Včeraj zvečer sem veselo zavil na Trojane na krofe. No, da se mi še dolgo ni ne dremalo, še manj spalo, pa je poskrbela srna z metodo "brake check". Ja, ko pohodiš do konca, zavore res primejo, čeprav na mastni cesti in z zimskimi gumami.
Epilog: avto in srna brez kontakta in brez škode, jaz pa imam kako minuto življenja manj. 😃
Mene pri tem računu bolj kot cene vseh postavk (ki so pač takšne kot pritičejo uradnemu servisu) zmoti predvsem dejstvo, da so računali 6+ delovnih ur za menjavo olja in filtrov.
In ja, bil sem zraven, ko se je menjalo olje v avtomatskem menjalniku na moji 6-tki. Če "sanjaš" zraven, nimaš eno uro kaj delati.
Hmm, ne vem točno, če jo daš na kak OBD SW sigurno napiše. Sicer pa - ugibam - najverjetneje pri oznaki računalnika ali pa še kje?
Pač Denso SH12 je najnovejša različica tega motorja preden je dobil AdBlue.
Nekako takole je šlo:
2013 - SH10 (poraz, veliko težav, predvsem odmične)
2014 - SH11 (malo bolje, še vedno težave)
2015-2018 - SH12 (poštimane vse ključne stvari)
To sem napisal zaradi dejstva, ker je CX5 prva registracija 3/2015, ampak je lahko bil nared tudi 2014 in je trajalo par mesecev, preden se je prodal. Zato bi bil previden.
Na 71k km niso menjali olja. Torej je imel dva intervala zapored 25k km (39-64 in 64-89), kar je neumnost in nepotrebno šparanje.
Sicer pa za ta letnik raje preveri, ali je motor SH v1.2 ali še starejši SH v1.1. Če ni 1.2, bi ga izpustil in iskal novejšega, saj se tako izogneš vrsti potencialnih težav.
Za tiste, ki deljo 30.000 in več kilometrov letno, je dizel povsem varna izbira, saj to pomeni, da se avto pošteno vozi in "prediha". Sicer pa lahko dizlu skrajšate interval menjave olja na 15.000 km ali celo 10.000 km in vozite brez večjih skrbi.
Menjava olja in filtra ne stane niti en tank goriva ... torej če namesto ene na 20.000 km opravite dve, ne bo konec sveta. Bo pa vaš spanec bistveno mirnejši. In boste lahko veselo sanjali, kako vlečete težko prikolico, z lahko prehitevate počasnele v klanec itd. 😃
Evo, druga regeneracija po menjavi olja je za mano. Razdalja med 1. in 2. je znašala 228 km, ampak to se mi zdi fantastičen rezultat, saj je bilo v tem času precej hitre AC vožnje (tudi do 190 km/h) in skoraj ena ura cijazenja po Ljubljani (med 15. in 16. uro). Sem jo namreč pričakoval bistveno prej ...
V CX-5 druga motorna izbira kot 2.2 dizel ali pa 2.5 bencinar (G194) ne pride v poštev, oziroma je res (pre)velik kompromis. 2.0 bencinar je za nezahtevnega voznika, ki se pretežno vozi sam ... ali pa v MX-5. 🤣
Si se pri prejšnjih servisih morda ukvarjal kaj s sajami v EGR in kolektorju, podložkami, senzorji ali čim drugim na motorju, kar ni redni servis?
Spremnljaš kaj intervale regeneracij?
Nisem. Je pa čiščenje saj (EGR, kolektor) preloženo na jesen, zdaj mehanik zaradi dopustov in gužve ni imel časa (sicer je bilo planirano).
Naslednji servis bo pa res velik - veriga, podložke, čiščenje in ponovno učenje injektorjev ...
Regeneracije stalno spremljam - nekako na 160 do 230 km jih dela, odvisno od režima vožnje. Večinoma okoli 200, ampak mislim, da bo zdaj s svežim oljem šlo proti 250 km ob lepši vožnji.
Če je bilo kaj menjano na motorju ne vem, sem 2. lastnik, videti ni. Ampak ker je bil prvi lastnik inženir, mislim, da je bilo vzdrževanje ustrezno. Jaz sem ob nakupu poleg rednega servisa zamenjal še filter in olje v avtomatskem menjalniku (2x v razmaku 10.000 km) in ga dal na ponovno učenje.
Sicer pa za zdravje še najbolj poskrbim/š s tem, da motor redno sprehajam/š čez celo polje obratov ...
Bil pod stresom pa prednjo 19 feltno podrajsal ob robnik
Odvisno od tega, koliko si jo poškodoval. Sicer pa bo verjetno brušenje, nanašanje materiala, barvanje in poliranje dražje od tega, če kupiš drugo. Npr.
Jaz sem zadnja dva tanka tankal na OMV in je poraba visja od Petrola. Dobro, priznam, nekaj doda tudi zima, ampak saj so zimske razmere ze 4 mesece torej.
Zadnji tank je bila poraba 7,1l/100km, najvec doslej cez cel tank. Dobro, drzi, da se tudi z regeneracijami DPF ni izslo in je bila ena vec od povprecja, tako da ... bomo videli, ce bo naslednjic 6,5 ... Danes tankal nalasc na Petrolu. 😃 Pa se loto listek placal, da se mi ne bo treba vec ubadati s ceno goriva - ce kaj zadanem, seveda. 😃
Cipan avtomatik je manj obcutljiv glede prirasta navora kot pa avto z rocnim menjalnikom, kjer se ponavadi sklopka in vztrajnik znatno bolj obrabljata in tudi prej poslovita ...
Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.
Napisano
Pri 10+ let starih avtomobilih moraš najprej gledati na ohranjenost. In dokazila o vzdrževanju.
Pa bolje je, če jih kupiš od fizične osebe, predlaganega Passata so švercerji verjetno že 3x vrteli. 😃
Povezava za deljenje
Deli na druge strani