Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano

Ja, nič novega pod Soncem. Vse to sem že doživel. Sicer je bil drug EV-navdušenec in druge znamke vozni park, ampak zgodba je pa ista...

Najprej vneto razlaganje, kako je EV oh in sploh in kako je 90% ljudi zaslepljenih in se držijo starega kot pijanec plota in kako so vse novosti v zgodovini sprejeli zadržano in kako je lastnik EVja že spregledal in kakšno srečo imamo, da ga imamo, da nas razsvetli in tako najprej

Potem butnem s predlogom, da se to v praksi dokaže. In kaj se zgodi?

Prejšnjič smo se vsaj dogovorili, kdaj bo štart, tokrat se nismo še niti dogovorili, kdaj bo štart, pa je že stokanje, da je EV v primerjavi z dvolitrskim dizlom v podrejenem položaju. Prejšnjič je bila relacija Solkan - Pečovnik (200 km), pa je bilo stokanje, ker je bilo nekaj regionalne ceste in nekaj vaške ceste pa poleg voznika še trije potniki in je to precejšnja teža, pa vse to neugodno vpliva na porabo in domet. Pri vsem skupaj pa je gladko spregledal, da je Mazda 5 poleg voznika peljala še pet potnikov... Tokrat je EV v podrejenem položaju, ker gre za zmerno do pretežno avtocestno vožnjo...

Meni ni všeč nič, kar ne gre na nafto. Pa ne prepričujem ljudi, da so zaslepljeni, ker si še sami ne kupijo dizla. Še več, vsem po vrsti razlagam tako, po kmečko: z vilami se ne kida sneg in z lopato se ne pospravlja seno. Vsaka stvar je za svoj namen in če jo uporabljaš za to, za kar je namenjena, ni nobenih težav.

In to je tudi odgovor na tvoje podvprašanje. 

Mi je pa zanimivo, kako ste lastniki EVjev sami sebi nasprotujoči. Najprej jamranje, da je EV na daljših relacijah v podrejenem položaju, nato sprašuješ, če se gremo vozit še po mestu, da se lahko EV dokaže v svojem okolju, potem pa zaključiš, da se z EV lahko zapelješ tudi kam dlje kot le par 10 km okoli hiše... Ja, glej, tudi jaz se z dizlom lahko zapeljem v mesto. Ampak to ni njegovo okolje. In jaz imam par 10 km vožnje, da od svoje hiše sploh pridem do mesta... Pa zato ne trdim, da je dizel oh in sploh in da je vsem na forumu lahko žal, ker ga nimajo... 

Sicer pa imam neke načrte za maj ali junij, pa bomo videli kako se bodo stvari odvile. In če se bodo odvile v pravo smer, bova mogoče nadaljevala to debato in preizkus...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Glej, @dvorjan, če si za stvar, narediva preizkus. Ti z ZOE in še enega Mazdaša si vzemi s seboj, jaz pa z našim FucksWagnom. Pa se dobiva na primer v Postojni, greva do Slavonskega Broda in nazaj. Midva se ukvarjava z vožnjo, sopotnika pa z računovodstvom. Pa bomo na koncu videli, kdo bo cenejši.

Podoben "test" smo pred leti že imeli. Takrat sem z zastarelo in zgonj... se pravi zvoženo Mazdo 5 brez težav spravil v zadrego lastnika električnega golfa. Pa sem jaz imel šest potnikov, on pa štiri. In, tako kot takrat, tudi tokrat nista primerljivi vozili: FucksWagen je precej velik sedemsedežnik, ki je velik skoraj kot garaža za ZOEta... In ima precej večji zračni upor... Ampak pustimo podrobnosti. Bi bilo pa bolj zanimivo, če bi se na testiranje odpravil kdo s kakšno Mazdo 2, ki je po velikosti bolj primerljiva z ZOEtom, ampak take Mazde nimajo dizel motorjev...

Torej, kdaj gremo?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Skoraj kot v Sloveniji. Kar koga z Obale vprašajte, če meni ne verjamete...

So pa vsaj hitrosti nizke. Mislim, ko vidiš traktor, da prehiteva ostale udeležence...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX 3
Napisano

Jah, sj veš, kmet pa s hribu doma... Mal žaganja v vrečko pa se lih tko dobr zafila...

Če ne pa mal več žganja dedcu, pa bosta lih tko dobr zgledali. Tko deklca z žaganjem v D-košarci kt karavanka s strešnimi sanmi...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX 3
Napisano
pred 10 urami je Boss napisal:

Avto većino časa doživljaš od znotraj in če ti notranjost ni všeč, narediš največjo napako z nakupom. Od zunaj se da marsikatero napako mal spregledat pa četudi so to recimo strešne sani, ki zgledajo glih ene tolk neumno kot košarica D na suhi manekenki z manj kot 50kg teže.

Tko, da zunanja oblika te sicer spravi v salon, notranja pa je tista, ki te prepriča v nakup.

Hja, zdaj, košarico D na suhi manekenki se da napolnit - če drugega ne pa vsaj z vato. In potem eno lepo oblekco čez, pa nekako je. Poskusi še ti strešne sani s čim napolnit, mogoče bo pa potem boljše zgledalo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 20 minutami je dvorjan napisal:

... ... ... ... ... ... ... ...

... ... ... Če si ne omislim ene take igrače.

Ma, midva se pa res vedno bolj razumeva in sva vedno bolj enakih misli. Tudi jaz trdim, da so ti EVji samo ene igrače.

Če hočeš pa kaj resnega, mora biti pa vsaj dvolitrski turbo dizel...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 41 minutami je dvorjan napisal:

... ... ... ... ... ... ...

Jaz @Boss razumem, da ne mara EV, ... ... ... ... ..., ampak me moti, ker to posplošuje na celotno populacijo.

Točno to moti tudi mene. Da se vse posplošuje na celotno populacijo. In so enostavno v Bruslju sprejeli sklep, da MORAM biti navdušen nad EV in da me bodo lažje navdušili nad njim, so zmerno do pretežno že prepovedali dizlom vstop v nekatera mesta, kmalu pa bodo enostavno ukinili nove ICE in bom prisiljen biti navdušen nad EV, ker 80% populacije opravlja zgolj mestno vožnjo in ker se to posplošuje na celotno populacijo.

Mogoče pa midva niti nisva na tako različnih bregovih...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 13 urami je dvorjan napisal:

Res je. Dvomim, da se kdo od nas z ICE vozi okoli z WLTP številkami. Samo to hejterji EV takoj pozabijo. 😃

Recimo Mazda 6 2.2 dizel ima WLTP povprečno porabo pri 5,3-5,9l/100 km (odvisno od modela in menjalnika), pa jaz zelo dobro vem, da je karkoli pod 7l/100km z mešano in ne počasno vožnjo (torej mesto in AC) praktično nedosegljivo.

A se ti hecaš?

Recimo stara Mazda 5 iz leta 2010 je imela povprečno porabo 6,3 litra na 100 km - z vožnjo po hribih, z vleko počitniške prikolice, z vsemi čari, ki jih mora avto odslužit v malo večji družini. In zdaj bo ena limuzinca kurila preko 7 litrov? 

Samo to hejterji ICE takoj nočejo slišat...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Pa še pogledal je... Škoda, da se na posnetku ne vidi, če se je tam kje sprehajala tudi kakšna mlada in luštna v mini-oblekci, kar bi lahko bil močan distraktor...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Se je tudi meni enkrat utrapalo, da je bila zaloga prazna in jaz na poti - tik pred podražitvijo. Mi zna kdo zračunat prihranek? Ker jaz... Saj veste, kmet an s hribu doma...

IMG_20240226_230836087.jpg

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 43 minutami je Alex napisal:

Ok, ne bom več. Holob je super, ker je rocker. Ima najlepšo in najpametnejšo punco, vse naredi za narod, tudi kruhu se odreče, samo, da nam je lepo. Poštelal je zdravstvo v nulo, tudi sodstvo ni švoh. Poplavljeni imajo vsi nove hiše, nutrije pa brloge. Ima najboljšo vlado do sedaj, skupaj z rdečo princeso, ki vodi najbolj pošteno stranko. Podpora vladi in holobovi stranki je fenomenalna, celo sosed, ki slabo sliši in ne vidi ne skoraj nič, jih je volil. In ni mu žal. Dobil je subvencijo za toplotno črpalko. Pa kaj, če je dobil sedaj enormnen račun za elektriko. 

Tudi na naslednjih volitvah bo volil goloba in njegovo stranko. 

A bo, Boss v redu? 😊

Ja, @Alex, mislim, da bo v redu. Zdaj to ponovi vsak dan deset krat in to vsem, ki te hočejo poslušat pa tudi tistim, ki te nočejo (tistim še bolj šteje), pa ti bo Golob osebno zrihtal kakšno subvencijo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 48 minutami je skritikrt napisal:

... ... ... ... ......pa dajmo še DeLoreana hvaliti...ta dela na pivo z piksno vred,bananine olupke in še kaj😃👍... ... ... ...

Kolikor je meni znano, je to zmogel samo en DeLorean, pa še ta je nazadnje končal pod neko parno lokomotivo, če se ne motim...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Use j to fajn pa krasn,

sam men tuki neki ni čist jasn...

Mrbit zato, k sm kmet an s hribu doma...

A ni ta reč izštancana iz inoxa, tako kot pomivalna korita? Pa pomivalna kotira nikoli niso rejnata ne glede na to, kaj in koliko pereš v njih...

In če se že pojavlja rja in če se ve za to - zakaj pa potem ne špricnejo en brezbarvni lak čez?

Ali pa naredijo iz kerrocka...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Iz prve roke ti povem, da noben avto ni tako majhen, da ne bi mogel kdo teči zadaj...

Glede na to, za kam je taka Toyota namenjena, sta dva potnika povsem zadosti...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 5 urami je Boss napisal:

12 let je minilo pa še nisi pozabil.... 🤣😂

Ne, nisem. In tudi Rusom ne bom pozabil napada na Ukrajino. Ker je zaradi tega uveden embargo proti njim in UAZov v Italiji ne prodajajo več. Če bi jih, najverjetneje mi zdaj ne bi vozili FucksWagna, pa čeprav je UAZ bee een eeen ... ... Me trese samo, ko moram napisat... Torej, čeprav UAZ ne dela dizlov. Tako.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.