Skoči na vsebino
Zanimivi oglasi!
Napisano (urejeno)

Vprašaj jih, od kje je. Meni deluje, da je prišla iz USofA. Nima prednjih senzorjev, na notranji strani števca so milje?! Tisti dodaten grd knof/stikalo pa je verjetno dodelava za zadnjo luč za meglo ...

Bo @Janez007 poklical za VIN številko, pa pogledamo, na kateri dražbi se je prodala. 😃

Popravljeno od dvorjan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

Glede na odzive ...

Kaj pa naj, naročim Mazdo 3 2.5T (turbo!) iz Kanade, ha? Sicer ne vem, če se mi da še enkrat ... Ampak, saj gresta dve v ladijski kontejner. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Gume
Napisano

No, problem rešen. Ni "C" in lahko daš tudi nosilnostni razred 98. Zdaj se pa menda bo kaj našlo ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano
pred 10 minutami je Martin Cufer napisal:

Kaj pravite na ta avto? 2.5 motor z avt. menjalnikom,to dela ? Nimam izkusenj s tem. Imel sem Accorda 2.5 in je bil bomba,samo rocni menjalnik. Kake hibe na teh motorjih pri teh km,al je revno tako bulletproof? Hvala za info

https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=19587942&display=Mazda Mazda6

Tale je od vseh še najbolj varen nakup. Edino olje v menjalniku takoj zamenjaj, če že dolgo ni bilo.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Zanimivi oglasi!
Napisano

A ni to full preveč denarja za 9 let star avto, ki pogleduje proti 300k km?! Pa še povprečno opremljen za povrh, da bi vsaj bil naložen z opremo ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Ja, baterijam ne paše biti polne. Torej 100 % za baterijo ni v redu, ker je takrat degradacija največja. Če pa daš v enačbo še višjo temperaturo (stanje na soncu poleti), lahko pride do težav.

Ampak, koliko EV pa pride na trajekt s povsem polno baterijo? Noben. Ker v pristaniščih (še) ni infrastrukture, da bi vsi polnili. V najboljšem primeru sem videl, da sta dva ali štirje počasni (AC) priključki za polnjenje EV.

90 % napolnjena baterija (pa še to verjetno pridejo redki s tako napolnjenostjo na trajekt) pa ni več nevarna za "thermal runaway".

Rezultat gorenja poškodovane EV-baterije pa bo približno enak, če bo napolnjena na 40 % ali 90 %, avto in še kaj okoli njega bo pogorelo.

Ergo: treba je iskati rešitev v smeri prijaznejših dovoznih ramp.

PS: @Matick jaz sem vsako leto v Grčiji in skoraj vedno vidim in slišim koga podrajsati s podom.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Kako naj vam še drugače pojasnim ...

Verjetnost, da bo zagorela 40 ali 90 % napolnjena baterija EV, je skoraj enaka (minimalno razlike).

Zagorela bo poškodovana baterija. In zakaj do poškodbe pride - predvsem na trajektih? Ker ne poskrbijo za ustreznejši naklon nakladalnih ramp in veliko vozil (tudi klasičnih, da ne bo pomote), podrsa s podom. Kar pa pri "električarjih" vsekakor ni zaželeno.

Torej ukrep "40 %" je precej debilen. Odpraviti je treba vzrok. Kako, sem pa tudi že napisal.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

To je itak grška neumnost. Zakaj pa od ICE ne zahtevajo istega? Saj je prazen bencinski tank prav tako manj nevaren od polnega.

Vse, kar bi zdrava pamet potrebovala na trajektih, je to, da bi na vsakem trajektu poskrbeli za lažjo vožnjo na rampo, da vozilo ne podrsa s podom. Tam je pač nameščena baterija, ki se lahko poškoduje. Dve večji "deski" iz trde gume bi bilo vse, kar se potrebuje ... Ampak birokrati ne razmišljajo tako kot kmetje.

Če kdo poškoduje baterijo pri vožnji na trajekt, je vseeno ali je 90 % ali 40 % polna. In to sta moja dva centa.

PS: Ja, tudi na trajekt bom šel v Grčiji z EV. Brez da bi se tresel. 😃

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

@bini in @skritikrt

Sem videl jaz ta video v četrtek. In tudi vse omenjeno že dolgo vem. Tudi pred povsem racionalnim nakupom in izbiro dotičnega EV.

Ker ravno omenja(te) ZOE, pa vseeno nekaj pozabljate. ZOE so na trgu že od 2012, vmes večkrat prenovljeni in je pač razlika med tistimi 2012-2015 in mojim 12/2021.

Ja, ima "pouch" vrsto celice v bateriji, ampak isti tip LGX E78, kot se vgrajujejo v številna druga vozila, med drugim Audi Q4 e-tron. Verjela ali ne, tudi tehnologija pouch celic je v desetletju znatno napredovala, LG jim je uspel znižati temperature za več kot 10C, kar še dodatno zmanjša tveganje "thermal runaway".

Ležaji pa so problem pri Renaultovih (in še marsikaterih drugih) elektromotorjih. Ampak, kot sem že enkrat napisal - ta strošek (600€) vzamem v zakup na 100.000 km, v tej kilometrini se bo že zdavnaj prišparal. V bistvu grem še letos do Grčije z ZOE pa je razlika 600€ v gorivu že noter prinešena ... Tako da, jaz glede tega avta povsem mirno spim. Enako mirno kot odkar vozim Mazdinega 2.5 dinozavra. 😃

Dvomim, da katerikoli lastnik Mazdinega 2.2 dizla pred nakupom vračuna strošek čiščenja kolektorjev, zamenjave injektorjev, turbine, DPF itd., sicer je verjetno nihče ne bi kupil.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj kupiti?
Napisano

EV? Cestnine letos še ni, zavarovanje za kakšnega malčka smešno - primer: osnovno za Smarta je (krepko) pod 100€, šele z asistenco pride nad stotaka.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Itak, da gume radira predvsem navor v kombinaciji z nasmeškom ob odzivnem pospeševanju. Manjši faktor je teža, razen pri voznikih, ki radi škripajo čez ovinke.

Sicer pa umirjeni vozniki in tisti, ki večino časa kruzajo po avtocesti, hitrejše obrabe gum verjetno sploh ne bodo zaznali.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

V bistvu je bolj problem v neukem piscu članka, ki ne obvlada osnovnih pojmov. Tu gre za priporočilo "rotating tires", torej menjave naprej nazaj z namenom bolj enakomerne obrabe in ne menjave starih gum z novimi.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

No, zapelji se naslednjič v Budvo in Podgorico, pa boš govoril. Vožnja do Pule je smeh proti prometu, ki te čaka v Črni Gori (in na poti do tja). Od Makarske naprej si "mrzel".

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Jah, ocena pač - dokler ne ponovim z ICE, je samo ocena. Ampak glede na to, koliko je bilo prehitevanj, vožnje po hribih, stanja in cijazenja v kolonah - veliko je bilo situacij, ki "dinozavru" niso v prid. Zgolj na relaciji bi verjetno šlo s 6-6,5, ampak vse skupaj pa ni šans. Je 7,5-8 kar realna ocena porabe.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)

Ne razumem vaše težnje, da bi radi EV na vsak način prikazali v slabi luči. Kaj imate od tega? Lažje spite?

In ne gre za nobeno pripoved. Samo delil sem z vami statistiko po prevoženih 4 tisoč kilometrih, pri čemer ne gre za nobeno šparanje, prej obratno - EV porabi tako malo, da me prav nič ne motijo redni kick-downi. Če bi želel varčno voziti, si predstavljam, da bi bila številka pod 12 kWh/100 km. Pač prikazal sem vam, da se da tudi z EV brez problema na daljšo pot - daljšo, kot jo mnogi slovenski vozniki sploh kdaj opravijo.

Glede na to, kje in kako sem vozil, lahko edino jaz podajam sodbo in primerjavo z ICE. In se ne slepim - če bi to pot opravil s svojo Mazdo 3, bi bila poraba zelo verjetno kakšnih 8l/100km, po najbolj optimistični napovedi 7,5l/100 km. Kaj bi to pomenilo v izračunu?

2.078 km * 7,5l/100 km * 1,6€/l (pri nas in na Hrvaškem je bila cena 1,56€/l, v Črni Gori pa 1,64€ za liter 95-oktanca) = 250 evrov za gorivo

Naj spomnim - za elektriko je šlo manj kot 20 evrov ... Pa še pri elektriki me ne rabi skrbeti, da bom tankal elektriko slabše kakovosti in kako se bo avto obnašal ...

Za razliko v ceni energenta torej dobim več zelo okusnih rib, rebrc, solat itd.

Saj vas ne bom več drezal s tem. Mogoče samo na 10k km objavim še kako statistiko, za tiste par duš, ki upajo pogledati čez planke ...

Popravljeno od dvorjan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 6 minutami je Boss napisal:

Pa ne pri potrošnji 13kWh/100km. Lepo te prosim. Sej pravim, to je tko kot bi jaz trdil, da z normalno vožnjo kurim 3,5 litra/100km, kar se sicer s cjazenjem po regionalki s 60km/h celo da naredit.

Sem prevozil kar nekaj EV-jev pa vem kolk je realnost sploh kadar je ooogrrooomnooo mestne vožnje.😜

Bolj slabo veš.

Ravno pri mestni vožnji je EV najbolj varčen. Najmanj pa na AC.

ZOE je recimo ultra varčen tam do 50-60 km/h, relativno varčen pri 80 km/h in sorazmerno ok pri 100 km/h nad tem pa poraba skokovito naraste. Ker je pač tako dizajniran. Pri 130 km/h se namreč njegov elektromotor vrti z 90 % obratov, to je kot bi se Mazda bencinar vozil s 6.000 rpm.

Tesle so pa recimo tudi okoli 120 km/h še vedno zelo varčne - ker so pač tako dizajnirane.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano (urejeno)
pred 1 minuto je g.Wankel napisal:

Zakaj? Jaz ne oviram prometa.

Jaz pa še manj. 😃 Ta ZOE je v zadnjih 4.000 km prehitel več ICE avtomobilov kot praktično katerikoli drugi ZOE v svojih zadnjih 4.000 km. To bi upal staviti.

Popravljeno od dvorjan
Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Mojstri ... samo nekaj ... teh 4k km in povprečje 48 km/h vključuje ooogrrooomnooo mestne vožnje.

Sploh pa - resetirajte vaše števce in se naslednjih 4k km vozite tako, kot se pač vozite (niti vam ne bom govoril o mestni ali zimski vožnji). Potem pa prilepite svoje screenshote in bomo predebatirali. Bomo videli, koliko vas bo dosegalo 48 km/h. Nihče z mestno vožnjo ... #pacienti

Saj vem, ko zmanjka tehtnih argumentov, se opirate na vsako bilko ...

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Da tema ne zamre ... 😃

Potovanje po Črni Gori zaključeno z naslednjo statistiko (ki vključuje tako "odhodno" kot "dohodno" ponjenje na domači polnilnici): prevoženih 2.078 km, strošek polnjenj <20€. Da, manj kot evrskega dvajsetaka.

Nazaj grede sem prvi postanek za polnjenje izkoristil za kosilo (1h), drugega pa za obisk bližnjega nakupovalnega središča, pivo in kavo, da vsaj malo dinarčkov vrnem ...

In samo za @Boss fotka povprečne porabe naše ZOE - merjeno čez 4k+ km.

null

image.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano

Ja, ampak Beograd je precej bližje. In če bi šli dvakrat dlje, bi tudi familija potrebovala več postankov.

Pač želim povedati, da se z EV povsem normalno potuje. Edini, ki tega ne zmorejo razumeti, so profi šoferji, ki radi vozijo 1.000 km v kosu, čeprav to niti približno ni niti zdravo niti varno.

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.