Skoči na vsebino
Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 11 minutami je Alex napisal:

Jaz sem mojo kupil v Leverkusnu (generalni zastopnik Mazda za Nemčijo) z prevoženimi 19000 km. Avto je bil od enega od šefov. Uporabljen je bil tudi v reklami za mazdo 6 v Nemčiji. To sem ugotovil, ko sem videl nemško tablico na njej preden so jo prišli iskati. 

Pa ne mi rečt da so kaj mutili z kilometri pri moji

In pride v roke lastniku na Balkanu, ki odžaga stran filter pri 70.000 km. 😩

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)

V resnici je bilo 1€/liter 2 leti nazaj veliko večje vdiranje ljudi! 🤨 Komu to ni jasno na osnovi zgodovine borznih cen?

Pripisano: Alex, ti se kar smej (sebi). Jaz bi se na tvojem mestu zjokal.

image.png

Pri borzni ceni okoli 30 € je prejšnja vlada ceno bencina fiksirala na 1€.

Pri borzni ceni okoli 80 € (cca 2,5kratnik) je sedanja vlada ceno z enačbo omejila na cca 1,3€ (1,3 kratnik).  :) 

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano
Pred eno uro je Slivka napisal:

Očitno sem precej pred časom, ker so me pred petimi, šestimi leti zmerjali z zaostalim kmetavzarjem, ko sem napisal nekaj podobnega o senzorjih in elektroniki v avtih...

No, počasi boste prišli za menoj..

Nisi upošteval, da si na forumu 14 let, jaz pa točno 3 leta in nisem bral čisto vsega za nazaj. :) 

Se strinjam s tabo.

In politična hinavščina. Sedaj se govori še o višjih emisijskih standardih. Si mislim, da zadevo forsira Nemčija. Hkrati pa nima nobenih težav, da se vse njihove stare ekološko umazane kripe izvozijo na vzhod ali jug, kjer jih pol odreže še tiste boge filtre, ki jih imajo. Pred dnevi je bil podatek, da je avto v 70-tih povzročil toliko emisij, kot danes 50 novih avtov. Vsak dan peš prečkam zelo prometno cesto v Ljubljani in zadržujem dih, tako včasih zasmrdi iz nekaterih dizlov. :(

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

30 let sem vozil avte brez teh kolesnih senzorjev. V teh letih mi je recimo 3x spustila guma, enkrat ponoči sprednja leva na avtocesti, pa še to sem sam nekako zamenjal na odstavnem pasu (Golf I). Torej lahko pričakujem defekt 1x na 10 let. 🙂

Torej res ni velik problem, če se pol leta voziš brez teh senzorjev, ki v 90% primerov opozarjajo na napako, ki je ni (recimo po menjavi letne/zimske). 😩

Sam bi vrgel ven 90% teh senzorjev in asistenčnih sistemov naših Mazd. Sem govoril s človekom, ki je po pol leta lastništva novega golfa (2 leti nazaj cene 25.000€) znorel od težav z elektroniko in ga prodal.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano (urejeno)
pred 22 minutami je Alex napisal:

Se pravi, da je več problemov kot pri Mazdah.😊 Ok, pustimo ta zloglasna Mazdina  ogledala. Mislim, da vem v čem je fora. Če ne bi bilo teh ogledal in težav z njimi bi se pisalo na tem forumu  samo o  računalnikih. 😊In vice bi pokali. 

Misliš, da bi Janez imel Mazdo, če bi bila slaba? Sploh pa je oblikovno vsaj meni top (6-ka, 3-ka in 2-ka), za svoj denar seveda.

Na parkirišču srečam kolega, ki ima limuzino trojko 2018. Sem ves čas mislil da bencinarko, nakar zadnjič izvem, da CD 2.2. Pravi, da ima 100.000 km, samo redni servisi na 20.000 km in nobenih težav. Super zadovoljen z Mazdo.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano (urejeno)
pred 12 minutami je FuManchu napisal:

To je Honda:punk: marsikateri avto ima že drug motor noter pri tej starosti.

Kolega je imel Hondo Accord 2.0 letnik 2002. Vprašal sem ga, zakaj jo je prodal kakšnih 5 let nazaj, ker jo je prej tako hvalil. Potem pa mi je razložil, da je razbil zadnjo luč, pa je ni mogel nikjer več nabaviti. Torej tudi Honda ima svoje težave.

Tisti, ki misli, da bo dobil za teh 8.800€ skoraj nov avto brez stroškov, se fino moti.

Pri naši 12 let stari Accord je tudi bilo nekaj zadev, ki so me že motile (plastični cilinder sklopke je škripal - tipična napaka, slabi žarometi, ..). Drug kolega ima CR-V 2010 dizel in sem in tja, recimo 1x na leto pride kakšen strošek za dobrega jurčka (injektorji pri 210.000, nekaj okrog volana pri 250.000 km, ...). Alternatorji so pa znani, da crknejo med cca 150.000-200.000, ... se pa da popravit oz zamenjat diode ... cca 300€. Pa cev črpalke servo volana je tudi znana, da začne puščat okrog 200.000 km. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 2 urama je scania napisal:

Prispel material :) diski spredaj zadaj, ploščice spredaj zadaj, zračni in klima filter, pleheci za ploščice spredaj in zadaj, oba jermena, zavorna tekočina

Čaka v košarici nadaljne naročilo: napenjalec, hladilna tekočina, čep za hladilnik, brisalci spredaj zadaj komplet, svečke, stabilizator štangice spredaj zadaj, razkužilo za klimo, čistilo za sesalne kanale in ventile.

V torek na servisu ko bodo menjali motorčke za ogledala nabavim še tesnilo za loputo in pa štiri tesnila za sesalni kolektor (da vidim stanje sesalnih kanalov).

Torej Marca še nabavim samo olje za motor, olje za menjalnik in pa ščetke za čiščenje sesalnih kanalov potem pa akcija :D :D 

Scania, če pa prilepiš še podrobnejši seznam artiklov (šifre) in v kateri trgovini si ga nabavil, potem pa bo Mazda servisom za 6-ke GJ zmanjkalo dela. Bencinarke, da se razumemo. 😃 

Se pa že veselim slik razstavljene mašine in tvojega komentarja. :) 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 6 urami je Bini napisal:

Malo se zima pozna a ne vem kako lahko tole povprečje dosežeš... 🤔

Imam lažje 5 litrov povp. kot pa 8, pravzaprav več kot 6.8 nisem imel in sem bil polno naložen pa po AC 140-160 pa še frišno nov avto je bil.... :nevem: Ko grem smučat na Roglo mi pije 8.5 samo v hrib in pičim gor v 3tji in 4ti.....🤔

Jaz bi rekel veliko, predvsem pa dolžina voženj (razmerje časa delovanja mrzle in ogrete mašine).

V zimi 2020/2021 sem meril porabo naše M3 G120 MT. Zaradi Covida se je vozila v glavnem na kratke razdalje, cca 1-3 km. To pomeni, v glavnem z neogretim motorjem. Povprečna poraba je bila okoli 8,7 l/100 km.

Danes je dolgoročna povprečna poraba tega avta po števcu 6,1 l/100 km (nisem je resetiral že vsaj 20.000 km), pri čemer je cca polovica voženj dolgih 20 km, druga polovica pa 30 km, večina po ravnih cestah in avtocesti.  Torej se cca. 80% prevozi z ogretim motorjem.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano (urejeno)
pred 1 uro je Z M A J napisal:

Pozdravljeni kolegi Vinjetarji!

Imam konkretno vprašanje glede vinjete in globe zanjo in sicer sprašujem za prjatla;

kolega Bosanec, kupuje neke tedenske vinjete, ampak nima veze, skratka zdaj je dobil plačilni nalog od DARS-a, potem pogleda zadnjo vinjeto, ki jo je vplačal in je namesto tablice LJ 33-9JK, pomotoma kupil vinjeto za LJ 33-9JH.

Kaj lahko naredi v tem primeru?

Predvidevam popolnoma nič, da bi moral že davno prej preveriti in opozoriti prodajalca na bencinski črpalki? Plačilni nalog, ki je že poslan, mu ga pa tudi verjetno le še Kristus lahko anulira? :(

Jaz bi še poklical tja, morda imajo kakšno idejo, ker gre zelo verjetno za napako pri nakupu. Sicer pa se mi zdi zanimiva veljavnost obeh ... 

A ni tako, da se za isto tablico ne more kupiti 2 vinjet - prekrivanje? Zanimiva je veljavnost obeh. A ima slučajno on obe tablici?

image.png

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 29 minutami je Alex napisal:

Pa še poraba enaka ali manjša, s CX30. 😊 Kot praviš, pride še gelipter in so tri lepotice na kupu. 😉

... ob treh starih dedcih 🤣

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup Mazde CX-5 SKY ACTIV-G 194 AT AWD
Napisano
pred 5 minutami je Senad napisal:

Ja sva bila zelo presenečena, glede na to da je pri Ferku v Mb rekel da je pri Mazdi max 500€ popusta. Sedaj je problem, ker je Avtoplus v Kopru vzel Mercedesa in imajo Mazdo samo še za zraven in mi je prodajalec rekel  da jo lahko naročijo, samo vprašanje kdaj jo bodo dobili ker pač niso več prioriteta v Sloveniji.

Sedaj prodajajo Mercedese in imajo še Mazdo zraven zaenkrat, samo da ne naročujejo več v naprej in tudi če naročijo morajo čakati, ker so drugi trgovci v Slo v prednosti

Panika je samo v tem, da sem iz Koroške in imam skoraj do vsakega salona 200 km v eno stran 🙈😬

Saj so maili, telefoni, ... kolega je pred kratkim s ponudbami sem, tja in nazaj ...  na koncu kupil Seata še 1.000 € ceneje, kot je bilo najprej rečeno, da se ceneje ne da, pri istemu, ki je to prej trdil. Mislim, da spet prihajamo v bolj normalne čase, ker se novi ne prodajajo več kot vroče žemlje. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 26 minutami je Bini napisal:

Saj si, pri nas nebi dobil toliko je pa res da si dražji samo za 1€ pri vsaki stvari.... 😁

Nima Cinkarne Celje v bližini, ampak čisto neokrnjeno naravo (razen onesnaževalcev, ki jih v hribe prinese zrak iz Italije). 😃 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je Senad napisal:

Po salonih ponujajo različne popuste ... in zanima me kje bi mi priporočali da povprašam za ponudbo oz se grem dogovarjat za naročilo avta.

Ker pri sedajni cx-5ki so nam pred 5 leti pri Ferku ponudili max 500€ popusta, pri Selmarju max 1000€, v Lj 2000€ in v Kopru, kjer sva jo potem tudi vzela pa skoraj 4000€ popusta.

Ti to druge sprašuješ, pa sam najbolje obvladaš? :)

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano (urejeno)
pred 15 urami je TiEn napisal:

The biggest issue with this tyre is the wear, very very bad, did like 6-7k km this season and they are already at 5.5 mm tread depth

Sicer pa zgleda kot dobra pnevmatika

A ni pri košarkaških žogah ali pinkponk loparjih podobno? Dober oprijem zahteva mehkejšo in zato hitreje obrabljivo gumo oz umetno maso.

Dokler ne pogruntajo kakšne posebne strukture, ki jo uporabljajo na primer žuželke ... nimajo gumijastih Goodyear ali Michelin stopal, pa z lahkoto hodijo po stropu. :) 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Alex napisal:

Včeraj sem dobro preizkusil zimske gume Hankook v snegu. Pred vrhom ceste (par km do cilja) je bilo namreč par cm svežega snega, ki ga še niso splužili. Bili smo zelo zgodnji namreč. Avto je šel kot po tirnicah (zasluge gum in odličnega avta, seveda) in nikoli ni niti za trenutek kaj zavrtelo v prazno ali pa naredilo kaj, kar bi nakazovali na to, da je sneg na cesti. Proti Vredestein, ki jih imam na 6-ki so vsaj za razred ali dva boljše. Tako, da bodo šle naslednjič tudi na 6-ko.

Ugibam, da so taki občutki zelo subjektivni. Težko je dajat sodbo na osnovi razlik občutkov med novimi gumami in 2 leti starimi gumami, 1/2 leta starega avta in 6 let starega drugačnega avta, ceste s 3 ali 6 cm snega, suhega snega ali mokrega snega, na zmrznjeni podlagi ali odmrznjeni podlagi, na ravni cesti ali na ovinkasti cesti, nagnjeni, itd, itd. ... N različnih dejavnikov. 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano (urejeno)

Mene tole z DARS-ovimi datumi čudi, čeprav je za nas ugodno, hkrati pa si bo datume težje zapomniti. Prvi datum je logičeno, da vključuje datum nakupa, da greš lahko še isti dan na cesto. Drugi datum pa je nelogičen v smislu, da letna vinjeta velja natanko 1 leto, v resnici pa velja 1 leto in 1 dan. :) .

Zato, da se še v matematiki ne bi kregali, se uporablja 2 vrsti oklepaja/zaklepaja:

• Zaprti interval vsebuje tudi obe krajišči. Označimo ga z oglatim oklepajem: [a,b].
[ a , b ] = { x ;   a ⩽ x ⩽ b } {\displaystyle [a,b]=\{x;~a\leqslant x\leqslant b\}}
  • Odprti interval ne vsebuje krajišč. Označimo ga z okroglim oklepajem: (a,b) ali redkeje tudi z navzven obrnjenim oglatim oklepajem: ]a,b[.
( a , b ) = { x ;   a < x < b } {\displaystyle (a,b)=\{x;~a<x<b\}}
  • Polodprti interval vsebuje samo eno od krajišč. Krajišče, ki ga ne vsebuje, označimo z okroglim oklepajem (redkeje: z navzven obrnjenim oglatim oklepajem)
( a , b ] = { x ;   a < x ⩽ b } {\displaystyle (a,b]=\{x;~a<x\leqslant b\}}
[ a , b ) = { x ;   a ⩽ x < b } {\displaystyle [a,b)=\{x;~a\leqslant x<b\}}

Podobna dilema je pri zaokroževanju števil. Se 1,55 zaokroži navzdol na 1,5 ali navzgor na 1,6? :) Uporablja se še vedno oboje.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Interval_(matematika)

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 1 minuto je Alex napisal:

Kako pa kaj kaže tvojim izračunom in formulam za vreme ta petek? 🤔 Me res zanima, ker grem smučati. 

Vse otroške proge bodo zasnežene in odprte, brez skrbi.🤣

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 3 urami je Slivka napisal:

In pri vseh formulah je vendarle imel Alex prav. Vsi ste napovedovali nižjo ceno nafte (pa čeprav samo za en cent), Alex pa je gonil svoje, da  "nikoli ne veš pri tej perjadi, kako bo izpadlo"...

Bencin dražji, cena nafte nespremenjena.

Se strinjam, v tem primeru je imel @Alex prav. 👍 Se je izkazalo da od stotih poskusov še Alex kdaj zadane. 😃  

Vlada je dvignila trošarino, to pomeni, da bo z njo še bolj polnila proračun in iz njega lažje financirala zdravnike, učitelje, sodnike, občine (ceste za naše Mazde) ... skratka, malo več bomo prispevali preko goriv in malo manj preko ostalih dajatev. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)
dne 14. 1. 2023 ob 20:02 je Alex napisal:

Jaz sem za vsak slučaj šel tankat. Nikoli ne veš pri tej perjadi, kako bo izpadlo. 😊 Da se ne bodo zopet morali opravičevati. 😊

Vsaj 3x sem na tem forumu že napisal veljavno enačbo, po kateri se določa cena. Ti pa še kar goniš svoje. 🙃

Ali res ne moreš razumeti osnov delovanja države, predpisov, ... kot pri norcih. 😩

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)
pred 18 minutami je Alex napisal:

Nikoli niso lastniki rdečih mazd trdili, da imajo Italijani najcenejšie gorivo. To je navadno levaško  zavajanje. 😉

Trdili so pa, da je esso supreme plus najboljši dizel, s katerim lastniki rdečih mazd  naredijo več kilometrov,kot z kako Petrol župco, v kateri je največ bio dizla. Veliko več, kot v drugih  evropskih gorivih. 😊

Mislim, da bi bilo bolj statistično zanesljivo, če bi pisal "lastnice rdečih Mazd" 🤣

CX-30 2.5L and turbocharged (zastarel motor)

2021 Mazda CX 30 Turbo Review // Mazda going up market - YouTube

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 10 urami je scania napisal:

Naročil prvo rundo materiala:

- ploščice spredaj

- ploščice zadaj

- diski z luknjicami spredaj

- diski zadaj

- plehece in tulke za spredaj in zadaj

- filter zracni

- filter klima

- mikro jermen

- jermen za vodno črpalko

- zavorna tekočina

Vse skupaj 340€, montiram spomladi ko menjam gume. Takrat bom tudi hladilno menjal.

Vodno črpalko, napenjalec in termostat sem se odlocil da menjam ko bo vodna začela spuščat, takrat bom tudi kolektor dol potegnil in scistil sesalne kanale, stabilizator štangice pa po potrebi ali okoli 150000km. Olje v menjalniku, svečke in filtre pa čez 10000km ko bo tudi oljni servis.

Srčne zaklopke tudi menjaš vsakih 20 let? :) 

Še prevedem za Binija in Alexa: "A za svoje telo-zdravje tudi prekomerno skrbiš?". Pa za hišo (menjaš streho na 10 let)?, ... :)

Scania, ti bi rabil eno Mazdo 2.2 CD letnik 2014 z vsaj 250.000 km, da ti ne bi bilo dolgčas. 🤭

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je Bini napisal:

Mogoče je kje kdo v tujini,ki že ima preko 100k.....🤔 Pobrskajte malo,če kje kaj bentijo.....😊😉

pred 48 minutami je Alex napisal:

Zato pa ga je treba terat, da če že kaj crkne, da crkne v garanciji. Ne ga šparat.😊

Vidva skupaj nista niti za enega zajčka. :) Skupaj ne naredita niti 20.000 km/leto. 😂

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.