Skoči na vsebino
Slovenija : Hrva?ka
Napisano

to itak... ogromno denarja se "zgubi" ;)

Sam je pa nekaj za pripomnit pa ne da bi karkoli zagovarjal Zidarja in podobno. Ni? od tega ne bi bilo mogo?e, ?e ne bi oblast in politika sodelovala pri teh ne?ednostih. Predvsem po zaslugi ene izmed strank, kjer imajo velik ?rota, ?erjavov in so si zelo podobni. Ta stranka je do te vlade 12 let obvladovala prometno ministrstvo in ministrstvo za okolje in prostor. lovke pa so bile razpredene tako po DARS-u kot pri najve?jih gradbenikih v Sloveniji.

Me res zanima a bo Vla?i? lahko pretrgal te vezi oz. a jih bo sploh hotel pretrgati ali se bo raje ?e sam spetljal s temi voluharji. :ne vem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

No ja 10x verjetno ni dra?je, je pa dra?je predvsem zaradi terena saj imajo na?e AC ogromno objektov nizke gradnje kot so mostovi, nadvozi, tuneli ipd... sam Trojane poglej, kolk je tam viaduktov in predorov.

Slovenija je hribovita de?ela in davek tega se pa? pla?uje tudi v precej dra?ji izgradnji AC-jev, da ne re?em, da smo celo med prvimi tremi dr?avami vEvropi po koli?ini km avtocest na milion prebivalcev.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

PORABA 323
Napisano

Boss tukaj sem pa v prid nissana ker sem sam imel 2 in fotr je imel 2, pa so vsi po?li manj kjot mazde z enakimi kubiki in celo manj konji tako pa? je.

hehe, dej men bencinarja za vozit pa bo? videl ugodno porabo tud na Mazdi ;) Namre? ?e vedno ?akam heroja, da mi posodi RX-8 in da doka?em, da se ga da peljat tud pri 9 litrih in to ne po?asi ali pa po pol?je ampak lepo po omejitvah. :hohoho::hohoho:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

PORABA 323
Napisano

re?itev: ne tolk ti??at pa bo tud poraba manj?a :jezicek:

tvoj fotr Nissana ziher ne stiska tolk k ti in je verjetno tu ta razlika :ne vem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjete - referendum
Napisano

v bistvu niti ne... jaz sem proti vsaki stvari, kjer je treba kej pla?at ampak ?al mi to ne pomaga in ?e ho?em kej met moram pla?at.

Sej tud fukat ne morem dokler ne dam ti?a iz gat. :whatever:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjete - referendum
Napisano

Ja zakaj bi se pa ti prito?eval, ?e si cestnino pla?al po?teno glede na to, kolk si se po Ac vozil? Saj jaz se tud nisem. Jaz sem za po?teno pla?evanje cest. Pa? kar dobi? tolko pla?a?. Ti pa si za ?lepanje. Jasno da ti zdaj ne joka?, saj si ti tisti ki se ?lepa? in profitira? na ra?un drugih. Profitira? pa (?e govorim v prvi osebi) na ra?un mene, ker ti jaz zalagam v cestni prora?un, ?eprav ne koristim tolko kot ti.

pa dej Lojz no... a ?e? mal mozeg vklopit no... a ti ni jasno, da nobena AC ne bi bila nikol zgrajena, ?e bi obstajali samo ob?asni uporabniki kot si ti in pla?ilo po uporabi in bi se financiralo samo iz tega. Tako ne bi bilo nobene AC in se niti ti niti nih?e drug ne bi nikoli mogel voziti po njih ker sploh ne bi obstajale in se danes sploh ne bi pregovarjali okrog vinjet.

AC je je treba zgradit in v preteklosti smo nekateri prispevali v ta fond ogromne koli?ine denarja. upam, da ti je jasno, da 6.000? v ?estih letih, ki sem jih sam prispeval v ta fond ni majhen denar za fizi?no osebo, a ne. No takih kot sem jaz je pa? ?e kar nekaj in vsi tisti smo omogo?ili, da so AC-ji sploh zgrajeni. Kje si bil pa ti takrat Lojz in zakaj nisi protestiral, ker smo samo nekateri nosili levji dele? izgradnje AC-jev drugi so/ste se pa takrat ?lepali, zdej, ko so razmere malo druga?ne je pa jok in stok.

Nih?e ni rekel, da je sistem pravi?en in oh in sploh je pa dale? najbolj stro?kovno upravi?en za samega izdajatelja DARS in z najmanj realnimi stro?ki uspejo narediti najve?ji izplen.

Satelitsko cestninjenje po drugi strani pa je tako drago, da zadeva samo za celo slovenijo v osebnem prevozu stane okoli milijarde evrov. Kdo bo to financiral? Le kdo, kon?ni uporabnik vendar in to sem jaz in ti Lojz in vsi ostali, ki bomo prisiljeni v to. In vse to zaradi kur?evih 8? na mesec, ki so ljudem danes predraga. 8? na mesec je 8 litrov goriva in z njimi lahko prevozi? cca 100km... a je res to tak dnar, da je treba tak?en halo okrog tega zganjat.

Ampak je pa hec kako v nekaterih zadevah bohnedej, da bi vsaj malo di?alo po solidarnosti za skupno dobro (zgrajene avtoceste) v drugih pa je vsem normalno, da mora solidarnost bit. Zdravstveno zavarovanje pla?ujemo vsi enako pa a dohtarja sploh ne poznamo al pa imamo to smolo, da nas bolezni in po?kodbe ne ?parajo in grejo na?i stro?ki zdravljenja v desettiso?e evrov. A bo? Lojz klele tud tulil koliko je to nepo?teno in da ni fer, da 80 letna babica s celo plejado starostnih bolezni pla?uje isto kot ti in se kao ?lepa na tvoj ra?un?

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjete - referendum
Napisano

No lepo.

Dej povej kje si doma, da pridem k teb po vinjete. Letne bi rabu. To bo tud zate bol?, ker bo? profitiral, namesto da mi kupuje? polletne ali celo mese?ne tedenske.

Lepo od tebe. Te moram pohvalt.

Pa povej kdaj bo? doma, da ne bom zastonj pred vrati ?akal.

Aja pa ?eno s sabo prpel, ker ?e nisi prebral bo vse poservisiral in za pla?ilo dobi? vinjeto :D

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

Pa kljub temu uspe?nej?a...........na tem podro?ju.

Racunaj, da imajo skoraj 20x ve? km avtocest = 2000??

Ampak kolk pa ti pretirava? :hohoho::hohoho::hohoho:

Slovenija ima 600km AC-jev, Hrva?ka pa cca 1300km. To je razlika 2,2x in dale? od 20x kot ti navaja?.

?e gledamo na prebivalstvo ima hrva?ka 289km AC-jev na milijon prebivalcev, Slovenija pa cca 300km na milijon prebivalcev in smo v samem vrhu v Evropi po ?tevilu kilometrov AC-jev na prebivalca.

vir

http://www.dars.si/Dokumenti/O_avtocestah/...C_in_HC_30.aspx

http://bs.wikipedia.org/wiki/Hrvatski_autoputevi

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

samo v tem letu sem do zdaj na hrvaskem placal cca. 130 eur za cestnine...

za 300 km placas 15 eur, kar velik je to

kaj bi dal za hrva?ko vinjeto :zvizga:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjete - referendum
Napisano

Saj najbolj gre v nos tem ki so se prej "?lepali" recimo relacija lj do Grosuplja ali pa kranj jesenice ali pa koper - kozina, kjer pred drugim tunelom elegantno zapelje? dol in gre? po stari in si se izognil cestnini zdej pa ni va?no kje gre? gor ali dol mora? imet vinjeto.

hja sej... zdej pa to?no isti govorijo nam, k smo pred vinjetami ves cajt veselo pla?evali ABC in debelo pomagali, da Slovenija sploh lahko gradi nove AC in odpla?uje dolgove, kako se ?lepamo na njih... na istih, ki so se neko? veselo ?vercali brezpla?no... ojej Slovenistan kam gremo :(

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjete - referendum
Napisano

Pojdite v trgovino, v vre?ko vr?te 10 Pepsijev pa se na blagajni razjezite zakaj morate pla?evati 10x ve? kot nekdo, ki kupi 1 Pepsi. Naj dajo eno ceno za Pepsi ne pa, da ve? kot jih kupi?, ve? pla?a?. :rispekt:

joj no... kak?na pa je to primerjava - a ?e grem jaz 10x po AC-ju potem domov prinesem 10 kvadratnih metrov AC-ja al kaj, un k gre pa samo 1x pa en kvadrat. :whatever: ?e 1x no, AVTOCESTA SE NE PORABLJA in jo z uporabo ni ?edalje manj - uni?ujejo jo pa zgolj te?ki tovornjaki osebni avti pa tako malo, da to sploh ni omembe vredno

Boss to, da si pla?eval ABC je pa? tvoja stvar. Ravno tako se tudi jaz ne bentim, ker porabim za bencin ve? kot ti. ;) To je stro?ek, ki ga mora? vra?unati, ?e ima? avto in se vozi?.

hmmmm... a vinjeta pa ni stro?ek pri uporabi avta? Pa ?e tega se lahko izogne?, ?e uporablja? vzporedne ceste. Druga? ti pa vinjete tud ni mus kupit in je ?isto tvoja stvar, a se bo? vozil po AC-ju brez nje, a ne ;)

Saj je ?isto enostavno. Toliko kot se prevozi?, toliko pla?a?. V ?em je problem? In ja v?asih se je dalo ?lepati od Dom?al do Lj itd. ?e bi bil naprimer obvezen ABC bi bile cestninske povsod in se ne bi dalo. Tarife bi bile razli?ne za avte in za tovorni promet in zadeva kar naenkrat postane vsaj toliko teko?a kot zdaj obenem pa bi vsi pla?ali toliko kot prevozijo. Ampak ne, raje so se spomnili satelitsko cestninjenje, da nas bo veliki brat skozi gledal in kontroliral. Potem bo? pa najve?ji kriminalec ker bo? ?el 140km/h z avtom, ki zmore preko 200km/h. :huh:

AC-ji bi bili verjetno bolj prevozni stranske ceste pa spet zabite - a si pozabil kako je pred dobrim letom zgledalo vsako jutro pri Dom?alah, ko se je ve?ina ?lepala mimo cestnin. Mal manj vse ?ez dnar gledat pa mogo?e ?e kak?en drug plus najdete.

Sicer se pa umikam iz debate ker vidim, da ne bomo nikamor pri?li, vsak vle?e v svojo stran, spremenili pa z jamranjem tu gor ne bomo ni? spremenili in je vse skupaj ?isto brezveze. :whatever:

a zdej bo? pa pobegnil... pa glih dobro se je debata za?ela :zvizga::)

Pa ?e to... zakaj je letos manj mrtvih na cestah kot lani v istem obdobju? a smo ziher, da zaradi novega ZVCP al je veliko pripomoglo tudi dejstvo, da veliko ve? ljudi danes uporablja AC-je in to?no temu so namenjeni AC-ji - za ve?jo varnost vseh nas.

Poglejte si Hrva?ko, kjer so AC-ji tolk dragi, da jih hr?ki ve?ino ne uporabljajo, ker je za normalnega ?loveka pa? predrago. Si res ?elimo to, kar se dogaja pri na?ih ju?nih sosedih, kjer so AC-ji samo za bogatune in tujce, raja pa naj se gu?va po stranskih cestah in naj ne moti tujcev in bogatih pri uporabi moderne infrastrukture :whatever:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjete - referendum
Napisano

Hja Boss, verjamem, da gre tebi na smeh, saj si, kot ka?e, ti tisti, ki se ?lepa? na ra?un drugih. ?e bi blo obratno dvomim, da bi se smejal. Uni, ki te vle?ejo niso tako veseli. Logi?no, mar ne? Moj foter gre z Mazdo 1x na leto po AC na servis v Ljubljano pa 1x na leto na ?ale sve?ko pokojni sestri pri?gat, pa pla?a cesto tolko kot, ti, ki se vsak dan po tej cesti pelje? in jo dnevno uni?uje?. A se ti zdi to prav?

Vsi vi, ki se s temi vinjetami ?lepate znate takoj na?tet ?e kup drugih nepo?tenih primerov, od lakote v Afriki, do preob?rtih riti nekaterih bogata?ev, pa do krivice, ker imajo eni pobje kraj?e lul?ke od drugih in podoben ?rot....

Ne Bosss, cestninjenje se da ?ist OK uredit tako, da tisti, ki ve? dobi, tudi ve? pla?a. Obvezna ABC kartica bi to omogo?ala. Ampak jasno, to pa? ne ustreza vam, ki vam pa?e, da vam taki kot je moj foter donirajo vo?njo.

Hja verjamem, da bi nekoga vo?nja po AC stala precej denarja. In kaj potem? Potovanja ko?tajo, danes ni ni? zastonj in vsak, ki opravlja neko dejavnost in se pelje po AC zna to tudi lepo unov?it kot potne stro?ke, tako, da to ni noben problem.

Ja, pov?alni znesek so te vinjete. To vsi vemo. Ampak cesto se da komot pla?at po uporabi, ker se to?no ve kolk kdo pelje po njej in s ?im pelje po njej. Saj ?e cestno takso pla?ujemop pov?al. A ni to dost? ?ist po?teno se ne da nobena zadeva ovrednotit, pribli?no pa.

Konec koncev, zakaj pa pol nimamo ?e pov?alno pla?evanje v trgovini, ne glede na to kolk kdo iz trgovine nese?

?ivimo v tr?nem sistemu, si pozabu? In Slovenija ima ekonomistov kot gnoja, ki se na trgovanje spoznajo kot Marica na krivi ku*ac. Ne vem, kako to, da je tle po?tena ekonomija ?ist pregorela.

Ti pa si faca, ki bere? vse na pol al pa na sred neha? pol pa kr neki pi?e?. A ?e? ?e 1x prosim prebrat kar sem napisal v prej?njem postu in tokrat za spremembo preberi vse do konca vklju?no z zadnjim odstavkom pa ti bo marsikaj veliko bolj jasno kdo se ?lepa in kdo se ne in koliko denarja sem jaz (po tvoje ?lepar) pustil DARSU v zadnjih ?estih letih.

Druga? pa, ko ravno omenjamo star?e je tako, da moj o?e tudi ne izkoristi vinjete (ne tiste po 55? in ?e manj te po 95?). Zato mu za rojstni dan, ki ga ima januarja lepo kupim vinjeto in mu re?em, da naj se raj po AC-jih voz in ne po stranskih cestah saj so po statistiki AC-ji ?e vedno veliko bolj varni kot druge dvosmerne ceste.

Druga?e pa bo po novem tvoj o?e dal z 2x po tedensko vinjeto (30?) in bo pri?el skoz za manj kot tretjino cene tako, da vseeno ne bo pla?al isto kot tisti za celoletno vinjeto.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjete - referendum
Napisano

Haha... sem vedel da boste nekateri takole prizadeto sko?ili pokonci in kar naenkrat ste vsi neki borci za po?tenost cestninjenja AC-jev. :hohoho: Sorry, ker mi gre na smeh :lol: ne bom ve?.

A sploh veste, kaj je po?teno pri AC-jih in njihovo uporabo?

Po?teno glede na obrabo in uni?evanje bi bilo edino to, da bi se pla?evalo glede na te?o vozila in na faktor izmerjene obrabe cesti??a glede na osni pritisk. Vse ostalo je BS in totalno nepo?teno, ?e ?e govorimo o po?tenosti. In ko bodo ?leperji pla?evali 40.000krat ve? od osebnih avtomobilov potem bo to po?ten cestninski sistem.

No zdaj pa dajmo po?tenost na stran in dajmo ugotovit kak?en je smisel vinjet. Vinjete so (kar sem ?e milijonkrat povedal) le pov?alna letna vstopnica za uporabo AC-jev. Tako kot je pov?alna naro?nina na TV, na telefon, nadomestilo za uporabo cest, zelena karta, obvezno zavarovanje vozila, itd itd...

Zakaj so to pov?ali nam je verjetno vsem kristalno jasno, da zato, ker se na teh zadevah ne da izmeriti koliko ne?esa porabimo ampak pla?ujemo pov?al le zato, ker je treba te storitve vzdr?evati in ?e jih uporablja? samo enkrat na leto al pa vsak dan 24 ur na dan je to isti kurc.

?e malo druga?e povem... AC je treba zgraditi in jo financirati pa al se pelje? samo 1x na leto al pa vsak dan. In ?e bi imeli samo take, ki se peljejo samo 1x na leto bi morali vse AC-je sfinancirat iz dr?avnega bud?eta se pravi z denarjem vseh tudi tistih, ki avtov sploh nimajo al pa sploh ne gredo nikoli na AC. A je to po?teno?

Ne vem zakaj pa tako zagovarjate ABC? ABC je ?ele bil nepo?ten saj je cel kup uporabnikov lahko uporabljal kar precej?nje kose AC-jev (primer: Dom?ale-Lj, Vodice-Lj, Ivan?na Gorica-Lj, Kranj-Jesenice itd) in jih ni pla?eval, isto?asno so jih pa drugi, ki so prevozili ?elno cestnino normalno pla?ali. ABC je ?ele bil nepo?ten sistem saj je omogo?al enostavno "goljufanje" oz. izmikanje cestninam (izjema je le primorska AC z zaprtim sistemom). Upam, da ne zagovarjate vrnitev ABC-ja iz naslova goljufanja in izmikanja pla?ilu? :ne vem:

@Symon: za tvojo informacijo, da ne bo? mislil kolk profitiram od vinjet pa da mi ne bo? slu?ajno nevo??ljiv. :bravo: (hec, ne zamert ;) ) Od lanskega leta od maja, se pravi tik pred uvedbo vinjet ne ?ivim ve? na Dolenjskem ampak v Ljubljani tako, da za svoje potrebe (vo?nja v slu?bo) AC-jev ne uporabljam ve? (slu?bene vo?nje pa mi je od nekdaj pokrivala firma in mi je vseeno za stro?ke) tako da z vinjeto ni? ne prihranim al pa zelo zelo malo. Sem pa pred tem na ABC-ju vsako leto pustil 800-1000? in ?e bohvedi kolk denarja ?e iz naslova slu?benih vo?enj.

V ?estih letih bivanja na dolenjskem je bilo to nekje med 5.000-6.000? in mo?no dvomim, da jih je na tem forumu kdo, ki je pustil DARSU ve? denarja kot jaz (govorim za osebni avto) pa se nikoli nisem prito?eval nad po?tenostjo in nepo?tenostjo pa je verjetno evidentno, da do mene kaj dosti to le ni bilo po?teno napram drugim "zastonjskim" uporabnikom istih odsekov AC-jev.

@Lojz: ?e se bo kdaj zgodilo da bodo uvajali sat-cestninjenje (upam da za osebni promet nikoli) upam, da ne bo? prvi v vrsti, ko bo jok kolk mormo denarja dat za sprejemik/oddajnik, kako grd je in ogromen ko bo prilepljen na vetrobranskem steklu in kako draga bo ?ele pol vo?nja po AC-jih. In to zaradi dana?njih kur?evih 8? na mesec kolikor te stane letna vinjeta (od 1.julija 2009).

Oh ja... kaj misli? Lojz, ?e si se ?e vpra?al, kdo je zdaj tukaj Slovencelj? ;)

Pa brez zamere, to je samo moje razmi?ljanje, ?e se kdo strinja Ok, ?e se pa ne pa tudi v redu, saj ima vsak lahko svoje mnenje in svoj prav... :jezicek:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjete - referendum
Napisano

Bohnedej da nam vrnejo ABC... pol bom jaz ?el na referendum proti temu odloku... pa ne vem kaj se JJ kur?i zdele sej bo Vla?i? podra?il cestnine kamionarjem kar je edino prav in edino logi?no saj so te?ki prevozi edini uni?evalci cest.

?e bi bil pameten bi naredil tako, da bi imeli letne vinjete za avtomobile po ceni 95? in za vse kombije, ki so registrirani na gospodarske dru?be in s.p.-je bi morala bit vinjeta po ceni 150?-200? da bi bilo po?teno.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

za??ita avta proti to?i
Napisano

in ti predpostavlja?,da je ista"trdota" to?e in surovega jajca? ?zmeden?

ne, ne... ne zastopi?... jajc je ostal cel, kar je pomenilo, da se ni dotaknil tal (plahta je bla napeta na tleh). To?a te velikosti in jajce te velikosti sta enako te?ka in ?e ostane jajce celo tud na plehu ne bo vdrtine saj je plahta tolk upogljiva, da ga enostavno odbije nazaj ?e predn se dotakne pleha/tal.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

za??ita avta proti to?i
Napisano

...pa sej ,?e bo padala tako velika bo itak vse stolkla. :whatever:

ne bo ne bo...sem test naredil... jajc je ostal cel k je padu na tako "podprto" plahto. Vrgu sem ga pa iz druzga ?tuka iz balkona....

?koda, da nimam kamere, da bi ta eksperiment posnel. :dudek:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

za??ita avta proti to?i
Napisano

Ker ?e imam to prevleko od Propipa sem se odlo?il, da jo rahlo upgrejdam in sicer nabavil bom tiste cevaste pene, ki se jih natakne na cevi centralne kurjave. Te zadeve bom narezal na ustrezno dolge kose, da jih bom lahko porinil pod napeto ponjavo na mestih, kjer so najbolj izpostavljena (recimo robovi strehe, prtlja?nika havbe, ?ip).

S tem bo ponjavo toliko dvignilo in jo ?e dodatno napelo (kot kanvas), da bo zadeva zdr?ala tudi to?o velikosti jajc ali pa ?e ve?jo. :bravo:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Slovenija ima rada Mazdo...
Napisano

?akaj malo,Kia verjetno ni...potem.... :P

Popolnoma prav ima? :bravo: ceed se jim prodaja kot vro?e ?emljice in je letos v SLO celo najbolj prodajan avto prve ?tiri mesece. ?zmeden?

Kdo bi si mislil... kaj dela garancija 7 let pa relativno nizka cena in izdelava na nivoju. O?itno slovenci le nismo tolk mahnjeni na znamke ampak znamo kupovat tud racionalno in ne samo s ?ustvi, kar me kar malo presene?a... al je pa recesija res tako hudo udarila, da zbujanje fov?ije ni ve? moderno :hohoho: hehe le kdo bi vedel :jezicek:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

AEZ lita plati??a in ?PAN d.o.0
Napisano

Litke kupujemo, da so lepe a ne? Ne da opravljajo funkcijo. Za to zado??a jeklenka.... Sej ?koda se je kregat, mene je zmotl d so obkro?il fizi?na po?kodba, pa da ne govorim o odnosu... Ne vem, povsod se od vsakega reve?a (slehernika) zahteva neka popolnost, obratno, pa slehernika vsak jaha v glavo. To ni kul

Saj jaz se strinjam, da to ni kul, sam povem pa kak?ne mo?nosti imamo po na?i zakonodaji, ?e ho?mo kej tazga uveljavt kot garancijo.... z eno besedo, ?e ni sodelovanja s strani prodajalca je pri taki zadevi vse en velik KURAC. :angry::(

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.