Evo, druga regeneracija po menjavi olja je za mano. Razdalja med 1. in 2. je znašala 228 km, ampak to se mi zdi fantastičen rezultat, saj je bilo v tem času precej hitre AC vožnje (tudi do 190 km/h) in skoraj ena ura cijazenja po Ljubljani (med 15. in 16. uro). Sem jo namreč pričakoval bistveno prej ...
V CX-5 druga motorna izbira kot 2.2 dizel ali pa 2.5 bencinar (G194) ne pride v poštev, oziroma je res (pre)velik kompromis. 2.0 bencinar je za nezahtevnega voznika, ki se pretežno vozi sam ... ali pa v MX-5. 🤣
Si se pri prejšnjih servisih morda ukvarjal kaj s sajami v EGR in kolektorju, podložkami, senzorji ali čim drugim na motorju, kar ni redni servis?
Spremnljaš kaj intervale regeneracij?
Nisem. Je pa čiščenje saj (EGR, kolektor) preloženo na jesen, zdaj mehanik zaradi dopustov in gužve ni imel časa (sicer je bilo planirano).
Naslednji servis bo pa res velik - veriga, podložke, čiščenje in ponovno učenje injektorjev ...
Regeneracije stalno spremljam - nekako na 160 do 230 km jih dela, odvisno od režima vožnje. Večinoma okoli 200, ampak mislim, da bo zdaj s svežim oljem šlo proti 250 km ob lepši vožnji.
Če je bilo kaj menjano na motorju ne vem, sem 2. lastnik, videti ni. Ampak ker je bil prvi lastnik inženir, mislim, da je bilo vzdrževanje ustrezno. Jaz sem ob nakupu poleg rednega servisa zamenjal še filter in olje v avtomatskem menjalniku (2x v razmaku 10.000 km) in ga dal na ponovno učenje.
Sicer pa za zdravje še najbolj poskrbim/š s tem, da motor redno sprehajam/š čez celo polje obratov ...
Bil pod stresom pa prednjo 19 feltno podrajsal ob robnik
Odvisno od tega, koliko si jo poškodoval. Sicer pa bo verjetno brušenje, nanašanje materiala, barvanje in poliranje dražje od tega, če kupiš drugo. Npr.
Jaz sem zadnja dva tanka tankal na OMV in je poraba visja od Petrola. Dobro, priznam, nekaj doda tudi zima, ampak saj so zimske razmere ze 4 mesece torej.
Zadnji tank je bila poraba 7,1l/100km, najvec doslej cez cel tank. Dobro, drzi, da se tudi z regeneracijami DPF ni izslo in je bila ena vec od povprecja, tako da ... bomo videli, ce bo naslednjic 6,5 ... Danes tankal nalasc na Petrolu. 😃 Pa se loto listek placal, da se mi ne bo treba vec ubadati s ceno goriva - ce kaj zadanem, seveda. 😃
Cipan avtomatik je manj obcutljiv glede prirasta navora kot pa avto z rocnim menjalnikom, kjer se ponavadi sklopka in vztrajnik znatno bolj obrabljata in tudi prej poslovita ...
Ja, ampak Jest-ova Mazda 6 je bila 2013 letnik, če se ne motim. V šestih letih so pa menda naredili nekaj napredka in optimizirali tudi porabo goriva. Je pa res, da Mazdin 2.2 dizel nikoli ni bil in ne bo med varčnejšimi.
Ventilcke bos moral tudi sicer zamenjati po par letih (cca. 5).
In verjetnost, da bo nehal ventilcek delati, je po obisku vulkanizerja bistveno vecja kot sicer. Hitijo, jih poskodujejo, da bi jih pa placali, se nisem slisal. "Od nas je sel avto bp ..." Aha ...
Odvisno od tega, kje v Sloveniji si, ampak danes pod 20€ nihce (beri: registriran vulkanizer) ne premenja 4 gum, se posebej ne 17 in vec col (Mazda 6 pa ima 19 col kar pogosto). Upal, bi si trditi, da je povprecje menjave gum ze okoli 35€, na uradnih servisih tudi 60€.
Torej 70€ letno zato, da ti preobujejo copate na avtu.
Recimo, da je eno platisce 120€ - tako, ki ti je res vsec (sicer so tudi bistveno bolj cenejse npr. za zimske feltne).
4x 120 = 480€
7x 70€ = 490€
Torej se stvar izenaci po najmanj 7 letih, pri cemer ti platisca se ostanejo.
Vecina ljudi sicer za "zimake" vzame cenejsa platisca, kar moj izracun popravi na izenacitev okoli cetrtega leta ...
Jaz imam sicer tudi zimski komplet na original Mazda alu platiscih in v dimenziji 19 col. Pacient.press
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Srečno vožnjo obema. In milijon km. 😃
Povezava za deljenje
Deli na druge strani