Skoči na vsebino
Bencin/Dizel
Napisano

Ma Krištidijo, sm kmet an s hribu doma an kolkr se jest spoznam na makine, bencinar poje kvečjemu kvariton. Pa kakšen sopran tudi, ker če ni na puhnih obratih ni nič od njega...

Dizel pa lepo brunda v basu, lahko tudi v tenorju.

Je pa zelo lepa pesmica, kdor ima možnost slišat, ko zapoje dizel sekstet, ne kvartet. Čeprav ima tudi duo svoj čar. Trio pa sploh, ga lahko s harmoniko spremljaš in skupaj zaigrata Avsenikovo Na Golico. Tega z bencinarjem ne moreš...

P.S.: Ne najdem zdaj posnetka na YT. Bom poiskal in dodal sem.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano
pred 1 uro je Alex napisal:

Kot sem že napisal, poglejte kaj pravijo kupci, kolegi, ljubice, žene. In se odločite za prave. 😉

Sem vprašal ljubico, katera guma je najboljša in zdaj imam problem: ti, za katere ljubica pravi, da delajo najboljšo gumo, ne delajo avtomobilskih pnevmatik...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 2 urama je DonFelipe napisal:

Ta kamionček je odlično v kolikor iščete promocijsko orodje

WWW.AVTO.NET

Ford - COE, letnik:1947,77000 EUR :: www.Avto.net ::

Zdrekan ogaben in cena pretirana ,tej kamijončki so v Ameriki par tisoč dolarjev in niso ne priljubljeni in ne zaželjeni

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano

Najprej napišeš, da je sikalo, nato, da si jih menjal iz preventive. Bi se ti mogoče najprej zmenil sam s seboj, kaj je na stvari?

In če si jih menjal iz preventive, potem napiši, da je tvoja želja menjat te podložke na vsakih 70.000 km, ne pa da je to zapoved, da se mora. Ker jaz sem prevozil štirikrat toliko pa še ni bilo nujno, ampak iz preventive, ker so nekateri tu strašili s tem...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj ste pa danes naredili na svoji mazdi
Napisano

Ma daj, @Alex, koliko imaš pa ti težav z avtom, je pa nekaj neverjetnega! Jaz sem jih na naši petki menjal pri 280.000 km pa še to samo zato, ker so me tu na forumu nekateri strašili s tem. Jure (mehanik v BTCju) pa mi je rekel, da ni bilo potrebe, ker so bile še čisto v redu.

Resnično mislim, da ga ni na svetu avta, s katerim bi ti bil zadovoljen...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano
Pred eno uro je NevLado napisal:

... ... ... ... os gledal, kje bom nekaj zapel.

Ti kar poj, ne se sekirat.

Kdor poje, slabo ne misli.

Kdor pa v teh časih poje, pa sploh ne misli...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano

Eno je 'družba za eno noč' nekaj čisto drugega je pa 'dolgoletni zakonski par'.

Pri avtu ni bistvene razlike...

Nekaj uric fijakanja te bo navdušilo pa četudi bi se vozil z Mahindro. Nekaj čisto drugega pa je pet, deset, petnajst letno lastništvo...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano

10 litrov? Na koliko kilometrov?

Ker jaz z BTjko pod polno obremenitvijo z desetimi litri naredim okoli 80 kilometrov.

S prazno BTjko in umirjeno vožnjo pa okoli 120 kilometrov.

Ena taka sodobna vrhunska aeromatična naprava na lepi cesti z umirjenim voznikom pokuri 10 litrov na kakšnih 150 kilometrov...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano

A niso v Ameriki šli celo tako daleč, da si kupil en avto, dobil pa dva. Mogoče bom pa res kmalu kupil nov avto. Če bo kaj pametnega na izbiro...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtomatski menjalnik proti ročnemu menjalniku
Napisano
dne 21. 9. 2022 ob 12:15 je NevLado napisal:

...dokler se voziš DO 15 km na dan. Ko se pa enkrat voziš 150 km na dan ti pa ta pot posesa vso voljo tega življenja. 

Potem imaš pa zelo malo volje do tega življenja...

Ta zapis me je spodbudil in sem vzel s seboj sina, ki je vestno beležil vsak premik prestavne ročice. Že v garaži, preden sem sploh speljal. Štart, kot omenjeno, v naši garaži, ki leži na 965 metrov nadmorske višine. Nato sva se po vijugasti hribovski cesti spustila v dolino (93 metrov nad morjem). Pot sva nadaljevala skozi naselja in izven naselij do avtoceste, po avtocesti do Vipave (108 metrov nadmorske višine). Sin je nato počakal v avtu, jaz sem opravil razgovor, nato pa po isti poti nazaj s tem, da sem se v Novi Gorici ustavila še na banki. Pot je bila dolga 121,7 km, na tej poti skupaj z vsemi manevri parkiranj pa sem menjalnik prestavil 94 krat. Če ti to posesa vso voljo do tega življenja, imaš zelo malo volje... Bom pa kdaj preštel, kolikokrat premenjam prestave na kakšni daljši poti, recimo, ko bomo šli k tašči na obisk. Mislim, da ne bo bistveno večkrat, ker je samo več avtoceste, kjer itak nimaš kaj dosti za prestavljat.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 22 minutami je Janez007 napisal:

Sumim, da je to povezano tudi z vrsto goriva oz. krivuljo navora. Pri dizlu je zato za AT in tudi za MT veliko manj dela (potrebnega pretikanja), kot pri bencinarju, kar se pozna še posebno v "gor/dol" hribih. 🤔

Zna biti, da imaš celo prav...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 12 urami je mazdaman napisal:

... ... ... ... ... ...

Pa se odgovor slavkotu, po hribu navzdo imaš možnost ročnega pretikanja in lepo ostane v brzini. Tudi v avto načinu pa zna sam zavirati OZ držati v brzini.

Ja, saj sem napisal. Na volanu ima tipko gor in tipko dol, pa je @Z M A J nastavil, da ne bo avtomatika prestavljala ampak da bom jaz preko tistih tipk. Dokler je bila cesta samo gor - dol, je šlo. Ko je bila cesta levogor - desnodol, sem pa volan zavrtel n-krat pa nisem več vedel, katera tipka je + in katera -. Pa sem prestavljal kar nekam, še slabše kot avtomatika... Če bi imel čas gledat volan, bi šlo, ampak sem poskušal vozit tako dinamično kot z ročnim menjalnikom in ni bilo časa gledat, kam je volan obrnjan...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano

@Z M A J, se ti spomniš tistega MPL, ko si pripeljal eno testno? Avtomatik, pa komande še na volanu. Kako smo potem šli na testno vožnjo po planoti? Jaz imam še zdaj nočne more zaradi tega...

Cesta je precej razgibana. In v zelo kratkih razdaljah si sledijo hudi vzponi in hudi spusti. Ko smo šli dol, je avto dobil hitrost in menjal v višjo prestavo. Prišel že do tretje, ko se je cesta obrnila gor. Hitrost je padala, jaz pa pritiskal na gas. Avto v tretji ni zvozil, zato je menjal v drugo - ampak prepozno, ker smo že preveč izgubili hitrost. Pa je premenjal v prvo. Jaz pa sem gas pohodil že do konca. Ker je bilo spomladi, je bil na cesti še pesek od "zimske službe". In je avto začel kopat, dobil hitrost, prestavil v drugo, cesta pa se je obrnila dol. Nam je želodce kar privzdignilo, kot na kakšnem vlakcu smrti. Jaz sem gas sicer spustil, ampak po strmem bregu dol je dobil hitrost - in menjal v višje prestave. Ravno je prišel do četrte, ko se je cesta obrnila gor. In spet: hitrost je padala, jaz sem pritiskal gas, šlo ni nikamor dokler ni avtomatika premenjala do prve, potem nas je pa čez kucel pognalo da smo vsi skoraj pod strop zleteli. Da bi zadevo dobil pod komando, si potem ti nastavil na tipke na volanu. Ko sem speljal, je šlo vse fino, ko sem prišel v ovinke in volan vrtel, pa nisem več vedel, katere tipke so za gor in katere za dol. 

Pa ravno pred spanjem se tega spomnim. Spet me bo mora tlačila...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 8 minutami je NevLado napisal:

... ... ... ...

Drugi argument je pa ta, da lahko pri AT namesto ročke šlataš babo na desnem sedežu... :prstgor:

Pa saj ne šaltaš ves čas non-stop. Pri ročnem imaš izgovor, da si iskal ročico menjalnika v četrti ali šesti prestavi, pa si malo zgrešil in zagrabil sopotnico malo višje kot za koleno...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano
Pred eno uro je dvorjan napisal:

@Slivka: To, da ti vlačiš ljudi iz jarkov, nima veze z avtomatskim menjalnikom. Če človek ne zna voziti, vozila preobuti v ustrezne pnevmatike in/ali prilagoditi vožnje razmeram na cesti, pač pristane ob cesti.

In sem prepričan, da v težkih razmerah v jarku ali ob njem pristane več vozil z ročnim menjalnikom. Sam niti še gumba "snow" ob avtomatskem menjalniku nisem uporabil, pa grem tudi pozimi večkrat v hribe. Je pa res, da imam vedno dobre zimske gume.

Niso bili v jarkih ampak na hribovskih poteh. Čeprav, ja, te naše poti so velikokrat res bolj podobne strugam hudournikov kot pa 'Bundesautobahnu'... O znanju oz. neznanju ne bi, vem samo, da so omenjali pregrevanje. Pa pod marsikaterim je bila tudi lužica olja... 

Je pa res, da je tiste z ročnim menjalnikom ponavadi težje reševati, ker tisti pa po navadi ne pridejo zaradi okvare ampak ker letijo s ceste...

Ampak to ni več debata o Mazdi CX-60...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano (urejeno)
pred 41 minutami je dvorjan napisal:

Jah, tisti, ki še v življenju niso vozili sodobnega avtomatika, pljuvajo po njih. Da bi najprej preizkusili in potem govorili, to pa ne.

Jaz imam do vikenda makadamsko cesto, najhujši klanec ima 21 stopinj naklona pa dva 270-stopinjska ovinka sta. Najlepše jo prevozijo vsi avtomatiki, dočim z malodane vsak z ročnim menjalnikom "vse prekoplje".

Tudi sam sem se pred 20 leti smejal avtomatikom, danes pa mi ročni menjalnik razen v kakem starodobniku ne pride v poštev. Tako kot težko razumem ljudi, ki kupijo nov "premijski" avto za 30 jurjev in ta ni avtomatik.

Sodobnega avtomatika res še nisem vozil. Sem jih pa zvlačil iz blata in snega nekam do ceste, kjer so jih potem naložili na avtovleko in odpeljali. Zdaj sem se že navadil in čim slišim stavek v smislu: "Včasih sem imel Lado Nivo in je šlo, zdaj imam pa ... ... ...", niti ne poslušam več naprej ampak kar takoj razložim, da najprej hočem 50 evrov, potem gremo pa po avto. In da če bo kje zaje#ana situacija in še kakšno reševanje z motorko, da bo še doplačal. Da mož takoj ve, pri čem je in da ne izgubljamo časa. Saj nekateri se začnejo usajat, da je to preveč in da bodo avto dobili ven za manj denarja, potem pa čez dva dni spet pridejo do mene...

Popravljeno od Slivka
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.