Skoči na vsebino
Pohvale servisov - serviserjev
Napisano

Moje izkušnje so tudi takšne. Leta 2012 sem resno začel voziti svoj avto - Renault Megane. No, ker je bil v podaljšani garanciji (super za Renault 😋), sem ga vozil k Malgaju v Trbovlje, ker sem v tiste kraje hodil v službo. Storitev brez problema, vedno vse urejeno, sem pa skozi poslušal komentarje, kako tam preplačujem in kaj vozim k pooblaščencu, če je toliko fušarjev. No v glavnem, potem sem nehal hoditi v službo v Trbovlje in sem avto vozil tule k lokalnemu avtomehaniku, ki je šraufal vse sorte znamk. Tu je bilo urejeno vedno na minimum - rezervni deli bolj slabi, malo časa za debato, kaj je problem, itd. Je bil pa blizu in je uredil hitro, kar je bil pri 10 do 15 let starem Meganu velik plus, samo navajen je bil da more biti hitro in poceni, tako da tudi z mano ni izgubljal časa. No, če potegnem črto, sem bil bolj zadovoljen pri Malgaju.

Potem sem lani v začetku leta Megana zamenjal za Mazdo 6 in sem bil tudi zaradi tega pri izbiri malo skeptičen, ker sem vedel, da imam samo Selmarja v Celju blizu. Nekih fušarjev ni za Mazdo, lahko bi jo vozil k istemu mehaniku kot Megana, pa ne vem če se bo to v redu končalo. No, v glavnem, zdaj nameravam voziti k Selmarju, dokler bo odnos in storitev takšna kot je. Na splošno mi je izbira pooblaščencev in servisnih storitev kar malo omejila izbiro pri nakupu avta. Všeč so mi tudi Volvoti in Subaruji, samo kdo se bo to vozil tako daleč šrafuati. Ajde, če delaš v Ljubljani in si vsak dan tam, potem še mogoče. Drugače mi je pa malo izven poti.

Hočem reči, in to razlagam ljudem, da je en "big picture" pomemben pri vsem, ne samo nategnili so me za 100€. Zmeni se še za nadomestni avto, itd., pa bo, lokalni mehanik nima teh opcij. Marsikaj se da. Se pa strinjam, da slab odnos in storitev na pooblaščenem servisu in visoka cena, da pa najslabšo možno kombinacijo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Jaz sem kupil rabljeno Mazdo 6 brez kljuke. Na uradnem servisu je bila malo draga, zato sem se obrnil malo stran v Celju na Avtoelektriko Grajžl, ker sem po referencah izvedel, da dobro uredijo za dobro ceno. Sem zadovoljen, lepo izvedeno, kljuka deluje b.p. Gre se pa za nevidno proizvajalec Oris. Pri izvedbi sem dal zraven še homologacijski karton in še neke podatke z avta in malo kasneje je prišel karton izpolnjen nazaj.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Ja no, saj ga lahko. Nihče te ne sili, da ga voziš na uradni servis. Seveda je pa znano, da se danes v avtohišah služi z vzdrževanjem avtov in podobnim. Pri prodaji novega vprašanje koliko sploh ostane...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano

Po moje je za starejše avte več popusta, da je iniciativa, da bi se avti na uradne servise vozili še kasneje. Ponavadi se po garanciji ali kmalu čez konča ljubezen...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano (urejeno)

Veliko je v končni kontroli kvalitete in kaj da podjetje na to, ne glede od kje izdelek pride. Če Kitajec že 48 ur ni spal, tudi ni ne vem kako pri stvari, če mene vprašaš.

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

MAZDA 6 - lita platišča
Napisano

Se bom še jaz vrinil v tole temo, da ne odpiram nove. Imam dva kompleta 19" platišč od Mazde, enega za letne in drugega za zimske gume. Na tistih z zimskimi se mi lušči lak, pa imam namen to sanirati. Naj prosim kdo, ki je na novo dal barvati platišča, pove, če je kaj posebnega za paziti ali je postopek samo - gume dol, ventilčke in uteži stran, na peskanje in na prašno barvanje?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

To je res. Samo s to odločitvijo bo vlada slej ko prej sigurno odletela in bo nova garnitura sprejela neke omejitve. Saj je vedno isto...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)

Tole ne bo šlo skozi, ker bo veliko ljudi finančno kolapsiralo in država tega ne bo (čisto) pustila. Nekaj si bodo že izmislili. Drugače pa elektrika toliko gor, sledi da gredo vse cene gor - beri inflacija se že vidi od daleč.

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6
Napisano

A pri nas ne? Lani tak čas je bil pri Selmarju še katalog na pultu. Samo po naročilu iz Japonske kakor vem.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je jures napisal:

ali ti lahko prestaviš iz D? To je muka okvar avtomatikov...in ne pomaga drugo kot avtovleka

A ni za to šraufencigr v avtu pa tisti pokrovček pri šaltheblu? Kakor sem jaz razumel navodila, daš v tisto luknjo šraufencigr ali nekaj podobnega in potem gre menjalnik lahko v N. Je že kdo preizkusil v praksi?

image.png

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba: bencin vs. dizel
Napisano (urejeno)

Kaj se bomo skrivali, saj ne divjam non stop. Edini dokaz za kazen je meritev na licu mesta in pa (vsaj v ZDA) kakšen objavljen posnetek, kjer se vidi števec in omejitev. Malo hitreje se pa vsak kdaj pelje, tako pač je, če te izmerijo pač plačaš. Jaz sem kazen z Mazdo že dobil. Namesto 70 je bilo malo čez 90, pa so se lučke za mano zagnale, da so me komaj ujele, ker sem si že prednost nabral. 😁

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba: bencin vs. dizel
Napisano (urejeno)

Preden dobiš pike zvestobe na avtocesti gre po števcu lahko nekje do 175 km/h. Točno sami preverite. Je pa malo odvisno a te dobijo s provido ali iz stacionarnega radarja. So različne tolerance. V glavnem, če je prosto grem jaz nekje med 150 in 160. Nekako se v avtu niti občuti ne. Več je pa že izjema. Večinoma je pa tako gneča ter povsod tovornjaki in gre med 100 in 130 z nekimi konstantni manevriranji med obema pasovoma in prehitevanji...

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)

Elaboriram:

Nekako takole - 40, 50 in 60 let nazaj je bilo mogoče malo lažje priti do nepremičnine oz. je bilo nekako lažje rešiti enega izmed osnovnih izzivov mladega človeka, ki se mu reče stanovanjski problem, ker cene še nekako niso bile tako odvisne od lokacije in tudi ljudi je bilo manj. Te nepremičnine se danes mlajšim generacijam prodaja za faktorje vrednosti proti včasih. Pa tu ne govorim o inflaciji, ampak splošno razmerje cena / plača. Res je, da večini ljudem manjka osnovna izobrazba o financah, ki včasih ni bila tako nujna, ker je spet bilo manj ljudi, ki bi jo imelo.

Na koncu je pa nekako tako - če ni rešen stanovanjski problem, potem tudi otrok ni in spet se vrtimo v krogu glede demografije. Nujne stvari, kot je infrastruktura, pa trpijo, ker ni ljudi, ki bi opravljali delo, ker primanjkuje že tistih, ki bodo v domovih za ostarele riti brisali. Kaj je zdaj prioriteta? Berem, da v nekatrih naših šolah že čistilke kuhajo... Super.

Lahko bi se še razpisal, verjetno se nikoli ne bomo o vsem strinjali, ampak to je nekako temelj problemov. Lahko zraven vmešaš še globalizacijo in konkurenco iz delov sveta, o katerih so 50 let nazaj tukaj mislili, da znajo samo riž žreti in nič drugega početi. Pa da jih briga, kaj zlijejo v vodo, ko nekaj proizvajajo, tu pa nas vsak metuljček prestraši.

Dejstvo je, da postajam pristaš tega, da tekom življenja vsak sam s pravo finančno izobrazbo poskrbi za svojo penzijo, klasični sistem penzij bi bilo treba pa ukiniti, ker je deloval v primeru demografske piramide (več delovne populacije), ne demografskega tornada (več starejših), kot ga imamo danes. Sam - to pomeni, da dobiš bruto plačo, zdaj jo pa zagoni za droge, pijačo, kurbe ali pa razmišljaj, kako boš živel čez 50 let, da ne bo vse obviselo na mlajših.

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 22 minutami je NevLado napisal:

- v eu trenutno delo ni več vrednota

- to, da dobiš kot mlad človek službo, je že samoumevno

- mladina se pase na plečetih ljudi, ki trdo delajo za nikakve plače, oni se pa zajebavajo v pisarnah

1. Se strinjam. Sicer je tudi vprašanje kaj šteješ pod delo. Delo ni samo kmetija od zore do mraka...

2. Res je, glavni razlog je demografija, kot sem že večkrat omenil. Ljudi se veliko potrebuje, privoščiti si jih ne more nihče. No, lahko si jih, samo se je treba odpovedati malo dobička.

3. Mladina tako, starejši pa na plečih mladih iz pogleda nepremičnin. Zato takšen sistem, ki je bil zamišljen v prejšnjih demografskih trendih, na dolgi rok ne deluje.

Še nekaj - super je, da želijo, da so vsi delavci pri VW-ju plačani kot je treba (pustimo dobavitelje, to je čisto druga zgodba), samo da ima pa vsak, ki zategne 100 šraufov na dan 3000€ plače, je pa tudi dolgoročno nevzdržno.

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Navigacija v Mazdah (infotainment, MZD Connect)
Napisano (urejeno)

Glede posodobitev osnovnih Mazda zemljevidov tudi mene zanima - Mazda 6, letnik 2019. Ali se posodabljajo samo zemljevidi ali še kaj drugega v infotainment sistemu?

Glede HUD-a in Google maps - to tudi pri meni ne deluje. Samo Mazda zemljevidi na HUD-u kažejo napotke. Mogoče je možno pri novejših Mazda letnikih?

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)

S konkurenco se strinjam, tudi s tem, da je avtomobilska industrija malo zaspala in da EU brca sama sebe v rit. Samo cena in produkt, ki ga dobiš v nekem trenutku v roke ni vse. Se bo treba še na dolgi rok izkazati s kvaliteto in POPRODAJNO PODPORO. Tu je še veliko neznank, vsaj če mene vprašate in to ne gre iz danes na jutri. Zaenkrat vsi pozitivno komentirajo prve vtise in ceno, ker je to vse kar lahko. Hyundai in Kia sta zdaj pri nas na visokem nivoju, samo ne pozabiti, da je trajalo 20 let, da se je to postavilo na mesto.

V glavnem, jaz bi še malo počakal, preden skočim na vlak, ki ne vem kam pelje.

Popravljeno od Agerg
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

To je problem. Ker se mora najprej iz malo večje mase EVjev narediti trg rabljenih, da se bo malo vedelo kaj lahko pričakuješ. Že pri ICEjih je nakup rabljenega malo loterija, pri EVjih pa zaenkrat še sploh.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano
pred 6 urami je Boss napisal:

Pa a veš kateri so pokriti in kateri recimo ne... se splača reskirat za tistih 110€ letno? :nevem:

Ne, samo firbčen sem...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.