zatuli "prevzamite nadzor", je za tiste z bolj švoh refleksi lahko že prepozno.
Evo, ena manj prijetna izkušnja glede EV, tokrat s strani servisov.
Konec decembra ima domači Smart predviden prvi servis na 25.000 km. Pa pošljem par povpraševanj na uradne servise.
Izhodišče:
Ljubljana - 550€
Lesce (ASP) - 400-550€
Klagenfurt - 200€
Potem jih vprašam, kaj dobim za ta denar, pa popravijo okvirne ponudbe:
Lesce: 200€
Klagenfurt: 200€
Potem jim rečem, da naj se ne zajebavajo, da za menjavo kabinskega filtra in zamenjavo zavorne tekočine nisem pripravljen plačati 200€ in da naj pripravijo konkretno ponudbo.
Kje smo zdaj:
Lesce: 192€
Klagenfurt: 135€
Italijani (Smart servis v Tavagnaccu) se žal niso odzvali na povpraševanje, bi imel lahko še bolj celovito sliko.
Mimogrede, sem še malo pobrskal po nemških Smart straneh, in dejansko so tam bolj "pošteni", pa je prvi, t. i. A-servis nekje med 70 in 90 evri.
Pa čemu nakup hibridnih in E-busov če se stalno kvarijo in jim zmanjka baterije na progi, polnjenje pa ima v garaži?Nihče se pa ne vpraša kako je potnikom kateri so prisiljeni koristiti LPP ker se jim mudi v službo, na sestanek ipd... ta krntija ti pa obstane pred Tivolijem, Namo ipd...
O čemu ti to?!
Tako kot lastniki EV ne vozijo do 0 % baterije, tudi šoferji avtobusov ne bodo vozili "do nule", tako da se ne bat, da boš ostal na električnem avtobusu s prazno baterijo.
Res ne razumem, od kje takšna paranoja. A doma tudi ne uporabljate ničesar, kar ima vgrajeno elektromotor in baterijo? Kako tipkaš na ta forum?
Evo jaz sem pa zamenjal baterijo v ključu. Javlja kar nekaj časa že in sem rekel da bom potestiral koliko časa drži. No včeraj mi je pa zjutraj med vožnjo začela piskat da key not found. Je zmrzu ključ od mraza zgleda, ker ga odlagam v sredinsko konzolo, avto imam pa zunaj.
Sem imel sedaj Varte, zdaj sem pa vzel Duracella, ker sem kupil duo pack in so imele novejši datum proizvodnje (08/2023).
In koliko časa je zdržala. Ker meni je tudi včeraj prvič napisala Key Battery Low. 😃
Jaz imam tudi tako dvigalko, le da na njen kovinski del dam hokejski pak iz trde gume, da ne nalega kovina na kovino. Itak je avto toliko težak, da vse skupaj dovolj stisne, da ne miga nikamor (na paku se pozna milimeter ali dva).
Tale tretma akumulatorja svetujem vsem 2x letno - pred zimo in spomladi. Mu zagotovo pošteno podaljša življenjsko dobo. Šestica je imela pri 239.000 km še prvega ...
Ne, pri nas javne polnilnice večinoma samevajo ...
Tudi scenarij, da bo vsak drugi prodan nov avto EV, se pri nas še dolgo ne bo uresničil. Jih niti ni toliko, tudi če bi si jih vsi čez noč zaželeli (kar pa glede na odzive na tem forumu in v gostilnah kakopak ne pride v poštev).
Vseeno so to previsoke cifre za večino ljudi, že 30k€ večina ne zmore brez odloga plačila..... 🥴
Mogoče pa nas kitajci rešijo, da se "bodo" lahko sploh vozili čez 20let 🤔
Saj tudi jaz nisem kupil novega EV, temveč rabljenega. Tako kot Mazdo. Oba stara 2 leti z okoli 20.000 km.
In, ja, kitajski EV prihajajo in - ironija - niso prav nič slabši od evropskih. Tesle, izdelane v kitajski tovarni, so bolj natančno sestavljene kot Tesle iz Berlina ali ZDA.
Ja, točno tako. Če imam samo strogo mestno vožnjo po naši prestolnici, so točno take številke.
Čim pa se peljem kam ven, pa močno pade. Npr. relacija Radovljica - Ljubljana pa nima problema držati 6-7l/100 km.
Medtem ko ima Smart ForFour EQ mestno porabo 10-11 kWh, zimsko mogoče 14 kWh, največjo možno pa je imel ob uvozu - sredi zime po AC 833 km s povprečno porabo 15,8 kWh.
Pred eno uro je skritikrt napisal:
aja-lokacijo za kakšno hidroelektrarno...kje pa imaš v mislih?...se strokovnjaki zadnja leta na veliko bodejo ravno okoli tega...pa se mi zdi,da tebe še niso vprašali🧐
Res je, niso.
Drava je resda v celoti zajezena, Sava v precejšnji meri, Mura pa ima absolutno še veliko rezerv.
pred 34 minutami je Mraušk Mčk napisal:
Po nasilni ukinitvi avtov na dinozavre leta 35, bo mogoče res pri nas 30% ljudi uporabljalo EV, ostalih 70 pa superge iz Lidla.
Takšen je cilj.
Ampak, ni vse tako črno. Ljudje ki so si zamislili ta scenarij, se bodo vozili okoli s ferariji na sintetično gorivo.
Ja, tole se res smešno ali noro sliši, je pa vsekakor eden od mogočih scenarijev.
Pač v mestih ne bo imel vsak avta, bo šel na kolo, skiro, javni prevoz ali pa EV car sharing.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Ja, ampak kolikor MG4 izgubi čez kratke ovinke, takoj nadoknadi pri pospeševanju iz njih.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani