Ne vem pa kaj silis oceta, da bi kupil vecji avto, ce si pa zeli manjsega. In nova Yariska sploh ni tako majhen avto.
Obremenjenost z avtomobilskimi razredi je samo v glavi lastnikov in glavah sosedov
s tem se pa res ne morem strinjati - se ?e nisem peljal z avtomobilom A ali B segmenta, ki bi bil udoben in tudi Yariska ni nobena izjema. Jo ima mama moje drage pa lahko re?em, da za mojo postavo to ni avto s katerim bi vsak dan delal 100+ kilometrov, tako da je prekleto pomembna tudi velikost avtomobila pa ?e najmanj zaradi sosedov, ker me ba? boli kurec kaj si oni mislijo in tudi jaz ne razmi?ljam o njihovih avtih.
Sicer mi karavani niso bili nikoli preve? v?e? a so bili v devedesetih zelo trendy. Zdaj pa postaja zanimivo, da enostavno izginjajo iz palete modelov in to predvsem iz t.i. golfovega razreda.
Nekaj primerov
Mazda 3
Citroen C4
Hyundai Elantra
Kia Cerato
(zanimivo, da sta se oba najmo?nej?a korejca losala vseh karavanov)
VW Golf, Jetta
Ford Focus
itd.
Res, da proizvajalci ponujajo srednje velike enoprostorce samo to ni to. ?e danes je veliko kupcev, ki si ?elijo limuzino z nahrbtnikom a jih je v ponudbi ?edalje manj in pred desetimi leti bi skoraj dal roko v ogenj, da bodo izumrle klasi?ne limuzine a zgleda da to ?aka karavane.
Ne vem, kaj pa ostali mislite, kaj je glavni vzrok izumiranja te oblike?
najbr? ste se ?e vsi upra?al-dr?ava itak skrbi za max. varnost dr?avljanov, se pravi da damo zimske gume gor ko gre sneg. ja kaj pa ko so zimske gume na avtu ko je zuni 19 stopin celzija?!!! to je pa tko, ko da bi se z letnimi gumami brez profila vozu, za kar bi bil pa spet ?trafan!!!
sej razumem da ?e bi namest po datumu po temperaturi deval gume gor da bi bla panika, ampak tole pa tut ni prav sistem! :ne vem:
ah, sej brez veze, sam ?koda mi je gum!
to, da je zakonska obveza naslonjena na neki kvazi datum je res oreng butasto. To je tko kot, da bi nekdo rekel, da moramo 1. novembra vsi dolge pla??e oble?t, ker se lahko prehladimo in to dr?avo in delodajalce pa? preve? stane.
Pri avtomobilih pa bi morala biti obveza zgolj za razmere pri katerih so zimske gume primernej?e oz. varnej?e od letnih - se pravi sneg, poledica, ekstremno nizke temperature (<-10). Tisti, ki bi pa v takih primerih zaradi neustrezne obutve naredili zastoj ali nesre?o pa bi sledila kazen v vi?ini 2x zneska vrednosti kompleta gum srednjega razreda za tisto vozilo. Pa da vidmo kateri kamionar se bo ?e zajebaval.
Dve leti nazaj sem ?el k eni firmi nekje med Kranjem in ?kofjo Loko, ki lepijo za??itno folijo. Bil sem kar razo?aran saj mi je pokazal na svojem avtu, kjer naj bi bila folija nalepljena cca 2 leti, pa je zadevo ?e rahlo na rumenkasto vleklo in tudi lesk folije je bil precej druga?en od ostalega pleha. V glavnem videlo se je iz aviona.
Naslednji ?ok je bila nato cena 20.000sit za cca 20cm trak na havbi. Drugi malo manj?i ?ok je bil, da je na enem koncu kamen(?ek) prebil tako folijo kot pleh. Isto?asno pa je bil ta avto malenkostno popikan po havbi tam, kjer folije ni bilo, da o sprednjem odbija?u sploh ne govorim. Kar je sicer logi?no, samo jebe? tako za??ito, ki je tako nepopolna.
Takrat sem misel o za??iti s folijo kar opustil in raje vsako spomlad malce retu?iram z barvo in lakom, po naslednji zimi bom dal pa enkrat celo havbo in odbija? na nov prefarbat.
Glede na to, da je Vuk zadovoljen s folijo pa predvidevam, da se na temnej?ih barvah bolje obnese, ker na svetlih se vidi ves rob na koncu folije, ki bi ga bilo verjetno treba z zobno krta?ko non-stop pucat, da bi ostal spodobno ?ist :ne vem:
Kok otroci mal rabmo da smo veseli! Jst tud sam da vidm sneg ?e ro?no vle?m sam je smotan k je baje kazn za driftanje oz. "riglanje" 50K pa 4 kazenske to?ke!
a tolk?na je kazen sej to je pa enaka kazen, kot ?e se po avtocesti v nasprotno smer pelje? pa ?e ve? adrenalina je na AC ... bravo na?i prometni strokovnjaki - ZVCP rules
Mal ?udno ste razrvstili RX 7 in 8 z MX-5, zakaj nebi pasala v MX klaso
To sem pa zato tako razvrstil, ker imajo vse tri zadnji pogon .... Problem je pa? v tem, da omogo?a anketa samo 10 izbirnih odgovorov pa je bilo treba mal skup tla?it
Sicer pa Ali bi ti kupil avto za skoraj 6m, pol pa mora? menjat predne zavorne diske, ker so se pregreli in zvili pri 40kKM?
?e dobro, da je ?e v garanciji
Sicer pa so dandana?nji avti dale? od tega, da bi zdr?ali 300 ali 500kKM brez velikih popravil, kot je to bil Golf II dizel z 55 konji....
Saj zato je dobro, da je avto ?im dlje v garanciji in konkurenca na trgu bo po?asi upam prisilila vse proizvjalce/prodajalce, da bodo garancijsko obdobje zvi?ala na ?tiri do pet let ali 150.000-200.000km.
Recimo lep primer, ki poka?e kam bo pes taco pomolil je recimo KIA z novimi modeli, ki bodo imeli kar 7-letno garancijo oz. do 150.000km. Tudi tak?en podatek je zelo pomembem pri nakupu saj ti daje neko za??ito pri morebitni napaki in zaupanje v izdelovalca - saj ?e bi bil avto crap in podvr?en velikim napakam se tudi proizvajalec ne bi odlo?al za tak?ne garancijske ugodnosti.
Enkrat sem do?ivel ?e, da so se policaji pognali za enim pubecom na skuterju in to ravno skozi mojo ulico, ki je, da re?em sredi naselja. Hi?e iz ene in druge strani ulice, nobenega prometa, razen tam stanujo?ih, pubec na skuterju ti??al gas koliko je ?lo, za njim pa policija v Polotu karavan, tudi koliko je ?lo. Na koncu ulice mali ni zvozil ovinka in se je zapeljal v gozd, tam sta ga potem policaja dobila. Hitro se je nabrala nas skupina in ko je policaj za?el biti pameten, da naj se razidemo, da nimamo tam kaj iskat, mu je sosed samo reko: Gospod, jaz imam dva mala otroka, ki sta k sre?i bila doma, ?e nebi bila, bi bila na ulici, ob hitrosti, ki ste si jo privo??ili po tej ulici, no?em niti razmi?ljati kaj bi se lahko zgodilo, vendar bodite prepri?ani, da ?e bi se kaj zgodilo, da vam niti ta pi?tola nebi pomagala, ker bi vas ubil na licu mesta. Pol pa je policaj za?el govorit nekaj o gro?nji uradni osebi, pa ne vem ?e kaj, v glavnem na koncu sta se policaja spobrala, ker smo rekli, da smo videli samo policijski avto, kako je divjal po na?i ulici, nobenega skuterja. Da o tem, da jih je mali skasiral, dokler nismo pri?li tja niti ne govorim. Saj ne opravi?ujem njegovega postopka in obna?aja, samo policaj bi moral imeti toliko pameti v glavi, da se zaradi tega, ker mali ni imel ?elade, ne spla?a za njim divjati po ozkih ulicah, kjer je ponavadi veliko otrok.
Toliko o tem, ne re?em, da so policaji slabi, poznam jih kar nekaj, so tudi sam ljudje, vendar se nikakor ne morem znebiti dejstva, da ko enkrat oble?ejo uniformo, da se po?utijo mo?nej?e kot sicer. Na?alost so moje izku?nje z njimi, govorim o postopkih, dosti ve? slabe, kot pa dobre. V?asih ni bilo tako, mogo?e je to dokaz, da pri njih nekaj ne ?tima.
Lp
hja, kaj naj re?em... a si pri?akoval mogo?e kaj drugega, ?e pa so policijski operativci ?edalje mlaj?i in eni ?e niti niso prilezli iz pozne pubertete. Nimajo niti znanja predvidevanja, kaj lahko dolo?ena njihova dejanja povzro?ijo, ?e manj imajo pa izku?enj, ?al...
V?asih je policija bila spo?tovana institucija, danes je pa vse preve?krat predmet posmeha ampak za tako stanje so si popolnoma krivi sami oz. njihovo vodstvo.... ?koda
Ostala EU jajca pa so pocen-zanesljiva, pa reklamni materijal ti kar v haubo nalo?ijo da komaj domov pelje? ?? ?
mislim, da se je aleksander po?alil glede nalaganje stvari v prtlja?nik in da ni bilo mi?ljeno resno... je pa res, da sem jaz z avtom dobil, maj?ko, kapco, odsevni telovnik pa ?e kak?no malenkost - majhen stro?ek za prodajalca, pa lepa poteza za kupca
Preveril sem teste v AM-ju in kot je pri njih navada so polni napak in jih tudi prepisat ne znajo . Spustili (oz. podvojili so eno drugo) so namre? eno najbolj pomembnih tabel, ki je zate Boj? zelo pomembna in sicer trakcija na snegu. Pomembna je zato ker vsak dan vozi? v hrib in tam se hitro zgodi, da zaradi klanca zmanjka tistih 100N ali bo avto ?e ?el ali se bo ustavil.
Zato prilagam slikco te tabele, ki sem jo na?el v originalnem ?lanku v AutoMotor Sportu
kjer se je predvsem Dunlop 3D za dimenzijo 205/55 R16 (in tudi GY UG7) odrezal najbolje. To ti lahko potrdim tudi sam saj nisem v snegu nikoli obstal niti z njihovimi prej?njima modeloma M2 na Clarusu in M3 na Mazdi pa ve? v kak?en klanec moram prilest . Medtem ko morajo ostali sosedje svoje avtomobile pu??ati v dolini, kljub temu, da imajo nove zimske gume in vsak drugi me spra?uje, ?e imam na Mazdi 4x4. Ko izvejo da ne, so pa taki pogledi
V glavnem jaz bi na tvojem mestu izbiral med GY in Dunlopu. GY je overall sicer malenkostno bolj?i, ?eprav bom jaz verjetno ostal na Dunlopu, ker vem kaj lahko od njega pri?akujem.
Meni pa se zdi da je to odvisno vse od voznika in na?ina vo?nje!? Sami lahko prebirate da imajo nekateri probleme z sklopko pri 6-ki nekateri pa je sploh nimajo... Poznam en primer ko je en moral menjati sklopko pri 6-ki ?e pri 20.000km
za sklopko bi se kar lahko strinjal, da je njena vzdr?ljivost ve? ali manj odvisna od na?ina uporabe, za menjalnik pa ?al ne, saj je moj tak ?e od nakupa in na ?tirih razli?nih servisih so mi rekli, da je pa? tak?en kot je in da se ne da ni? pomagat.
OK, pa da ga ne bom ?isto spljuval - menjalnik se ne zatika (samo ene parkrat ni hotel takoj v rikverc in je pomagal samo spust sklopke pa ponoviti vajo - to se dogaja tudi pri drugih znamkah), je precej hiter in tudi ko je peklensko mraz ne otrdi in je enak tako poleti na +35 kot pozimi na -20.
Moti me pa ob?utek na ro?ici saj daja filing, kot da ali ni podmazan, ali pa da se ?altkebl drgne ob ohi?je in pri prestavljanju oddaja zvoke, ki so mogo?e super ?e jih sli?i? pri dirkalnem menjalniku ne pa pri limuzini tega ranga.
Labi & Komar: katere avte sta pa vidva prej vozila, da sta pri ?estki zadovoljna z menjalnikom ??
Jaz lahko re?em samo, da je slab?i od Mercedesa A (letnik 2000), Golfa IV (2002) in V (2005) , Kia Clarus (1998) , Audi A4 (1998), Mazda 6 (facelift) (2005)... na teh avtih sem zadosti (vsaj 5.000) km naredu, da lahko dam oceno. Edini menjalnik, ki ga lahko ocenim, da je slab?i je od Hyundai Lantre samo ta avto je pa tudi ?e letnik 1996. :ne vem:
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
al pa ginekologa, ki je edini usposobljen, da lahko skoz auspuh bate spuca :ne vem:
Povezava za deljenje
Deli na druge strani