Skoči na vsebino
Mazda CX-30
Napisano
pred 16 minutami je FuManchu napisal:

Ob priliki še malo plastike na blatnikih preglej😁

Vse so nad čepi nekoliko izbočene, odvisno je bolj od dioptrije lastnika in pada svetlobe.

image.png

Pred eno uro je GregorV napisal:

Moj ne smrdi po zažgani elektroniki.

Morda zato, ker še ni zelo vroče... 😉

Mogoče:
- so ga že pri Ferku predihali

- posledice Covida (izguba vonja)

- se je pri našem res kaj žgalo ...
😁

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 7 minutami je GregorV napisal:

Hvala vsem za dobre želje. 💛

Ja, vonj novega avta v notranjosti je res prijeten.

Čez vikend jo malo zapeljem okoli. 🚗

---------------

V prihodnosti, ko bo čas, bom naredil svojo temo v "Predstavitev članov".

Imam DSLR. Včasih sem se kar veliko ukvarjal z fotografijo. Sedaj ne več toliko...

Kar pa ne pomnei, da ne bom naredil 1000 slik avta. 😉

Morda veste kje v  MB ali okolici je kakšen primeren kraj, kjer bi lahko v miru naredil nekaj slik...

Hvala

LP

S tem se pa ne bi mogel strinjat. Še zunaj pod nadstreškom, kjer je bil naš nov CX-30 parkiran, je še kakšen teden smrdelo po prežgani elektroniki ... 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 26 minutami je Alex napisal:

To ni nič. Pri nas na obali je pozimi toliko slane. 😉

Ha, zjutraj je res malo bolj hladno, ko grem domov iz službe je pa v avtu ki je na soncu 30°C. Sicer pa imam še eno raketo, ki sliši na ime diesel-power. Na njej ne bom še zamenjal zimskih, jih bom skuril do konca. Tako, da je to situacija win-win. 

Sem si raketo malo drugače predstavljal .... raketa s starimi zimskimi gumami na primorskem razbeljenem asfaltu ... ruska ruleta, ne raketa 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano (urejeno)
dne 17. 3. 2025 ob 20:01 je Alex napisal:

Danes sem naročil Conti PremiumContakt 7 za cx30. Jutri pridejo in jih damo gor. Itak je zime konec

Res je ...

WWW.RTVSLO.SI

Po temeljitejšem pregledu sadovnjakov so strokovnjaki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Nova Gorica ugotovili, da je Primorsko prizadela huda pozeba. Ocenjujejo, da bo med deset in sto odstotki manj sadja...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3
Napisano (urejeno)

Oba Mazdina bencinska motorja naj bi bila zelo zanesljiva. O G140, ki je v osnovi "zablokiran" Mazdin 2.5 G194 atmosferc, je bilo napisanega veliko dobrega. Tudi tehnološko novejši in bolj kompleksen X motor je sedaj v uporabi brez posebnih težav že dobrih 5 let.

Odločitev je zato popolnoma subjektivna, kot pri izbiri žensk (enim so všeč plavolaske, drugim rjavolaske 😃).

Če bi danes kupoval jaz, bi zelo verjetno kupil G140 AT, ... še pred letom sigurno MT, zakaj?

- Mazdin 2.5 motor je preizkušen, vrti se s cca 500 nižjimi obrati kot 2.0 motor - je posledično tišji

- 2.5 motor ima v nizkih obratih (ki jih rabiš najpogosteje pri pospeševanju) precej višji navor od X186

- 2.5 motor je bolj enostaven kot X186 motor, večja poraba se kompenzira z višjimi stroški in ceno avtomobila pri X motorju ... pri 200.000 km si finančno približno na enakem

- radarski tempomat v kombinaciji z MT ni zelo uporaben (če je v opremi)

- če je veliko vožnje v kolonah, po mestu, itd ... AT voznika zelo razbremeni

- Mazdin AT je zelo zanesljiv, neproblematičen (tudi MT je odličen) 

Kljub povedanemu, bi z lahkoto izbral tudi Mazdo 3 X186 MT ali X186 AT ali G140 MT. Vse bencinske Mazde 3 so po mojem mnenju super izbor. :) 

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
Pred eno uro je GregorV napisal:

Hvala za link.

680 strani. 🤣

Bi bilo dobro, če dobim v pisni obliki celotna navodila, ne samo kakšno skrajšano verzijo.

Ker če grem to tiskat na A4 papier bo kupček precej visok in težek. 😒

Original navodila so verjetno v A5 ali podobnem formatu na tanjšem papirju.

Dobil boš skrajšano verzijo. Še dobro, celotna pisna navodila bi krepko zmanjšala prtljažni prostor.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 25 minutami je Bini napisal:

Drugače pa je za Mazdo dosti boljše in ceneje da je izkoristila ta trpežen Dino motor in zmanjšala konje ter porabo in zadovoljila EU- EKO standarde kot pa razvijala nov motor, ker nov motor tako že ima X186.... :nevem:

Mazda že ve zakaj je tako kot je.... :whatever:

Kdaj gre zelo drag inovativen razvoj tudi v napačno smer. In nekdo mora to plačat (na primer @Alex). 😁

Samo ni mi jasno, zakaj se Mazda ni nič naučila od Mitsubishija - njegovega neuspelega poskusa z 1.8 GDI. Imel sem ga nekaj let, super motor, a pri 150.000 km ni več prišel čez tehničnega - na srečo ima Mazdin X GPF, ki bo lovil in sežgal prekomerne saje.

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
Pred eno uro je Alex napisal:

Ne smemo pozabit, da je baby dino druga izbira, cenejša varianta za cx30, motor, ki je nadomestil osnovne 2.0 motorje. 

Nadgradnja in boljša izbira še vedno ostaja x186. Ljudje, ki gledajo za cenejšo varianto bodo izbrali pač baby Dinota. 

Sem vesel, da je boljši G140 celo 2.000€ cenejši od manj zmogljivega (slabši navor pri 2.000 obratih, kaj šele pri 1.500 in manj ... območje, ki je najbolj uporabno), navitega X186. 😁 

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)

Naš mlajši voznik sedaj 2 tedna vozi CX-30 G140 AT in je navdušen. Moti ga edino, da se ne da trajno nastaviti:

- izklopiti piskanja ob prekoračitvi hitrosti,

- izklopiti i-stop-a in 

- vklopiti AutoHold

@miha20, se to že da kako drugače?

pred 1 uro je Bini napisal:

Gdaj pa gre kdo..... :whatever: 😉

... čez 10 let ...

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano
pred 39 minutami je Mraušk Mčk napisal:

Kaj, a samo toliko časa planiraš "tlačit zemljo":blink:

V najboljšem primeru tlačit avto ...  :) 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 20 urami je dvorjan napisal:

Ampak pri današnjih debelinah barve in laka razmišljanje o zavesicah sploh ni napačno.

Sploh ker se življenjska doba niža (slabi materiali in funkcionalno zastaranje - elektronika ...) pride po razmišljanju človek do zaključka, da se za tistih največ 15-20 let ne izplača ... 😆

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 15 minutami je Alex napisal:

Zato, ker so to slabe guma na mokrem pa A gor ali dol. 😉

https://www.tyrereviews.com/Tyre/BRIDGESTONE/Turanza-T005.htm

Mnenja voznikov:

By far the worst tire I had in the wet, borderline dangerous. Driving comfort average at best. On dry it grips really well, but man, in the wet, oh my. Had them on new CX 30, changed them immediately for all season Continental AllSeasonContact 2. Huge difference in wet grip, and in comfort. I can recommend these Bridgestones only for someone living and driving in an area where you don't get much rain.

Še eden:. 

I have to say I've never had so bad tires in my 25 years of driving on any of our cars than these Bridgestone Turanza T005 tires. Bought them 3 years ago, they only lasted 25000 miles. No grip at all, stopping power is basically zero (abs kicks in most of the times) at the smallest rain the tires are skidding in roundabouts, tires spinning out in wet conditions, these shouldn't be road legal! The 8mm thread went down to almost below legal now after 25000 miles. Had Michelin Primacy 3 before and they lasted for almost twice as long. Tyre on passenger side tends to spin out on our Audi A3 Sportback, these tires were made in Hungary and Turkey so don't buy any of these!. Never again.

Pa tale:

After 21000miles and 5years the tires have excessive wear The wet grip is non-existent from the 1st day. The dry grip is average while there spin a lot when accelerating sharply. Definitely I'll not buy again.

These tires don’t last. Had to replace at around 10,000 miles. Inner tread wear was extreme.

Ampak, ali govoriš o 005, ali o 005A? 

In tale tvoj link pravi, da so narejene v Evropi. Naše so Made in Japan??? Ima to kaj veze, kje so narejene tvoje?

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano (urejeno)
pred 3 urami je NevLado napisal:

A

005A

Ni ista bridgestonka!!!!

A?

Zakaj bi Japonci delali slabe gume? Zakaj bi od viška (A) bolela glava?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 7 minutami je Alex napisal:

Jaz bom pa nadomestil letos katastrofalne prvovgradne Bridgestonke z Conti 7. To pa zato, ker v dimenziji 215/55 r 18 ne izdelujejo GY assimetric 6.

Zamenjal Bridgestone Turanza 005 Made in Japan?

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 6 minutami je GregorV napisal:

Hvala.

Najboljši motor za mene. Ker ne delam veliko kilometrov, bi se investicija za dražji motor povrnila v 20 letih. 😆

Sem zavestno vzel G140, MT.

Sicer sem pa sedaj 20+ let na diesel avtih, tako da bom nekaj časa potreboval, da se privadim na bencinarja.

Poleg tega mi zadnji diesel avto povzroča ogromne težave 😒, zato tudi kupujem nov avto.

LP

Ne se ozirat na prvoaprilska mnenja @Alex.

Super motor in tudi opremo si izbral 👍 👍 👍. Barva pa - moje mnenje - ena najlepših Mazdinih vseh časov, ampak žal bolj ženska in ni več IN ... 😃

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 6
Napisano (urejeno)

"Moj izbor bi bila pa definitvno M6 z G194 motorjem – meni najboljša Mazda kadarkoli… Mi je kar žal, da jo ni več v ponudbi (krivi ste pa vi, kupci, ker želite samo SUVje)."

"Pooblaščeni serviserji priporočajo strankam menjavo med 100.000 in 120.000 kilometrov, je pa to le priporočilo (garancija ni odvisna od te manjave). Približno polovica se odloči za menjavo olja, jaz pa vam lahko povem, da z avtomatskim menjalnikom ni absolutno nobenih težav in je izredno zanesljiv. Osebno bi naredil menjavo olja v kolikor bi nameraval vozilo obdržati zelo dolgo časa in veliko prevoženih kilometrov (tudi zaradi mirne vesti)"

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano (urejeno)

Mogoče so pa pri MT atmosfercih samo nekateri šoferji slabi, nesposobni prestavljat optimalno, da da bi izvlekli iz motorja razpoložljivo moč.

Recimo Alexova turbo dizel 6-ka CD150 je 10% švohnejša od moje bencinske atmosferske G165 ... 😃 

Zadnjič sem vozil novo Hondo CRV ... hibrid, lahko samo rečem, da je naredila dober vtis, za cca 44.000 € bi pri meni imela prednost pred novo Mazdo CX-5.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano (urejeno)

V določenih primerih povzročitelj ni kriv. In na njegovo srečo so pravila, ki so jasna, niso pa v prid vozniku, ki bi glede na realno situacijo težko rekli, da je kriv.

Recimo, pri nas je bila nesreča, ko se je rdeč avto vključeval na prednostno, po prednostni pa pelje moder avto z utripalko, da bo zavil desno. Utripalka mu je očitno ostala od krožišča, ker ni zavil desno, ampak peljal z desno utripalko naravnost. Rdeč avto je speljal in sta trčila. Kriv je bil rdeč avto, pri tem morebitna utripalka modrega ni imela vloge (vsaj tako je razložil policaj).

image.png

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3
Napisano
pred 1 uro je Alex napisal:

Saj prav zato je brez veze navajati porabo, ki lahko niha tudi za 4 litre gor ali dol  pri vsakem avtu.

Zakaj pa jih potem ti navajaš? 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 3
Napisano
pred 30 minutami je Alex napisal:

To je bolj realna poraba, kot pa cijazenje brez gasa in v zavetrju kamionov. 

Poraba je kot je. Zame je pri Mazdi 3 G120 dobrih 6 popolnoma realna, dejanska poraba. To kar pa ti navajaš je način vožnje, ki vpliva na porabo. Za moj način vožnje je realna poraba dobrih 6l. Za nekoga s težko nogo, klanci, kratkimi razdaljami, itd pa je realna poraba 8l. Obakrat gre za realno porabo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 15 minutami je Alex napisal:

To je res. Moje 19",ki so širše, 245/40 r 19 so pa še težje. Ampak za nas, ki smo fit je mala malica jih prenašati okoli. 😊

So pa 17" res občutno lažje, tako, da lahko nesem v vsaki roki eno feltno z gumo. 

Ja, res je. To je vse moje osebno mnenje, ki si ga ustvarim sam, na osnovi izkušenj in ne, kdo je kaj rekel. 

Recimo pri zimskih gumah je tak primer. Na 6-ki imam wredestein. Letos sem z grozo opazil, da so letnik 2018. 🤪

Ampak... Te gume imajo za sabo

prevoženoh okoli 35 Kkm. In letos so v snegu razturale. Prav tako na mokrem držijo nenormalno. In kar me je presenetilo najbolj, gume sploh niso trde, niti malo razpokane, profila pa je še več kot 5,5 mm. Skratka, najboljše zimske gume do sedaj. Pozimi gredo gor nove, ne glede na razno razne teste. Pri Adac itak vedno zmagajo Conti. Zanimivo, ne. 😇

Si že kdaj (z)vozil zimske Continental WinterContact TS 8XX?

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-30
Napisano (urejeno)
pred 9 minutami je Alex napisal:

Tale tvoj prodajalec je malce smešen. 

" Najbolje je kupiti". To je le njegovo osebno mnenje. Kupiš tisto, kar si lahko privoščiš oziroma, kaj ti paše. 

Recimo za 6-ko je, vsaj zame,  bolje imeti 17"zimske,ker je avto sam po sebi trd (vzmetenje) in nizek, in ni dobro prileteti v kako udarno jamo z nizkopresečnimi gumami. Na cx30 niso tako extremno nizkopresečne gume  in je vse skupaj bolj mehko. Tako, da je po moje ta kombinacija z 18"  v redu. Preizkušena kombinacija v globokem snegu in v vseh zimskih pogoji. 

Ja, njegovo osebno mnenje proti tvojemu osebnemu mnenju ...

In pri tebi smo že itak navajeni, da je najboljše točno tisto, kar imaš ti. Pri 6-ki so to manjša 17" platišča (namesto 19"), pri CX-30 pa večja 18" (namesto 16"). Naključje?

Pri nas je odločil šofer - mu je čisto vseeno, zato je izbral cenejšo varianto. Mi je všeč, ker se odloča racionalno. 🙂

Je pa še nekaj, ko sam 2x na leto menjam kolesa, je menjava manjših opazno lažja. Ko prestavljam 19" me potem še 1 teden boli križ.

Popravljeno od Janez007
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.