Razširi
Ti kr izzivaj, naslednje Mazda srečanje bo vsebovalo spretnostni test pa bo vsak lahko pokazal kolk ga zna uporabljat pa al je dolg al pa kratek, širok al pa ozek. Da ne bo kakih čudnih pogledov... še vedno se o avtih pogovarjamo.
To sem sicer dobil v paketu z rabljeno Mazdo ... če kupiš od lastnice ... (odmislite ostale fleke od blatnih luž)
Se to sploh da "samo lokalno" popravit, @skritikrt bo verjetno vedel? Ker poštrihati jih v tako barvo ne morejo - niti pri Španu. Pred tremi leti sem za tako Mazda 6 19" platišče dobil odgovor:
Strošek popravila 101,00€ z DDV barvanje + montaža.
Opozoriti vas moram da bo barva različna ( nijansa barve se bo razlikovala ) z vašimi originalnimi ki imate crom efekt.
Z lepimi pozdravi,
Miha
Popravljeno od Janez007
RazširiTo je res. Največkrat se popraska prav zadnjo feltno, ko je kak ozek izvoz na cesto, visok robnik in ti kak model pride nasproti po sredini. Ti se mu izogneš, z zadnjo feltno pa podraksaš po robniku. V tem primeru ti ne pomaga noben rob na gumi. Še posebaj je to možno, ko imaš ful nizek profil gume.
A vi kar rinete, četudi ne gre? A to samo v primeru, ko imate raje podrsano desno platišče kot razbit levi del avta? Ali pa morda ne obvladate dimenzij svojega avta? 😁
Je pa res, da sem tudi sam zadnja leta na ozkih cestah večkrat naletel na nasproti vozeč avto, ki se je zelo komot peljal z nezmanjšano hitrostjo po svoji sredini, brez da bi se kaj oziral na nasprotni avto (name). Še nekaj sem opazil. V avtu (večinoma dražjem) je bila največkrat mlada voznica, ki je gledala naravnost, brez da bi se želela z mano sporazumeti, kdo in kako bi se umaknil, da bi bilo za oba najbolje, da ne bi prišlo do težav. Ni mi drugega preostalo, da sem se preventivno sam ustavil, čimbolj desno in upal, da me ne oplazi.
Razširi
Tole si preveč posplošil in dal skoraj mejno situacijo.
Največ feltn popraskamo ljudje v ozkih križiščih, ko zadnje notranje kolo podrsa ob robnik pločnika. Tako sem jo jaz, ker je naša ulica ozka pa en ven iz ozke ulice, jaz pa na sred ovinka za notri v ulico. Enostavno zrrrssss je naredilo pa je bla feltna nagrižena.
Pa pri parkiranjih ob robnik, pa na neumno narejenih pločnikih s premalo poševnimi robniki, da bi se ga dotaknila samo guma in ne tudi feltna. Pa seveda previsokih robnikih pa ni da ni takih situacij in to pri hitrostih manj kot 10km/h.
Sem misli, da največ platišč popraskamo s 😃
Ja se strinjam in ko vidim takele 10-20 cm visoke lomljene kamnite robnike ob ozkem parkirnem mestu ali v turbo križišču si mislim, pa katera buda ...
In tudi če 100% paziš na svoj avto in ga sam (ali žena ali otroci) ne poškoduješ, je velika možnost da ti ga:
- rukne nekdo drug,
- zbije toča.
Popravljeno od Janez007
RazširiNi nujno,da uničiš gumo...tista "poškodba" ATS-sk je pri meni nastala pri cca. 70km/h,k sem bil premalo pozoren,in drajsnil ob robnik...nova cesta,visoki robniki😬,in me je nazaj porinilo.
Če bi guma imela zaščitni rob,poškodbe feltne in gume nebi bilo.
Sicer pa-če je tako hudo,da zviješ feltno,odtrga delček ipd...si ne predstavljam razlike med gum z in brez zaščitnega roba...v vsakem primeru bo guma "fuč"...torej bolje strošek dveg gum,kot pa dveh gum+popravilo feltne.
Pa tudi drugače gledano-če feltno "do amena fentaš"...pa imaš nekaj takega kot jaz...bolj eksotičnega...veliko sreče najti le eno enako feltno.
ATSke so bile slabih 950€/set-4 kom. (472,18€/2kom.),pa so bile že zelooo poceni,glede na to,da so to kovane-valjane feltne....je vseeno malce dražje od para dobrih pnevmatik.
Ajd,ne rečem,če imaš en set poceni felten "za mali cvenk"...tako pa drugače ni računice🧐....pa tudi original feltne-nove!...Mazda al bilokaj drugega...drago k žafran...
Najceneje je, da ne vidiš (kot moja žena) ali da gledaš stran (kot se trudim jaz). 😆
Ampak, če z robnikom uničiš gumo, ki stane 150€, kakšna je razlika, če namesto gume uničiš platišče, katerega popravilo stane 100€?
(odgovor, gumi moraš kupiti 2 ... strošek 300 € ... cca strošek novega platišča)
RazširiJaz sem na testni vožnji vozil G150 z avtomatskim menjalnikom.
Mene ni navdušil. Morda zato ker sem prvič avto z AT in ni bilo dovolj časa, kilometrov, da bi ga bolje spoznal.
Moj glas bi bil za MT, kar imam sedaj z G140 v čisto svežem avtu. 😄
Jaz sem nagisa in humora odpisal, ker nimata ogrevalnega volana.
Za marsikoga nepomembno, jaz pa sem se zelo navadili na ta dodatek.
Sem pa imel v testnem avtu nagisa opremo in se mi barvna kombinacija ni dopadla.
Po mojem je G150 ali G140 glede AT čisto druga pesem. Naš šofer je še vedno navdušen nad AT, ki učinkovito izrablja radarski tempomat, ta pa olajša vožnjo v kolonah, v katerih mi preživimo pol voženj. Po mojem bi bil podobno navdušen tudi nad G140 MT ali X186 MT.
Pravi tudi, da ga kompakten občutek vožnje zelo spominja na vožnjo z Mazdo 3 (kar pomeni, da mu je odličen). Zelo mu je všeč, da je avto tih - pri hitrosti 155 km/h se motor vrti s slabimi 3.000 obrati. Obe lastnosti bi verjetno imel tudi z MT.
Ogrevan volan - tudi pri nas je bil to pogoj, ker veliko pomeni voznikoma (jaz na primer tega nikoli ne uporabljam, niti ogrevanih ali hlajenih sedežev).
Edino kar mi je mogoče malo žal, da naš CX-30 Centre line nima zadnjih zatemnjenih stekel ... to bi stalo dodatnih (vključeno v design paket) 1.500 € + zamik dobave za cca 3 mesece in cena bi (za ceno celotnega stroška zavarovanja) prestopila mejo 30.000.
RazširiMa kaki, nikoli mi ni žal. Mi je pa žal, da mazda nima turbine.Takega bi takoj zamenjal za mojega.
Tako, da dino sploh ne pride nikoli v poštev, x186 pa je tak kot pač je. Mazda se je odločila, da fura te motorje.brez turbine in nomamo kaj. Če hočeš mazdo oač vzameš to, kar ponujajo.
Janez007, dejstvo je, pa lahko pišeš kar koli želiš, dino je vstopni model pri CX30, cenejši, zastarel, ki je nadomestil 2.0 motorje.
Upam, da kakšen tvoj sodelavec tole bere in ti kupijo ob slovesu, na 1. aprila, eno turbo varianto Mazde.
RazširiDan danes je dino nadomestil vstopne 2.0 motorje (122 in 150 konjske). Še tokrat je dino znatno cenejši kot še vedno top motor x186.
Mislim, da ti ne da miru ... če te račun osnovnega pooblaščenega servisa vrže iz tira, kaj šele dejstvo, da si krepko preplačal X186 ... 😁
Enkrat drago ni OK (servis), drugič ni OK poceni (G140), sploh, ker je bolj kultiviran motor....
Popravljeno od Janez007Ne spomnim se, da bi jaz kdaj druge spraševal, katero naj izberem, plavolasko ali rjavolasko, z malimi ali velikimi ... itd. 😃
Izberi tisti avto, barvo, motor, menjalnik, ki je tebi všeč! Vse tele Mazde 3 in CX-30, bencinske, so OK, bi moral biti z njimi zadovoljen. Ene imajo določene pluse, druge druge, ..., si že sam lepo povzel. Kot pri ženskah. 🙂
Popravljeno od Janez007
Mene tudi moti, ampak se strinjam s @sportman333.
Bi pa platišča morala biti bolj trpežna, manj občutljiva na robnike, zaradi mene jeklena - tukaj dajem prednost funkcionalnosti.
RazširiHello from Macedonia! (Sorry for writing in English, let’s just say my Slovenian isn’t great, but I can understand almost everything.) I’ve been following this thread for a while and have learned a lot from you all.
Three days ago, I got my Mazda CX-30 140 AT. I immediately took it for a weekend trip to Greece to test it out. So far, I’ve driven about 30% in the city and 70% on the highway, and even after ~400 km, the fuel economy has been surprisingly good.
Just wanted to share some images and let you know I’m happy to answer any questions if you have any.
Hvala in ostanite kul!
Odlična poraba.👍 Imate v Makedoniji omejitev na avtocestah 110 km/h? 😁
Naša CX-30 G140 AT ima 1500 km, poraba 6,9 l/100 km pri podobnem deležu avtoceste.
Popravljeno od Janez007Meni osebno so taka mikro popravila še bolj všeč, saj 99% platišča ostane originalnega.
Podobna dilema je glede "hladnega" popravila vdrtin pločevine. Tudi če stane enako, kot klepanje in barvanje, bi raje izbral ravnanje s palčkami in seski, pri manjših poškodbah pa pride ceneje, cca 200€/h ... @Alex, da te ne bo kap 😄
Razširi
To je pač en folk, ki misli, da je najpametnejši na tem svetu in da bo že našel budalo, ki bo tole kupla po tej ceni.
Sem že povedal pa bom še 1x. Pri Moćniku v kranju sem ponudil za skoraj novo 6-ko dva jurja manj kot jo je prodajal in da mu dam takoj denar in odpeljem. Ps o cincali in so cincali pa so na koncu rekli ne. Men pač ni blo hudega, sem vzel novo za ta denar sicer z nekaj manj opreme a ne bistvene. Močnik je pa še 2 leti kasneje fural isti oglas po ceni, ki je bila 500€ višja kot moja ponujena.
Izredno slab trgovec in ekonomsko borno podkovan, ker če maš kupca za rabljen avto pri 30k€, ga pač ne izpustiš iz rok, brez pogajanja. Ja tud pogajat se niso hoteli, češ glej ga butla mene, kaj pa si dovolim predlagat tako ceno.
Amadej?
Odlična storitev za ceno slabe - ne gre. Razen pri @Alex, ki bi verjetno profesionalno spoliral naše 4 avte skupaj za 40€ ... sklepam po njegovih komentarjih zlatarsko dragih storitev Mazdinih servisov. 😁
Mene pa zanima @skritikrt, ali se popravljena ujame z ostalimi tremi platišči? Verjetno se od blizu opazi razlika, ko so narazen pa ne?
Saj tole si pa verjetno tudi opazil?
https://www.mazda-si.net/topic/3380-spontana-naključna-srečanja/page/307/#findComment-571842
Popravljeno od Janez007
Tankajte v torek ... se bosta zelo verjetno bencin in dizel pocenila.
Saj se počutim, kot da bi bil JJ na oblasti. 🤣
Popravljeno od Janez007RazširiNova pečica za peko, nov fen, nov toaster, nov električni grelec - radiator imajo ob zagonu res vonj po zažganem. To piše tudi v navodilih.
V novem avtu pa je vonj po toplih, lepilih, umetnem usnju, če je vgrajeno,
reciklirani plastiki, gumi. To vse skupaj tvori ta specifični vonj "po novem".
Tudi glasbeni instrumenti, novi, imajo podoben vonj. Ni strupeno.
Z vsem se strinjam, samo zadnjemu stavku ne verjamem.
Res da je uporaba določenih snovi danes prepovedana, vendar nisem prepričan, da do vsi hlapi, ki se sproščajo, nedolžni, niso škodljivi, niso strupeni.
Recimo v novem kinu, nekaj tednov od odprtja, v Supernovi sem sam komaj izdržal 2 uri, tako me je dražilo-žgalo v sinusih. Drug primer, nekoč se je sodelavka skoraj zadušila, ko so ji v pisarno položili nov tapison. Lahko da obloge, ki so "dišale" po novem, res niso oddajale strupenih snovi, so pa bile vsaj alergeni, kot je recimo cvetni prah, 100% BIO.
Da zaklučim, če je komu všeč vonj nove avtomobilske kabine, OK, meni ni.
Drugače pa imam generator ozona, ki v starejših avtih nevtralizira vonj po starem. Gre za drug problem, ki je posledica razpadanja premijskih materialov (za razliko od stabilizacije novih materialov).
Popravljeno od Janez007
Če nekaj smrdi po prežgani elektroniki, ni nujno da je vzrok prežgana elektronika ... očitno se tukaj nismo razumeli.
Nove naprave, ki se segrevajo na visoke temperature, v začetku oddajajo vonj po xxx. Raje xxx kot da me spet grabite za besedo. Recimo nova pečica je pri prvem segrevanju kar fino smrdela in jo je treba po navodilih najprej nekaj časa pregreti, prazno. Nova steklokeramična plošča (spodaj... v predalu je smrdelo nekaj tednov), da ne govorim o novi kaminski peči, ...
Podobno je v motorju kar nekaj snovi, ki se šele ob prvem resnem segrevanju zapečejo in ob tem smrdijo. Kabina je pa itak v glavnem reciklirana, s topili, barvami, lepili itd prepojena guma, plastika in še kaj. Premijski materiali.
Popravljeno od Janez007
Razširi
Ja pa ne po prežgani elektroniki no. Smrdijo kemikalije in adesivi, ki se uporabljajo tekom proizvodnje. Smrdijo stvari, ki so nanešene na elemente in ne elektronika, ki naj bi se po tvoje prežgala. Tud stare stvari smrdijo, ko gre recimo gor prah al pa se lima cigaretni katran gor, če se v prostoru kadi. Elektronika sama ne sme imeti vonja, ker če ga ima je šlo nekaj hudo narobe.
Kaj pa je po tvojem elektronika?
Sicer pa Copilot glede vonjev a novem avtomobilu pravi:
Vonj po plastiki v kabini novega avtomobila je posledica hlapljivih organskih spojin (HOS), ki se sproščajo iz novih materialov, kot so plastika, lepila, preproge in oblazinjenje.
Napisano
A ni tako, da imamo interval A in B.
B resetiraš, preden greš na morje, in spremljaš povprečno porabo pod B.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani