Skoči na vsebino
Nakup nove mazde 6
Napisano

Boss, nisem prepri?an, da je bil Xedos9 ravno rang (primerljiv razred) dana?nje ?estice, razen ?e si imel v mislih Xsedosa6? :)

?e gledamo samo centimetre je res Xedos 9 slabih 15 cm dalj?i ampak glede opreme in luksuza je dana?nja ?estica bolje opremljena kot je bil takrat Xedos, ki so ga tudi ukinili par let po prihodu prve ?estice saj je bilo nesmiselno dr?ati dva modela v istem razredu.

Razred vi?je pa so imeli pri Mazdi ?e pred cca 10 leti model 929, ki pa je res limuzina nekje v rangu velikosti BMW 5 in Audi 6.

Kar se pa Xedosa 6 ti?e je pa danes to nekje model Mazda 3 saj sta tudi po cm tam tam.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup nove mazde 6
Napisano

To je res, sam po drugi strani pa si takrat za 25.000DEM dobu od opreme mogo?e elektri?ne ?ipe pa servo volan pa brezvezen radiokasetar z dvema zvo?nikoma. ABS je bil ?e eksotika, ravno tako airbag ali dva kar je blo ?e vi?ek varnosti, s klimo si bil pa ?e ?isti frajer ampak takrat avto ni bil ve? "samo" 25kDEM.

?e pa recimo gleda? malo bolje opremljene avtomobile pa so se cene tudi takrat gibale preko 40kDEM ali ?e ve?. Recimo Xedos 9 je bil verjetno, ?e upo?tevam inflacijo takrat dra?ji od dana?nje ?estice pa ji z opremo in v?ito varnostjo ne se?e niti do kolen (pustmo kvaliteto).

Lahko pa danes ?e vedno kupuje? avte za cca 12.000?, ki imajo ve? opreme kot tisti pred 15 leti.

Po drugi strani bi pa rekel, da je tehnika ?la strmo navzdol. 3 leta nazaj sem kupil Garmina in bil navdu?en nad nizko ceno 400?, danes pa je tak model nekje 150?. Pred dvema letoma sem kupil prenosnik za malo manj kot 2.000?, danes je cena podobnega med 800-900?, da se pa dobiti spodobne tudi za 500? ali celo manj.

LCD TV je bil lani po ceni 1.400? (sicer sem ga dobu za 900?) ampak podoben model danes je 600?.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup nove mazde 6
Napisano

Narobe si gledal cene... 2.5 GT navi stane 31.390? po trenutno aktualnem ceniku. Cena za diesel 2.0 GT Navi pa je napa?an saj je pravilna 29.990 vsaj tako pravijo na Cosmosu ampak avta s to opremo nimajo ve?.

Gledal sem pa na tem ceniku http://www.mazda.si/showroom/mazda6/5door/specs/ in te cene sem vkalkuliral v izra?un, kjer sem itak napisal, da se spla?a vzet bencin + LPG saj v 5 letih si komaj kej dra?ji od 2.0 diesla.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano

Haha LOL... nas pa jebe tale Kri?ani? - spet so povi?ali tro?arine za goriva tako, da bodo cene ostale enake tudi jutri. ?e bi blo vse lepo in prav bi morala biti pocenitev v vi?ini 3,5 centov tako pa :angry:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup nove mazde 6
Napisano

A sem narobe napisal? ... Stro?ek vgradnje plina sem primerjal z dieselskim avtom in ne z bencinarjem. To kar trdi? ti velja primerjava bencin:LPG ampak tukaj je ?lo za vpra?anje ali naj kupi diesla ali bencinarja in sem mu dal potem primerjavo v kolikem ?asu se pokrije s stro?ki porabe vgradnja plinske instalacije v primerjavi, ?e bi na za?etku kupil diesla. Govorimo samo o instalaciji in ne o razliki v nakupni ceni diesla proti bencinarju.

Tale izra?un je tudi rahlo pristranski saj ne upo?teva 10% vi?je porabe s plinom kot z benzom. Sem ?el malo primerjat izra?une za isti avto in je v povpre?ju 10% razlika v porabi v litrih.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Nakup nove mazde 6
Napisano

To je res ?koda, da sta opremi GTA in GT pri novih le z najmo?nej?im dieslom 185KM in pla?a? zanjga ravno tolk obveznega zavarovanja kot lastnik Veyerona ?zmeden?

Enostavno se ti tukaj finan?na ra?unica te?ko izzide in je verjetno bolj?, da vzame? 2,5 bencinarja pa ?e ga nadgradi? s plinom al pa tud ne. Je pa tako, da pri 0% popusta je razlika v zavarovanju med njima 348? v korist bencinarja. V kolikor pa ima? 50% popusta je pa tudi razlika polovi?na (174?).

?e da? plin notri je pri 25.000km na leto prihranka 350-400? se pravi, da stro?ek za plinsko instalacijo pokrije? v 4-5 letih , kar se mi zdi sprejemljivo ?e posebej ?e ra?una? dra?jo nakupno vrednost in dra?je zavarovanje za diesla.

Evo pa ?e mal primerjave kolk ta pride na obdobje 5 let pri 25.000 prevo?enih km

CD140 Sport GTA 27.990? + zavarovanje (max bonus) 1.640? + poraba diesla 7.000? = 36.630?

CD185 Sport GTA 31.590? + zavarovanje (max bonus) 2.510? + poraba diesla 7.000? = 41.100?

2.5 Sport GTA 29.290? + inst. plin 1.600? + zavarovanje 1.640? + poraba LPG 6,187? = 38,717?

2.5 Sport GTA 29.290? + zavarovanje (max bonus) 1.640? + poraba bencina 11.137? = 42.067?

Ergo... ?e dobi? 140CD je res dobra opcija in najcenej?a pa ?e vso ?eljeno opremo ima? in brez skrbi avto ima vrh glave mo?i :D

Takoj naslednja opcija pa je bencinar 2.5 s plinom.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3
Napisano

hmmm.... pri meni je blo 2x vse OK pri naro?ilu nove mazde to?no na dogovorjeni termin.

Pri fotrovi pa so neki motovilili, ker je bila takrat ?ist nov model in naj bi bla sam za v salone za mamit kupce. Pa sem hitro uredil s posredovanjem direktorja uvoznika MMS in je bil avto v tednu dni za odpeljat, ?e ne bi pa ?e ?akal mesec in pol ?zmeden?

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda dizli - poraba
Napisano

Moji mazdi se je pa totalno zrolalo ker mi kaze porabo 242,8 l/100km :huh::D

Evo slika za dokaz sem reku da moram slikat! :hohoho:

post-1962-1246707485_thumb.jpg

hehe... to pa znamo narest :blush:

-resetira? podatek

-v?ge? avto in se premakne? za par deset metrov

- nato pusti?, da avto laufa na mestu par minut

- voila, pa ma? lahko porabo ve?jo od te - max je 999,9litrov na 100km :hohoho:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DPF
Napisano

Hm Boss, zdej neki ne ?tekam, to ko poudarja?, da je 2.2. 185 KM zmogljivej?i od tamo?nega bencinca, pa kaj hudi?a, a vozmo 24h Le mansa po na?ih razbrazdanih cestah. Tistemu ki mu ne zado??a 170 KM, pol najbol da si doma nabavi en PS3 pa goro igric, pa naj doma nabija in ne ustrahuje soudele?encev v prometu z raznimi stroji alla 500 konjev itd.!

Bencina pa lahko tudi sam re?em, da se nanj peljem cca. 1,5 km, pa ?e to le ko je avto total mrzel, vsak kasnej?i ?tart je na benz le do momenta ko prese?em 2.000 rpm, kar je navadno ?e takoj ko speljem! :danzoman:

Se prav bi imel 1 tank benza za mogo?e celo leto!

Kot zanimivost lahko povem, da kolega Sishi starta kar na plin, pa nima nobenih te?av, poraba benza torej 0! :bravo:

Je pa tako, tisti, ki ste izrazito proti LPG-ju - da se ga nabavit (Verov?kova) po 0,47 EUR, pri tem je treba ponoviti kalkulacije, a ne Mikimi?ek? :jezicek:

PS: Vozte se na kar ?elite, BMK! :whatever:

Ajvar teb pa :rispekt: za (o?itno) pravilno odlo?itev, bo? vidu ne bo ti ?al niti mal, preverjeno! :ouje:

A si ti malce z levo nogo vstal... sej se ne prerekamo a ne, ampak vsak pove svoje mnenje in to primerjavo med tema dvema motorjema sem samo nadaljeval na razmi?ljanje, ki ga je napisal Slidy, ko je omenil ta dva motorja v novi ?estki.

Ker si se spotaknil ob mo? motorja in to povezal z dirkanjem se mi pa vseeno zdi, da ne razume? mojega razmi?ljanja. Mo? motorja NI zato, da bi se hvalil, kak?en je top speed ?e manj pa da bi stra?il druge udele?ence v prometu :whatever:

Mo? oziroma predvsem navor pa je pomemben takrat, da ?e se ?e spravi? prehitevat, da to lahko ?imbolj varno in hitro naredi?. Prehitevanje res ne sme trajati celo ve?nost in tukaj sta navor/mo? motorja zelo pomembna. Danes je 170KM tako nekako kot pred 10 leti 136KM saj se je te?a avtomobilov pove?ala na ra?un vse dodatne varnostne in druge opreme in za isti na?in vo?nje je pa? potrebno imeti mo?nej?i motor.

Aja pa S PS3 to res nima nobene veze :ne vem: gre se za ?isto varnost. ?e pa je ?lovek norc se bo pa ogro?al sebe in druge neglede al ma pod havbo mlin?ek s 60KM al pa 260KM.

Druga? pa nisem proti plinu, ?e zdale? ne ampak je pa vseeno fer, da si nalijemo ?istega vina in da se omenijo poleg prednosti tud slabosti. In bodimo po?teni: plin se daje v avto samo zaradi pocenitve vo?nje PIKA. Ekologija ipd pa si lahko za klobuk zataknemo saj, ?e ne bi bilo ekonomske ra?unice (Velepi?ka) mislim, da ga ni heroja tuki gor, da bi si dal plin vgradit samo zaradi ekologije, a ne :P

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DPF
Napisano

Zakaj noben ne pove kolk bencina dodatno ?e skur na vsak tank plina. Tud to je treba pri?tet k stro?kom in k porabi ;)

Sej ne re?em... s plinom se da izredno poceni vozit ob minimalnih padcih zmogljivosti. Ampak vseeno 2.5:2.2CD je 170KM: 185KM in predvsem 225Nm:400Nm ?zmeden? Navora je skoraj 2x ve? in pri obi?ajni vo?nji za iste ?elje je treba bencinarja veliko bolj priganjat v obrate takrat pa poraba raste in raste.

V mestni vo?nji 2.5 porabi 11.1 litra, diesel 2.2 pa "samo" 7.1 kar je za 4 litre razlike. ?e pomislim, da mi je Astra 1.6 ?rla skoraj 10 litrov, k sem hotel tako aktivno vozit kot bi vozil diesla mi gre pa samo na smeh. Sicer se malo dra?je vozim kot na plin ampak k je pa treba prehitet pri 80km/h pa diesel privabi zadovoljni nasmeh na ustnice :D

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DPF
Napisano

Bwahahahaha... namesto da bi porabil 3 litre, bi mu nafta za?ela ?pricat vun.... :hohoho: :hohoho: :aaaaa: :aaaaa:

true true :bravo:

ampak brez zajebancije... ?e vozim sam relacije brez AC-jev in to ne pol?je po?asi (cesta med LJ in Hrastnikom skozi Litijo) je poraba na ?estki okrog 5-5,5 litra na 100km (preverjeno).

Ajvar tud ti ga ne more? do nezavesti ?gat tam pr teb oziroma bi si upal trdit, da tvoje relacije z dieslom peljem 100% pod 6 litri oz. blizu 5,5 in to ne kak?ne brezvezno po?asne vo?nje ampak po omejitvah +10km/h pa z vsemi prehitevanji po?asne?ev vred.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Navigacija Garmin N?vi 350 in Adriaroute
Napisano

Na mojo kartico 4GB ne gre file ve?ji od 2GB... pi?e, da ni placa, ker je to osnovna omejitev FAT32. Z raznoraznimi triki se da zadevo prepri?at, da bere tudi dalj?e filete in od tu naprej pa je res potem te?ava z napravo in pa tudi z raznoraznimi readerji kartic, ki tega nikakor ne znajo prebrat. Osnovni problem je pa ?e vedno FAT tabela.

Druga? pa ne vem zakaj bi nekdo zdru?eval vse te mape saj se med sabo prekrivajo. Edino AR + SCG route se spla?a dati skupaj pri tem, da vr?e? ven mape od Srbije in ?rne Gore, ki so del paketa AR in jih nadomesti? za bolj natan?nimi iz SCG routa. ;)

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Se en udarec po zepu in predvsem dizlih
Napisano

?ak, zakaj pa si napisal da predvsem po dieslih... enako mo?an diesel ima manj izpusta CO2 kot bencinar. Je pa to vse ena velika bedarija, ki z ekologijo res nima nobene veze ampak je le namen ?imve? dnarja pokasirat.

?e bi bil to res eko davek pol bi moral iti ves denar v eco projekte... no in klele me pa zvije od smeha :hohoho:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sloven??ina v na?ih avtih
Napisano

Bi rekel, da je koli?insko veliko ve? TVjev in podone elektronike prodane kot pa avtomobilov. Posledi?no se jim zdi nepotrebno zgubljat denar, samo zato da bo par sloven?kov veselih. Velika ve?ina bo v vsakem primeru kupila ali ima notri v nem??ini, angle??ini ali pa kitaj??ini menije.

Ampak a ni fora v tem, da se prilagaja izdelek kupcu in ne kupec izdelku. ?e posebej ker gre tukaj za ogromne vsote denarja, ko je treba avto kupit in pla?at desettiso?e evrov. Se pa strinjam, da je to zadnje kar gleda? na avtu ampak se mi pa isto?asno zdi ?e toliko bolj glupo, ker prilagoditev na jezik pa res ne stane skoraj ni? v primerjavi z avtom. Pa ?e v reklami bi lahko ogla?evali, da ima vgrajene slovenske menije.

Sem skoraj prepri?an, da pri kak?nem bi tudi to bil lahko jezi?ek na tehtnici pri izboru avta, ?e posebej, ?e bi kupec kolebal med dvema avtoma. Par avtov bi prodali na ta ra?un pa bi se ves vlo?ek povrnil. O?itno so proizvajalci avtomobilov izredno nefleksibilni.

En Kitajc lahko da slo menije v izdelek, ki ima kon?no ceno 25-30? a v avto za 25.000-30.000? pa to kao ni mo?no oz. bohnedaj nerentabilno :whatever:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

DPF
Napisano

Ne vem a ta senzor zapisuje napake, ?eprav do napake pride ?ele ko za?ne utripat lu?ka. Druga?e pa pri?gana pomeni samo, da je treba opravit regeneracijo do konca in v bistvu to ?e ni napaka.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.