Ma men je ta podalj?ek pri karavanu tko kot ena truga pa ne una za na streho. En brezvezen neaerodinami?en prostor, kjer ga 99,99% ?asa ne potrebuje? in je v bistvu samo dodaten stro?ek. Tako pri nakupu je v ve?ini primerov avto dra?ji, s tem tudi kasko zavarovanje in zaradi slab?e aerodinamike se pa pozna ?e pri stro?kih goriva. Torej zakaj dati prednost karavano pred 5-vratno izvedbo.
Jest sem popolnoma istega mnenja in tudi ful grsa mi je karavanska razlicica
Se enkrat fanta namen debate je bil ta da je pri bencinarju MANJ kvarljivih komponent, kot pri dizlu in ne dokazovanje kdo je boljsi. Pri bencinarju te nemore nekaj zajebavati kar sploh nima a se ti ne zdi? In seveda da omenjam ta magici CE, saj smo se pogovarjali o stroskih vzdrzevanja enega in drugega in glede na to da se kupuje avto star 10let nikoli neves kako so z njim ravnali prejsni lastniki. DPF in turbina te pri bencinarju nemoreta zezat in vsi vemo, da je vecina lastnikov imela probleme z DPFjem. Ketna ja pri bencinarjih bolj ali manj vecna, kar nemorem rect za dizelsko izvedbo, saj je bilo kar nekaj napisanega na to temo. Se strinjam da te lahko tako dizel kot bencinar zeza, ampak bencinar ima manj kvarljivih komponent v primerjavi z dizlom. Tudi pelko pravi da folk vec ali manj zacne prodajati svojega dizla tam pri 200k km, saj se potem pocas zacnejo (ni nujno) stroski. Menjava sklopke, ketne, turbine ali pa DPFja pa vsi vemo koliko pride in to vse lahko pri bencinarju odmislis, ker teh teh problemov nimajo. Seveda je mozno, da gre ketna tudi pri bencinarju, ampak jaz osebno se nisem prebral da bi pri mazdi benz sla ketna.
Kar se pa tice navora se pa strinjam in tudi vrjamem, da ti sedaj nekaj manjka, saj si bil navajen na navor oz. Turbino. Ostale znamke ponujajo tudi bencinarje s turbino pri mazdi pa zal ne (razen mps). Meni osebno turbina ne odgovarja in imam raje mocnejsega atmosferca . Meni recimo pa pri dizlu moti tisto ropotanje motorja in se mi zdi da je dizel dosti bolj glasen od moje 2.5 benz. Jest vcasih sploh nevem ali je avto prizgan ali ne in tudi na avtocesti lepo prede. Pri 160-170 km/h se ga recimo malo slisi, kar je pac normalno. Je pa res, da se ?e nisem peljal z novo mazdo 6. Pri pelkotu sem peljal mazdo 6 2009 2.0 dizel in je bila obcutno bolj glasna od moje in tudi vecje vibracije so bile v kabini.
Slivka vse to kar si napisel drzi in se strinjam s tebom, AMPAK govor je bil o mazdi 6 in ne o nekem delovnem avtomobilu in nekih super duper extremnih razmerah. Uporabnik je reku da je manj kvarljivih komponent pri bencinarju in to popolnoma drzi se pa ravno tako strinjam, da imas lahko dizla k bo ravno tako delal brez problema, AMPAK senkrat povdarjam govorilo se je da je bencinar bolj ziher zadeva, ker ima bistveno manj stvari k bi lahko sle kvragu (sploh glede na to da je avto star 10let). Katere vse stvari sem omenil ze v prejsni temi in osebno tudi, ce bi delal 30k km na leto bi se vedno izbral bencinarja, ker tistih 1-2l razlike me nebo pokopalo. Ce bi se se pa ze toliko obremenjeval s porabo ga pa dam na plin in se peljem se ceneje kot pa diesel. Osebno nimam nic proti dizlu in niti slucajno nisem nek bencinlower ali pa fan, ampak nazalost nikjer ne vidim racunice zakaj bi vzel dizla. Konec koncev naj si pa vsak sam preracuna in kupi kar mu pase
Lahko pa na to zadevo gledava tudi iz prakticnega vidika in sicer v tem primeru med 2.0 benz in pa 2.0 dizl. Kupis 10 let star avto s 180.000 km in reciva da bo pri cca. 220.000 km potrebno menjati sklopko. Pri bencinarju bi te vse skupaj z delom prislo cca. 250-280e med tem k bi te ta hec pri dizlu prisel okoli 800e. Recimo da to zrihtas in vozil dalje in te potem zacne DPF zajebavat, in kot vsi vemo je bil to kar stalen problem pri mazdi mk1 in mk2. Ljudje so raje kupovali prvo generacijo brez dpfja, da ni bilo sranja z njim. Ok, se strinjam da NI NUJNO da te bo zajebaval, ampak je pa spet ena problematicna komponenta vec, kot pa pri bencinarju k tega sploh nima. Od kar sem na forumu se nisem zasledil, da bi imel kdo probleme s ketno pri bencinarju, kar pa nemorem trditi za dizla. Veliko uporabnikov celo svetuje, da ce se zanimas za dizla, da bi bilo fajn preveriti PID ketne, da nebojo potem stroski po nepotrebnem. Problem naj bi bil v motornem olju, saj je notri nek dodatek za DPF kateri skoduje ketni. Strosek menjave ketne pa tudi pride cca. 500e. Kar se tice ciscenje cedila in pa karterja je bilo to obvezno pri prvi generaciji dizl, nevem pa kako je to pri drugi generaciji, ampak ponovno pri bencinarju se ne rabis obremenjevati s temu. Poleg vsega tega ima dizel tudi turbino in glede na to da ima avto 200.000km je verjetnost, da bo slo kaj po gobe toliko vecja. Ja vem turbina lahko zdrzi tudi do 400k km, ampak spet pri bencinarju se s temu ne rabis obremenjevati, ker nima turbine. Prednost dam dizlu pri navoru, saj ga ima vec kot pa bencinar, ampak kljub temu 2.0 benz s polnim avtom in nabasanim kufrom se vedno z lahkoto pride kamor koli in se ne cuti toliko podhranjenosti, kot se to recimo cuti pri 1.8 motorju. Se enkrat povdarim to ni dokazovanje kaj je boljse in kaj je slabse, ampak govor je bil da je bencinar bolj ziher izbira, saj ima manj komponent k bi lahko sle po gobe oz. po domace receno je stroskovno bolj ugoden bencinar .
Osebno bi jest raje imel 4-vratno to pa izkljucno iz vizualnega vidika, saj ima lepsi zadek, nima zadnjega brisalca in pa drugacen lip spoiler pri GTA opremi. Kar se pa velikost prtljaznika tice bi bil pa za moje potrebe v 4 vratni verziji vec kot dovolj velik. Osebno imam 5-vratno, saj nisem imel izbire, ko sem kupoval .
To ni GT, ampak GTA. Stroski vzdrzevanja so isti, poraba je za kaksen 1.5l visja pa za zavarovanje mal vec placas. Kar se tice rednih servisov sta si stroskovno popolnoma enaka. Je pa fajn ker je GTA kar pomeni da gre za "sportno" verzijo ala m-optik, s-line itd. Sportni odbijaci in maska, zadnji lip spoiler, notri je delno usnje, modri stevci, alu pedalke, chrome zadnje luci, GTA feltne itd. Se pa splaca vzet 2.5 motor, ker je bistveno bolj poskocen od 2.0. Imamo doma 2.0 in 2.5 . Cena pa ni nic previsoka, saj imajo bencinarji visjo ceno od dizla. Jest sem isti avto kupil novembra pa sem isto dal 7.000e. Lahko pa probas se malo zbiti ceno, ce je avto seveda dobro ohranjen .
Je pa to meni osebno najlepsa barva pri mazdi in ce bi imel takrat izbiro bi vzel perlo belo
Mi imamo isto doma 2.0 in ravno zato sem jest vzel 2.5 motor. No pa tudi zato, ker GTA opremo je mozno dobiti samo z 2.5 motorjem. Se pa kar ornk pozna razlika med 2.5 in pa 2.0, saj ima 2.5 motor 20% vec navora
My point exactly. Poraba je tudi ista, ce ne celo nizja. Edina razlika je ta da pades v visji razred, ampak se splaca za tistih par 10?, ker se kar pozna med 1.8 in 2.0. 1.8 je pac prevec podhranjen za to kilazo.
Seveda je vse odvisno od srece ampak na zalost ima 70% folka probleme z dpf napram ostalim 30% k nimajo problemov. Pri bencinarju nerabis menjat ketno, Nerabis nikoli pucati karterja in pa cedila, nimas turbine, da bi te kakorkoli jebala, nimas zapacanih sob, kot je to kar pogost primer pri dizlih. Da ne govorim, da so stroski menjave sklopke 3x visji napram bencinarju... in glede na to da se kupuje avto star 10+ let je vprasanje, ce je bila menjana. Skratka, govor je bil, da ima bencinar manj kvarljivih komponent, kakor dizel in to popolnoma drzi. Je pa res, da te lahko tako dizel kot, bencinar zafrkava, ampak te pri bencinarju lahko bistveno manj stvari zajebava
A je mogoce kaj narobe napisal ? Ketna je naceloma vecna, ni DPFJA, ni nekega jebanja z nastavljanjem sob, ni turbine, ni treba pucat cedila in pa karterja, motor lepse in mirnejse tece v primerjavo z dizlm itd.
Cena je cisto ok oz. mogoce se celo prevec ugodna. Kilometre ima pa cisto normalne (20k/let). Bolj kot ne je za lase privlecena tista "realna" poraba 7l.
Hm zanimivo. Jest sem ze veliko pri njih narocal in je bilo do sedaj vedno vse korektno in hitro? Sem pa vedno po 2-3 dneh od narocila dobil mail, da so paket odposlali
Cist odvisno kdaj paket odpremijo. Vcasih ga odpremijo v 1-2 dni od narocila, vcasih pa 2-3 dni. Kakorkoli jaz sem vec ali manj vse dobil v roku enega tedna.
Ravno sedaj gledam zadnje narocilo in sicer 12.6 je bilo narocilo oddano in placano s paypalom 19.6 je bilo ze pri meni
Autodoc je top. Super cene, imas online chat kjer preveris kompatibilnost z vin stevilko, hitra dostava, garancija itd. Jest vse narocam preko autodoca
Mazda 3 1.6 hdi in oa mazda 5 1.6 Hdi od 2010 dalje imasta isti kompresor in isto katalosko stevilko. Tudi ce gres gledat kompresor za mazdo 5 imas uspodi napisan, da pase tudi na mazdo 3 ali obratno. Vsaj tako pravi internet
Kaksen teden nazaj sem odpeljal ocetovo mazdo 6 na ASP servis Jesenice, zaradi popravila s strani zavarovalnice (parking). Ker imajo svojo striharijo in ker sem do sedaj vedno imel pozitivne izkusnje s tem servisom, saj sem tudi svojo bivso belo 6ko tam strihal sem se tudi sedaj odlocil za isti servis in mi niti malo ni zal. Takoj ko sem prisel sem se v treh minutah zmenil za termin in glede nato, da mi ni pripadalo nadomestno vozilo so mi brezplacno posodili novega megana gt line 2018 s 30k km. Barvali so sprednji in zadnji odbijac, zadnja desna vrata in pa zadnji desni bok. Na sticiscu zadnjega boka in odbijaca se je ze nekaj let nazaj zacela delati rja in sem jih prijazno prosil, ce bi se tudi to dalo zrihtati in so brez problema se to zadevo sanirali. Med odstranjevanjem zadnjega odbijaca so naleteli na zelo "naglodane" kable od parkirnih senzorjev in so tudi vse kable lepo na novo prelotali. Na sprednjih desnih vratih je bila ena zelo majhna vdrtina in ko sem jih vprasal, ce bi se tudi to dalo zrihtati so rekli, da bojo videli kaj se da naredit. Ko sem prevzel avto sem opazil, da so tudi to vdrtino porihtali, kljub temu, da tega ni bilo na delovnem nalogu s strani zavarovalnice. Za piko na i so ga pa se posesali, oprali in pa sprednji okvir za tablico so zamenjali, ker je bil star ze malenkost pocen. Zelo profesionalen, korekten in pohvale vreden odnos... Tako kot se za uradni servis spodobi.
@Urber Jest sem se 4 leta od kar sem prvic imel stik s servisom, cudil nad pohvalami. S prva sem mislil, da je samo v sprejemnici katastrofaln odnos in da vsaj delajo tako kot se zagre (po forumu sodec). Celo svoje zivljenje delam z ljudmi in vem kako prstjeni znajo biti ljudje in kako mislijo da so oni oh in sploh in da se jim nic ne sme recti in da imajo vedno vse prav...tudi takrat ko nimajo. No to jest nisem! Nisem kot nek dosadn slovenec k v hofrju 2 minute caka pa se ze dere po celi trgovini in ze pise pritozbo. Jest imam res zelooo veliko potrpljenja in vedno se da vse zmeniti, ampak kar je pa prevec je pa prevec. Skratka jest taksnega odnosa in kvalitete opravljenega dela se nisem nikjer videl. Nebi jim zaupal niti zarnico, da mi zamenjajo...
No pa da se jaz napisem svoje izkusnje z mazda servisom v BTCju. To da imajo totalno neprofesionalen in aroganten odnos sem ze enkrat omenil v drugi temi, vcerajsni obisk servisa zaradi vpoklica je bila pa samo se pika na i in sem se odlocil, da javno povem svojo izkusnjo oz. grajo cez mazda servis BTC.
Vse skupaj se je zacelo meseca februarja, ko sem klical na servis in se narocil na pregled voznikovega sedeza, zaradi vpoklica. Po opravljenem pregledu so mi rekli, da ni problem v plasticnih nosilcih, kot je to ponavadi, ampak bo potrebno zamenjati komplet sanke po katerih se premika sedez. Mojster zadevo naroci in pravi, da bo roba prisla enkrat konec aprila, saj cakajo na vec narocil in potem vse naekrat narocijo. Ker se mi s popravilom ni nekaj hudo mudilo sem si mislil svoje in sem rekel, da ni panike in ce me lahko pac poklicejo, ko bojo sanke prispele, saj se tudi sami niso tocno vedeli kdaj bodo prisle. Odgovor prodajalca je bil, da to pa ne, da oni pa ne klicejo strank in naj kar poklicem enkrat konec marca. Si spet mislim svoje in recem ok ter odidem. Priblizuje se konec meseca marca in jaz spet poklicem na servis kjer mi recejo, da bojo sanke enkrat konec maja in naj takrat poklicem. Mislim WTF??? Ok, pride konec meseca maja in spet, kot eno tele klicem in voila sanke so koncno prispele in se dogovorim za termin. Avto pripeljem in cez cca. 3h je bil fertik , se lepo zahvalim in pustim 10? "za kofe" glede na to da je vpoklic brezplacen. Takoj ko sem se odpeljal sem prizgal gretje sedezov, da se prepricam, ce vse normalno deluje. In glej ga zlomka gretje sedezov NE DELUJE. Sovoznikov normalno deluje in varovalka je samo ena za oba sedeza in tudi ta je bila cela. Ko sem pogledal pod sedez sem opazil, da vsi kabli in vsi konektorji visijo in da niso fiksirani na sedez tako kot bi morali biti, saj so fixirani z razlogom, da se lahko nemoteno premikas s sedezom naprej/nazaj. Istocasno sem tudi opazil da ni priklopljen konektor za gretje sedezov. Ko sem odpru zadnja leva vrata da bi lazje prisel do konektorjev me je tam pricakal nov sok. Sedez totalno usran...na sedezu so pustilo dobesedno odtis celotne dlani in pa prstov. Ker se mi je mudilo nazaj na Jesenice in potem na Bled na siht nisem imel casa letat nazaj na servis in sem odsel direkt na siht. Ves razpizden sem ?e isti dan klical nazaj na servis in se mi niti enkrat od devetih klicev niso javili ali pa poklicali nazaj. Klical sem od 14:30 pa do 17:00 (dokler delajo). No ker je bil potem vmes ravno vikend in sem se malo pomiril sem jih ponovno poklical v ponedeljek in jim prijazno razlozim, da mi ne dela gretje sedezov in mi hladnokrvno spet rece "Aja, no dej enkrat prlet mem da pogledamo". Mislim ja ko da zivim 1m stran od vasega servisa in imam casa na pretek. Ok, si spet mislim svoje in se pac narocim to sredo, saj je to en in edini dan ko sem frej in se tega moram porabiti za njihovo povrsnost. Pripeljem avto v sredo in se je majster 10 min zajebaval s konektorjem, ker je mislil, da ga bo lahko pripel brez da bi odstranil sedez. No ker je bilo to neuspesno je rekel, naj ga zapeljem notri v garazo pa da se bo s temu zajebaval tist mehanik k je to ze v startu delal. Vmes sem se dvakrat omenil, da ce mi lahko prosim se ostale konektorje nazaj fiksirajo tako kot so bili prej, ker mi tam pod sedezom vse visi in se hitro lahko kaj poskoduje med premikanjem sedeza. No ko se je potem se mehanik nadalnjih 40 min zajebaval s sedezom sem jaz cakal pred delavnico in slucajno vidim kaj delajo ostali mehaniki, saj so bila vrata odprta. En mehanik na prvi generaciji popravlja prtljazna vrata in z vso silo ene 10x prbije s temi vrati, da sem res mislil, da bo se kaj stran padlo (ne pretiravam). Drugi mehanik je pa na tretji generaciji 6ke odstranjeval tapeto na sovoznikovih vratih in gledam kako majstr totalno brez obcutka in vse nekaj na silo in hitro zeli odstraniti to tapeto. No vmes je bil moj avto fertik in grem notri se podpisati neke papirje in pride vmes ta isti mehanik in pravi poslovodji, da se je plasticen zatic pri tapeti zlomil, ko je odstranjeval tapeto. Ja NO SHIT da se je zlomu, ce pa vleces ko eno TELE. Ok, si spet mislim svoje podpisem papirje in grem proti avtu kjer me spet pricaka cisto usran sedez ! PONOVNO, saj sem prejsni zmazek spucal. In to se ni vse, saj so konektorji se vedno viseli pod sedezom, kljub temu, da sem jim 3x omenil te jebane konektorje. Za piko na i so mi pa se sprednjo plastiko pri sedezu popraskali in pa zadnjo zascitno plastiko so pozabili zatakniti. Sem se samo vsedel v avto in si reku, da bom ze sam zrihtal. Ce ne drugega, je vsaj gretje sedezov tokrat delovalo. Aja pa da sploh ne omenjam scene z golobom. V delavnici je bil nek golob s poskodovanim krilom in ni mogel odleteti in je pac tam mirno cakal. Pride vodja oddelka in vidi tega goloba in naroci nekemu mehaniku naj zbrca tega goloba ven iz delavnice. In ta BUTL gre brcat tega goloba, kot da je fuzbalska zoga in to ne enkrat, dvakrat, ampak 10m. Toliko casa ga je brcal da so se ze ostali pesci zaceli dreti, ce je normaln. Mislim HALOOO lahko bi tega jebenega goloba preprosto prijel, saj je bil poskodovan in ni cisto nic opletal okoli in bi ga lahko nesel na travo ali pa kamorkoli drugam. V najboljsem primeru bi ga lahko peljal k veterinarju glede na to da je dobesedno 20m stran (DOBESEDNO). Ceprav dvomim da bi veterinar kaj naredil, ampak na travo bi ga pa ja lahko polozil ne pa da ga gre brcat. Vodja servisa pa pravi zbrcejte ga ven pa pazite, da vas nebo kdo videl. Mislim prekleti kreteni. In potem naj jim pripeljem svoj avto na servis, kateri stane 240?. Me sploh nebi nic cudilo, ce bi nakoncu pozabili zamenjati oljni filter. Da ne omenim, da te redne servise po vsej vrjetnosti opravlja nek vajenec, kateri niti kablov za akumulator ni znal priklopiti, kljub temu, da mu je starejsi mehanik trikrat rekel, da gre plus na plus, minus pa na minus. No, nakoncu jih je starejsi mehanik priklopil.
Umazan sedez (prvi obisk)
Ne priklopljen konektor
Konektorji niso fiksirani kljub temu da se vidijo zatici iz aviona
Popraskana plastika pri sedezu (ne ni samo umazano)
Umazan sedez (drugi obisk)
Nezmontirana zascitna plastika
Oprost, ampak en "AHMED" iz Jesenic bi mi to boljs naredil. Kaj sele, da bi se odlocil narediti generalko motorja pri njih. Bog ne daj. Jaz osebno sem zakljucil z mazda servisom BTC. Pelko ima lahko samo eno levo roko in 2x vec dela, kot uradni servis pa bo se vedno strokrat bolj zrihtal.
No ce je bila ze graja naj bo pa se pohvala za avto mocnik. Enkrat v zacetku leta 2018 sem opazil, da se mi malo vode zadrzuje pri sovoznikovem tepihu in sem se na pomoc obrnil na mazda servis BTC. Ko sem jim opisal svoj problem so mi rekli, da naj se to rajsi obrnem na kaksnega licarja, saj se oni s temu ne ukvarjajo. Kljub temu da bi mi lahko se vedno avto dvignili in pregledali, ce odtok meteornih voda normalno odvodnjava ali pa ce klima normalno deluje, lahko bi tudi plastike preverili (pvc prag, kolotek itd.) in mi potem svetovali kaj pa kako, ampak ne oni se s temu ne ukvarjajo. Ok, no potem se isti dan peljem po avtocesti nazaj na Jesenice in sem si rekel, da se pri Mocniku preverim kako pa kaj. Naj omenim, da sem tja prisel nenajavljen in so me kljub guzvi v cca. 15 min sprejeli in pregledali avto. Po 30 min je majster prisel nazaj in rekel, da na prvi pogled vse lepo deluje (odtok meteornih voda, klima, plastike so vse cele itd.) in da ce imam cas, da bi se mal plastike podrli in prsli zadevi do dna. Po dveh urah in pol so nasli naglodano tesnilo pri blatniku in ga zamenjali. Strosek 30? v btcju pa niti toliko niso bili, da bi ga vsaj osnovno pregledali. Vmes ko sem cakal so me lepo posedeli in ponudili kavico. Odnos korekten, profesionalen tako kot se za uradni servis spodobi. Naj se omenim, da se je vse to odvijalo pred to "?talo" s sedezom.
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Jest sem popolnoma istega mnenja in tudi ful grsa mi je karavanska razlicica
Povezava za deljenje
Deli na druge strani