Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
Pravkar je Bini napisal:

Bolje,da ne napišem.....😉

pa napiššš, kaj te je sram... a jih je tolk, da ti bomo rekli, da si pocestnica? 😊

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 2 minutama je Alex napisal:

Jaz mam tudi nekje toliko prevoženih par tisoč gor ali dol. Sicer v zadnjih letih delam veliko manj kilometrov kot nekoč. V mlajših letih, ko sem bil veliko na cesti, sem delal  po 45000/leto.

Tudi jaz nekaj let okoli 35.000/letno, zdaj sem pa na okoli 17.000/letno.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Seveda je baterija požarno manj nevarna kot liter bencina, kjer je shranjeno bistveno več gorilne energije kot gorilni kapaciteti same baterije. Štos je bolj ali manj v tem, da bencin se sam od sebe ne bo vžgal, dizel še toliko težje, medtem, ko pri bateriji lahko pride do samovžiga, največkrat zaradi napak v proizvodnji posameznega elementa baterije (se pravi tistega cilindra cca 2x7cm velikega, ki v nekaj tisočih sestavljajo baterijski modul). Ker je takih baterijskih vložkov lahko tudi do 9000 za recimo Teslo S 100d je seveda možnost ene take baterije pač tolikokrat večja.

Trditev v članku, da je baterija negorljiva pri napolnjenostjo pod 35% ni resnična je pa res, da je tam najmanj nevarna za morebitni samovžig.

Tole je zanimiv članek na to temo

WWW.RESEARCHGATE.NET

V glavnem, da se vrnem na prvotni članek, ki verjetno nenamerno izpušča dejstvo, da kljub temu, da je EV-jev na cesti procentualno zelo malo pa so poleg tega še vsi praktično mlajšega datuma in le redki starejši od 5 let, od 10 let pa mogoče le kak Prius ipd. To so bistveno bistveno premajhni vzorci, da bi se dalo karkoli sklepati iz tega kaj je bolj in kaj manj nevarno. Edino dejstvo je le to, da nivo gašenja pri EV je veliko bolj zahteven kot pri ICE in, da trenutno zo še ni problem, ki pa lahko postane čez leta, ko se bodo EV-ji postarali in ko jih bo bistveno več na cestah kot jih je danes.

Pa za pokušino še izkušnje iz UK

https://cesafety.co.uk/news/data-reveals-extent-of-electric-vehicle-fires-around-the-uk/

pa še nekaj primerov iz naših koncev

WWW.DNEVNIK.SI

Ob mesecu požarne varnosti s temo Tudi baterije lahko zagorijo smo skušali poiskati večino objavljenih požarov, ki so nastali zaradi vžiga...

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 24 minutami je Alex napisal:

Ampak smeh je, ker se res tako gasi te električne kosilnice. S to razliko, da ne poiščeš bazena ampak gasilci bazen pripeljejo k tebi, se pravi k gorečemu vozilu. 😊

WWW.AMZS.SI

Potop! Goreče litij-ionske akumulatorje je zelo težko pogasiti!

Ja Alex, sej zato se pa norca delam... v teoriji je to lepo pojasneno, v praksi pa skoraj neizvedljivo. Neki je testirat gašenje na nekem praznem prostoru, da gasilci "uvežbavajo" gasilske tehnike. Ko pa zadeva preide v produkcijo in je treba pogasit dejansko zagorelo Teslo v garažni hiši bodo pa naredili kaj? Predno pridejo tja z manjšim bazenom polnim vode bo preteklo koliko časa? In kaj potem avto gori, bazen postavljen. A gasilci bodo na horuk vsak na svojem koncu zagrabili goreč avto pri 1000+ °C in ga vrgli v bazen.

Še 1x, to je nočna mora vsakega gasilca in posledično pol tud lastnika garažne hiše, ki bo moral obnovit kompletno tisti konec garaže. Pregret beton se bo začel krušit in brez kompletne prenove bo garaža ostala zaprta.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
Pred eno uro je Mraušk Mčk napisal:

Električnega se da čist enostavno pogasit. Kontejner vode pa cel avto potopit vanjo in pustit nekaj dni.

Tako je, zagrabiš EV-ja pod pajsko, poiščeš najbližjega mogotca z dovolj velikim zunanjim bazenom in vržeš avto notri. Zadeva simpl in efektivno rešena.

@Mraušk Mčk sej se vidi, da samo nadaljujem tvoj sarkazem, a ne 🤪

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 3 urami je dvorjan napisal:

Jaz v praksi še nisem videl EV goreti, klasike pa ... Kakšno turbino raznese, zabasan DPF se vžge ... Skoraj vsako leto vidim en avto, ki gori.

DPF se ne vžge, ker to ni isto kot saje v hišnem dimniku, ki se lahko vžgejo. Pred desetletjem je bil vpoklic zaradi grelcev DPF-ja, ki so lahko se samovžgali. Ampak to mislim, da je takrat uporabljal BMW pa VAG. Ampak so z vpoklicem rešili problem.

Turbo na običajnih avtih ne raznese. To se zgodi kvečjemu pri ekstremnem tuningu, sam to ne paše zraven v to zgodbo. Pa tudi, če bi turbo razpadel je možnost vžiga majhna. Navadno pri ICE prihaja do vžiga, če kje gorivo pušča in curlja na razgrete dele, al pa da pride do kratkih stikov na napeljavi pa se ta vname.

Ne vem, samo jaz pa sem videl na cesti goreti avto v vsej svoji vozniški karieri zgolj 1x pa kljub temu vozim gasilni aparat s sabo. Verjetnost je sila majhna, ker če to pri 800.000 prevoženih km v življenju do zdaj bi človek rekel, da ni omembe vredna verjetnost, ampak vsaj je upanje, da pogasiš začetni požar. Večino tega časa, ki ga omenjam, EV-jev sploh še ni bilo in da je malo večji razmah le teh šele zadnjih nekaj let. Ko bo teh večina, takrat gasilnega aparata ne bom več vozil s sabo, ker je brez veze, saj z njim ne narediš absolutno nič, če se vžge EV.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Ma ne bodo se vžgala vse naenkrat, ampak verjetnost se poveča, če maš velik EV-jev gor in kako boš gasil enega, ki je parkiran nekje vmes, da se ne da prit niti zraven. Zelo hitro se vžgejo sosednji itd. Gašenje baterij je faking zajebano - vprašaj gasilce. Če je na odprt, kjer ponavadi testirajo in se da varno prit zraven je ok. Kaj pa tam, kjer os ozki prostori, natrpano parkiranje?

Zaenkrat so EV-ji še v veliki manjšini pa je veliko zavajanje to, da se govori, da se vname enako EV-jev kot ICE-jev. Seveda EV-jev je mogoče 5% ostalih pa 95%. Ko bo EV-jev 50% bo pa takih požarov 5x več. Verjetno je nekaj na tem, da so se odločili pri ladjarju za tako potezo. če ne bi bilo nič nevarno. Verjetno niso tako neumni, da bi si pljunili pa še usrali v skledo iz katere jedo? 

Kar se pa LPG plina tiče je pa prepovedan v podzemnih garažah. Bolj zaradi tega, ker je težji od zraka in se ob morebitnem puščanju nabira pri tleh in v podzemni garaži je to težko prezračit. CNG je boljši, ker se dvigne in ga prezrečevanje lahko "obdela". Da bi zagorel je malo verjetno je pa verjetno ta prepoved vseeno bolj logična kot prepoved uporabe mobitela pri tankanju goriva. Pa imaš danes skoraj na vsaki črpalki še vedno ta znak s prečrtanim mobitelom.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Izpušna cev
Napisano
pred 57 minutami je Matick napisal:

Ja, to je normalno. Zarad tega jest avta nikoli ne parkiram v rikverc k fasadi

Zakaj ne? :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 5 urami je Jest napisal:

Najvecja ironija pa je ta, da ima ravno ta ladjar trajekte na elektro pogon :P:D :D ... konkurenca pa se menda ze veseli... in na svojih trajektih nudi celo polnjenje EV med prevozom ... :P 

Silno ekološko res polnit EV-je na ladjah, ki jih v vačini poganja mazut. Bravo res, okoljevarstveniki morajo biti navdušeni do konca. Drugač pa ja... lažje je preprečit požar na bateriji, ki je vgrajena na točno določeno mesto, verjetno je tudi v kakšni kadi, ki jo lahko zalijejo, da ugasnejo požar, kot pa stotine potencialnih izvorov ognje vsepovsod po ladji.

Tko, da ja  - še zanimivo bo. Kdor bo pa prvi naredil še boljšo baterijo, ki bo ognjevarna bo pa zmagovalec.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Problem je to, da bo ven metalo tud tiste, ki nimajo električnih avtov. Pol bo pa kažin med sosedi. To skoraj zgleda tako kot, da bi radi vnesli razdor med folk, da ne bi bil tolk povezan. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Hja tud tole ni novička, kjer bi se kar odmahnilo z roko. Jaz osebno, če bi imel električarja al pa hibrida 100% ne bi parkiral v lastni garaži.

WWW.RTVSLO.SI

Norveška ladjarska družba Havila Kystruten zaradi nevarnosti požarov ne želi več prevažati električnih avtomobilov. Prepovedi se...

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

KEr vem, da je tukaj gor velik kolesarjev še 1x objavljam pravilnik o kolesarskih površinah, kar bi ga nujno morali prebrati tudi v kolesarski mreži, da ne bodo buč trosili naokoli

WWW.PISRS.SI

Pravilnik o kolesarskih površinah. SOP 2018-01-1770. EVA 2018-2430-0025. EPA -

sploh 6. člen pove vse

6. člen

(kolesarski pas na vozišču)

(1) Kolesarski pas je vzdolžni del vozišča, ki je označen s predpisano prometno signalizacijo in je od prometnega pasu ločen z ločilno neprekinjeno ali prekinjeno vzdolžno označbo. Namenjen je prometu koles in mopedov, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h.

(2) Kolesarski pas na cestah v naselju, ki je od prometnega pasu ločen s prekinjeno vzdolžno označbo, je poleg prometu iz prejšnjega odstavka namenjen tudi prometu drugih vozil.

(3) Kolesarski pas je namenjen enosmernemu prometu kolesarjev in mora biti izveden ob desnem robu vozišča.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Prigode v prometu
Napisano

Spet ta nesrečni kolesarski pas, ki kar kliče norce, da uletijo nanj iz neprednostne pol me pa še izobražuje kaj to je. To res ne vidiš vsak dan... no ja kakšen BMW, ki gre z desne na levo pa spet na desno seveda brez žmigavcev, da na koncu udari s pasu za naravnost spet ostro levo. Ponavadi tudi sam tam potegnem, da ujamem semafor, ampak tokrat me je 6 čut rešil, ker se mi je kr zazdelo, kaj se bo zgodilo.

https://youtu.be/vaF8F4PMbSI

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano
pred 9 urami je g.Wankel napisal:

Jaz mam še 2 tedna, če je name letel :D

Seveda, točno nate sem mislil, ko sem pisal... 😜

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

mazda bt 50
Napisano

In to na zelenici... ziher ni v Lj, ker tam se hitro pojavijo Jankotovi zeleni urbani lovci s plastičnimi kuvertami in neprimernimi sporočili v njih.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Vinjeta
Napisano
pred 3 minutami je Jest napisal:

Jest sem že 4.1.2023 uštimal ;)

Nisem mislil tebe osebno, ampak ves folk, v Slo, ki zadnji trenutek kupuje in pol je slaba volja zarad takih stvari.

Tud jaz jo mam kupljeno že sred januarja. To je fajn, ker se da kupit za vnaprej in zato mi je smešen naval v zadnjem momentu... kot, da bi kaj prišparali zarad tega, da vlečejo nakup do zadnjega.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Tud jaz ne, ker to je še najbolj ziher, čeprav dražje. Ampak če imaš namen avto obdržat dlje časa je to dobra odločitev.

Zakaj pa ne bi smeli govorit o starosti avta? Govorimo samo o tem, a zna mehanik ugotovit a ma avto 150kkm al 300kkm, brez da bi ga razstavljal v prafaktorje in izvajal meritve. Recimo tako kot to dela na vzdržljivostnih testih AutoBild.

Med novim in 150kkm je razlika bolj opazna kot med 150kkm in 300kkm pa je v obeh primerih 150kkm razlike.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Kako pa vemo, da je to električen avto? A zarad tiste vtićnice, ki visi ven? Model ma mogoče samo 220V električen grelec, da mu ogreje avto zjutraj preden gre na šiht. :nevem:

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.