Saj ne, da jih zagovarjam, ampak tudi nizke cene goriv so za majhno državo, kakršna je Slovenija, lahko problem.
Zakaj? Ker:
- se glede na porabo goriv plačujejo tudi "evropski okoljski penali"
Torej, če poleg nas še ves tranzit in bližnji štirje sosedje tankajo pri nas, je to čez palec vsaj 30% višja poraba na ravni države kot sicer. Posledično pa je tudi doseganje zastavljenih okoljskih zavez toliko težje in sledijo penali.
- naraščajoči stroški ponudnikov
Petrol, OMV in ostali imajo omejeno in za določene razmere optimizirano opremo - od skladišč goriva do cistern, ki ga prevažajo. Tega ne moreš čez noč povečati za 30-50%, niti nimaš take rezerve, zato je najem dodatnih kapacitet seveda znatno dražji, z njim pa tudi lastna cena goriva.
Tudi Madžari s svojim bencinom po 1,20-1,25€/liter niso zdržali prav dolgo. So pa potegnili za narod boljšo potezo - domačini lahko tankajo po nižji ceni, tujci pa ne več. Je pa vprašanje, če in kako dolgo bo tako diskriminacijo gledala EU ...
Skratka, nobena stvar ni samo črna ali bela.
Dolgoročno vzdržen in za slovenskega potrošnika dober bi bil le scenarij, ko bi imeli za kak cent cenejše gorivo od najcenejše sosede. Pa še to le v mesecih izven poletne turistične sezone, saj nam zaradi zgoraj navedenih razlogov ni v interesu, da vsak, ki lahko, tanka pri nas.
ČE si imel zavarovano za primer toče, se ne rabiš nič sekirat - bo rešeno v tvoj prid. Boš pa verjetno nekaj časa čakal na poplačilo - če ne bo priznana kar ekonomska totalka.
Je mogoče kdo na forumu ki je menjal vzmeti na mazdi 6 (letnik od 2014 naprej) z nižjimi? Nekaj sem razmisljal da bi spustil nizje z eibach vzmetmi, spredaj 30, zadaj 25.
Nisem tega delal na Mazdi, sem pa na drugem avtomobilu in ... nikoli vec. Voznja postane povsem neudobna, poskakovanje cez vsako cestno neravnino, kamencek ... Ja, drzi pa se kot gokard, ampak priblizno tako se tudi pelje. Za 10 minut tiscat je fino, za 1000 km potovanje pa muka (sploh ce se ne vozis pretezno le po avtocestah).
Konec koncev niso zavarovalnice krive za tak odnos...
Jaz sem imel v zadnjih dveh letih štiri škodne primere - v vseh primerih so drugi poškodovali moje vozilo, dva sta celo nonšalantno odpeljala, tretji bi tudi, če ga punca ne bi zaustavila.
Sicer sem imel potem tudi nekaj sreče z očividci (eden je povzročitelja celo poslikal), da smo vse izsledili in so nato priznali krivdo.
Ampak, kar se je dogajalo na zavarovalnicah (Triglav, Sava, Generali), je pa tudi izpod vsake kritike. Sem bil tudi več kot dva meseca brez avta, preden so ga popravili, saj so morali izvajalci zavarovalnici poslikati vsak poškodovan del in prositi za odobritev menjave (cenilec itak napiše zgolj higienski minimum, nazadnje sem stal poleg njega pa mu pokazal vsako poškodbo). Ali pa so na zavarovalnici zahtevali nemogoče (ravnanje na več mestih povsem napokanega odbijača ipd).
Kaj sem se naučil? Očitno me spremlja smola in privlačim idiote, zato imam zdaj kasko zavarovanje z 0-odstotno odbitno franšizo. Ker nikoli ne vem, če naslednjega povzročitelja ne bom izsledil. Vem pa, da bom tožil zavarovalnico, če mi ne bodo želeli plačati popravila.
če si včasih niso brisali riti ko ni bilo wc papirja, si je tudi zdaj ne boš (če imaš to opcijo)?
V arabskem svetu se po veliki potrebi stuširajo ... no, operejo rit ... Kar je bržkone celo boljša rešitev od wc papirja? Bolj zdrava, trajnostna, bio/eko/vegan ... 😃
Naslednje vprašanje imam glede motorja. Je znana kakšna hiba teh motorev?
Ne vem, kakšen režim vožnje imaš, ampak če mu skrajšaš interval menjave olja na 15.000 km ali celo 10.000 km ti bo zelo hvaležen. Je pa skoraj še nov, tako da tja do 200.000 km ne bi smelo biti težav.
Michelin, Dunlop, Bridgestone, Goodyear - če se rad hitro pelješ. Če pa si bolj počasne sorte, bo vsaka druga guma tudi v redu, le po dežju bolj pazi ...
Ja, za rabljeno vozilo to ne bo nobena težava, za nove pa zna biti kak trik (oziroma večji davčni primez), da zaščitijo lokalne trgovce - vsaj tako je bilo.
No, lepo, da ste tako navdušeni nad Nexen gumami. Sam jih še nisem imel, bolj zaupam renomiranim znamkam, kar se tega tiče. Samo Savi sem dal 2x priložnost, pa me je 2x razočarala.
Tako da zadnja leta samo še Michelin, Dunlop ali Bridgestone gume vozim. Pa še Goodyear bi dal v svoj ožji izbor, vse ostalo se mi zdi druga, tretja itd. liga. Tudi Pirelli me nič ne mika.
Bo pa zanimivo opazovati, kako se bodo te Nexen gume obnašale, ko se bodo obrabile in postarale. Vas je že dovolj za en referenčni vzorec. 😃 Npr. za Dunlop vem, da drži fantastično cel čas, Michelinke in Bridgestone pa s starostjo vendarle postanejo bolj trde ...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Nimaš USB-ja pod klimo?!
Kje bi ga dobil ... pfff ... mogoče na odpadu s kakšne totalke (če bi rad original). Radio skoraj ziher ima zadaj ustrezen vmesnik za priklop ...
Povezava za deljenje
Deli na druge strani