Bravo Grega... to?no si opisal bedo na?e zakonodaje. ?alostno vse skup - 500? kazni ?e dimenzija gum ne ustreza za par procentov po drugi strani se pa ljudje vozijo z uni?enimi amortizerji, zbledelimi svetili in z razpokanimi gumami narejenimi ?e v prej?njem tiso?letju.
kolega "vogrin" ima 2.5 6ko novo, in sva midva tole malo od bli?e pogledala, pa se nama je zdelo, da 16" ne bo ?lo gor, sicer nisva probala, so pa diski precej veliki... tako da... ne vem... sem 98% prepri?an, da za tako velik in mo?en voz rabi? velike bremze, ki pa posledi?no rabijo tudi malo ve?ja kola
Zakaj pa gredo 16" na model z opremo CE? Diski in zavorne ?eljusti so enaki pri vseh stopnjah opreme.
Kot vem so bremze enake tako na GT-jki kot na tisti s CE opremo... tako, da 16" colske po mojem ne bi smele biti problem. Ne dam pa roko v ogenj ampak glede na to, da so malo ve?ji diski kot pri stari ?estki je razumljivo to, da 15" ne gredo gor (kar je bilo mo?no pri stari), 16" bi pa morala pasat.
Hmm... a je mo?no kontrolo pritiska nekako izklopit - recimo kak?na varovalka al pa kej podobnega. :ne vem:
V slovenskem katalogu na straneh Mazda.si je objavljena dimenzija 205/55 R16 tako, da podatek pa? zavaja in ima Labi prav saj vse povsod drugod je podatek 205/60 R16.
Kar pa bistveno ne spremeni dejstva, da je 16" zimska guma okrog 100? tudi v tej dimenziji
Druga?e je pa tako, da bo? 16 colske zimske gume dobil za cca 100? po gumi medtem, ko so 18 colske tam nekje okrog 200? po kosu.
Se pravi, da za ene 18-ke dobi? 16 + alu feltne. Mislim, da ni kaj preve? za razmi?ljat, razen, ?e so senzorji astronomsko dragi :ne vem:
Pa ?e nekaj v pravih zimskih razmerah se o?je gume obnesejo veliko bolje kot ?ir?e tako, da je ?e en plus na strani 16", da pa vsako leto pri?para? 60? za menjavo koles pa tudi ni slabo.
Ja, vse je odvisno kolk ti ponudi zavarovalnica,jaz bi vseeno pripeljal kakega kleparja vsaj pogledat, da bi pribli?no povedu, kolko bi stalo popravilo, glede na to da so airbagi celi,bi se mogo?e celo iz?lo..
to?no tako - odvisno kolk se bom uspel dogovorit z zavarovalnico. Moj cilj je, da nekje skupaj z zavarovalnino in avtom dobim 11.000-12.000?.
@Grega: super hvala - po?lji mi prosim na bostjan.bratina@telemach.net
?e popravlja? z novimi deli je to pa? to - nov odbija? je recimo cca 380?. Cel rabljen je pa cca 100? pa je glih tako v redu sam najt ga je treba. OK, odbija? sicer ?e imam ampak ho?em povedat nekaj drugega in sicer to, da ?e sam poi??em dele pridem ?ez za precej manj kot pol cene popravila.
Samo za ta "?port" bi pa? rabil predvsem ?as, voljo in kak?nega kleparja ter li?arja, ki bi vse skupaj naredila dobro in po zemeljskih cenah.V glavnem jaz nimam ni? od tega niti ?asa ne volje niti ne poznam nobenga, ki bi mi to na koncu lepo skup zmetal tako, da bom verjetno vse skupaj prodal pa naj kupi nekdo, ki bo popravljal.
V glavnem, ?e ma kdo veselje avto se bo verjetno v kratkem prodajal
Jaz ti predlagam da svojo mazdo ?ez zimo odjavi? lepo da? v gara?o in na klocne ter jo pokrije? za ?ez zimo pa si kupi? kak?en cenej?i avto ki ima ?e zimske gume na feltnah. Saj dobi? ?e kak?en avto kjer ga ponujajo skoraj zastonj samo da gre...
Ne vem to je moje mi?ljenje...
sam a ni tako, da ?e ga odjavi? mora? vrnit tablice, ki ti jih nato po nekaj tednih uni?ijo :ne vem:
Mislim,da je Proceed malo premali (nefunkcionalen) avto za Bossa......familija pa to.
mah kurc...pe? bojo hodil pa bo
@Boss, ?e ?estice ne bo? popravljal in bo? kupil drugi avto, vsekakor poglej v smeri Kie Proceed. Tudi sam sem bil ?e na testni vo?nji (1.6 CRDi 115 KM) in avto me je ve? kot pozitivno presenetil. Glede na to, da tudi sam vozim in sem navajen na M6, je to za avto, ki je en razred ni?je zagotovo pohvalno. In priznam, da tudi jaz razmi?ljam, da ko bom po vsej verjetnosti enkrat prihodnje leto menjal avto, bo Proceed v o?jem izboru. Res je, da je Mazda ?e vedno Mazda a iz ?isto racionalnega vidika je trenutno tale KIA best buy. Poleg tega sam osebno tudi nisem tako zaprise?en "zna?kar", tako da...
?akam samo ?e na to, da vidim kak?na bo nova mazda 3 in kak?ne bodo kaj cene in potem se bo la?je odlo?it.
Definitivno se strinjam s tabo .... to je trenutno resni?no najbolj?i nakup ... sem pa v preteklosti ?e preve? KIO hvalil tako, da se bojim da me bo kdo kicknu iz foruma, ?e bom s tem nadaljeval
Seveda. Ho?em samo povedat, da imajo tam v?asih "svoj" Eurotax...
Ma? prav - po tem "njihovem" Evrotaxu zgleda vsak dan zgubim cca 200? - za?el smo pri 10.000? in zdele po 10 dneh smo ?e na 7800?. Saj ?e bom ?e malo ?akal bom kmalu jaz njim dol?an :ne vem:
Na Mazdi raje ne spra?uj za vrednost rabljenega, ker bo? slabe volje . Meni so za mojo trojko ponujali 9.500 EUR, prodal sem jo pa za slabih 13.000 EUR (resda z zimskim kopletom koles). Ima? pa na netu tudi Eurotax vrednotenje (cena okrog 8 EUR, lahko pla?a? z Moneto).
LP A
hja saj... ni ?tos v prodaji ampak v ocenitvi zaradi ?kode. Namre? zavarovalnica financira le do 60% od vrednosti avta po Eurotaxu.
Ta mesec je spet katastrofa glede nesre? - kje so zdaj Rom?ek, ?erjav in Mate, ki so se tako hvalili glede izbolj?ane varnosti zaradi novega ZVCP? No kje ste populisti?ni pametnjakovi?i?
Potuhnili so se kot mi?ke v luknje in samo upajo, da ljudje tega ne bodo pogruntali pred volitvami.
?e statistiko na straneh policija.si so umaknili. Mater kako so prozorni - zadnje poro?ilo je iz aprila, ki je bil zadnji mesec pred uvedbo novega ZVCP-ja. Kje so torej majski, junijski in julijski? Ni jih, ker pokvarjene barabe to namensko skrivajo.
Ne vem ?e - moram dobiti v roke prera?une kaj vse je za zamenjat in kolk to stane. Upam, da bom jutri ?e vedel kaj ve?, saj ne vem niti a bo ?lo v popravilo ali bo potreben kak?en drug plan :ne vem:
Sicer nimam ?isto ni? proti Citroenu imam pa zelo veliko proti temu, da se prodajajo avti stari eno leto s cca 10.000-20.000km. Zakaj?
- prvo leto je najve?ja izguba vrednosti (20%) - zakaj torej v prodajo.
- mogo?e so bili testni - vemo kaj se s takimi avti po?ne.
- ?e je bil poslovni najem potem vemo kak?en je bil odnos do avta, ?e uporabnik ve, da ga bo po letu dni zamenjal
- skoraj novi in z malo km se prodajajo avti, ki imajo kak?no napako
- ?e je recimo lastnik ugotovil, da avto ne izpolnjuje njegovih pri?akovanj (zato prodaja) ne vem ?e bo izpolnil potem moja pri?akovanja :ne vem: prej ne kot ja.
- avtomobili so bili last rent-a-carjev saj oni kupujejo ve?jo koli?ino in s precej?njim skontom tako, da ga po enem letu prodajajo za tako ceno kot so ga kupili in niso na nobeni izgubi pa skos imajo nove avte v floti. To sicer ni problem je pa problem, kaj uporabniki po?nejo z najetimi avti in avto z 20.000km je ponavadi mehansko zmahan ene tolk kot, ?e bi imel 100.000 relacijskih kilometrov. Trust me, sem vozil enga tazga in sem rekel, da je ?e kar za 200.000 prevo?enih. Potem sem pa le malo bolje pogledal in videl, da jih je le 20.000.
- pa ?e kaj bi se na?lo zakaj mi skoraj novi avti z malo km veliko bolj smrdijo kot tisti nekaj let stari s cca 80kkm.
Kar se pa ti?e Eurotaxa sem sicer na?el en nem?ki link (DAT), ki je zelo podoben Eurotaxu. Tukaj je recimo cena 9.800?.
Mislim,da ne bo ?lo. Boss je apriori proti "?pagetarskim" uvo?enim avtom.
Tako je
A slu?ajno kdo ve, kolk je moj avto vreden po Eurotaxu? Mazda 6 sport CD 120 Evolution II (oprema s xenonkami in bose ozvo?enjem). Kilometrov je 137.000, ohranjen je pa izredno lepo (oz. do karambola je bil ). Cena novega je bila 24.000?.
To me zanima zato, ker sem s strani MAzde dobil podatek, da je vreden "le" 8.000? po Eurotaxu To se mi zdi precej premalo. :ne vem:
Lado, tale grafikon?ek si poglej pa ti bo vse jasno - avtocesta, visoke temperature (klima) niso bile nikoli posebej prijazne do ugodne porabe.
Pri 130km/h, se poraba giblje okoli 6,5 - 7,0 litra ... pozor to je pri limuzini, karavanom je treba pri tem dodati ?e 0,4-0,5 litra. To s karavani ni moja pogruntav??ina ampak so to zmerili pri Autobildu (v slovenski izdaji je bilo objavljeno v ?tevilki 26 iz za?etka junija).
Pri enakomernih hitrostih med 80-90km/h pa lahko pride? tudi na cifre okrog 5 litrov/100km ali celo pod. To pa so tiste cifre, ki jih vidi? kot podatek za izvenmestno vo?njo. Pri izvenmestnem testiranju je povpre?na hitrost okrog 76km/h, najvi?ja pa se samo 1x dotakne hitrosti 120km/h v celotnem testiranju.
Rezime vsega tega je, da je tvoja poraba ve? ali manj znotraj pri?akovanega glede na vo?njo, ki si jo opisal. Druga?e pa po?akaj na ?as, ko bodo temperature padle na kak?nih 20 stopinj celzija in za spremembo naredi kak?no relacijo na obi?ajnih cestah pa potem poro?aj kak?no bo poraba. Po moje zna? biti tudi pod 6 litrov/100km.
Ujej, boga Mazdica ?e moje so?alje, Boss! Kot pravjo, najva?neje, da si jo ti cel odnesu!
Verjamem pa, da je te?ko v taki situaciji , sploh tistim, ki smo bolj navezani na na?e avtomobil?ke
Sicer pa predlog: ?e bo situacija izpadla taka, da se bo ?e spla?al popravljat (magari z deli od drugih karamboliranih M6 - platika, vezne, nosilci ipd.), si v vmesnem ?asu res nabav za drobi? eno prevozno sredstvo, Mazdico pa po?as popravli brez hitenja, ?e se da.
Nevem, jst bi verjetno tko naredu, ?e bi tolk poznal svoj avto in nebi blo problemov z njim (sam sicer ?e mam starega avteka, za rezervo).
Dr?im pesti za ?im ugodnej?i razplet.
?e si klepar ali pa ?e pozna? koga je verjetno to kar dobra re?itev. Problem je v tem, da nimam toliko ?asa, da bi sam lovil vse te dele in se zajebaval na koncu pa se mi lahko ?e vedno zalomi (tudi finan?no). Avto mora biti pa tudi popravljen do novembra, ?e ne ga moram odjaviti iz prometa in so spet dodatni stro?ki.
Ne vem, po moje ?e bo totalka bom pa? moral ugrizniti v kislo jabolko in avto prodat v tak?nem stanju kot je pa naj ga kupi kak?en klepar, k se s temi zadevami ukvarja. S tem denarjem pa denarjem od zavarovalnine bom pa moral nekaj s?arati.
Al dodati kak?nih 5.000? pa kupit nekaj manj?ega (recimo ProCeed) al pa poslat vse v kurac, re?t ko jebe ke? in dat 15.000? za novo ?estko. :ne vem:
Hmmm, ne bi rekel... sem pred ?asom vozil testnega Ceeda z dieslom pa ti povem, da je zvo?na izolacija bolj?a kot pri stari ?estki diesel. Materjali niso ni? slab?i. Je pa kak?en kos opreme manj (najbolj bi pogre?al Xenonke) pa seveda, da sta avta ?ist v drugem avtomobilskem segmentu.
Sej ne re?em, normalno da je M6 bolj?a, ampak vseeno je vpra?anje, ?e je bolj?a za 10.000? oz. ceno enega manj?ega avtomobila :ne vem:
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
le od kod mi je ta zgodba znana?....hmmm
Povezava za deljenje
Deli na druge strani