Skoči na vsebino
Elektromobilnost
Napisano
pred 2 urama je Agerg napisal:

Eh, VW odpušča zato ker v evropskih gospodarskih razmerah ni sposoben konkurirati Kitajcem - beri: premalo bazične delovne sile, ki jo imajo kitajci trenutno en kup, razni okoljski predpisi, ki na kitajskem ne obstajajo, neka utopična podpora (ne)enotne EU, ki predstavlja neenoten trg večih evropskih držav proti nekako trenutno enotni kitajski miljardi ljudi, itd. Sicer tam tudi tole ne bo večno, ampak tako je zdaj.

Pa na splošno zato, ker se drek iz te hiperprodukcije plehovja na štirih kolesih dela in je tako čas da se malo sčisti po fabrikah. Je dovolj drugega za početi, ti lahko iz prve roke povem...

Sicer se večino strinjam, dodajam pa da so Nemci strašno samodestruktiven narod ali pa da je njihovo vodstvo namensko podkupljeno, da izvaja uničevanje nemškega gospodarstva.

Začelo se je sicer že prej, ampak prvi šok je izvedla Merklca, k je začela zapirati jedrske elektrarne zaradi incidenta v Fukušimi. To je pač bolestna norost, sploh ker ti je zdaj alternativa Poljska energija iz termoelektrarn. Poljaki zdaj prosperirajo Nemci pa že gagajo. Potem so se pridružili sankcijam rusiji in odpovedali poceni energentom, kar je naslednji korak k nekonkurenčnosti.

Vmes so se šli "refugees wilcomen", kjer namesto obljubljenih doktorjev, inžinirjev in visoko kvalificiranih delavcev so dobili ogromno skupino novih socialkarjev, ki so po vrh še neprilagojeni za življenje v evropskem okolju.

Da se vrnem nazaj na Rusijo, ki je bila za Nemške produkte kar zajeten trg in kjer so bili avti nemške svete trojice zelo zaželjeni. Tako so izgubili tudi ta trg, z elektrifikacijo so nekonkurenčni še na Kitajskem, ki je bila za Nemce res ogromen trg. Kitajci nimajo moralnih zadržkov in pokradejo vse kar je možno vključno s patenti in razvojem zato pa lahko tako z lahkoto preskakujejo korake razvoja.

Medtem so se v Nemčiji bohotili zeleni, ki vedno zagovoarjajo ukrepe, kateri najbolj po prstih usekajo srednji in nižji sloj, ki dejansko zdaj celo sam ni več zmožen plačevati vozil izdelanih doma, saj so obremenjena s takimi eko dajatvami, da je njihova cena verjetno za vsaj 30% dražja kot bi bila, če se ne bi šli eko histerije.

In ko takole pada iz vseh strani se v neki situaciji gospodarstvo tudi začne lomit in moje predvidevanje, da bo ena od znamk svete trojice verjetno crknila, tudi kakšen Opel bo imel brez posega vlade tak problem, da bo šel adijo. Tudi VAG grupa bo spustila Seat, da crkne. Tudi VW se bo verjetno prestrukturiral, da velikih limuzin in SUV-ov ne bo več imel v ponudbi. To bo ostalo Škodi in verjetno Audiju. Če bo pa zelo zagustilo bodo pa žrtvovali celo Audi, ker dejansko s takimi cenami in brez trga bo težko preživel.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 4 urami je Jest napisal:

Daš ga samo filat... tako kot telefon, uro, tablico, prenosnik,... :D

A veš, da mi gredo počas na organ vse filalne zadeve. Zato mam uro na sončne, bidikel zdrži 3 do 4 izlete, telefon je na wireless polnjenje, prenosnik na dock pa še tega rabim bolj redko, ker je stacionarka zakon,

Mogoče je to lenoba al pa čist preveč baterijskih zadev, ki zahtevajo še nek dodaten angažma.

Torej kaj hočem povedat - kdaj pridejo EV avti na indukcijsko polnjenje, da parkiraš in se ne ukvarjaš z nobenimi kabli.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 3 urami je Jest napisal:

Ce so tako črnogled, se lahko zgodi tudi, da ti Airbus pade na dvorišče ;) … 

Boeing prej, ampak pustmo to... ;)

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Koristni nasveti
Napisano
pred 11 urami je Bini napisal:

Zdaj pri novih je senzor namesto gumba, da lako tudi ženske odprejo avto..... :nevem:

Kere? A une "transženske" s tičem? Ok, bom nehal, ker tole ratuje weird. sramezljiv

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Koristni nasveti
Napisano

Pa to je to, kakšen daljinc neki. Ta je skos v žepu in to je to. Nobenega brskanja in iskanja, sploh k maš polne roke je super še po žepih stikat. Tist gumb pa itak najdeš kakšen del telesa, da pritisneš nanj. Ja tud s tičem se da, če je kdo na to pomislil. Kljuka z gumbom je glih v pravi višini.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Koristni nasveti
Napisano
pred 1 uro je Bini napisal:

Pa menda ja ne šparaš na bateriji v ključu.... :aaaaa:

Hmmm, zakaj bi pa uporabljal daljinca, če moram itak prijeti za kljuko pa zraven samo še prst dam na gumb za odklep, ki je itak na kljuki? Tudi zadaj na prtljažniku je tak uporaben gumb, ki zaklene vse in je tolk pameten, da pa pri odklepanju odklene samo prtljažnik.

Tudi, ko zapiram vrata držim za kljuko in s palcem samo pritisnem še na gumb.

To ni varčevanje z baterijo ampak čisto praktična uporaba. Pred 25 leti ali več nazaj je bilo daljinsko zapiranje celo en tak statusni simbol in marsikdo je na daleč čez cel parkirišče prisotnim razkazoval kako ima daljinsko odklepanje in zaklepanje. Danes ma jo to vsi avti serijsko in izgleda prej butasto k ne, če čez cel parkirišče zaklepaš avto. 🤣

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 8 urami je dvorjan napisal:

Jah, že vejo, zakaj.

Verjetno nočejo menjalnikov menjati na 60.000 km in priti na slab glas. Še noben dvosklopčnik se ni pokazal kot dolgoživ.

Do neke mere sicer drži, po drugi strani je pa res, da moj bivši službeni Passat je naredil skoraj 300kkm brez nekih izrednih servisov menjalnika. Očitno mu je prav pasalo, da smo bili različni vozniki za volanom in da je vsak vozil malo po svoje. En kolega vem, da je prtiskal k norca in ga je skos mel v Sport načinu, en je vozil k da bi jajcaa v kuferramu prevažal, jaz verjetno nekje vmes.

In ravno to, da ni imel skos enakega režima vožnje je menjalniku preprečilo pretirano obrabo kakšnega od delov in je verjetno se obrabljal dokaj enakomerno. Ne vem, ta avto mi je dal upanje, da DSG menjalniki niso tak bavbav.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Koristni nasveti
Napisano

Menjal po 4 letih in pol in to na obeh, tudi rezervnem, čeprav ga ne uporabljam.

Je pa nekaj, na daljinca ne odpiram in ne zapiram skoraj nikoli. Vedno pridem do kljuke in samo pritisnem gumb v postopku potega kljuke, kar je treba itak naredit, da se vrata odprejo in ni dodatnega dela.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano

Mene bolj šokira kolk AT ubija motor in kolk več porabi. Če bi imela Mazda AT menjalnik z dvema sklopkama bi verjetno precej lažje dosegali standarde izpustov.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 3 urami je Alex napisal:

Nemogoče, da se ga bo vozilo kot dizla. Dizel ima ves navor že takoj, najprej dela prva turbina, nato od 1700 obratov gor druga. Ta bo zaživel in vlekel šele od 2500-3000 obratov gor. Imam občutek, da bo bolj podoben v vožnji X motorju, le da bo bolj len, mrtev, ker nima kompresorja in požrešen. 

Sicer pa pride en primerek cx30 s tem motorjem v septembru v KP, pa ga bomo preizkusili v direktnem duelu z cx30 X motorjem. 

Napisal sem "podoben" in ne enak. Hočem samo povedat, da bo navora tukaj bistveno več kot pri kakem Skyactiv-G 2.0 za katerega so končno ugotovili, da je neposrečen motor. Še tukaj se vedno rahlo skregamo, ko razlagamo, da je skoraj nepremičnna in popolnoma anemičen. Še 1.8 iz začetka 2000 ima več življenja v sebi.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano

Imam občutek, da bo tale 140KM 2.5 lahko celo presenetil z ugodno porabo. Je NA, zaradi kubature bogat z navorom v nižjih obratih, da se ga bo dalo peljat brez teranja v obrate. Zna bit filing podoben kot pri 150KM dizlu, ko zelo hitro doseže te konje potem jih pa ima čez cel spekter obratov. Bomo videli ko pride.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
pred 2 urama je dvorjan napisal:

Pa hitro ne bo več matematike za dizel ali bencin. Ti si ena redkih izjem, ki dela veliko kilometrov. Povprečen Slovenec jih pa ne ...

A takrat, ko pa jih pa Rent-a-car al kako?

Men je bilo zanimivo to, da sem v soboto na AC od Lj-do Sl. konjic in del AC nazaj videl zgolj in samo 4 EV, od tega en ZOE od Avant2GO, pa dve Tesli in Ioniq. Le ena Tesla je bila Poljskih registrskih ostali trije SLO tablic pri tem, da sem v eni drugi temi napisal, da sva jih s tamalo štela in je bilo 22% Slovencev takrat na tej relaciji in 78% tujcev.

Ne vem, če bi gledal tko na povprek bi rekel, ali da lastniki EV-jev nimajo za dopust al pa bolj verjetno si za dopust omislijo ICE avto. Al majo svojega, al si sposodijo od kolegov al pa rent-a-car ni niti tolk bistveno. Bi pa rekel, da sem dve leti nazaj videl na takih relacijah bistveno več EV-jev kot danes. Zakaj?

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano
pred 5 urami je g.Wankel napisal:

Ta tema je res edinstvena. Merite si k**ce z veliko in nizko porabo. Boh ne daj, da si nekje vmes, recimo 7l/100km 😬

🤣🤣🤣

Ja pol si zgolj povprečnež 😜

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Elektromobilnost
Napisano
dne 12. 8. 2024 ob 20:32 je Boss napisal:

Gre pa za razliko al ti recimo vžge baterijo od e-bajka al pa od EV-ja. Pa čeprav je v obeh primerih možnost majhna, ampak če zagori je pa med njima velika razlika kaj lahko naredi večjo pizdarijo. Pa kljub temu baterijo od e-bajka polnim ločeno od vseh stvari na keramičnih ploščicah stran od gorljivih predmetov in to le takrat, ko sem nekje v bližini. Nikoli čez noč.

No, to je točno to, ko sem razlagal kako polnim baterijo e-bike. Jebat ga, res ne bi rad bil del črne kronike, čeprav verjetnost ni velika.

WWW.ZURNAL24.SI

Kranjski pismonoša je v sredo še pravočasno skočil s kolesa in se ni poškodoval, posredovali so gasilci.

Ampak, ko pa zagori e-tovornjak, so pa taki problemi kot je e-bike videti precej smešno. 15 ur gašenja... ufff?zmeden?

WWW.AVTO-FOKUS.SI

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Poraba Mazda CX30
Napisano

Pri meni je 0,1 do max 0,2l/100km odstopanja. Tako, da si kar v redu glede razlik BC in dejanskega izračuna. Kolk pa vpliva laufanje motorja na mestu se da na enem tanku striktno uporabljat stop/start sistem z naslednjim tankom pa obvezno brez. Potem pa primerjaš kolk kaj vpliva potrošnja v prostem teku. 

Glede na moje izkušnje jo upošteva, saj recimo takoj po tankanju in resetu povprečne porabe, pridem recimo do semaforja pa avto nekaj časa na mestu laufa se povprečna poraba drastično dvigne tako, da sem videl tudi cifre 35l/100km ipd. Če bi merilo samo med vožnjo bi verjetno v Slo težko našli tak klanec, ki bi povzročil tako trenutno porabo. Sploh pa ne za dizla.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Mazda 2 vs. Toyota Yaris
Napisano

Ojej, kaka cena... slabe 5 let nazaj sem za 6-ko dal celo nekoliko manj. Zdaj pa za pičipokija pa ne glede, da je hibrid hočejo 30K. Noro

WWW.AVTOMANIJA.COM

Nekoč je bila Mazda 2, naslednik škatlastega Demia in potem, ko se lasten razvoj Mazdi zaradi usihajočega razreda malčkov ni več...

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

Kaj kupiti?
Napisano

Čak mal, a ni bila osnovna cena Yugo GV 3990$?

Pa takrat je bil konkurent le Hyundai Excel (Pony), ki je bil nekoliko čez 5000$

Toyota Corolla pa je bila izven te lige saj je bila leta 1988 še preko 8000$. Po domače povedano 2 Yugota si dobil za eno Corollo.

Da je bolje razumljivio je kot bi danes primerjal avto za 15k€ s takim za 30k€ - mislim, da tudi danes ne gre takole primerjat.

33112_1.png

Povezava za deljenje
Deli na druge strani

You do not have permission to view this content.
  • Ustvari novo...

Pomembna informacija

Spletna stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja funkcionalnosti in boljše uporabniške izkušnje spletnega mesta. Z uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov.