?e avti z motorji na notranje izgorevanje imajo razli?no velike hladilnike za razli?na klimatska podro?ja, pa je recimo 50? afri?ki zrak ?e vedno precej hladnej?i kot je ?elena maksimalna temperatura motorja. ?elena temperatura baterij je bistveno ni?ja, kako ima pa Tesla v Afriki izvedene hitre polnilnice ne vem, najbolje bi bilo v klimatiziranih gara?ah. Lahko Norve?anom kjer se jih polovica vozi v Teslah, ?e imajo pa lepo hladno, pa ?e dr?ava jim pol avta kupi.
The only aproved cure for too much fun is three much fun!
Pa sem tudi sam postal elektri?no mobilen. Danes me je za seboj po vrtu vlekla akumulatorska vrtna kosilnica z rwd. Aku ima 80V in da od sebe primerljivo kot bencinska.
Sem pa do?ivel zanimivo omejitev pri uporabi, namre? temperatura baterije je pomembna - polnilec zaradi zagotavljanja dalj?e ?ivljenjske dobe Li-ion celic ni hotel za?eti polniti ?e vro?e baterije snete direktno iz kosilnice takoj po ko?nji, se je morala najprej malo ohladiti. Me zanima kako je pri Tesli ko nekdo tera po avtocesti in potem z vro?imi baterijami direkt na hitro polnilnico.
Za akumulatorje, in to katerekoli, je visoka temperatura faktor ki zna skraj?ati ?ivljenjsko dobo tudi za nekajkrat.
Pri temperaturi 15 ?C je gostota zraka pribli?no 1,225 kg/m3 , gostota vode je pa tam jurja na kubik. Hidroupor pri vo?nji v de?ju zato predstavlja pomemben faktor.
Verjetno je serijska omejitev zarad tega, ker se ne more vedet kak?no varovalko ima neka enofazna vti?nica. Elektrika ni povsot dobrina na razpolago v velikih koli?inah, ?e je meni prav znano makaronarji prav zarad tega kuhajo makarone na plin.
Neko? sem takole preveril v vzvratnem ogledalu in ni bilo nikogar ki bi pripeljal za mano pa potem hitro v vzvratno in gas...in pok. Nekdo je z leve z enega dvori??a ?ez polno ?rto ravno tisti trenutek postavil za mano avto po?ez ?ez dva pasova in nos avta mu je molil ravno malo na moj pas. Vedel sem, da za mano ni nih?e peljal, to preveril tiudi v vzvratnem ogledalu, moral bi ?e v stranskem... Mazda je ?tela rosnih 9 dni in plastika in barva je bila ?e vsa pro?na tako da se sploh ni poznalo, njemu je ?el pa odbija? na pol.
Da ?e jaz mal razgibam debato. Za isti denar kot stane ka?kva dobi? ?e Kodiaqa s kubikom ve? prostora. No pravzaprav ga ne dobi?, ker so jih ?e vse prodal.
Se strinjam, zame ima mazda zagotovo bolj?i SS kot VAG ker ne maram da se kar naprej izklaplja. Za nekoga ki mu je "var?evanje" pomembno je pa primernej?i VAG, ker se ve?krat izklopi.
Nesprejemanje novotarij ni ni? posebnega, ko sem l. 2002 vsem naokoli razlagal, kako super uporaben je tempomat v moji mazdi, so skoraj vsi komentirali, da to je pa brezveze (takrat so bili avti s tempomatom redkost)
Lahko pa zavra?anje novotarij rodi pozitiven rezultat - primer so "starokopitni" mazdini in?enirji ki niso nasedli must have novotariji imenovani downsizing. In gre jim vse priznanje da se niso prepustili toku. Mimogrede, ?e nedavno ?e si omenil da downsizing ni najbolj?a re?itev, so te imeli za retardiranega.
Downsizing je pti?ek iz istega gnezda kot SS, namenjen je zni?evanju porabe na testih - prav turbomlin?ki imajo najve?jo razliko med uradno in realno porabo. Stvar nerealnih testov je tudi standard merjenja izpustov, bencinski turbomlin?ek v Twingotu je po ?tevilu izpu??enih delcev enak dizlom iz leta 96.
Kdo je kriv za natege, pomoje da so tisti ki nategujejo ?e vedno bolj kot tisti ki se pustimo nategnit. Ker pravzaprav nimamo izbire. No ja, imamo - bicikel.
Boss, lahko si sre?en da te izacus ni obto?il za fauve pla?anca ko si primerjal to zadevo z VAG goljufijo. Dobro si jo odnesel.
Kar se pa tvojega ?tetja nategov kupca ti?e, 3x je pravi rezultat - tretji bo ko bodo po letih uporabe ?udesa za?ela crkovat in bo imel kupec novoletno jelko na armaturki ravno takrat, ko bi hotel avto prodat da kupi novega.
Prav zaradi teh pi..., pardon, pripomo?kov za zni?evanje porabe ?e nikdar v zgodovini ni bil tako velik razkorak med uradno tovarni?ko izmerjeno porabo in resni?no porabo v praksi.Zadeva je pripeljala do tega, da firme ne razvijajo svojih avtov za bodo?e lastnike, pa? pa za omenjeni povsem nerealen test.
Malce sem brskal po netu za takoimenovanimi super kondenzatorji. To so kondenzatorji z veliko gostoto shranjene energije, uporabljajo pa se (tudi) pri rekuperaciji energije pri zaviranju pri avtomobilih. Velika gostota pomeni ?e vedno cca do 10x manj energije na volumen kot pri akumulatorjih.
Zanimiv je podatek, da je ?ivljenjska doba teh superkondenzatorjev 10 do 15 let pri sobni temperaturi, pri temperaturi 65?C pa 10x manj.
To seveda niso podatki konkretno za mazdin kondenzator za rekuperacijo, vseeno pa da misliti, da ima stvar nek omejen rok trajanja.
Tema je "za?la" na SS zaradi tega ker je nekdo spra?eval o izklopu le tega na Mazdi 3. Dvomim da mazda temperaturo kdaj ni varno izklapljat ma?ine meri na osi turbine in ?e samo zaradi tega nebi imel SS-a.
?e bi vsa sredstva vlo?ena v ta ?ude?ni in vsepovsot na veliki zvon obe?ani SS proizvajalec raje vlo?il v druge na?ine zni?anja porabe,npr v nadaljno zni?evanje te?e, bi bil prihranek goriva ve?ji, vozne lastnosti bolj?e, pa ?e pokvariti se nabi mogel. Ampak kako naj povpre?en uporabnik avta to prepozna, ?e ni sposoben prepoznati da na svetu obstajajo ?e druge znamke avtov poleg tiste ki jo vozi.
Ve? kot mesec na za?etku leto?nje pomladi suho kot poper. Potem pa neko jutro malenkost rosi, ravno toliko da nesprane ceste postanejo drsalnice. V Preserjah v kri?i??u se pri?ge zelena in kolona spelje. Nato pa takoj naprej od kri?i??a prvi avto nenadoma ustavi, drugi bremza, tretjemu ?e na polno dela ABS, jaz, ?etrti, pa pri polnem ABS-u odvijem in se ustavim s sprednjim odbija?em vzporedno poravnan z zadnim delom avta pred menoj.
Torej moje P7 ki so kao dobre za v mokrem, so bile zadosti dobre za manevriranje, niso pa bile zadosti dobre za zaustavljanje. Mislim da je to hotel Jures povedat.
- Po izklopu SS-a se mi je poraba pove?ala za 0.00%.
- V eni od tem tukaj smo ?e ugotavljali da po spritmonitorju prmerljivi dizlci M6 in pasata zmoreta v dlako enako porabo.
- V tej temi ugotavljamo da pri Mazdi SS precej manjkrat ugasne ma?ino kot pri vag.
?e pove?emo zgornja dejstva, pri Gas auto je prihranek s SS 0,0 pri Mazdi pa manj kot 0,0
Mazdi je potrebno dati vse priznanje za izjemno marketin?ko potezo ko je vgradila ?tevec, koliko ?asa je avto ugasnjen. pa? da imajo ljudje ob?utek kako var?ujejo (podobno kot ko gledajo koliko merkatorjevih pik ?e imajo). Na forumih je potem hvale o urah stanja.
A motor se pa pri dizlu zaganja z alternatorjem? Kak?na steklenica od kondenzatorja pa je to, da napaja vse porabnike med stanjem motorja na koncu pa ?e za?ene motor?
Ni samo aku tisti ki "ploska" SS-u tudi za ?tarter je to blazno blagodejno
Ker mazde niso kante verjetno zamol?ijo ta podatek, da ?e pri ve? kot 30 do 40sekundah mirovanja sistem prihrani ve? energije, kot jo porabi za ponoven zagon. Hudi? je v tem, da je pri meni 95% ustavitev motorja trajala manj ?asa.
Torej start / stop je ena fina re? ki ne samo da kvari dolo?ene dela avta, tudi porabo zvi?uje. Ampak va?no je da imajo tr?niki eno re? da mahajo z njo naokol, ljudje pa nasedajo.
Odklon od teme je reklamiranje samoobrambe z vle?no kljuko pred tistimi, ki je nimajo ali pa jo snemamo (ker tisti s stalno montirano kljuko so kao spretni, ostali pa ne).
?e bi za obrambo pred kljukarji namontiral en ?elezen profil ki bi iz sprednjega odbija?a ?trlel 2x toliko kot je povpre?na dol?ina kljuke, bi v o?eh vseh izpadel kot kreten, od mili?nikov bi pa pla?ilni nalog fasal ?eprav bi po?el samo to, kar po?no kljujarji.
Modele ki se jim po uporabi ne da sneti kljuke bi moral ?trafat, ker to so tisti bmk vozniki ki jim pri parkiranju ni ?koda avta ker je ?koda itak na vozilu za njimi.
Po drugi strani nas pa je vsaj 80 posto uporabnikov ki se stalno vozimo s kljuko...ni moteca. Jaz je nisem snemal nikoli. Razen sedaj ko je avtomatska. Nenazadnje te tudi sciti na parkingu
Ne ??iti te na parkingu. Sem ?e imel kak?no bu?ko od kljuke ki je "vestni" uporabnik ni snel, ni je pa prira?unal k dol?ini avta ko se je basal na parkplac pred mano. Mislim da so snemljive kljuke snemljive z razlogom. Na Suzukiju sta mi dva talenta v istem tednu kar 2x s kljuko naredila luknjo v odbija?.
Mazda daje veliko na tradicijo. Tradicionalno se mazdini avti vozijo bolje od ve?ine konkurentov in tradicionalno imajo mazdini avti slab?i lak od ve?ine konkurentov.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
?e avti z motorji na notranje izgorevanje imajo razli?no velike hladilnike za razli?na klimatska podro?ja, pa je recimo 50? afri?ki zrak ?e vedno precej hladnej?i kot je ?elena maksimalna temperatura motorja. ?elena temperatura baterij je bistveno ni?ja, kako ima pa Tesla v Afriki izvedene hitre polnilnice ne vem, najbolje bi bilo v klimatiziranih gara?ah. Lahko Norve?anom kjer se jih polovica vozi v Teslah, ?e imajo pa lepo hladno, pa ?e dr?ava jim pol avta kupi.
Povezava za deljenje
Deli na druge strani