Skoči na vsebino
Navigacija Garmin N?vi 350 in Adriaroute
Napisano

POI nalo?i? gor potem pa ne pozabit le te aktivirat v napravi ;)

meni to ?e v?asi gre na ?ivce, ko tuli in tuli in tuli, ?e se samo 1km/h ve? pelje? kot dovoljeno...

Ne me dr?at za besedo samo mislim, da tuli od trenutka, ko si 10km/h pod omejitvijo naprej. Se pravi ?e je omejitev nastavljena na 80km/h ti tuli ?e pri realnih 70km/h.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

gume 2007
Napisano

Si?i kolk ti mene mu?i? - ve?, da sem to ?e prera?unaval :P

Sicer sem pa sem kriv saj sem pozabil povedat, da sem delal primerjavo med dieslom in bencinarjem predelanim na plin. sramezljiv

No pa dajmo ?e 1x

Trenutna cena Mazde 2.0 benz je ni?ja od 2.0 diesel za cca 600?

Nakup in monta?a plinske instalacije za Mazdo z atestom in homologacijo je cca 1300?

Kon?na nakupna razlika v ceni je torej 700? v prid naftarja.

Povpre?na poraba (tov. podatek) diesla je 6litrov na 100km in to je pri dana?njih cenah 1.031? x 6 = 6.186

Povpre?na poraba bencinarja je 8 litrov na 100km - ?e vozi? na plin je to ?e +10% povi?anja pri porabi - ker pa zaradi navedenih te?av (v?ig avta in redke pumpe s plinom) je treba ra?unat cca 10% prevo?enih kilometrov na bencin, kljub plinu: to zdaj pomeni 0,8litra benza x 1.051? = 0,8408? (10 prevo?enih kilometrov od 100km) + 7,92litrov plina x 0,620 =4,9140? (90 prevo?enih kilometrov od 100km) - skupni znesek na 100km je torej 5,7548?

Razlika med nafto in benzo/plinom je torej 0,4312? v prid plina/bencina na prevo?enih 100km.

Delimo potem 700? (kot je razlika v prid naftarju) s tem zneskom 0,4312? in dobimo ?tevilko 1623, ki nam pove koliko 100 kilometrov moramo prevozit za izena?enje stro?ka ali z drugimi besedami 162.300km.

Bolj?, da ti ne razlagam, kolk je bilo to razlike, ko so v enem obdobju prodajali z isti denar bencinarja in diesla in je bila razlika med litrom nafte in litrom benza bolj o?itna in med nafto ter plinom manj?a. Takrat je prera?un pri?el skoraj do 400.000km, ki jih je bilo treba prevozit za izena?enje. ?zmeden?

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

gume 2007
Napisano

Kolk bi ?ele pri?paral, ?e bi imel bencinarja na plin :rispekt:

Ne bo? verjel ampak sem tudi to izra?unal in ?e bi imel bencinarja predelanega na plin ter bi ?elel enako opremo in iste performance. Vra?unam ceno instalacije na plin pa da gre na vsako polnjenje plina ?e cca 10% prevo?enih kilometrov ?e vedno na bencin (zagon motorja, ter kilometri, ki jih naredi? zaradi iskanja pumpe, kjer imajo plin) se cena izena?i "?ele" pri ve? kot 150.000km.

Bil bi sicer ?istej?i za okolje :bravo: samo v nobeni podzemni gara?i ne bi smel parkirat - "super" podatek za terenca, ki v nabasanem mestu proba nekje parkirat.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Znaki v Slo
Napisano

Uklopko je razmi?ljal popolnoma logi?no in prav glede na postavljeno tablo za obvezno smer in dopolnilno tablo pod njo vendar je ?eljo postavljalca pravilno zadel (loto.press ;) ) ReDevil. :P

Se pa vidi, da postavljalec nima blage veze kateri znak je v takem primeru potrebno postaviti. Pravilno bi namre? bilo, da se postavi znak za prepovedano zavijanje na levo in pod njim to dopolnilno tablo. Se pravi, da bi se glasilo tako, da je prepovedano zavijanje na levo vendar je to dovoljeno za tehnolo?ki park.

Zgleda, da se nekateri ne zavedajo, da napa?en znak je veliko bolj nevaren kot, ?e znaka sploh ne bi bilo.

?e ?e kdo najde kak?en nelogi?no ali celo napa?no postavljen znak naj to dopi?e v tej temi, da malo pokomentiramo.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

gume 2007
Napisano

Hehe ?e so optimisti...

V mojem primeru imam v treh letih 6.600? stro?kov z gorivom in 4.500? vseh ostalih stro?kov (registracije, zavarvanja, gume, ABC)

Tako da je od skupne mase stro?kov na gorivo odpade "samo" 60%

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba!
Napisano

Jaz tud v soboto na MOL-u v Ribnici pa imam kr manj?i cmok v grlu saj je avto po tem tankanju ratal malce manj posko?en kot je bil prej. Ne vem, lahko da je sam tak filing ampak vseeno nisem preve? navdu?en :ne vem:

Vse je OK - tist tank je bil res ?uden sam sem vseeno ?e 1x tankal na MOL-u (tokrat v Litiji) pa je bilo ponovno normalno in tudi zdaj, ko imam v kestlu Petrolovo nafto avto lepo laufa. Sem pa po tistem tankanju na Mol-u v Ribnici zgubil kar nekaj zaupanja v to naftno dru?bo :ne vem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Promet, nesre?e in ZVCP
Napisano

O David... dobro, da si ?e z nami, ker me je moj ?esti ?ut tako ?udno opozarjal, ko sem pomislil nate ?e posebej ob obeh zadnjih dogodkih, ki so bili v zvezi z Ilirsko.

Vidim pa da vse le ni bilo bp in da je mama kar dobro zli?kala avto - je bil kriv kak?en betonski steber od ograje? Mah glavno da ji ni ni?, pleh se pa da zamenat. :)

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

anti radar
Napisano

... in ve?ino ?asa razmi?lja? popolnoma normalno :( ...

kako pa razmi?lja preostali ?as ?! :hohoho:

... ne daj se brany

Pa kaj a vidva z Mazdo323 mislita, da se gremo klele tekmo pa rabta navijat al samo u?ivata v tem, da je kakor fajt. Pa a vama ni jasno, da posku?amo umiriti ?ogico in da najmanj kar zdele rabmo je prilivanje olja na skoraj ugasli ogenj.

Tebe pa osebno prosim, da ?e me ?e citira? ne jemlji samo delov stavkov iz konteksta oziroma citiraj tako kot se spodobi brez dodajanja raznoraznih smejkotov v citat, ?e jih v originalnem zapisu ni.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kon?ne hitrosti va?ih mazdic?
Napisano

Klasi?ni GPS imajo napako in lahko hitrost tudi ska?e mal gor in dol. Navigacije GPS za turn by turn navigacijo pa imajo v ve?ini (Garmin sigurno) narejeno tako, da meri povpre?no hitrost v zadnjih dveh sekundah in se s tem izogne napaki oziroma je le ta v mejah +-1%

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

anti radar
Napisano

:blink: zagotovo upam trdit da se moj na?in vo?nje ne bo spremenil, pa tud dvomim da me je bilokdo od

oseb ki pljuvajo po meni sploh videl na cesti, ne pa da mi moralizirajo kot da sem cestni zlo?inec ki ima na vesti ducat du? in kazni za cel loto dobitek

saj mi je ?e ?al, da sem kar koli napisal - sploh te v mojih pisanjih nikjer nisem dal kot primerjavo in sem pisal takole na splo?no... se opravi?ujem, ?eprav ne vem zakaj, ker te nikakor ne morem soditi saj te nikoli nisem videl kako vozi? - se pravi, da ?e bi te direktno omenil bi pa? bluzil v tri p***de ma**ne

a jaz pa to prakticiram vsaki? ko se po cesti peljem?

nevem zakaj oz po ?em sklepate da sem najve?ji divjak tega dela slovenije.

po ac se ve? kot 160 nisem peljal ?e lahko re?em da leto dni.

spet napa?no vidi? - moj post pa? ne leti nate, razen ?e ma? slabo vest pa zarad tega to tako vidi?

mah sej nima veze.. vozi kak ti pa?e, jaz bom pa tud, ne glede na to kaj si biloker ku*** tu gor misli o meni.

pa da nebo pomote, sploh ne kujem zamer proti nobenemu, niti symonu ko me?a drek ki je mo?no samo

da ma povsod prste vmes..

sploh newem zakaj ?e sploh hodim na forum, mogo?e zato ker obujam spomine kak je bil ql pred...

Ne vem za druge, samo zame si pozitiven lik na tem forumu in ve?ino ?asa razmi?lja? popolnoma normalno OK in bi bilo ?koda, da bi zaradi kak?nih brezveznih nesporazumov zapustil forum - ampak da forum ohranimo ql je pa treba nekaj narest.

Za forum pa je tudi smrt, da se ni? ne dogaja in ?e vedno je ve?ji plus, da v?asih malo preve? budalimo in nakladamo, kot pa da ne pi?emo ni?. Recimo nekaj takega se dogaja ne KIA forumu, ki ga obi??em 2x na mesec pa rabim max 10minut, da ?isto vse nove poste preberem pa ?e kaj napi?em - skratka porazen dolg?as :(

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

gume 2007
Napisano

He,he,sej tudi jaz nisem ?e ?tiri leta nazaj sploh imel ra?unalnika(old,old school :D ).pa se zdej kar znajdem

in zaupam tem novodobnim internetnim nakupom...

Da ne bo nesporazumov, kupujem preko interneta samo ne kupujem stvari, katere ?elim pred nakupom videti na lastne o?i ali pa zaradi takih in podobnih razlogov, ki sem jih navedel pri nakupu gum. :hohoho::hohoho:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

anti radar
Napisano

Suicidal :rispekt:

Te popolnoma razumem in tudi sam se vse bolj nagibam k tak?nem na?inu vo?nje. Bolj?i kot imam avto bolj mi tako sede. Ne rabim ve? dokazovati niti sebi niti drugim kolk mi avto stegne in njegove top performance izrabljam le ?e v primeru prehitevanj, kar mi pa itak privabi nasme?ek na usta. Pa ne zato, da bi se bahal ampak zato ker so prehitevanja s toliko zaloge navora res pravi u?itek in dale? od tistega neprijetnega vpra?anja "a bo al ne bo".

Se pa vedno nasmehnem tistim, ki te na AC v nekih jaj?kih s top speedom 160km/h prehitijo. Nakar jih pri svoji konstantni hitrosti 140km/h prehitim po klancu navzgor, ker pa? jaj?ek ne "zmore". Ko pa je ponovno klanec navzdol in moja hitrost ?e vedno konstantna pa ta s tistim jaj?kom na gumicah ?irine 155mm pade mimo kot sneta skira. Ta isti se nato ?e hvali, da mu gre 60KM Clio 190km/h in da vse prehiti. :hohoho::hohoho:

?e bi vedel kako pateti?en je s svojimi dejanji in s svojimi izjavami verjetno kej takega ne bi po?el ampak ?e se dobro spomnim 15 let nazaj sem bil sam verjetno isti sramezljiv ?e posebej s svojim rahlo navitim jugecem. sramezljivsramezljiv:lol:

Ampak ?asi se spremenijo in ?e nam uspe (nekaterim pa? ne, ker gredo ?ez mejo) ratamo starej?i (pametnej?i?) in takrat ugotovimo, da top speed pa? ni bistvo nekega avtomobila. In tudi sam se 99% dr?im omejitev oziroma max +10% nad omejitvijo, ?e vidim, da s tem ne ogro?am nikogar. Da potrdim napisano lahko povem, da sem ?ele po dveh letih od kar imam Mazdo sploh prvi? sprobal kon?no hitrost - sicer na na?ih cestah sramezljiv ampak v zagovor sem to naredil ob treh zjutraj na popolnoma prazni AC.

Aja Brainy, da ne bo pomote tole kar sem napisal niti slu?ajno ne pomeni, da sem se vme?al v vajin nesporazum oziroma, da sem se postavil na eno stran ampak ho?em povedati, da dandanes lahko vozi? po vseh predpisih pa si ?e vedno med najhitrej?imi na cesti in da si dale? od neke cestne ovire - prav nasprotno ve?ino moram jaz prehitevati in razen na AC se mi zgodi samo 1x do 2x na mesec, da sem prehiten. ;)

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

gume 2007
Napisano

Boss izku?nje imam z gume direkt, kupil ?e 3x in do sedaj je bilo vse ok pa ?e ceneje so, ter mo?nost nakupa s kredino kartico, npr. ?e pri na?emu ponudniku ne kupi? z gotovino ti od?tejejo 5% popust <_< . OK, dobi? jih tudi pri nas po ugodni ceni npr. v Bre?icah, samo potem je tukaj ?e bencin in cestnina. Glede monta?e je tako, da mi nekdo za zelo zelo malo denarja namontira in nacentrira. Res pa je da ?e je kaj narobe se je treba malo bolj zezati z reklamacijami ipd.

Tole z dimenzijami in cenami pa tudi meni ni jasno in mi ni v?e?, npr. zimske 195/65/15 pridejo enako koz 185/65/14...samo tako pa? je :ne vem:

Glede da nimam nobenga prijatelja med vulkanizerji me pride monta?a brez centriranja cca 20?, za ta denar pa pridem tudi iz Lj v Bre?ice in nazaj skupaj s cestninami. :ne vem:

Ma sej nimam ni? proti internetnemu nakupovanju, samo gume se mi zdijo nekako delikatna zadeva, da bi jo kupoval takole na slepo. :ne vem: hehe, sem pa? preve? old school sramezljivsramezljiv

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

gume 2007
Napisano

Zgleda Grega, da noben ne kupuje gum preko interneta. Tud sam se ne odlo?am za to mo?nost, ker moje mi?ljenje je tako, da najraje kupim gume pri vulkanizerju, ki jih nato tudi zmontira in scentrira. To pa zato, da ?e gre kaj narobe ni potem zgovarjanja na gume oziroma, ?e je treba gume vra?at, da ne dobi? izgovora, da je napaka nastala pri monta?i na feltno.

Poznam primer, ko se je mo?akar jebal mesec dni na tak na?in, ker nih?e ni priznal krivde. Ker se je mo?akar hotel voziti je pa? kupil ?e eno gumo in zdaj ne ve a se mu spla?a sploh to?art za tistih 80?.

OK, mogo?e je to ekstremen primer, samo zakaj bi ?lovek reskiral, ?e obstajajo vulkanizerji, ki imajo realne cene in ne v nebo napihnjenih. ;)

Me pa nekaj drugega zanima, ?e slu?ajno kdo ve? Zakaj so gume M+S istega modela dimenzije 205/55/16 dra?je za 40-50? pri gumi od dimenije 195/65/15. Pri letnih v primerjavi teh dveh dimenzij je razlika "samo" cca 15?.

Razlika 200-250? za komplet pomeni, da lahko za ta denar kupi? ?e komplet kovinskih felten pa ostane ?e za kosilo al pa da? ?e ene 100? zraven pa ima? ?e alu feltne. :ne vem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

anti radar
Napisano

od kdaj pa motoristi sploh rabte to... a ni pr vas sam gasa pa zuuummm mimo :ne vem:

Ker kakor vem policaj vas ne sme na silo ustavljat, ne lovit in tud tablic ni spredaj, da bi bili kje poslikani.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

teden brez avta
Napisano

Resno preveri kako je z najemom rent-a-carja.

V Zakonu o varstvu potro?nikov ima? 20. ?len, ki govori o teh zadevah - predvsem to?ka tri je zanimiva saj si jo v tvojem primeru lahko razlaga? takole. Ostal si brez svojega prevoznega sredstva, ker je pokvarjeno in na servisu. Ker nujno potrebuje? prevozno sredstvo in zato si prvenstveno kupil ta avto si moral za to obdobje najti nadomestno v izposojevalnici avtomobilo. S tem si utrpel finan?no ?kodo (pla?ilo najema), ki jo zdaj uveljavlja? kot povra?ilo. Ta ?koda je enostavno dokazljiva saj bo? imel ra?un od rent-a-carja.

20. ?len

(1) Proizvajalec mora zagotoviti, da poobla??eni servisi razpolagajo z vsemi potrebnimi nadomestnimi deli za odpravo okvar in pomanjkljivosti, da takoj sprejmejo blago v popravilo in da napake odpravijo najkasneje v skupnem roku 45 dni od dneva, ko je dajalec garancije oziroma poobla??eni servis prejel zahtevo za brezpla?no odpravo okvare in pomanjkljivosti izdelka. ?e proizvajalec tega v tem roku ne stori, mora potro?niku brezpla?no nadomestiti tak izdelek z enakim novim in brezhibnim izdelkom.

(2) Proizvajalec oziroma poobla??eni servis lahko potro?niku za ?as popravila blaga, za katerega le ta uveljavlja garancijo, zagotovi brezpla?no uporabo podobnega izdelka.

(3) V primeru, da proizvajalec oziroma poobla??eni servis tega potro?niku ne zagotovi, ima potro?nik pravico do povra?ila ?kode, ki jo je pretrpel zaradi tega, ker stvari ni mogel uporabljati, in sicer od trenutka, ko je zahteval popravilo ali zamenjavo, do njune izvr?itve.

Brez skrbi, da servisi vedo za to, saj druga?e ne bi imeli toliko nadomestnih vozil, ker bi jim bilo vseeno kako se bodo ljudje zna?li brez svojega vozila ;) .

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

anti radar
Napisano

@ Brainy :unsure::unsure:

In kaj si hotel sli?ati od nas? Da imamo radar detektorje in da je to dobra ideja? Pa? ni in ve?ina to vemo.

Nekaj razlogov zakaj ga pri nas v Sloveniji ne rabi?, tudi ?e ima? te?ko nogo

1.) Stacionarni radarji - vemo kje stojijo on so celo ozna?eni s tablami za radar. Lahko si pomaga? tudi z GPS navigacijo in POI to?kami za opozorilo na radarje. Isto velja za stalne "?rne" to?ke, kjer se policisti najve? zadr?ujejo (pa s tem nisem mislil donat shop-e ;) )

2.) Laserski merilnik - radar detektor ga ne zazna

3.) Mobilni Provida - snema s kamero in radar detektor tega logi?no ne zazna

4.) Multanova - edini radar pri nas, katerega bi lahko zaznal radar detector. Vendar ga ve?ine ne, ker za meritev uporabllja zelo ozko usmerjen radarski snop (zato je oblikovan kot kak?na cev, ki zgleda kot cev recimo raketnega lanserja). Po navadi ga radar detektor zazna, ko te zadeva ?e meri.

5.) Ve?ino radar detektorjev motijo raznorazne naprave, ki oddajajo elektromagnetna valovanja pa naj si bo to bli?ina baznih postaj mobilnih operaterjev, transformatorskih postaj, mobitelov, radijskih oddajnikov, elektri?nih vodov ipd. Tako, da je lahko kar precej la?nega piskanja.

OK, bom tukaj zaklju?il. Lahko mi verjame? ali pa tudi ne, ker odlo?itev na koncu je tvoja. V vsakem primeru pa mislim, da ti je jasno, da z radar detektorjem nisi imun na kazni zaradi prekora?itev.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.