Skoči na vsebino
Sprememba cene goriv
Napisano
pred 29 minutami je Boss napisal:

na evo

https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/obcutno-cenejsi-dizel-bencin-skoraj-na-isti-ravni.html

Ampak le kje so zdaj tisti, ki so skos trdili kako bo deregulacija znižala ceno goriv - me kr mal ma, da bi šel tole temo preverit, kdo so bili nepopravljivi optimisti. Namreč cena med regulirano in neregulirano je danes 25-30 centov 🤬

To je plenjenje brez trohice morale.

Samo ni mi jasno, zakaj so dizel za  tako pocenili? 🤔

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 6 urami je Boss napisal:

Nisem rekel, da ti ne verjamem glede tvoje porabe. Problem imaš samo ti, ker drugim ne verjameš, da bi z enako vožnjo na enaki trasi imel pač z dizlom cca slab liter manjšo porabo.

Ne vem, na spritmonitor je pač v povprečju taka razlika. Alex trdi, da tam vseh 200 uporabnikov CX-30 z X motorjem laže in da nimajo povprečno porabo čez 7 litrov/100km. Ok če vzamemo samo ročne menjalnike je pol 6,8l/100km. Recimo dizelske 150KM šestke zadnje generacije so na 5,9l/100km pa sem pustil tako avtomatske kot ročne menjalnike v seštevek povprečja.

Ne vem, ti pa Alex tako vehamentno trdita, a noben od vaju ne dela ročnega preračuna in ne vpisuje porabe v kakšno od teh aplikacij za porabo. A zato ne, ker vesta, da vaju bo premamilo, da bi goljufala al zato, ker to kar pišeta mogoče drži le v določenih primerih in ni splošna povprečna poraba na vsak tank goriva? :nevem:

Za zaključek, X motor je odličen in varčen motor za bencinarja in tako konjenico ni pa vsemogočen niti ni game changer kar se porabe tiče.

Kakorkoli, mislil sem, da bom bolj pogrešal dizla, pa ga ne. 😊

Edino malo navora včasih, a je pa zato vožnja z cx30  toliko bolj zabavna. Tudi zvok motorja je veliko lepši, ko ga zavrtiš v obrate. 🤗

Poraba pa je vsaj pri meni s cx30 nižja na enakih relacijah, ki jih vozim. Edino, če je veliko klancev jo bolje odnese 6-ka. Če je pa cesta ravna pa definitivno cx 30 zmaga vedno. Po mestu porabita obe približno enako. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano
pred 3 minutami je Bini napisal:

Zelo malo jih bo pri nas,dosti manj kort cx5tk,ki je imela ugodno ceno in je še danes super avtek👍

Po moje bo to eksot na naših cestah. 

Boš srečal kako na cesti in takoj pogledal na srečko, če nisi mogoče kaj zadel. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 12 minutami je Boss napisal:

Za dizel v avtu velikosti Mazde 6 in je vožen 3/4 časa po AC brez cincanja in vključevanja nanjo s 60km/h so to čist normalne cifre. Ko se boš normalno vključeval na AC in bo tvoj avto končno videl 6000 obratov boš dejansko videl kolk ti kuri.

Sem s prejšnjo šestko, ki je imela manj varčen motor uspel priti do Bohinja in nazaj ponoči s porabo 4,8 s tem, da sem na AC vozil max 110. Je bil enkraten test, kaj se da, če se cinca in si ovira v prometu. Z vožnjo za kamioni se da tud pod 4 litre pridet. Ampak a je to fora?

Men je realno le to, kaj brez truda, brez oviranja prometa in izrabo celotne konjenice lahko vsakokrat dosežeš brez, da bi si grizel nohte, al je šla desetinka deci preveč skoz auspuh pri pospeševanju. In s tako vožnjo pač imam take cifre. S tako vožnjo bencinarja bi imel pa liter več oziroma liter in pol. In tolk je bilo vedno razlike med bencinom in dizlom v primerljivih motorjih in karoserijah.

Boss, ne bo držalo. Kar si slišal o benzinarjih, pri X186 motorju-pozabi. 😉

Jaz ga teram po mestu, se dajam z bmw-ji, po hribih, pa čez 7,3 še nisem prišel. In to z konkretno hitro vožnjo. 

Ta motor je mešanica benzinarja in dizla. Ravno danes, sem gledal na, avtocesti. Pri 2500 obratih in 132/uro je poraba 5,6-5-7,odvisno od naklona ceste. Tudi sam nisem verjel na začetku cifram. Pri prevoženih 670 kilometrih mi piše, da imam še za 240 kometrov dometa. Pa ima cx30 veliko manjši rezervoar kot 6-ka.

In ne, nismo ovire na cesti. Jaz večinoma vozim po tretjem, prehitevalnem pasu.😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
Pred eno uro je Z M A J napisal:

V torek menda pocenitve.

Uf, saj se bomo mi benzinarji vozili skoraj zastonj. Mimogrede, v Lago di Como sem tankal benzin po 1,4€.

Dizel je oa 1,87€😬

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano

Po prevoženih 900 kilometrih(večinoma avtocesta 135-145 in nekaj regionalne ceste) je trenutna poraba 5,9/100.

Če računamo, da, avto še ni prav utečen je to super podatek. Sem se pa danes fural po serpentinah od jezera na en hrib. Moram priznati, da je vožnja z cx30 veliko bolj zabavna v teh ovinkih kot z 6-ko. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 6 urami je Bini napisal:

Po pokurjenih 56 litrih bencina in prevoženih 960 km do Murterja, malo po otoku in nazaj domov je poraba ugodnih 5.8 lit /100......:prstgor:

Super. 👍Kaj še  ostane dizlom? 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano
pred 1 minuto je Boss napisal:

V kateri pravljici že? Ekonomisti po evropi že razlagajo kako trg ne deluje in kako bodo države morale regulativne ukrepe vlečt pol pa pride Alex pa izjavi, da trg deluje. OMG.

Dobro, to je trenutno, ko je zaradi rusije in pandemije  vse narobe in pač vsak navija cene, kdor more več. Je pa trg do dveh let nazaj  (ne pri nas) deloval v tujini zelo v redu. 

Pri nas je bila od vedno  bolj dogovorna ekonomija (tako pri prodaji goriv, zavarovalnicah, pivu..) Se bo pa počasi, čez kako leto trg vzpostavil ponovno. 

Pri nas trg ne deluje, ker ni dovolj ponudnikov in je morala država skozi regulirati cene goriva, pa so imeli ponavadi v Avstriji in še mnogih drugih evropskih državah, kjer je delovala konkurenca in trg  cenejše gorivo. 

Sedaj pač morajo države regulirati cene energentov, ker imamo vsi visoko inflacijo(ki je mimogrede umetno generirana). 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda CX-60
Napisano
pred 2 urama je scania napisal:

Bil na obisku pri Selmarju in izkoristil priliko za slikanje cx60

20220924_084605.jpg

20220924_084645.jpg

20220924_084705.jpg

Nekako še najbolj normalna je zadaj, ker je podobna cx 30. 😊

Od strani mi deluje kot kak star model bmw x5, spredaj pa kot kakšen volvo. 

Sicer jo je pa potrebno videti v živo. 

Velikokrat so kaki avti nefotogenični v realnosti pa kar v redu. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Sprememba cene goriv
Napisano (urejeno)
pred 4 urami je Boss napisal:

Teoretično bi moralo it dol, ampak tole kar je zdajle je itak razpad sistema. Sam eden naj mi še kdaj zine, da se v kapitalizmu trg samoregulira. Kdor v to verjame je en velik I...

Tako v kapitalizmu kot v socializmu gre vse samo gor,ko je velika inflacija tu, ni razlike. Drugače pa trg deluje. Drugo je dogovorna ekonomija, ki so jo furali pri nas od konca druge svetovne vojne naprej. Zato pa smo se vozili v fičkotih. 🤗

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Avtomatski menjalnik proti ročnemu menjalniku
Napisano

Danes sem peljal 6-ko na menjavo diskov in bakrenih podložk. In je moj mehanik občudoval cx30 s katero sem pospremil sina, da sem ga peljal domov. Prosil me je za en giro z njo. Bil je totalno navdušen, pa vozi od vedno bmw-je. Pravi, da tako dobrega ročnega menjalnika ni še videl v vsej svoji dolgi dobi mehanika. Niti na, svojih bmw-jih. 😊

To samo potrjuje moj pravilen nakup z ročnim menjalnikom. 🤗

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
Pred eno uro je Boss napisal:

Ma sej ne gre za tekmovanje... to je za lastne užitke. Jaz pač nisem tiste vrste oseba, ki se mora postavljat pred drugimi oziroma se obnašat kot attention whore. Pač to je za moj filing.

Drugač pa ja... sanke so zaviralo kot recimo preširoke gume.

Ampak široke gume so dobre za hitre ovinke, bolj stabilna vožnja. 😊 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 39 minutami je Boss napisal:

No ja, lahko pa bi 😜 kaj pa veš kaj se mi pripelje. s prejšnjo šestko mi je samo teden slabega vremena preprečil, da nisem šel nekaj krogov narest na Nurburgring. Pol me je pa minilo ampak me pa mika, da bi pa kakšen krog na dirkališču apet odpeljal.

Samo sanke pa obvezno dol dat. Vsaka desetinka sekunde na krog se pozna proti ferrarijem in porschejem. 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Koliko bi lahko dobil za svojo rabljeno Mazdo?
Napisano

V bistvu nekateri ljudje gledajo cene v Nemčiji, drugi zopet ne. Tako, da če bi mene nekdo klical, če bi prodajal avto seveda, da so cene v Nemčiji take in take in da imam višjo ceno, bi mu lepo odgovoril, da naj izvoli v Nemčijo in naj si avti pripelje sam. Kdor je uvažal avto ve, da je kar nekaj dela in živcev s tem. 

In pa, drugi zelo važen podatek je, ali se ti s prodajo mudi ali ne. Najslabše je avto prodajati na hitro, ko moraš recimo plačati nov avto, ki je naročen in  rabiš nujno keš. Ljudje spremljajo take oglase in gledajo, kako dokaj hitro spuščaš ceno in kdaj bo prava oziroma dovolj nizka  za njih. 

In  takrat te pokličejo in iz prve zbijajo ceno. 

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Koliko bi lahko dobil za svojo rabljeno Mazdo?
Napisano (urejeno)
pred 12 minutami je scania napisal:

Zdravo, nevem v katero temo bi nalepil post, pa bom kar sem. Da slišim mnenja koliko je po vaše danes vredna moja mazda?

Mazda 6 karavan G165 letnik 2018 (ni zadnji facelift) oprema revolution, prevoženih 96000km. Gledal sem na mobile.de in je približek moji samo ena pa še ta ima bord computer staro varianto, nima HUD-a, letnik je pa 2016 s kilometri 98000km cena 19500€. Na avto net sta pa dve limo. Obe sta letnik 2018, obe G165 revolution, ena s kilometri 44000 in ceno 21000€ druga ima 115000km in ceno 18000€. Da slišim vaša mnenja in ocene kakšno ceno bi dali mojemu avtomobilu za prodajo.

Okoli 21000€? 

A boš zamenjal? 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 5 minutami je NevLado napisal:

Škoda, da ni več indikatorja povprečne hitrosti pri teh premijcih.

Tebi pa kar ne gre in ne gre v glavo, kako to, da cx 30 tako malo pijejo. 😊

Pa imajo le par konjev manj kot "ta močni" benzinarji 😉

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 44 minutami je Janez007 napisal:

Alex, Alex, kdo ne bi vedel-verjel, tukaj na forumu, pa mislim tudi na tvoje sodelavce, da so tvoje Mazde rdečke najbolje ohranjeni primerki svoje populacije? Ta zadnji vedno premijski. 😄 Saj če en to nonstop posluša, začne v to verjeti, čeprav ni res. 😔

Potem mu je nisi prodal po pošteni tržni ceni, ki jo ti, ne dvomim, najbolje poznaš. Se še spomnim, kako so bile meni ugodne cene servisa tebi še enkrat previsoke. Glede na to bi rekel, da si jo prodal za ene 2.000 €. 😃

Zdaj pa zares. Čestitam za dobro prodajo 👍, avto si po mojem zgledno vzdrževal, le laka je bilo na njej bolj malo - prevečkrat spolirana. :) 

Ni bila rdečka. 😊In laka je bilo gor ob prodaji skoraj duplo več kot na rdečkah(od 120-150 mikronov). 

E, takrat niso ekološko  šparali barve kot dan danes. 🙄

Ja, s ceno si zelo blizu. Skupaj z zimskimi feltnami in gumami si pa v bistvu kar zadel. 👍

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano
pred 2 minutama je NevLado napisal:

Aja, to je spet ista fora kot za poraba.com in slično, folk laže? Zakaj si ti tako nezaupljiv? :D 

Pa še anekdota kot sem prodajal mojo Toyoto, me je kupec prosil, če lahko dam po gasu in bo šel on za mano z Civicom, da vidi če kaj kadi motor. Sva šla od BTC do zaloške, pa je rekel da ni zadovoljen ker ni nič videl - sem tako žgal, da me ni mogel dohajat. Zdaj je pa na tebi, a mi boš verjel :D 

Saj ni v tem štos ali si nezaupljiv ali ne. 

Ko sem sam prodajal pred kratkim ta staro mazdo 6 sem vozil na začetku normalno kot vsi. Kupec je sedel zdraven. Nato me je vprašal, če lahko vozi on. Ker je moj sodelavec sem mu seveda  dovolil. 😊 In je pohodil gas in ga je lepo zalepilo na sedež. Vse, kar je izdavil je bilo:"to pa gre boljše kot moj bmw". Tako, da sca sklenila kupčijo po le 5 prevoženih kilometrih. 😊

In je mož lepo prodal svoj bmw (isti letnik 2004) in ne more prehvaliti mazde. Jaz zadovoljen, ker sem dobil precej za njo, on pa tudi. 😊

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Napisano (urejeno)
pred 3 minutami je NevLado napisal:

Najboljši nasvet tukaj je ta, da ob nakupu rabljenega avta najprej prosiš prodajalca, če lahko malo on pelje na začetku testne vožnje. Hitro vidiš kak slog vožnje ima.

Ko pa kupuješ iz Nemčije, tako kot jaz, ti pa ročka o menjalniku veliko pove. Al je bila zamenjana, al je bil pa avto dejansko samo prestavljen v D in se ga je vozilo brez pretikanja.

To je tudi bolj tako. Ko prodajaš avto, je normalno, da ga voziš kot DeSUSovec, bi rekel zmaj. Da ja kupec vidi, da ga čuvaš. Tako, da to ni nek pokazatelj. 

Popravljeno od Alex

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.